Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Το απόγευμα ο προϋπολογισμός του 2013 με τα μέτρα του μνημονίου

Ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή παρουσιάζει, κατά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου το απόγευμα, τον προϋπολογισμό του κράτους για το 2013, ο οποίος θα αποτελεί τον πρώτο κρατικό προϋπολογισμό, στον οποίο θα προστεθούν τα μέτρα του μνημονίου που αναμένεται να υπογράψει η Κυβέρνηση με την Τρόικα (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), μετά την προσφυγή της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Η συνεδρία του Υπουργικού θα αρχίσεις στις 16.30, ενώ το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα έχει σήμερα συνομιλίες στη Λευκωσία με τον Ολλανδό Μέννο Σνελ, ο οποίος εκπροσωπεί την Κύπρο στην εκτελεστική επιτροπή του ΔΝΤ, με στόχο τη διαμόρφωση των αντιπροτάσεων της Κύπρου που θα τεθούν ενώπιον των εκπροσώπων της Τρόικας όταν αυτοί πραγματοποιήσουν την επόμενη επίσκεψη τους στο νησί. Επίσης, σήμερα, αναμένεται να καθοριστεί η ημερομηνία της επόμενης καθόδου του κλιμακίου της Τρόικας για έναρξη του νέου γύρου των συνομιλιών με στόχο να συμφωνηθεί το πρώτο προσχέδιο του μνημονίου (First draft).

Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, «πιθανώς τον επόμενο ένα μήνα» η Κύπρος να έχει καταλήξει σε ένα Μνημόνιο.

 Όπως δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών το περασμένο Σάββατο, μετά τη συνεδρία του Άτυπου Συμβουλίου των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (ECOFIN), στη Λευκωσία, ο στόχος για το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2013 είναι 2,5% του ΑΕΠ. Ποσοστό, ωστόσο, που είναι αρκετά υψηλότερο από το στόχο για έλλειμμα 0,5% που είχε τεθεί στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΜΔΠ) 2012 – 2014.

Το Υπουργείο Οικονομικών αναμένεται εντός των ημερών, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, να παρουσιάσει πακέτο μέτρων που θα μειώνει το αναμενόμενο έλλειμμα για το 2012 κατά μία ποσοστιαία μονάδα (150 – 200 εκατομμύρια). Με βάση τα στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί από το Υπουργείο Οικονομικών, το δημοσιονομικό έλλειμμα για τους πρώτους επτά μήνες του 2012 ήταν 3,4%.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου