Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Η ΓΣ της ΕΤΥΚ απέρριψε την πρόταση εθελούσιας αφυπηρέτησης υπαλλήλων της Λαϊκής Τράπεζας


ΚΥΠΕ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ/ΚΥΠΡΟΣ 6/9/2012 20:30

Η Γενική Συνέλευση της Ενωσης Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου (ΕΤΥΚ) απέρριψε το απόγευμα, ομόφωνα, την πρόταση εθελούσιας αφυπηρέτησης υπαλλήλων της Λαϊκής Τράπεζας και ενέκρινε, επίσης ομόφωνα, ψήφισμα με το οποίο ξεκαθαρίζεται ότι το όποιο σχέδιο αφυπηρέτησης θα πρέπει πρώτα να τύχει διαβούλευσης και να συμφωνηθεί με την ΕΤΥΚ προτού παρουσιαστεί στους εργαζόμενους.
Ο πρόεδρος της ΕΤΥΚ Λοΐζος Χατζηκωστής, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνέλευσης επέκρινε τον τρόπο προσέγγισης μερίδας υπαλλήλων της Τράπεζας «προσφέροντας τους κάποια λεφτά για να αποχωρήσουν», προσθέτοντας ότι «τα ποσά που τους προσφέρθηκαν ομόφωνα κρίθηκαν ως μη ικανοποιητικά».
Ανέφερε ότι κατά τη σημερινή συνέλευση, τα μέλη της ΕΤΥΚ απέρριψαν τη συγκεκριμένη πρόταση και με ψήφισμα που ενέκριναν ομόφωνα, καλούν την Τράπεζα «εάν επιθυμεί να προσφέρει οποιοδήποτε σχέδιο να το καταθέσει υπεύθυνα, σοβαρά και γραπτώς προς την ηγεσία της ΕΤΥΚ».
Σημείωσε ότι το τελικό σχέδιο θα πρέπει πρώτα να τύχει διαβούλευσης και διαπραγμάτευσης με την ΕΤΥΚ «και τότε μόνο να προσεγγιστούν οι υπάλληλοι και πάντοτε στην παρουσία εκπροσώπων της ΕΤΥΚ».
Ερωτηθείς ποίες είναι οι συγκεκριμένες πρόνοιες του υφιστάμενου σχεδίου που αναγκάζουν τους εργαζόμενους να το απορρίψουν, ανέφερε ότι το σχέδιο «δεν μελετήθηκε σοβαρά και υπεύθυνα και δεν παρουσιάστηκε σωστά» και αυτό αποδεικνύεται, όπως είπε, από το γεγονός ότι ενώ ένας μικρός αριθμός υπάλληλων το είχε αποδεχτεί, στη συνέχεια η τράπεζα προχώρησε στην αναθεώρηση του.
Είπε, επίσης, ότι το εν λόγω σχέδιο δεν δόθηκε σε κανέναν γραπτώς και δεν έτυχε καμίας διαπραγμάτευσης με την ΕΤΥΚ, ενώ επέκρινε, παράλληλα, και το γεγονός ότι συνοδεύτηκε «με κάποια εκβιαστικά διλλήματα» προς τους εργαζομένους.
Είπε στη συνέχεια ότι «επίσημα λένε ότι δεν έχουν σχέδιο. Το περιεχόμενο και ο τρόπος δεν παρουσιάστηκε σωστά, αλλά και τα ποσοστά τα οποία καλύπτουν είναι πολύ εξευτελιστικά και απαράδεκτα».
Ο κ. Χατζηκωστής εξέφρασε τη λύπη του για το ότι, όπως είπε, στελέχη της τράπεζας διαδίδουν ή διαρρέουν στον Τύπο ότι σύμφωνα με μελέτη που ετοίμασαν οι σύμβουλοι τους προβλέπεται τεράστια συρρίκνωση της τράπεζας.
Όπως είπε, «όλα αυτά αποβλέπουν στο να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του προσωπικού για το μέλλον και την επιβίωση τους, αγνοώντας ότι το ίδιο μήνυμα στέλλουν και στους πελάτες της τράπεζας, τους οποίους εξωθούν στο να φύγουν από την τράπεζα».
Ερωτηθείς εάν είναι ικανοποιημένος από τους χειρισμούς του κράτους, ως ο μεγαλομέτοχος της τράπεζας, είπε ότι «αν το κράτος εκφράζεται μέσα από αυτά τα στελέχη, τότε όχι» και διερωτήθηκε αν το κράτος γνωρίζει «τι αποφάσεις παίρνουν και τι θέσεις υιοθετούν» οι εκπρόσωποι του στη Λαϊκή Τράπεζα.
Εξέφρασε, επίσης, τον προβληματισμό του για το ότι «τέτοιου είδους συμπεριφορές και μέθοδοι» δεν παρουσιάστηκαν σε άλλες κρατικές υπηρεσίες και ημικρατικούς οργανισμούς.
Ερωτηθείς πώς θα αντιδράσει η ΕΤΥΚ σε περίπτωση που η τράπεζα επιμείνει σ’ αυτό το σχέδιο, είπε ότι η τράπεζα «δεν επιμένει και δεν μπορεί να επιμένει γιατί το σχέδιο είναι εθελοντικό».
«Από τη στιγμή που οι εργαζόμενοι δεν το αποδέχονται τότε δεν μπορεί να επιμένει» πρόσθεσε.
«Αν υπάρξει εκβιασμός και πίεση, φυσικά έχουμε τους τρόπους και τις μεθόδους να αντιδράσουμε», κατέληξε.
(ΚΥΠΕ/ΓΜΙ/ΘΚΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου