Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Νεκρός Ρουμάνος εργάτης από εγκληματική εργοδοτική αμέλεια



 Σύμφωνα με πληροφορίες, το δυστύχημα συνέβη καθώς ο άτυχος εργάτης εργαζόταν στον πέμπτο όροφο της οικοδομής. Κάτω από συνθήκες που διερευνώνται, βρέθηκε ξαφνικά στο κενό. Αυτοψία επί της σορού του άτυχου εργάτη διενήργησε η ιατροδικαστής Ελένη Αντωνίου. Λειτουργός του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας που μετέβη στη σκηνή, έκανε λόγο για παντελή και εγκληματική έλλειψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων στην οικοδομή. Επεσήμανε ότι θα εκδοθεί απαγορευτικό εργασιών στην εν λόγω οικοδομή.

http://www.sigmalive.com/news/local/522417 

 ΤΡΑΓΙΚΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ

 Χθες ένας νεαρός Ρουμάνος εργάτης που ήρθε στην Κύπρο, για αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής από την πρώτη κιόλας μέρα στην δουλειά βρήκε τραγικό θάνατο, χάνοντας την ζωή του στον αγώνα για το μεροκάματο. Δυστυχώς ο θλιβερός κατάλογος των θανάτων από εργατικά ατυχήματα, εξακολουθεί να μεγαλώνει.

Η Συντεχνία Οικοδόμων της ΠΕΟ εκφράζει την αγωνία της, για τις διαστάσεις που παίρνει πλέον το φαινόμενο των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων. Είναι πασιφανές ότι, τα πλείστα εργατικά ατυχήματα συμβαίνουν σε εργοτάξια, όπου οι εργοδότες δεν λαμβάνουν τα ενδεδειγμένα μέτρα, για την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων τους.

Συμβαίνουν εκεί και όπου ανθεί η παράνομη εργοδότηση και έλλειψη συνδικαλιστικής προστασίας. Καλούμε τους εργοδότες στην Οικοδομική Βιομηχανία και τους συναφείς κλάδους, να αποκτήσουν περισσότερη συνείδηση και να πάψουν να θέτουν τα κέρδη πάνω από τον άνθρωπο.

 Η Συντεχνία Οικοδόμων της ΠΕΟ, είναι έτοιμη να συμβάλει θετικά και να προωθήσει εκείνα τα μέτρα που χρειάζονται, για να περιοριστούν στο ελάχιστο τα εργατικά ατυχήματα. Παράλληλα προειδοποιούμε ότι, θα είμαστε πολύ αυστηροί και θα αντιδράσουμε πολύ έντονα εάν συνεχιστούν αυτά τα απαράδεκτα, που συμβαίνουν στους χώρους εργασίας.

 Πρέπει επίσης να γίνει κατανοητό ότι, επιβάλλεται συχνότερος και αυστηρότερος έλεγχος από το αρμόδιο Τμήμα Επιθεώρησης, με πιο αυστηρές ποινές που να οδηγούν ακόμα και στην αφαίρεση της άδειας Εργολήπτη σε παρανομούντες εργολάβους.

 Ο κλάδος των Οικοδομών είναι ένας ανοικτός κλάδος και σε αρκετές περιπτώσεις χρησιμοποιείται σαν καταφύγιο από ανειδίκευτο εργατικό δυναμικό, κυρίως από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα πρέπει να τεθεί φραγμός σ’ αυτό το φαινόμενο και οι εργαζόμενοι που εισέρχονται στην Οικοδομική Βιομηχανία, να τυγχάνουν τουλάχιστο μιας στοιχειώδους ταχύρρυθμης εκπαίδευσης για τα θέματα ασφάλειας και υγείας.

 Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του αδικοχαμένου συναδέλφου και ευχόμαστε, να είναι το τελευταίο θύμα αυτής της απαράδεκτης κατάστασης. Παράλληλα καλούμε όλους τους εργαζόμενους, να διακόπτουν κάθε εργασία όταν δεν εξασφαλίζονται απόλυτα οι συνθήκες ασφάλειας και υγείας.

 Το Δ. Συμβούλιο της Συντεχνίας Οικοδόμων
ΠΕΟ Λευκωσία,
11/09/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου