Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2012

Τι ζητάει η Τρόικα από την Κυβέρνηση - Προσχέδιο του μνημονίου


Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2012 8:08 μμ
fileleftheros

Στο επίκεντρο οι δημόσιοι υπάλληλοι και επιδόματα
Τι ζητάει η Τρόικα από την Κυβέρνηση - Προσχέδιο του μνημονίου

Mέλη των κλιμακίων της τρόικας  της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Mέλη των κλιμακίων της τρόικας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Λευκωσία: Δύσκολη αναμένεται να είναι η διαπραγματευτική μάχη της Κυβέρνησης με την Τρόικα με βάση τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές από την Κύπρο. Το προσχέδιο του μνημονίου που παρέδωσε η Τρόικα στην Κυπριακή Δημοκρατία στο τέλος του περασμένου Ιουλίου περιλαμβάνει σειρά λεπτομερών προτάσεων για μείωση των κρατικών δαπανών.Για το 2012 περιλαμβάνεται: Πλήρης κατάργηση της ΑΤΑ στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, επέκταση του παγώματος των μισθών και της προσωρινής εισφοράς επί των μικτών αποδοχών για δύο ακόμη χρόνια, μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2015. Κατάργηση του 13ου μισθού, μείωση της 13ης σύνταξης κατά 50% για τους συνταξιούχους οι οποίοι εισπράττουν μηνιαία σύνταξη μεταξύ €1.000 και €1.500 και κατά 75% για συνταξιούχους που λαμβάνουν μηνιαία σύνταξη πέραν των €1.500.

Παγοποίηση μισθών και καταβολή προσωρινής εισφοράς εκ μέρους όλων των κρατικών αξιωματούχων και των γενικών διευθυντών των υπουργείων και άλλων υπηρεσιών ή τμημάτων, περιλαμβανομένων και των βουλευτών.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «IΝ Business», προνοείται επίσης φορολόγηση των συντάξιμων και των αφορολόγητων επιδομάτων των κρατικών αξιωματούχων και καταβολή εισφοράς ύψους 6,8% επί των συντάξιμων εισοδημάτων. Επέκταση της απόφασης για μη πλήρωση των κενών θέσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2015 και εισαγωγή μέτρων για αύξηση της εναλλαξιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων.
Στα μέτρα αύξησης των εσόδων για το 2012 αναφέρεται επιβάρυνση του πλούτου μέσω αύξησης του φορολογικού συντελεστή επί της λογιζόμενης διανομής κερδών από 20% σε 21% και του φορολογικού συντελεστή στους τόκους καταθέσεων από 0,095% σε 0,11%.

Ενδιαφέρον έχει η πρόταση για  αύξηση των φόρων κατανάλωσης στις μπίρες κατά 10%, αύξηση φόρων κατανάλωσης στον καπνό από 60 ευρώ το κιλό σε 150 ευρώ και αύξηση φόρων κατανάλωσης στα τσιγάρα κατά 0,40 ευρώ το πακέτο και αύξηση φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα κατά 0,08 ευρώ.
Για το 2013 ζητείται περαιτέρω μείωση του κρατικού μισθολογίου κατά τρόπο ώστε η σωρευτική μείωση των δαπανών για μισθούς και ημερομίσθια για το 2012 και 2013 να ανέρχεται στο 15%.

Μείωση κατά 10% των δαπανών για κοινωνικές παροχές. Κατάργηση των μέτρων τα οποία εγκρίθηκαν από την Κυβέρνηση το 2007 τα οποία δεν είναι στοχευμένα ή καλύπτονται από υφιστάμενα σχέδια.

Μείωση των συνολικών επιδομάτων, όπως το πασχαλινό και το χριστουγεννιάτικο επίδομα, κατά τουλάχιστον 15 εκατ. ευρώ.

Κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης καθώς όλοι οι λήπτες δημοσίων βοηθημάτων επωφελούνται από ειδικό σχέδιο επιδότησης του κόστους του ηλεκτρισμού.

Μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων την περίοδο 2013-2015 κατά επιπρόσθετα 250 άτομα το χρόνο, δηλαδή σύνολο 1.250 άτομα.

Μεταρρύθμιση του συστήματος βάρδιας στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα και μείωση των επιδομάτων υπερωρίας κατά 20% το 2013 και κατά επιπρόσθετα 10% το 2014.

Στα μέτρα αύξησης των εσόδων για το 2013 ζητείται αύξηση του ΦΠΑ από 17% σε 18% και αύξηση εισοδημάτων από τη φορολογία της περιουσίας κατά τουλάχιστον 20 εκατ. ευρώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου