Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Συντεχνίες: Κατά των εργαζομένων τα μέτρα της τρόικας


ΚΥΠΕ | 28/09/2012




 

Η οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση που εκδηλώθηκε το 2007 και ενισχύθηκε το 2008 και είχε σοβαρές συνέπειες στα δημόσια οικονομικά των ευρωπαϊκών χωρών, τα προβλήματα που δημιούργησε η κρίση και ιδιαίτερα οι επιπτώσεις στην απασχόληση, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και στο τραπεζικό σύστημα ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν σήμερα κατά την έκτακτη συνεδρία της Ομάδας των Συνδικαλιστών της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ).
Κατά τη συνεδρία οι εκπρόσωποι του εργατικού κινήματος στην Κύπρο ενημέρωσαν τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους για τις εξελίξεις στην κυπριακή οικονομία, καθώς και τις διαπραγματεύσεις που γίνονται κάτω από το μικροσκόπιο της Τρόικας.
Σε ομιλία του ο ΓΓ της ΣΕΚ Νίκος Μωυσέως ανέφερε ότι η ΣΕΚ δηλώνει με σαφήνεια πως οι απόψεις της Τρόικας που είδαν το φως της δημοσιότητας είναι απόψεις που στρέφονται κυρίως κατά της μισθωτής εργασίας, πολιτικές αυστηρής λιτότητας που αν εφαρμοσθούν θα επιδεινώσουν την κρίση.
Όπως είπε, «η Τρόικα δογματικά εισηγείται την επιβολή νέων φορολογιών, ενώ από τις εισηγήσεις της απουσιάζουν τα μέτρα ανάπτυξης, αλλά και εκείνα τα μέτρα που θα προσελκύσουν επενδύσεις που είναι απαραίτητες για την ανόρθωση της κυπριακής οικονομίας».
Η ΣΕΚ, συνέχισε, κάλεσε την Κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα να προστατεύσει τις εργασιακές νομοθεσίες, αλλά και το θεσμό της ελεύθερης συλλογικής διαπραγμάτευσης, να διαφυλάξει το θεσμό της ΑΤΑ και να μην νοθεύσει τη φιλοσοφία του, που είναι η αποκατάσταση της αγοραστικής αξίας των μισθών και να μην συναινέσει στην εκποίηση των ημικρατικών οργανισμών, με σκοπό την πρόσκαιρη κάλυψη δημοσιονομικών ελλειμμάτων.
Από την πλευρά του, ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης είπε πως «είναι φανερό ότι η μέχρι τώρα συνταγή της Τρόικας, εκεί που έχει εφαρμοστεί, οδηγεί σε ένα φαύλο κύκλο και αυτό ενοχλεί και προβληματίζει και άλλες δυνάμεις πέραν από τις δυνάμεις της αριστεράς, οι οποίες σταθερά και παραδοσιακά υπεδείκνυαν ότι αυτός ο δρόμος, ο νεοφιλελεύθερος και ισοπεδωτικός, δεν οδηγεί πουθενά».
«Η ΠΕΟ», πρόσθεσε, «στηρίζει τη θέση της κυπριακής Κυβέρνησης ότι θα κάμει μια σκληρή διαπραγμάτευση και θα αμφισβητήσει και θα αντιδράσει σε προτάσεις ή θέσεις της Τρόικας οι οποίες είναι ισοπεδωτικές, αντιλαϊκές και αντιαναπτυξιακές. Θα πρέπει ως Κύπρος να δώσουμε μάχη για μια διαφορετική φιλοσοφία και στρατηγική από εκείνη που θέλουν να μας επιβάλουν οι εκπρόσωποι του μηχανισμού. Θεωρούμε είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας ήδη έχει διακηρύξει ότι πριν να ολοκληρωθεί η αντιπρόταση και πριν να ξεκινήσει αυτή τη διαδικασία διαπραγμάτευσης με την Τρόικα, θα τη συζητήσει με τους κοινωνικούς εταίρους και τις πολιτικές δυνάμεις».
Είπε ακόμα πως η ΠΕΟ θέλει και θα εργαστεί για συλλογικότητα στους χειρισμούς, ιδιαίτερα μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα, προσθέτοντας ότι ο στόχος της είναι να υπάρξει ενιαίο μέτωπο, το οποίο όπως είπε «να στηρίξει μαχητικά ανατροπή των θέσεων της Τρόικας για μια δανειακή συμφωνία η οποία να είναι κοινωνικά ισορροπημένη και να οδηγεί σε ανάπτυξη και όχι σε ύφεση». 
Εξάλλου, πρόσθεσε ότι στην κορύφωση αυτής της διαπραγμάτευσης η ΠΕΟ θα ζητήσει την κινητοποίηση των εργαζομένων, τη δυναμική κινητοποίηση του λαού, η οποία όπως είπε, μπορεί να ανατρέψει την πορεία των πραγμάτων, γιατί αυτό που μπορεί στην Ευρώπη να σώσει τις εξελίξεις που πάνε προς την κατεύθυνση της μιζέριας και της ισοπέδωσης είναι η ενεργητική, αποφασιστική και υπεύθυνη στάση του λαϊκού παράγοντα. 
Ο ΓΓ της ΔΕΟΚ Διομήδης Διομήδους εξέφρασε την άποψη πως επιβάλλεται να διαφυλαχθεί η κοινωνική συνοχή και το βιοτικό επίπεδο των πολιτών, χωρίς να επιβάλλονται επαχθείς όροι που να πλήττουν τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα του λαού και τους χαμηλοσυνταξιούχους, σημειώνοντας πως «η πολιτική των σκληρών μνημονίων με στενά χρονοδιαγράμματα για δημοσιονομική προσαρμογή έχει οδηγήσει σε βαθύτερη ύφεση, αυξημένη ανεργία και κατάρρευση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων».
«Είναι καιρός να τεθούν οι βάσεις για ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο που θα βασίζεται στη γνώση, τις νέες τεχνολογίες και στην προώθηση της έρευνας, της καινοτομίας και της πράσινης ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να ενθαρρυνθούν οι επενδύσεις με τη δημιουργία ενός πιο φιλικού γραφειοκρατικού συστήματος και να προωθηθούν θεσμικές μεταρρυθμίσεις ώστε να καταστεί η Κύπρος διεθνές περιφερειακό κέντρο παροχής υπηρεσιών υγείας και παιδείας. Μαζί με το μνημόνιο θα πρέπει να αποφασιστεί πακέτο μέτρων τόνωσης της ανάπτυξης, ώστε να ανακάμψει η κυπριακή οικονομία οδηγώντας την στην έξοδο από την ύφεση», ανέφερε.
Εξέφρασε την εκτίμηση πως σημαντική παράμετρος για λύση των προβλημάτων είναι η φορολόγηση του αδρανούς πλούτου, της μεγάλης ακίνητης ιδιοκτησίας και των ειδών πολυτελείας και επιπλέον η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής τόσο όσον αφορά το φόρο εισοδήματος αλλά και το ΦΠΑ είναι απαίτηση και μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης.
Επίσης, είπε πως η ΔΕΟΚ θεωρεί τη μαχητική περιφρούρηση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων με ενότητα και συστράτευση ύψιστη επιταγή και καθήκον των συντεχνιών, προσθέτοντας πως «το ίδιο δυναμικά και αποφασιστικά οφείλουμε να περιφρουρήσουμε το σύστημα ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και κοινωνικού διαλόγου που κατακτήσαμε και καθιερώσαμε στην Κύπρο εδώ και δεκαετίες».
Ο Υφυπουργός Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα Ανδρέας Μαυρογιάννης παρουσίασε τη κατάσταση της οικονομίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για βελτίωση των συνθηκών και προώθηση της ανάπτυξης και της ευημερίας.
Όπως είπε ο κ. Μαυρογιάννης, η Κύπρος ανέλαβε την προεδρία σε μια δύσκολη περίοδο για όλα τα κράτη μέλη, μια περίοδο απογοήτευσης και αβεβαιότητας, αφού η κρίση έπληξε την Ευρωζώνη, τονίζοντας την απαραίτητη ανάγκη να ληφθούν μέτρα, που να στοχεύουν στην προώθηση της ανάπτυξης και απασχόλησης από τη μια και από την άλλη σε μέτρα εξυγίανσης.
«Οι παρούσες δυσκολίες», είπε, «και οι προσπάθειες αντιμετώπισής τους μπορούν να αποτελέσουν τη βάση, για να καταφέρει η Ενωση να αναπτύξει τις πραγματικές της δυνατότητες. Η Ευρώπη είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος».
Επιπλέον, τόνισε πως η Ένωση να πρέπει να εξέλθει από την κρίση πιο δυνατή και πιο σταθερή, με απώτερο στόχο μια καλύτερη Ευρώπη, που να σημαίνει περισσότερα για τους πολίτες της και τον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου