Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΕΚ: Επικίνδυνος κατήφορος της ανταγωνιστικότητας Κυβέρνηση και εργοδότες ευθύνονται για τη χαμηλή παραγωγικότητα

ikypros.com

Εντεκα θέσεις στον παγκόσμιο κατάλογο ανταγωνιστικότητας, απώλεσε η Κύπρος, και από την 47η θέση βρίσκεται σήμερα στην 58η, με τη ΣΕΚ να κάνει λόγο για επικίνδυνο κατήφορο της ανταγωνιστικότητας και να επιρρίπτει ευθύνες σε Κυβέρνηση και εργοδότες.

Όπως αναφέρει σημερινή ανακοίνωση της ΣΕΚ, η Κύπρος από την 47η θέση το 2011 βρέθηκε φέτος στην 58η θέση στον παγκόσμιο κατάλογο ανταγωνιστικότητας που ετοιμάζεται από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

«Όπως αναφέρεται στη διεθνή ειδησεογραφία, η Κύπρος παρουσιάζεται με χαμηλή ανταγωνιστικότητα ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε, ενώ μία πιο λεπτομερής ανάλυση αναφέρει πως, στη μείωση της ανταγωνιστικότητας συνέβαλε η χαμηλή παραγωγικότητα, η μειωμένη πρόσβαση στη χρηματοδότηση, η κυβερνητική γραφειοκρατία αλλά και η περιορισμένη επένδυση στην έρευνα και στην καινοτομία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Με αφορμή τη συγκεκριμένη έρευνα, η ΣΕΚ επαναλαμβάνει «την αγωνία της για τη χαμηλή παραγωγικότητα, η οποία αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα της κυπριακής οικονομίας».

Σήμερα, δυστυχώς, προσθέτει η ΣΕΚ, «η παραγωγικότητα στην Κύπρο είτε λόγω κυβερνητικής ολιγωρίας, είτε λόγω άλλων παραγόντων βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα και δεν συγκρίνεται ευνοϊκά με τα όσα τεκταίνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση π.χ. η παραγωγικότητα εργασίας, μετρούμενη ως ΑΕΠ ανά απασχολούμενο βρίσκεται στο 90.3% του μέσου όρου της Ε.Ε. τιμή που κατατάσσει την Κύπρο στην 16η θέση μεταξύ των 27 της Ε.Ε.

«Η ευθύνη για τη βελτίωση της εθνικής παραγωγικότητας ανήκει τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην εργοδοτική πλευρά. Ούτε ο ένας έκαμε τα όσα όφειλε, ούτε ο άλλος τα όσα έπρεπε», αναφέρει η ΣΕΚ.

Παράλληλα, αναφέρει ότι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας δεν θα επέλθει μέσα από τη συρρίκνωση των μισθών και των ωφελημάτων που απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι, αλλά θα επέλθει μέσα από τη μείωση των επιτοκίων, μέσα από τη μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, μέσα από τη χαλιναγώγηση της γραφειοκρατίας και κυρίως μέσα από την επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία. 

«Δυστυχώς, οι κυβερνώντες συνεπικουρούμενοι και από τους εργοδότες επιτέθηκαν κατά των μισθών και άφησαν όλα τα υπόλοιπα στο απυρόβλητο. Αυτού του είδους οι πολιτικές αντί να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας την κατέστρεψαν ακόμη περισσότερο, όπως αναφέρει και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, και αυτό είναι ότι χειρότερο», καταλήγει η ΣΕΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου