Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΕΟ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΕΟ 

Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΕΟ, το οποίο συνήλθε σήμερα, Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012, συζήτησε τις πρόσφατες εξελίξεις στην κυπριακή οικονομία και ενέκρινε τους μέχρι σήμερα χειρισμούς της ηγεσίας της ΠΕΟ. Σε σχέση με την κατάσταση όπως διαμορφώνεται μετά την προσφυγή της Κύπρου στο μηχανισμό στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης σημειώνει τα ακόλουθα: 

Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΕΟ εκφράζει την έντονη ανησυχία του για το περιεχόμενο των μέτρων που απαιτεί η Τρόικα να εφαρμοστούν ενόψει της δανειακής συμφωνίας της χώρας μας με το μηχανισμό στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Η Κύπρος υποχρεώθηκε να προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης για να μπορέσει να στηρίξει την οικονομία της η οποία υποφέρει από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. 
Η δεινή κατάσταση στην οποία περιήλθαν οι κυπριακές τράπεζες λόγω της αλόγιστης έκθεσης τους στα ελληνικά ομόλογα και στην ελληνική οικονομία, έχει οδηγήσει τη χώρα μας σε αδυναμία εξασφάλισης επαρκούς χρηματοδότησης και δανεισμού από τις λεγόμενες αγορές, με αποτέλεσμα η προσφυγή στο μηχανισμό να προβάλει ως μονόδρομος.

Το γεγονός ότι λόγω της σημερινής συγκυρίας δεν υπάρχουν πολλές εναλλακτικές επιλογές δανειοδότησης, δεν σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι και ο κυπριακός λαός αντιμετωπίζουν τις όποιες απαράδεκτες αντιλαϊκές απαιτήσεις από τη πλευρά της Τρόικα, με πνεύμα μοιρολατρίας.
Η ΠΕΟ δεν αποδέχεται την λογική που επιδιώκουν να υποβάλουν οι υπερασπιστές των νεοφιλελεύθερων συνταγών, ότι η Τρόικα αφού είναι οι δανειστές μας έχουν δικαίωμα, νομικό και ηθικό, να υπαγορεύσουν όποιους και όσους όρους θέλουν ώστε να διασφαλίσουν το λαβείν τους. 

Έχοντας υπόψη όσα έχουν δημοσιευθεί σχετικά με τις θέσεις που έχουν υποβάλει οι εκπρόσωποι του μηχανισμού, όπως άλλωστε ήταν και αναμενόμενο, είναι φανερό ότι η φιλοσοφία των μέτρων που φαίνεται να προτείνει η Τρόικα είναι στην ίδια γραμμή με τα μέτρα που έχουν επιβληθεί και σε άλλες χώρες οι οποίες έχουν ήδη ενταχθεί στο μηχανισμό στήριξης. Έχει όμως αποδεικτεί στην πράξη, ότι σε καμία από αυτές τις χώρες δεν υπάρχουν αποτελέσματα που να δείχνουν ότι οι σκληρές και οδυνηρές θυσίες που επιβλήθηκαν στους εργαζόμενους με την επιβολή σκληρών και ισοπεδωτικών μέτρων, έχουν ανοίξει δρόμο για την ανάπτυξη και την πρόοδο. Αντίθετα αυτή η συνταγή οδηγεί αυτές τις χώρες σε ακόμα πιο βαθιά ύφεση και περισσότερη ανεργία, γεγονός που τείνει να συμπαρασύρει σ’αυτή τη πορεία ολόκληρη την ευρωζώνη. 

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι και στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει μια σαφής διαφοροποίηση των προσεγγίσεων για τα μέτρα και τους τρόπους αντιμετώπισης της κρίσης και ολοένα και περισσότερο πληθαίνουν και δυναμώνουν οι φωνές που απαιτούν μια διαφορετική στρατηγική. Στρατηγική η οποία αντί να στραγγαλίζει τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα να τις βοηθά να τα ξεπεράσουν, στο πλαίσιο της λογικής της αλληλεγγύης και της συνοχής. Αρχές οι οποίες υποτίθεται ότι αποτελούν βασικούς πυλώνες στήριξης του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος. 
Η ΠΕΟ επικροτεί τη στάση της Κυπριακής κυβέρνησης, η οποία προετοιμάζεται για μια εντατική διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους του μηχανισμού ώστε τα μέτρα που θα συμφωνηθούν να είναι κοινωνικά ισορροπημένα, να μην ακυρώνουν τις κοινωνικές κατακτήσεις των εργαζομένων και ταυτόχρονα να οδηγούν σε ανάπτυξη και όχι σε βάθεμα της ύφεσης. 

Το Γενικό Συμβούλιο επικροτεί επίσης την απόφαση της κυβέρνησης να διαβουλευτεί με τους κοινωνικούς εταίρους και τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, ώστε αυτή η αντιπρόταση να μην είναι απλά κυβερνητική αντιπρόταση αλλά η πρόταση της Κύπρου. Πρόταση της κυπριακής κοινωνίας.

Η ΠΕΟ δηλώνει ότι σ’ αυτή τη κατεύθυνση θα συμβάλει δημιουργικά όπως πάντα και υπεύθυνα και σοβαρά, θα διατυπώσει θέσεις, προτάσεις και εισηγήσεις από τη σκοπιά των εργαζομένων. 

Η ΠΕΟ είναι έτοιμη να στηρίξει μέτρα ορθολογιστικής διόρθωσης στρεβλώσεων που αφορούν τη λειτουργία του κράτους και κατανοεί ότι στις σημερινές συνθήκες είναι αναγκαίες και θυσίες. Θυσίες βέβαια κοινωνικά ισορροπημένες στις οποίες θα πρέπει να συμμετέχει πολύ περισσότερο και ο συσσωρευμένος πλούτος. Δεν είναι όμως δυνατό να συνηγορήσει σε μέτρα που θα πλήξουν καίρια το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων και του λαού όπως η κατάργηση της ΑΤΑ, η αύξηση στα όρια αφυπηρέτησης, η μείωση στους κατώτατους μισθούς, το ξεπούλημα στο ιδιωτικό κεφάλαιο δημόσιων οργανισμών κοινής ωφέλειας, η δραματική συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, την αφαίρεση του 13ου μισθού κ αι την αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων και άλλα. Η ανάπτυξη, η δημιουργία θέσεων εργασίας και η αντιμετώπιση της ανεργίας, η κοινωνική συνοχή, υποτίθεται ότι είναι προμετωπίδα στις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι μηχανισμοί που λειτουργούν εν ονόματι της, οφείλουν να προωθούν αυτές τις αρχές όχι μόνο να τις σέβονται αλλά και να τις προστατεύουν. 

Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΕΟ θεωρεί ότι αυτή τη κρίσιμη στιγμή, για τους εργαζόμενους, το Συνδικαλιστικό κίνημα οφείλει να σταθεί συλλογικά και ενιαία απέναντι στους κινδύνους και τις επιθέσεις και να αντιμετωπίσει τις εξελίξεις μέσα από συντονισμένη και ενωμένη δράση. Σε αυτή τη κατεύθυνση το Γενικό Συμβούλιο καλεί τα Εκτελεστικά σώματα της Ομοσπονδίας να εντείνουν τη δράση τους και να πάρουν πρωτοβουλίες περαιτέρω ενίσχυσης της συλλογικότητας και της κοινής δράσης όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων. 

Η ΠΕΟ καλεί τους εργαζόμενους σε εγρήγορση, ενότητα και συσπείρωση γύρω από το συνδικαλιστικό κίνημα ώστε συλλογικά, αποφασιστικά και υπεύθυνα να αντισταθούμε στις προσπάθειες για επιβολή νεοφιλελεύθερων συνταγών στη χώρα μας και να συμβάλλουμε σε μια πορεία εξόδου της κυπριακής οικονομίας από τη κρίση με μέτρα κοινωνικά δίκαια και ισορροπημένα. 

22 Σεπτεμβρίου 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου