Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

το ΑΚΕΛ και η υπεράσπιση του χαμηλότατου εταιρικού φόρου στην Ευρώπη


φιλελεύθερος 14-9-2012

Ψήφισε κόντρα στα κυπριακά συμφέροντα και μετά έκανε διόρθωση ψήφου

Δεύτερο λάθος του ΑΚΕΛ στην Ευρωβουλή για τον εταιρικό φόρο

Βρυξέλλες: Δεύτερο λάθος μέσα σε πέντε μήνες, με φόντο την επιβολή ενός μίνιμουμ φορολογικού συντελεστή στα κέρδη επιχειρήσεων, έκαναν οι ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ, υπερψηφίζοντας σχετική τροπολογία η οποία αντιστρατεύεται τα συμφέροντα τις Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ Τάκης Χατζηγεωργίου και Κυριάκος Τριανταφυλλίδης, καθώς και η πολιτική ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς στην οποία ανήκουν, υπερψήφισαν την περασμένη Τρίτη διάταξη έκθεσης της Ευρωβουλής, η οποία υποδεικνύει ότι «η Κομισιόν οφείλει να μεριμνήσει για την έγκαιρη θέσπιση ενός ελάχιστου συντελεστή φορολογίας των εταιρειών», κάτι που θα οδηγούσε σε οικονομική καταστροφή την Κύπρο, που διαθέτει τον χαμηλότερο συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων (10%) σε όλη την Ε.Ε.

Το θέμα γνωστοποίησε με ανακοίνωσή του ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιαννάκης Κασουλίδης. Μετά την έκδοση της ανακοίνωσης, οι δύο ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ επικοινώνησαν με τη Γραμματεία της Ευρωβουλής.

Σύμφωνα με γραπτό σημείωμα που εξασφάλισε ο «Φ», οι δύο ευρωβουλευτές προέβησαν σε «διόρθωση ψήφου», κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η αρχική θετική τους ψήφος, αποδίδεται σε λάθος. Άλλωστε, το ΑΚΕΛ συντάσσεται πλήρως με τη θέση που έχει διατυπώσει ο Πρόεδρος Χριστόφιας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, υποδεικνύοντας ότι εάν διαφοροποιηθεί η φορολογία που επιβάλλει η Κύπρος στα κέρδη επιχειρήσεων, «τότε θα υποστεί τεράστια ζημιά και θα πληγεί καίρια η ανταγωνιστικότητά της, τόσο εντός όσο και εκτός της ευρωζώνης».

Υπενθυμίζεται ότι όπως είχε αποκαλύψει ο «Φ» (24 Απριλίου), οι ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ Χατζηγεωργίου και Τριανταφυλλίδης είχαν υπερψηφίσει ανάλογη τροπολογία στην Ευρωβουλή και πριν από πέντε μήνες, την οποία υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά, ζητώντας «καθιέρωση κατωτάτου ορίου 25% για τη φορολογία εταιρειών». Και τότε οι δύο ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ προέβησαν σε «διόρθωση ψήφου».

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ευρωβουλευτής Γιαννάκης Κασουλίδης, σύσσωμη η ομάδα του ΕΛΚ καταψήφισε «το επικίνδυνο για τα κυπριακά συμφέροντα λεκτικό», το οποίο, «απαλείφθηκε από το τελικό κείμενο». Ο κ. Κασουλίδης άφησε σαφείς αιχμές για τη στάση της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, υποστηρίζοντας ότι «η επιμονή της… να τοποθετείται αρνητικά σε ζωτικής σημασίας -για ορισμένα κράτη μέλη- ζητήματα όπως ο εταιρικός φόρος θα πρέπει να προβληματίσει ιδιαίτερα κάποιους στην Κύπρο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου