Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Σε 48ωρη απεργία κατέρχεται η ΕΤΥΚ στη ΣΚΤ

ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ
Σε 48ωρη απεργία κατέρχεται η ΕΤΥΚ στη ΣΚΤ

17 Δεκεμβρίου 2015, ώρα 08:45
Σε 48ωρη απεργία κατέρχονται από σήμερα τα μέλη της ΕΤΥΚ στη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα. Τα 250 υποκαταστήματα του Συνεργατισμού θα λειτουργούν κανονικά στη διάρκειας της απεργίας για την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση του κοινού βεβαιώνει ο Γενικός Διευθυντής της Κεντρικής Συνεργατικής Τράπεζας, Νικόλας Χατζηγιάννης.

Η απόφαση ελήφθη ως μέτρο αντίδρασης στη μη εφαρμογή από τη Διοίκηση της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας της συμφωνίας, που επιτεύχθηκε μεταξύ τους στις 30 Νοεμβρίου για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης. 

Η ΕΤΥΚ υποστηρίζει ότι η ηγεσία του Συνεργατισμού υπαναχώρησε ύστερα από παρέμβαση του ΥΠΟΙΚ. Λύπη για την απόφαση εκφράζει η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα.

Με  ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η εξαγγελία 48ωρης απεργίας, την ημέρα που σύσσωμη η Πολιτεία, μέσω της Βουλής, έδειξε έμπρακτα τη στήριξή της στον Συνεργατισμό, ξενίζει και προκαλεί λύπη. Το Συνεργατικό Κίνημα βρίσκεται σε ανοδική πορεία και σε συνεχή προσπάθεια επίτευξης των στόχων του, έχοντας αναπτύξει ρυθμούς σε όλα τα επίπεδα και, κυρίως, στο μέτωπο των αναδιαρθρώσεων.

Οι φιλόδοξοι στόχοι, που έχουν τεθεί, θα επιτευχθούν, παρά τα εμπόδια, που παρεμβάλλει με τη στάση και τις επιλογές της η ηγεσία της ΕΤΥΚ, σημειώνεται στην ανακοίνωση. Την ΕΤΥΚ επικρίνουν και οι συντεχνίες της πλειοψηφίας των εργαζομένων στο Συνεργατισμό, ΠΕΟ και ΣΕΚ.

Διερωτώνται μάλιστα «ποιους εξυπηρετεί αυτή η στάση». ΠΕΟ και ΣΕΚ καταγγέλλουν την ΕΤΥΚ για «ενέργεια δυσφήμισης και απαξίωσης των εργαζομένων στον Συνεργατισμό». Τέτοιες συμπεριφορές και παιχνίδια επίδειξης δύναμης και εξουσίας, τονίζουν, εμάς δεν μας αφορούν.


Η ΠΕΟ και η ΣΕΚ με ανακοίνωσή τους επικρίνουν τον τρόπο με τον οποίο ενεργεί η ΕΤΥΚ στο θέμα της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας (ΣΚΤ), σχολιάζοντας το θέμα της προκηρυχθείσας 48ωρης απεργίας.
"Αποτελεί ενέργεια δυσφήμησης και απαξίωσης όλων των εργαζομένων στο Συνεργατισμό, την ώρα που η Βουλή ψήφιζε την οικονομική ενίσχυση του Συνεργατισμού η ΕΤΥΚ να ενεργεί με αυτό τον τρόπο. Εύλογα προβάλλει το ερώτημα τι και ποιους πραγματικά εξυπηρετεί αυτή η συμπεριφορά", σημειώνουν οι δυο συντεχνίες και προσθέτουν: "Αναμφίβολα όχι τους εργαζόμενους".
ΠΕΟ και ΣΕΚ σημειώνουν ακόμη πως η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στον Συνεργατισμό εκπροσωπείται από τις Οργανώσεις ΠΕΟ και ΣΕΚ και πως η ΕΤΥΚ εκπροσωπεί μόνο μια μικρή ομάδα εργαζομένων.
Αναφέρουν πως η ΠΕΟ και η ΣΕΚ θα συνεχίσουν με συνέπεια και αποφασιστικότητα να δίνουν τη μάχη για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε αυτή τη δύσκολη φάση που διέρχεται ο Συνεργατισμός.
Ταυτόχρονα, "απευθυνόμαστε στους εργαζομένους στον Συνεργατισμό και στην κοινωνία ευρύτερα, υπογραμμίζοντας ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές και τα παιχνίδια επίδειξης δύναμης και εξουσίας εμάς δεν μας αφορούν", καταλήγει η ανακοίνωση των δυο συντεχνιών.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
Λευκωσία: Η επιλογή της ηγεσίας της ΕΤΥΚ να εξαγγείλει 48ωρη απεργία στην Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα, την ημέρα που σύσσωμη η Πολιτεία, μέσω της Βουλής των Αντιπροσώπων, έδειξε έμπρακτα τη στήριξη της στον Συνεργατισμό, μας ξενίζει και μας λυπεί, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα.   "Το Συνεργατικό Κίνημα βρίσκεται σε ανοδική πορεία και σε συνεχή προσπάθεια επίτευξης των στόχων του, έχοντας αναπτύξει ρυθμούς σε όλα τα επίπεδα και κυρίως στο μέτωπο των αναδιαρθρώσεων. Οι φιλόδοξοι στόχοι που έχουν τεθεί θα επιτευχθούν, παρά τα εμπόδια που παρεμβάλλει με τη στάση και τις επιλογές της η ηγεσία της ΕΤΥΚ", αναφέρεται στην ανακοίνωση.   Η πρόθεσή μας, προστίθεται, για κατάληξη σε συμφωνία είναι δεδομένη και ειλικρινής αφού έχουμε ικανοποιήσει όλα τα λογικά αιτήματα των εργαζομένων. "Όμως, η επιμονή της ηγεσίας της ΕΤΥΚ για διεκδίκηση προσαυξήσεων και ΑΤΑ αναδρομικά για τα έτη 2014 και 2015, δεν είναι συμβατή με τις πραγματικότητες που σήμερα αντιμετωπίζει η οικονομία και ο τόπος, ούτε και με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί έναντι της κρατικής στήριξης. Εξάλλου, σε κανένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα δεν έχουν παραχωρηθεί προσαυξήσεις και ΑΤΑ για τα έτη 2014 και 2015", αναφέρεται.   "Έστω κι αν θεωρούμε ότι η σημερινή απόφαση της ηγεσίας της ΕΤΥΚ πλήττει το Συνεργατισμό και τα συμφέροντα των εργαζομένων σε αυτόν, πρόθεση μας είναι όπως η προσπάθεια συνεχιστεί με μοναδικό γνώμονα την διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων μας", επισημαίνεται και προστίθεται πως ο Συνεργατισμός θα παραμείνει προσηλωμένος στην εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας, τη διαφύλαξη της επένδυσης του κράτους και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.    Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται τέλος πως τα 250 υποκαταστήματα του Συνεργατισμού θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά για την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση του κοινού. Πηγή: philenews/ΚΥΠΕ - See more at: http://www.philenews.com/el-gr/oikonomia-kypros/146/290856/xenizei-kai-lypei-tin-skt-i-epilogi-tis-igesias-tis-etyk-na-exangeilei-48ori-apergia#sthash.ka3HLuYO.dpuf

Χοντραίνει το παιχνίδι η ΕΤΥΚ στη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα

  ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΥΡΙΣΙΗ 
Περαιτέρω δυναμικά μέτρα εφαρμόζει η συντεχνία των τραπεζοϋπαλλήλων της ΕΤΥΚ στη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα ως μέτρο αντίδρασης στη μη εφαρμογή εκ μέρους της Διοίκησης της ΣΚΤ της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2015 σε σχέση με την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων. Συγκεκριμένα, η ΕΤΥΚ καλεί σε 48ωρη απεργία το σύνολο των μελών της ΣΚΤ ως αποτέλεσμα των πιο πάνω τακτικών που, όπως υποστηρίζει, εφάρμοσε η Διοίκηση της ΣΚΤ έναντι των υπαλλήλων της Συνεργατικής. «Η δήλωση του Υπουργείου Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, ότι αρμόδια για χειρισμό των θεμάτων αυτών είναι αποκλειστικά η διοίκηση του Συνεργατισμού και ότι ο κ. Γεωργιάδης δεν έχει προβεί σε καμία παρέμβαση, δεν μας πείθει και δημιουργεί εύλογες απορίες, αφού με τη συγκεκριμένη διοίκηση έχουμε συμφωνήσει και διερωτόμαστε τι άλλο μπορεί να έχει μεσολαβήσει ώστε η Διοίκηση με την οποία δώσαμε τα χέρια, να αρνείται σήμερα να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα», αναφέρει σε χθεσινή της ανακοίνωση η ΕΤΥΚ. Τέλος, η ΕΤΥΚ αναφέρει ότι τα απεργιακά μέτρα δεν είναι αυτοσκοπός και ότι σε αυτά την σπρώχνει «η συνεχιζόμενη καταπάτηση των εργασιακών θεσμών και η άρνηση της διοίκησης να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα» και εύχεται «έστω και την υστάτη, οι υπεύθυνοι για την επιζήμια αυτή κατάσταση, να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να κάνουν τις ορθές επιλογές για αποφυγή της περαιτέρω κλιμάκωσης των άσκοπων και επιζήμιων αντιπαραθέσεων που οι ενέργειές τους έχουν προκαλέσει». - See more at: http://alfanews.com.cy/index.php/oikonomia/item/21624-%CF%87%CE%BF%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%B1%CE%AF%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%B1%CE%B9%CF%87%CE%BD%CE%AF%CE%B4%CE%B9-%CE%B7-%CE%B5%CF%84%CF%85%CE%BA-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BA%CE%B5%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%84%CF%81%CE%AC%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%B1.html#sthash.eltPBShe.dpuf

Συνεργατισμός: Η Βουλή στηρίζει, η ΕΤΥΚ απορυθμίζει

Άγρια πλέον η κόντρα ΕΤΥΚ με ΔΣ και με ΣΕΚ-ΠΕΟ- Εργασιακά σε δεύτερη μοίρα
Την ώρα που η Βουλή ψήφιζε τη στήριξη με νέα κεφαλαιακή ενίσχυση 200 εκατ. ευρώ προς τον Συνεργατισμό, η ΕΤΥΚ εξήγγειλε νέα 48ωρη απεργία για τη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα.
Μάλιστα, η ΕΤΥΚ απαιτεί να εφαρμοστεί η καταρχήν συμφωνία επί των εργασιακών στην οποία κατέληξε προ μηνός ο διάλογος με τη διοίκηση του Συνεργατισμού, ενώ ζητά αναδρομική καταβολή δικαιωμάτων που κόπηκαν λόγω οικονομικής κρίσης. Μάλιστα, η ΕΤΥΚ ακολουθεί σαφώς πιο σκληρή γραμμή τόσο σε επίπεδο απαιτήσεων αλλά και ρητορικής, όσο και σε επίπεδο κινητοποιήσεων στον Συνεργατισμό σε σχέση με τα άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στα οποία επίσης υπάρχουν ανοικτά εργασιακά ζητήματα.
Παράλληλα, η ΕΤΥΚ κατηγορεί τη διοίκηση του Συνεργατισμού για κακοδιαχείριση, κομματικές προσλήψεις και μεγάλους μισθούς σε νέο προσωπικό που προσλήφθηκε το τελευταίο έτος. Σημειώνεται ότι η πληροφόρηση του InBusinessNews αναφέρει ότι ο μέσος μισθός που δόθηκε σε άτομα που προσλήφθηκαν τον τελευταίο χρόνο δεν ξεπερνά τον μέσο μισθό των μελών της ΕΤΥΚ στον Συνεργατισμό, ενώ μεγάλοι μισθοί εντοπίζονται σε ειδικά τμήματα και είναι σαφώς χαμηλότεροι από ατόμων σε αντίστοιχα τμήματα στις τράπεζες.
Πόλεμος και από ΣΕΚ-ΠΕΟ
Την ίδια ώρα ο πόλεμος της ΕΤΥΚ δεν είναι μόνο με τη διοίκηση του Συνεργατισμού αλλά ανοικτό μέτωπο υπάρχει και με τις συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ. Οι δύο συνδικαλιστικές οργανώσεις θεωρούν ότι η ΕΤΥΚ έχει παράλογες απαιτήσεις, ενώ με την εξαγγελία της 48ωρης απεργίας αδικεί τον Συνεργατισμό, τον οποίο έμπρακτα στηρίζει η πολιτεία με νέα κεφάλαια.
Χατζηγιάννης: Εκτός πραγματικότητας οι απαιτήσεις της ΕΤΥΚ
Μιλώντας για τη νέα εργασιακή κρίση, ο γενικός διευθυντής της ΣΚΤ, Νικόλας Χατζηγιάννης, τόνισε ότι η ΕΤΥΚ έχει απαιτήσεις που δεν υπάρχουν σε καμία άλλη τράπεζα. Μάλιστα, ο επικεφαλής του Συνεργατισμού επανέλαβε τη θέση ότι και ο χρόνος κατά τον οποίο η ΕΤΥΚ εξήγγειλε απεργία ήταν άστοχος, αφού προηγήθηκε η έμπρακτη στήριξη της πολιτείας για κεφαλαιακή ενίσχυση 200 εκατ. ευρώ προς τον οργανισμό.

Σκληρή ανακοίνωση και από την ΟΕΒ
Η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) με ανακοίνωσή της καταδικάζει έντονα τη νέα φάση της επιθετικότητας της ΕΤΥΚ, που τώρα λαμβάνει την μορφή αδικαιολόγητης 48ωρης απεργίας στην Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα.

Πιο συγκεκριμένα η ΟΕΒ αναφέρει: "Με μια ανακοίνωση γεμάτη απαξιωτικούς  υπαινιγμούς για την Διοίκηση και τους αξιωματούχους της Τράπεζας, με μειωτικούς χαρακτηρισμούς για τον Υπουργό Οικονομικών και με νομικίστικους τακτικισμούς, η ΕΤΥΚ προσπαθεί να  νομιμοποιήσει ηθικά και επικοινωνιακά μιαν ακόμα απαράδεκτη απεργία που προκαλεί το κοινό αίσθημα".

Παράλληλα, η ΟΕΒ κάνει συγκεκριμένη αναφορά στις τακτικές που θεωρεί ότι η ΕΤΥΚ ακολουθεί:
•    Κάνοντας επιλεκτική αναφορά στα ευρήματα του Γενικού Ελεγκτή, ξεχνώντας βολικά τις καυστικές αναφορές του ίδιου Αξιωματούχου στα δάνεια του προσωπικού με σκανδαλωδώς χαμηλά επιτόκια.
•    Απειλώντας με ποινικές διώξεις τους υπεύθυνους της Τράπεζας επειδή δεν έδωσαν αύξηση μισθών από προσαυξήσεις και ΑΤΑ το 2014 και το 2015.    Ζητά αυξήσεις μισθών για εργαζόμενους μιας επιχείρησης που έφθασε στο χείλος της χρεοκοπίας και διασώθηκε με λεφτά των φορολογουμένων.
•    Προειδοποιώντας παράγοντες της Τράπεζας για συνέπειες εάν ενθαρρύνουν τους εργαζόμενους να εργαστούν, προπηλακίζοντας εκ προοιμίου ως απεργοσπάστες όσους αρνηθούν να ακολουθήσουν την συντεχνία στον καταστροφικό δρόμο που επέλεξε.

Παράλληλα, η ΟΕΒ καλεί την ΕΤΥΚ να εγκαταλείψει την επιθετική πολιτική έναντι ενός κινήματος που παλεύει με την στήριξη  νοικοκυριών και επιχειρήσεων να σταθεί ξανά δυναμικά στην θέση που του αξίζει.
Οι απεργίες από αυτή την Συντεχνία συνιστούν κατάφωρη πρόκληση για τις χιλιάδες ανέργων και υποαπασχολούμενων, για τις αναρίθμητες επιχειρήσεις που παλεύουν για επιβίωση αλλά και για όλους τους εργαζομένους που έχουν υποστεί απώλειες ασυγκρίτως μεγαλύτερες από αυτές των μελών της ΕΤΥΚ για να συμβάλουν στην διάσωση των επιχειρήσεων και των εργασιών τους.

Inbusiness.com

Πέραν των 300 εργαζομένων στη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα δεν προσήλθαν σήμερα στην εργασία τους και αναμένεται να πράξουν το ίδιο και αύριο, στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας της ΕΤΥΚ με αφορμή την μη ανανέωση της συλλογικής σύμβασης, για την οποία όπως υποστηρίζει η οργάνωση των τραπεζικών υπαλλήλων υπήρξε συμφωνία με τη διοίκηση του Συνεργατισμού στις 30 Νοεμβρίου.
Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο ΓΓ της ΕΤΥΚ Χρήστος Παναγίδης, το πιο σημαντικό στοιχείο που οδήγησε την ΕΤΥΚ στην απεργία είναι ότι υπήρξε μια συμφωνία για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης, η οποία δεν υλοποιείται.
Αναφορικά με το θέμα των προσαυξήσεων και των αναδρομικών για το 2014 και 2015, που όπως ανέφερε ο κ. Παναγίδης παίζει σήμερα στα ΜΜΕ, «θεωρούμε ότι ήταν ένα επικοινωνιακό τέχνασμα από την εργοδοτική πλευρά για να στρέψει τα πυρά εναντίον μας».
«Δεν έχουμε υποβάλει κανένα αίτημα για παραχώρηση προσαυξήσεων ή ΑΤΑ», ανέφερε, προσθέτοντας ότι αυτό που συμφωνήθηκε επί του θέματος με τη Διοίκηση ήταν το γεγονός ότι εφόσον υπάρχουν κάποιοι εργαζόμενοι που εξάσκησαν το δικαίωμα να απευθυνθούν για το θέμα στο δικαστήριο, να αφεθεί το θέμα να πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης αφού κανένας δεν είναι υπεράνω του έργου της Δικαιοσύνης.
Παράλληλα είπε, δεν αναφέρθηκε από κανένα ότι η ίδια η ΕΤΥΚ εισηγήθηκε να αυξηθούν τα επιτόκια των δανείων που παίρνει το προσωπικό ώστε να βοηθηθεί η Τράπεζα. Παράλληλα με αυτό, είπε, συμφωνήθηκε να παγώσουν οι προσαυξήσεις για την επόμενη τριετία.
«Είχαμε συναντηθεί με τη διοίκηση, είχαμε δει τα θέματα και είχαμε καταλήξει σε συμφωνία. Μάλιστα είχαμε επεξεργαστεί και το κείμενο και το μόνο που έμενε ήταν να την υπογράψουμε», ανέφερε, προσθέτοντας ότι με βάση τον κώδικα βιομηχανικών σχέσεων αυτό που έγινε ήταν μια κλασσική περίπτωση συμφωνίας.
Ο κ. Παναγίδης ανέφερε ότι η ανανέωση της συλλογικής σύμβασης βρίσκεται σε εκκρεμότητα εδώ και δύο χρόνια, ενώ ανέφερε ότι υπήρξε ακόμα ένα παρόμοιο περιστατικό τον Μάιο του 2015, όπου υπήρξε και πάλι κατάληξη σε συμφωνία και παρουσιάστηκε κι εκεί το ίδιο φαινόμενο.
«Για μας αυτός είναι ο λόγος που χρειάστηκε δυστυχώς να πάρουμε απεργιακά μέτρα. Ουσιαστικά αυτή η πρακτική καταστρατηγεί το θεσμό των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και τον ίδιο τον κώδικα βιομηχανικών σχέσεων», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι είναι πολύ σοβαρό θέμα, αν η οποιαδήποτε συμφωνία γίνεται στα πλαίσια του κώδικα είναι υπό την αίρεση κάποιου τρίτου ή είναι στη διακριτική ευχέρεια του εργοδότη αν θα την τηρήσει.
Απαντώντας στη δήλωση του Υπουργού Οικονομικών περί προκλητικής απεργίας γιατί ζητούνται αυξήσεις μισθών, ο κ. Παναγίδης διερωτήθηκε κατά πόσο δεν είναι πρόκληση για τον φορολογούμενο πολίτη τα όσα γράφονται στην Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για τα θέματα εταιρικής διακυβέρνησης στο Συνεργατισμό.
- See more at: http://alfanews.com.cy/index.php/oikonomia/item/21642-%CE%B5%CF%84%CF%85%CE%BA-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%B2%CE%AC%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CE%B5-%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CE%B1%CE%AF%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%B1%CF%85%CE%BE%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B1%CF%84%CE%B1.html#sthash.WB2bB96C.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου