Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Συνδιαμόρφωση κοινών προτάσεων προς την τρόικα, ζητά η ΔΕΟΚ


Onlycy.com


Η ΔΕΟΚ σε σημερινή ανακοίνωση αναφέρει ότι δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για τακτικισμούς και μυστική διπλωματία και καλεί την Κυβέρνηση να εισέλθει σε διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους και τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου ώστε να συνδιαμορφωθούν κοινές προτάσεις προς την τρόικα.
Στην ανακοίνωση της, η ΔΕΟΚ αναφέρει ότι «σύμφωνα με συγκριτικά στοιχεία του Τμήματος Στατιστικής και Ερευνών μεταξύ του δεύτερου τριμήνου του 2011 και του δεύτερου τριμήνου του 2012 η ανεργία έχει αυξηθεί από το 7,2% στο 11,3%. Δηλαδή, ο αριθμός των ανέργων έχει αυξηθεί σε ένα χρόνο από 31,365 άτομα σε 48,166».

«Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για την ανεργία των νέων εφόσον παρουσιάζεται αύξηση από 20% το δεύτερο τρίμηνο του 2011 σε 26% την αντίστοιχη φετινή περίοδο», προσθέτει.
Όπως αναφέρει, «είναι πλέον αναμφισβήτητο γεγονός ότι η Κυβέρνηση έχει αποτύχει παταγωδώς να αναχαιτίσει την αύξηση της ανεργίας προωθώντας ενεργές πολιτικές για την ανάπτυξη και την απασχόληση».

«Οπως είναι αναμφισβήτητο το γεγονός», προσθέτει, «ότι έχει αποτύχει να διαχειρισθεί αποτελεσματικά το πρόβλημα της πλημμυρίδας των κοινοτικών που αξιοποιούνται σαν φτηνό εργατικό δυναμικό οδηγώντας τους κύπριους εργαζόμενους στην ανεργία».

Η ΔΕΟΚ αναφέρει ότι «η τραγική κατάσταση της οικονομίας, η τραπεζική κρίση, το δημοσιονομικό αδιέξοδο και οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν σε κλείσιμο χιλιάδες επιχειρήσεις σπρώχνοντας χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία, τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό».

Εκτιμά, παράλληλα, ότι «οι προτάσεις της τρόικας προοιωνίζουν ακόμα χειρότερες ημέρες για την απασχόληση εφόσον σ’ αυτές  περιλαμβάνονται μέτρα λιτότητας που θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη οικονομική ύφεση και συρρίκνωση της ανάπτυξης».

Μπροστά σε αυτές τις κρίσιμες εξελίξεις, αναφέρει η ανακοίνωση, η ΔΕΟΚ εκφράζει «την αγωνία της, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιεί την Κυβέρνηση τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για τακτικισμούς και μυστική διπλωματία».

«Επιβάλλεται άμεσα διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους και τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου ώστε να συνδιαμορφωθούν κοινές προτάσεις προς την τρόικα με στόχο την υπογραφή ενός μνημονίου που θα δημιουργεί προοπτικές για την ανάπτυξη την απασχόληση και την αντιμετώπιση της ανεργίας», προσθέτει.

Προειδοποιεί, παράλληλα, ότι «τυχόν αποδοχή του μονοδιάστατου προγράμματος λιτότητας που προτείνει η τρόικα θα έχει σαν αποτέλεσμα την ενίσχυση της ύφεσης την καταστροφή της παραγωγής βάσης της οικονομίας και την περεταίρω αύξηση της ανεργίας και της φτώχειας».
Η ΔΕΟΚ προειδοποιεί, επίσης, ότι «μόνο με πολιτικές ενίσχυσης της ανάπτυξης και δημόσιες επενδύσεις μπορεί να βγει η οικονομία από την κρίση».

Επιπρόσθετα, συμπληρώνει, «απαιτείται η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ώστε να ξεπεράσουν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να δημιουργήσουν νέες θέσεις απασχόλησης».
Ειδικότερα για τους άνεργους νέους, συνεχίζει, «πρέπει να προωθηθούν προγράμματα κατάρτισης και απόκτησης εργασιακής πείρας. Επίσης, πρέπει να αξιοποιηθούν κονδύλια για έρευνα καινοτομία και νέες τεχνολογίες».

Η ΔΕΟΚ, αναφέρει η ανακοίνωση, «έχει καλέσει ήδη την Υπουργό Εργασίας να υποβάλει αίτημα για άντληση κεφαλαίων από ειδικά προγράμματα της Ε.Ε για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων».
«Η αύξηση της ανεργίας δεν πρόκειται να αναχαιτιστεί με ευχολόγια και με παθητικές πολιτικές αλλά με συστράτευση και ενότητα για την αντιμετώπιση των κρίσιμων προβλημάτων της οικονομίας.  Αυτό τον δρόμο πρέπει να τον δείξει πρώτη η Κυβέρνηση», καταλήγει η ανακοίνωση της ΔΕΟΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου