Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Αντισυνταγματική η τροποποίηση του ωραρίου καταστημάτων από τη Βουλή

Αντισυνταγματική η τροποποίηση του ωραρίου καταστημάτων από τη Βουλή
Τι δήλωσε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας Κώστας Κληρίδης
Newzup.com

Αντισυνταγματική χαρακτήρισε οποιαδήποτε προσπάθεια τροποποίησης από τη Βουλή, των κανονισμών που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο για ρύθμιση των ωραρίων των καταστημάτων, ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης.
Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, στην οποία κατατέθηκαν προς συζήτηση οι κανονισμοί για το ωράριο των καταστημάτων, ο κ. Κληρίδης αναφέρθηκε στη χθεσινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου με βάση την οποία σε καμιά περίπτωση η Βουλή δεν μπορεί να τροποποιήσει τους κανονισμούς, οι οποίο εμπίπτουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα της εκτελεστικής εξουσίας (Υπουργικό Συμβούλιο).
Το δικαίωμα έκδοσης κανονισμών για το ωράριο των καταστημάτων λιανικού εμπορίου είχε μεταφερθεί από τη Υπουργό Εργασίας στο Υπουργικό Συμβούλιο με νομοθεσία από τη Βουλή.
Όπως επεσήμανε ο Γενικός Εισαγγελέας, αν η Βουλή έρθει και αλλάξει τις ζώνες και τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων, κάτι τέτοιο συνιστά παρέμβαση στη διάκριση των εξουσιών. Ο κ. Κληρίδης είπε ότι η συγκεκριμένη απόφαση είναι ξεκάθαρη και διευκρίνισε ότι το μόνο που μπορεί να κάνει η Βουλή είναι να συζητήσει τους κανονισμούς, να πει τις απόψεις της, να ασκήσει κριτική και ενδεχομένως να πείσει την εκτελεστική εξουσία να προβεί σε τροποποιήσεις. Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών για το ενδεχόμενο τροποποίησης των κανονισμών από τη Βουλή, είπε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν ανεπίτρεπτο, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί η Βουλή ετσιθελικά να αποσπάσει μια εξουσία που δεν της ανήκει.
Για το ενδεχόμενο απόρριψης των κανονισμών από τη Βουλή, είπε ότι κάτι τέτοιο θα συνιστούσε απόρριψη της δυνατότητα της εκτελεστικής εξουσίας να ρυθμίζει ένα θέμα που εμπίπτει στις αποκλειστικές εξουσίες της. Πρόσθεσε επίσης ότι το Σύνταγμα δεν προβλέπει έγκριση των κανονισμών του Υπουργικού Συμβουλίου από τη Βουλή. Διευκρινίστηκε επίσης από τη Γενική Εισαγγελία ότι οι κανονισμοί υποβλήθηκαν τυπικά προς έγκριση, αλλά η Βουλή πρέπει να σεβαστεί το Σύνταγμα και τον περιορισμό των αρμοδιοτήτων της και με βάση αυτό, δεν μπορεί ούτε να τους τροποποιήσει ούτε να τους απορρίψει.
Μιλώντας στην Επιτροπή, η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου ανέφερε ότι οι κανονισμοί που κατατέθηκαν είναι όμοιοι ή ίδιοι με τα διατάγματα που εκδίδονται εδώ και 2,5 χρόνια και για τα οποίους υπήρξε διαβούλευση με όλους τους εμπλεκομένους. Όπως είπε, μετά την απόφαση του Ανωτάτου είναι σαφές ποιος αποφασίζει για το ποιΕς ώρες είναι ανοικτά τα καταστήματα και η ίδια θα σεβαστεί την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Επανέλαβε τη θέση της Κυβέρνησης ότι με τις διευρυμένες ώρες λειτουργίας έχει μειωθεί η ανεργία, έχουν αυξηθεί δημόσια έσοδα, τα έσοδα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων και ο όγκος εργασιών του λιανικού εμπορίου.
Με βάση τους κανονισμούς όλα τα καταστήματα μπορούν να είναι ανοικτά από Δευτέρα μέχρι Σάββατο 0500 με 2200 και την Κυριακή 1100-1900, με εξαίρεση την Ελεύθερη Αμμόχωστο που μπορούν να είναι ανοικτά 0500 με 2300 από Δευτέρα μέχρι Σάββατο και 0730 με 2300 τις Κυριακές. Επίσης, ρυθμίζονται κάποιες μέρες που είναι αργίες.
Η Υπουργός εξέφρασε τη διαφωνία της με τις θέσεις που ακούστηκαν σε προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Εργασίας, να μένουν τα καταστήματα ανοικτά για ορισμένους μήνες το χρόνο, αναφέροντας ότι δεν μπορούμε να στέλνουμε υπαλλήλους στο ανεργιακό για κάποιους μήνες, αντί να τους πληρώνει ο εργοδότης τους. Σημείωσε παράλληλα ότι με τη ρύθμιση των ωραρίων των καταστημάτων, ώστε να παραμένουν ανοικτά, δόθηκε η δυνατότητα σε ειδικά καταστήματα να πωλούν πολλά προϊόντα που δεν πωλούσαν στο παρελθόν. Σε αυτό το σημείο, είπε, φτάσαμε να συζητούμε μόνο το ωράριο και όχι αν πρέπει να προβληματιστούμε για όλα εκείνα που δόθηκαν στα ειδικά καταστήματα. Είπε επίσης ότι εργαζόμενοι που επηρεάζονται από το ωράριο δεν υπάρχουν μόνο στα γενικά καταστήματα αλλά και στα ειδικά καταστήματα.
Παράλληλα δήλωσε την ετοιμότητά της να συζητήσει τους κανονισμούς με τη Βουλή.
Οργανώσεις εργοδοτών και εργαζομένων, όπως και οργανώσεις καταναλωτών τοποθετήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, με την πλειοψηφία των οργανώσεων εργαζομένων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) να εκφράζουν τη διαφωνία τους με το να παραμένουν ανοικτά τα καταστήματα τις Κυριακές, ενώ η πλειοψηφία των εργοδοτών εξήρε το μέτρο της Κυβέρνησης να παραμένουν τα καταστήματα ανοικτά. Εκφράστηκε επίσης δυσφορία εκ μέρους των εργαζομένων για το γεγονός ότι η Βουλή δεν μπορεί να τροποποιήσει τους κανονισμούς.
Στη συνέχεια σε κλειστή συνεδρία της Επιτροπής έγινε προσπάθεια να αναζητηθούν συμβιβαστικές λύσεις μεταξύ της Βουλής και της Κυβέρνησης, οι οποίες ωστόσο δεν καρποφόρησαν και ορίστηκε νέα συνεδρία της Επιτροπής την ερχόμενη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, ώστε να τεθεί εκ νέου το θέμα.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, η Υπουργός Εργασίας, ανέφερε ότι η πρόταση και οι κανονισμοί που κατατέθηκαν από την Κυβέρνηση κινούνται στην ορθή κατεύθυνση. Πρόσθεσε ότι όπως αναφέρει και η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, τα θέματα έχουν συζητηθεί και υπάρχει θεσμοθετημένη διαδικασία. Ανέφερε παράλληλα ότι συζήτησε κάποιες επιλογές, αλλά οποιεσδήποτε επιλογές οι οποίες θα αφήσουν άνεργους δεν είναι επιλογές. Όπως είπε, το να συζητείται κάποιες Κυριακές μόνο να μένουν ανοικτά, σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος κάποιοι υπάλληλοι να μείνουν άνεργοι.
Σε σχέση με τους κανονισμούς που κατατέθηκαν, η Υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα τροποποίησης ή απόρριψης τους με βάση τον Γενικό Εισαγγελέα.
Ο Πρόεδρος Επιτροπής Εργασίας, Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Φακοντής ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή η Επιτροπή έχει 4 επιλογές: να αποδεχτεί τους κανονισμούς, να απορρίψει τους κανονισμούς, να κάνει τροποποιήσεις ή να μην τοποθετηθεί επί των κανονισμών ώστε όταν εκπνεύσει σε 60 ημέρες η προθεσμία να αποσυρθούν και να επανακατατεθούν.
Ανέφερε, επίσης, ότι η Επιτροπή επιχείρησε και σήμερα να βρει τη χρυσή τομή. Ακούστηκαν, είπε οι απόψεις των άμεσα επηρεαζόμενων και οι περισσότεροι έχουν μετακινηθεί από τις παραδοσιακές τους θέσεις. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι η πλειοψηφία έχει τη θέληση να γίνουν βήματα προς τα εμπρός ώστε να επιλυθεί οριστικά αυτό το θέμα.
Ανέφερε ωστόσο, ότι παρά τις προσπάθειες από πλευράς της Κυβέρνησης δεν έχουν δοθεί ενθαρρυντικά μηνύματα. Κάλεσε την Κυβέρνηση να κάνει δεύτερες σκέψεις, να ανοίξει τα αυτιά της και να δει αντικειμενικά το πρόβλημα που υπάρχει, αλλιώς η Βουλή θα αναγκαστεί να πάρει τις αποφάσεις της, θα ληφθούν πολιτικές αποφάσεις και το θέμα θα οδηγηθεί στα κόμματά για τοποθέτηση.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης ανέφερε ότι το θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι καθαρά πολιτικό σε μια προσπάθεια, να πειστεί η Κυβέρνηση να υποβάλει τέτοιους κανονισμούς που να μην δημιουργούν πρόβλημα. Εξέφρασε την αισιοδοξία ότι μπορεί να βρεθεί χρυσή τομή στο θέμα. Ανέφερε ότι η πρόταση που ελπίζει να υιοθετηθεί από την Κυβέρνηση είναι μια φόρμουλα, ώστε να υπάρξει μια κατανομή του χρόνου που να είναι ανοικτά τα καταστήματα τις Κυριακές για έξι μήνες σε ολόκληρη την Κύπρο. Εξέφρασε επίσης της ελπίδα τη «Δευτέρα να ακούσουμε κάτι διαφορετικό» από την Κυβέρνηση.
Η βουλευτής της ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα ανέφερε ότι συμφώνησαν με την Κυβέρνηση ότι διαφωνούν. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι επιλογές είναι πολύ λίγες, προσθέτοντας ωστόσο ότι «οφείλουμε να είμαστε ανοικτοί σε διάλογο ως κόμματα», ώστε να πειστεί η Υπουργός και η Κυβέρνηση για εξεύρεση της χρυσής τομής. Αναφέρθηκε στην πρόταση να παραμένουν ανοικτά τα καταστήματα τις Κυριακές στη Λευκωσία κατά τη διάρκεια διαφορετικών μηνών, απ` ό,τι σε άλλες παράλιες πόλεις, αλλά και στην πρόταση να επεκταθεί το ωράριο του Σαββάτου και να παραμένουν κλειστά τα καταστήματα την Κυριακή.
Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, ανέφερε ότι καταβλήθηκε έντονη προσπάθεια να βρεθεί συμβιβαστική λύση 50-50 όσον αφορά το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, ωστόσο η Υπουργός ήταν άτεγκτη σε αυτό ο σημείο και η συζήτηση έφτασε σε αδιέξοδο. Είπε επίσης ότι ζήτησε από την Υπουργό να αξιολογήσει το κοινωνικό και εργασιακό κόστος για τις ΜμΕ επιχειρήσεις από τη λειτουργία των μεγάλων καταστημάτων την Κυριακή. Όσον αφορά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τη δυνατότητα του Κοινοβουλίου να τροποποιεί κανονισμούς, την χαρακτήρισε «ενδιαφέρουσα», αφού όπως είπε δυνατό να έχει και ευρύτερη εφαρμογή.



1 σχόλιο:

  1. Έτσι, τζ̆ειαμαί να σφίγγουν οι κώλοι. Όποιος λαός φκάλλει δεξιάν με μεγάλην πλειοψηφίαν στες εκλογές να λούννεται τες Ζέτες να κάμνουν τόπον τους Σιακόληες να θυσαυρίζουν περιπαίζοντας τον τζ̆όλας ότι το κάμνει για τους ανέργους. Τες οικογένειες των αθρώπων του μικροεμπορείου που έκλεισεν δεν τες βάλλει μες τους λοαρκασμούς της η Υπουργός του Σιακόλα τζ̆αι του Λίτολ. Έτσι κκελλέ, έτσι ξουράφιν θέλει. Τζ̆ειαμαί, να δουλεύκουν οι μή άνεργες πωλήτριες που ψηφίζουν μαζικά συναγερμόν ως τες 11 την νύχταν με 600€. Πριν τα κουρέματα επιάνναν 900 για οχτάωρον. Ζήτω ο καπιταλισμός τζ̆αι η ελεύθερη αγορά του 70% των κυπρίων ψηφοφόρων. Ζήτω η δουλεία των 600€.

    ΑπάντησηΔιαγραφή