Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΑΣΥΔΥ - Να μην υπογραφεί μνημόνιο!


Γλ. Χατζηπέτρου: Να αποφύγουμε το μνημόνιο

stockwatch

Η κυπριακή πολιτεία πρέπει να κάνει ότι μπορεί για να αποφύγει το μνημόνιο της τρόικας υποστηρίζει ο γενικός γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ, Γλαύκος Χατζηπέτρου. 

Σε δηλώσεις του στη StockWatch ο κ. Χατζηπέτρου δήλωσε ότι «πρέπει όλοι μας να κάνουμε το παν να αποφύγουμε το μνημόνιο, όπως πολύ σωστά πράττουν η Ισπανία και η Ιταλία». 

Το προσχέδιο του μνημονίου προνοεί περικοπές μισθών 15% των δημοσίων υπαλλήλων, και επιπρόσθετες περικοπές υπερωριών και επιδομάτων. Προνοεί επίσης την αύξηση της συνταξιοδοτικής εισφοράς των δημοσίων υπαλλήλων στα επίπεδα που βρίσκεται σήμερα ο ιδιωτικός τομέας, εντός μιας πενταετίας. 

Ο κ. Χατζηπέτρου θεωρεί ότι θα ήταν άδικο να θυματοποιηθεί η Κύπρος εξαιτίας, όπως υποστηρίζει, «της μεγάλης και αλόγιστης έκθεσης των τραπεζών στην Ελλάδα σε ομόλογα και επισφαλή δάνεια». 

«Πρέπει απαραιτήτως το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου να αναχρηματοδοτηθεί απευθείας για να διοχετευθεί ρευστό στην αγορά», πρόσθεσε. 

«Η ΠΑΣΥΔΥ επιμένει και βρίσκει σύμμαχους προς αυτή την κατεύθυνση ότι τα προβλήματα της οικονομίας σήμερα είναι απόρροια των λαθών των τραπεζών», είπε ο κ. Χατζηπέτρου συμπληρώνοντας ότι «το δημοσιονομικό έλλειμμα ήταν και είναι διαχειρίσιμο και η οικονομία του τόπου δεν θα είχε πρόβλημα εάν το τραπεζικό μας σύστημα ήταν υγιές». 

Ερωτηθείς πως θα προκύψει η δημοσιονομική εξυγίανση χωρίς περικοπές των ωφελημάτων των δημοσίων υπαλλήλων, ο κ. Χατζηπέτρου επεσήμανε ότι στη δημοσία υπηρεσία έχουν καταργηθεί με βάση τους τελευταίους προϋπολογισμούς 1458 θέσεις. 

Ο κ. Χατζηπέτρου δεν θέλησε να τοποθετηθεί στο παρόν στάδιο σε ερώτηση για εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης του χρέους και του ελλείμματος. 

Οι προτάσεις της τρόικας για το πρόγραμμα στήριξης από το μηχανισμό δόθηκαν στην Κύπρο από το τέλος Ιουλίου. 

Η κυβέρνηση δεν έχει αποστείλει ακόμη τις αντιπροτάσεις της, υποστηρίζοντας ότι πρέπει πρώτα να διαβουλευθεί με τους κοινωνικούς εταίρους και τα πολιτικά κόμματα. 

Οι κοινωνικοί εταίροι άρχισαν να εκφράζουν δυσφορία για την καθυστέρηση που παρατηρείται στον απαιτούμενο διάλογο, εκφράζοντας φόβους ότι τελικά δεν θα δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για τη δέουσα διαβούλευση των όρων του μνημονίου. 

Η καθυστέρηση έχει πυροδοτήσει εκτιμήσεις ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν προτίθεται να υπογράψει το μνημόνιο, και ότι θα μεταφέρει το ζήτημα στην επόμενη κυβέρνηση. 

Οι ευρωπαίοι παρακολουθούν με προβληματισμό τις εξελίξεις στην Κύπρο, έχοντας ήδη δηλώσει την πρόθεση του να βοηθήσουν τη χώρα αλλά και την ανάγκη η Κύπρος θα ξεκαθαρίσει τις δικές της προθέσεις. 

Σήμερα εκπρόσωπος της Κομισιόν ξεκαθάρισε ότι η τρόικα αναμένει γραπτώς τις κυπριακές προτάσεις προτού καθοριστεί νέα επίσκεψη των αξιωματούχων της στην Κύπρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου