Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Κυβέρνηση και κόμματα για τα μέτρα της τρόικας


astra

Τα δικά της μέτρα ως αντίδοτο στη θεραπεία σοκ που προτείνει η τρόικα ετοιμάζει πυρετωδώς η κυβέρνηση. 

Για να αποφύγει τις μεγάλες περικοπές μισθών, παροχών, συντάξεων και επιδομάτων, το υπουργείο οικονομικών δίνει έμφαση στην αύξηση των φόρων έναντι του συσσωρευμένου πλούτου.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Stockwatch η κυβέρνηση είναι κάθετη σε 3 μέτρα:

Εκφράζει έντονη αντίθεση στην πλήρη κατάργηση της ΑΤΑ, στην αποκοπή του 13ου μισθού και στην οριζόντια περικοπή συντάξεων και επιδομάτων. 

Για την ΑΤΑ, η κυβέρνηση, θα αντιπροτείνει επιμήκυνση της παγοποίησης για περισσότερο διάστημα με παράλληλη εισήγηση για εκσυγχρονισμό της και καταβολή της κάθε εξάμηνο. 

Η κυβέρνηση αντιδρά στην πρόταση για βαθιές περικοπές των μισθών ύψους 15%, που περιλαμβάνουν και τον 13ο μισθό.Αντιπροτείνει όπως μειωθεί ο μηνιαίος μισθός όλων των εργαζομένων από 1% - 3% για να διατηρηθεί αυτό το κεκτημένο δικαίωμα που συμβάλλει στην αναζωογόνηση της αγοράς των Χριστουγέννων.

Κόκκινο πανί για την κυβέρνηση αποτελεί και το μέτρο των περικοπών των συντάξεων. Η κυπριακή πλευρά θα δηλώσει ευθαρσώς ότι δεν θα γίνει αποδεχτή οποιαδήποτε οριζόντια ποσοστιαία περικοπή. Άτομα που απολαμβάνουν μηνιαίας σύνταξης μέχρι και €1000 δεν θα γίνεται καμία αποκοπή. 

Ενδεικτικές των προ θέσεων της κυβέρνησης είναι και οι χθεσινοβραδινές δηλώσεις του Προέδρου Χριστόφια, ότι «η κυβέρνηση δεν θα αποδεχθεί μνημόνια που θα οδηγούν τη χώρα σε πτώχευση.

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση καταρτίζει το δικό της στρατηγικό σχέδιο, το οποίο θα συζητήσει με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και με τους κοινωνικούς εταίρους και μετά θα τεθεί ενώπιον της τρόικας.

Αντιδράσεις κομμάτων για τα μέτρα της Τρόικας


Astra Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2012

Η κυβέρνηση οφείλει αμέσως να ενημερώσει επίσημα τα κόμματα για το σύνολο των προτάσεων της τρόικας δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης.

Πρόσθεσε ότι υπεύθυνη και σοβαρή διαπραγμάτευση για τα μέτρα δεν γίνεται ούτε δημόσια, ούτε με διαρροές, ούτε με αντεγκλήσεις.

Ο κύριος Γεωργιάδης ανέφερε ότι οι διαρροές αυξάνουν την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα και επιβεβαιώνουν την ανεπάρκεια και την ατολμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα που η ίδια έχει προκαλέσει.

Πρόσθεσε ότι τα περιθώρια εξαντλήθηκαν και επανέλαβε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας πρέπει να συγκαλέσει το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.
ΔΗΚΟ: Να δοθεί στα κόμματα το προσχέδιο προτάσεων της Τρόικας

Ιδιαίτερη ανησυχία για τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σε σχέση με τα μέτρα που προτείνει η τρόικα εκφράζει και το ΔΗΚΟ.

Ο εκπρόσωπος τύπου Φώτης Φωτίου ανέφερε ότι τα κόμματα δεν γνωρίζουν τα περιθώρια διαπραγμάτευσης, ούτε τι θα αντιπροτείνει η κυβέρνηση.

Ο κύριος Φωτίου κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει στα κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους το προσχέδιο των προτάσεων της τρόικα, έτσι ώστε να το μελετήσουν και να ενισχύσουν με τις δικές τους προτάσεις και εισηγήσεις τη διαπραγματευτική θέση της Κύπρου.
ΕΔΕΚ: Στο σκοτάδι οι πολιτικές δυνάμεις

Δυστυχώς οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου βρίσκονται στο σκοτάδι, σχολίασε εκ μέρους της ΕΔΕΚ ο βουλευτής Νίκος Νικολαίδης, λέγοντας ότι δεν γνωρίζουν ούτε τις θέσεις της Τρόικας, ούτε τις θέσεις της Κυβέρνησης.

Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι αντί διαφάνειας, ενημέρωσης και συλλογικής διαβούλευσης, επέλεξε την συσκότιση και τον επικίνδυνο δρόμο της μοναχικής πορείας.

Ο κύριος Νικολαίδης ανέφερε ότι η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει σε ενημέρωση, διαβούλευση και συνεργασία με τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου ώστε να διασφαλιστεί η όσο το δυνατό ευρύτερη συνδρομή στην αντιμετώπιση της κατάστασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου