Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Έτοιμες τις προσεχείς ημέρες οι αντιπροτάσεις προς την Τρόικα, επιδίωξη να αποκλειστεί η οριζόντια αποκοπή μισθών και ωφελημάτων


    rik
    Αρχίζει να ξεκαθαρίζει σταδιακά το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Τρόικα και των επαφών με τα κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους, αν και δεν έχει διασαφηνιστεί πότε θα εκταμιευθεί η πρώτη δόση οικονομικής στήριξης.
    Όπως μεταδόθηκε στο κεντρικό τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων του ΡΙΚ, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ολοκληρώνει τις επόμενες ημέρες η δέσμη αντιπροτάσεων προς την Τρόικα.
    Το κείμενο θα παραδοθεί πριν από το τέλος της προσεχούς εβδομάδας στα κόμματα, στα οποία θα δοθεί χρόνος επτά ημερών για να το μελετήσουν και να καταθέσουν τις δικές τους εισηγήσεις και προτάσεις.
    Στόχος είναι η Κύπρος να εμφανιστεί ενωμένη στην κρίσιμη διαπραγμάτευση με την Τρόικα, που αναμένεται να αρχίσει το πρώτο δεκάημερο Οκτωβρίου και να ολοκληρωθεί εντός του μήνα.
    Βασικότερη επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να αποκλειστεί η οριζόντια αποκοπή μισθών και ωφελημάτων των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και των συνταξιούχων.
    Για το λόγο αυτό, επεξεργάζεται πρόταση κλιμακωτών αποκοπών και δίχτυ προστασίας για χαμηλά αμειβομένους.
    Ετοιμάζει επίσης εναλλακτική πρόταση ώστε να μην υπάρξει κατάργηση του 13ου μισθού, ενώ θεωρεί ότι μπορεί να αποφευχθεί η κατάργηση της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής, με αναδιάρθρωση του θεσμού.
    Στις επιδιώξεις της κυβέρνησης παραμένει και η επιμήκυνση της περιόδου προσαρμογής για δύο ή τουλάχιστον ένα χρόνο.

Το Υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία η κυπριακή κοινωνία μπορεί να αντέξει, δήλωσε η αρμόδια Υπουργός Σωτηρούλα Χαραλάμπους, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να λάβει ισοπεδωτικά μέτρα.
Σε χαιρετισμό της σε εκδήλωση των κέντρων ενηλίκων της Επαρχίας Πάφου, η κυρία Χαραλάμπους χαρακτήρισε αντιφατικό από τη μια η Ευρωπαϊκή Ένωση να καλεί σε μείωση του ποσοστού των συνταξιούχων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και από την άλλη να καλείται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε μείωση των συντάξεων με ισοπεδωτικά μέτρα.
Η κυρία Χαραλάμπους ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει καταφέρει από το 2008 μέχρι σήμερα να μειώσει κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες το ποσοστό των συνταξιούχων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας , το οποίο ανερχόταν στο 51%. 




Σύντομα το πακέτο στα κόμματα για να αρχίσει η διαβούλευση

fileleftheros

Στην «πρέσα» για ετοιμασία αντιπροτάσεων στην Τρόικα


Λευκωσία: Από σήμερα αναμένεται να δουλέψουν πιο γρήγορα οι μηχανές του Υπουργείου Οικονομικών για να ετοιμασθούν έστω και καθυστερημένα οι αντιπροτάσεις προς την Τρόικα. Μετά το ευρωπαϊκό «κατσάδιασμα» εντός έδρας, στόχος είναι το πακέτο να ολοκληρωθεί αν είναι δυνατόν και στο τέλος της εβδομάδας και να παραδοθεί στους πολιτικούς αρχηγούς για διαβούλευση.

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, αυξάνει την πίεση στον υπουργό Οικονομικών να ολοκληρώσει σύντομα το πακέτο αντιπροτάσεων στις εισηγήσεις που έχει προτείνει η Τρόικα.

Μεγάλο ζητούμενο είναι ποια μέτρα θα προτείνει η κυβέρνηση και θα συμφωνήσει με τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου για να αρχίσει το κομμάτι των διαπραγματεύσεων και να υπογραφεί το Μνημόνιο με την Τρόικα.

Το Υπουργείο Οικονομικών μελετά τις προτάσεις της Κομισιόν και ετοιμάζει ένα πακέτο το οποίο ως στόχο έχει να καταστήσει το Μνημόνιο περισσότερο ανεκτό για τους πολίτες και να είναι ευθυγραμμισμένο στις κατευθυντήριες γραμμές του Προεδρικού.

Στόχος είναι να ετοιμασθούν οι προτάσεις της κυπριακής πλευράς στο τέλος της εβδομάδας και να παραδοθούν στα κόμματα ώστε να αρχίσει ο διάλογος και να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή πολιτική συναίνεση.

Προς το παρόν ο χρονικός ορίζοντας για να καταλήξει η Κύπρος σε Μνημόνιο είναι νεφελώδης και επίσημα δεν έχει δοθεί ημερομηνία για το ραντεβού με την Τρόικα.

Πρώτη κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση στις προτάσεις της Τρόικας φαίνεται ότι είναι ο 13ος μισθός. Όπως έχει καταστεί ξεκάθαρο από κυβερνητικής πλευράς, βασικός στόχος είναι να διασωθεί ο 13ος μισθός, έναντι του οποίου θα προταθεί κλιμακωτή μείωση των μισθών στη Δημόσια Υπηρεσία, της τάξης του 5% με 10%.

Επιπλέον, στο Υπουργείο Οικονομικών σκέφτονται ως εναλλακτικό σενάριο, αντί για καθολική κατάργηση της ΑΤΑ, την επέκταση στο πάγωμά της για μερικά ακόμη χρόνια που να καλύπτουν τουλάχιστον το χρονικό ορίζοντα της οικονομικής κρίσης.

Επιπλέον μέτρα που εξετάζονται αφορούν στην αύξηση των φόρων στην ακίνητη περιουσία, με στόχο την αύξηση της φορολογικής βάσης από την οποία εκτιμάται από στελέχη του Υπουργείου πως θα αντληθούν έσοδα γύρω στα 50 εκατ. ευρώ. Επίσης, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως θα μειωθούν οι κοινωνικές παροχές, κυρίως μέσα από τη στόχευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου