Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΕΔΕΚ διαφωνούν με τα μέτρα της Τρόικας που διέρρευσαν


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
13/9/2012
πεο

Δεν μας εκπλήττει ότι τα μέτρα που είδαν το φως της δημοσιότητας και τα οποία απεργάζεται η Τρόικα και επιμένει να εφαρμοστούν στην Κύπρο. 

Είναι τα ίδια που επέβαλε και σε άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα. Έχει αποδειχτεί ότι καμιά από αυτές τις χώρες, δεν είχε τα αποτελέσματα που υποτίθεται ότι θα έφερναν οι τόσες θυσίες των εργαζομένων και του λαού. Αντίθετα ως αποτέλεσμα έχουν βυθιστεί πιο πολύ μέσα στην ύφεση, στην υπανάπτυξη και την ανεργία και βρίσκονται αντιμέτωποι με αδιέξοδα. 

Αυτή η επιμονή της Τρόικα δεν είναι άσχετη με την κυρίαρχη νεοφιλελεύθερη φιλοσοφία ότι η κρίση πρέπει να φορτωθεί στον απλό κόσμο, γιατί δήθεν ο πλούτος πρέπει να προστατευτεί ώστε να υπάρχουν επενδύσεις που θα φέρουν τάχα την ανάπτυξη.

Η δική μας προσέγγιση είναι ότι υπάρχουν μέτρα που έχουν προταθεί τα οποία χρειάζεται να συζητήσουμε. Όμως υπάρχουν και μέτρα που είναι απαράδεχτα και θα οδηγήσουν την οικονομία σε ασφυξία.

Αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει να γίνουν κάποιες θυσίες. Όμως αυτές να κατανέμονται δίκαια, ανάλογα με τις πλάτες του κάθε ενός. Τα μέτρα πρέπει να μην πνίξουν την ανάπτυξη και να οδηγήσουν σε φαύλο κύκλο.

Είμαστε σε συνεχή διάλογο με το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα και την Κυβέρνηση, για να γίνει κατορθωτό να διατυπώσουμε συλλογικά ως Κύπρος, αντιπροτάσεις που θα είναι κοινωνικά ανεχτές και υλοποιήσιμες.

Θεωρούμε ότι χρειάζεται από κοινού, Κυβέρνηση και λαός, να αντιτάξουμε στις απαιτήσεις της Τρόικα μια άλλη στρατηγική με διαφορετική προσέγγιση.

Ξεκαθαρίζουμε ότι δεν θα δεχτούμε την επιβολή μέτρων τα οποία θεωρούμε άδικα και μονομερή. Ούτε μέτρα που να καταργούν κατακτήσεις που έχουν κερδηθεί με σκληρούς και πολύχρονους αγώνες.

Όπως πάντα θα λειτουργήσουμε υπεύθυνα και σοβαρά. Θα προτάξουμε μια άλλη προσέγγιση που θα βασίζεται στις αξίες της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής. Θα είμαστε δημιουργικοί, αλλά όχι ασπόνδυλοι.

σεκ
onlycy.com
Με αφορμή τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας σε σχέση με τις εισηγήσεις της Τρόϊκα για την κυπριακή οικονομία, η ΣΕΚ υποβάλλει τις εξής παρατηρήσεις:-
-       Εκφράζει την απαρέσκεια της για το γεγονός ότι, μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δεν έδωσε καμία επίσημη πληροφόρηση προς τους κοινωνικούς εταίρους για το κορυφαίο αυτό ζήτημα. Ο δημόσιος διάλογος που διεξάγεται στηρίζεται σε ανεπίσημα έγγραφα και πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.  Καλείται η κυβέρνηση να εγκαταλείψει τη λογική της περίεργης σιωπής, να ενημερώσει επίσημα τους κοινωνικούς εταίρους για τα τεκταινόμενα με την Τρόϊκα και να εισέλθει στη λογική της συνεχούς διαβούλευσης και διαπραγμάτευσης με τους κοινωνικούς εταίρους.
-       Τα μέτρα που εισηγείται η Τρόϊκα, στρέφονται κυρίως κατά της μισθωτής εργασίας. Απουσιάζουν τα μέτρα για τη συνεισφορά του πλούτου στην ενίσχυση των δημοσίων οικονομικών.
-       Η επιβολή φορολογιών θα επιτείνει την ύφεση, ενώ η εισήγηση για κατάργηση του 13ουμισθού θα περιορίσει την καταναλωτική δραστηριότητα των νοικοκυριών με αποτέλεσμα να πληγεί ακόμα περισσότερο η αγορά.
-       Απουσιάζουν τα μέτρα ανάπτυξης, αλλά και εκείνα τα μέτρα που θα προσελκύσουν επενδύσεις που είναι απαραίτητες για την ανόρθωση της οικονομίας.
-       Η Τρόϊκα οφείλει να απαιτήσει από την κυπριακή κυβέρνηση να εκπονήσει πολιτικές και να εισάξει νομοθεσίες για πάταξη της φοροδιαφυγής, αύξηση της εισπρακτικής ικανότητας του κράτους, πάταξη της αδήλωτης εργασίας αλλά και εισαγωγή συγκεκριμένων μέτρων που θα μειώνουν την ανεργία και θα ανακουφίζουν τους άνεργους συμπολίτες μας.
Καταληκτικά η ΣΕΚ υποστηρίζει πως, τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας είναι μέτρα που οδηγούν στη σκληρή λιτότητα, η οποία ως πολιτική επιλογή απορρίπτεται και από τη Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC).
Η πολιτική της σκληρής λιτότητας δεν θα συμβάλει στον περιορισμό της ύφεσης και οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να είναι πάντα η εύκολη λύση είτε τα μέτρα προέρχονται από την Τρόϊκα είτε από τις κυβερνήσεις.

εδεκ
Onlycy.com
Αν τα μέτρα της Τρόικας «είναι όντως αυτά που έχουν διαρρεύσει, τότε πραγματικά επιβεβαιώνονται οι φόβοι και οι ανησυχίες μας», είπε ο Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης και πρόσθεσε ότι «δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτά τα μέτρα».
Σε δηλώσεις του στη Βουλή για τα μέτρα της Τρόικας, ο κ. Νικολαϊδης είπε ότι δυστυχώς μπορούν να μιλούν μόνο στη βάση δημοσιογραφικών πληροφοριών και διαρροών, αναφορικά με τα μέτρα που πρότεινε η Τρόικα από τις 24 Ιουλίου και ότι  οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου βρίσκονται στο σκοτάδι.
«Καμιά επίσημη ενημέρωση, για τις προθέσεις, τις εισηγήσεις της Τρόικας και καμία επίσημη ενημέρωση για τις κυβερνητικές θέσεις. Στην κρισιμότερη στιγμή για την Κύπρο, την ώρα που κρίνεται η οικονομία του τόπου, η ευημερία του λαού, το ίδιο το μέλλον της πατρίδας μας, και ενώ θα έπρεπε όλοι να είναι συμμέτοχοι και συνυπεύθυνοι σε μια εθνική προσπάθεια σωτηρίας της πατρίδας μας, η Κυβέρνηση έχει επιλέξει μια ακατανόητη στάση. Αντί διαφάνειας, ενημέρωσης και συλλογικής διαβούλευσης, η Κυβέρνηση επέλεξε την συσκότιση και τον επικίνδυνο δρόμο της μοναχικής πορείας», συμπλήρωσε.
Ανέφερε, επίσης, ότι μετά την χθεσινή διαρροή στον ηλεκτρονικό τύπο των μέτρων που προτείνει η Τρόικα, η Κυβέρνηση οφείλει άμεσα να ανοίξει τα χαρτιά της στις πολιτικές δυνάμεις του τόπου.
«Εστω και τώρα, η Κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει σε ενημέρωση, διαβούλευση και συνεργασία με τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, ούτως ώστε να διασφαλιστεί η όσο το δυνατό ευρύτερη συνδρομή στην αντιμετώπιση της κατάστασης. Αν τα μέτρα της Τρόικας είναι όντως αυτά που έχουν διαρρεύσει, τότε πραγματικά επιβεβαιώνονται οι φόβοι και οι ανησυχίες μας», πρόσθεσε.
Η Τρόικα, συνέχισε, μιλά με τη στεγνή και στυγνή γλώσσα των αριθμών.
«Πρώτιστο μέλημα της είναι η διασφάλιση της αποπληρωμής του δανείου που θα μας δώσουν. Τα φερόμενα ως προτεινόμενα μέτρα είναι απλά, σκληρά και μονοδιάστατα: Μείωση δαπανών και αύξηση εσόδων. Μείωση δαπανών μέσα από μειώσεις των μισθών και αύξηση εσόδων μέσω φορολογιών. Και στη μια και στην άλλη περίπτωση το αποτέλεσμα για τους εργαζόμενους είναι το ίδιο. Οι όροι του παιγνιδιού έχουν ξεκαθαρίσει: Η Τρόικα έβαλε στο τραπέζι μόνο μέτρα που κινούνται προς μια κατεύθυνση: Λιτότητα και δημοσιονομικής πειθαρχίας», ανέφερε.
Ο κ. Νικολαϊδης είπε ότι αυτά τα μέτρα μπορεί να διασφαλίσουν τη δόση τους, το σίγουρο όμως είναι ότι δεν θα διασφαλίσουν ούτε τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας ούτε την κοινωνική συνοχή.
«Το δάνειο το θέλουμε για να βγούμε από την κρίση και όχι για να μπούμε πιο βαθειά στην κρίση, οικονομική και κοινωνική. Είναι φανερό ότι δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτά τα μέτρα», πρόσθεσε.
Ο κ. Νικολαϊδης είπε πως «δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την κρίση, την ύφεση, την ανεργία, την δυσπραγία του κόσμου».
«Δεν μπορούμε να δεχτούμε τα οποιαδήποτε μέτρα λιτότητας και πειθαρχίας, χωρίς μέτρα ανάπτυξης και καταπολέμησης της ανεργίας και χωρίς μέτρα προστασίας των ευάλωτων ομάδων από την κρίση. Εδώ είναι και οι ευθύνες και της Κυβέρνησης και όλων μας: Να υπογράψουμε ένα μνημόνιο με ταυτόχρονη υιοθέτηση εκείνων των μέτρων που θα μας δώσουν την απαιτούμενη ισορροπία: λιτότητα και πειθαρχία, από την μια, αλλά ταυτόχρονα ανάπτυξη, νέες θέσεις εργασίας και μέτρα κοινωνικής προστασίας», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου