Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Για το νέο υπό διαμόρφωση πετσόκομμα της ΑΤΑ

πρόταση για την ΑΤΑ σε τρεις άξονες ετοιμάζει η κυβέρνηση

φιλελεύθερος

Ανακοινώνεται το νέο πακέτο μέτρων για την οικονομία

Ανάμεσα στα άλλα η πρόταση για την ΑΤΑ περιλαμβάνει και κλιμακωτή καταβολή της ΑΤΑ για μισθούς άνω των 20 – 25 χιλ. ευρώ.
Ανάμεσα στα άλλα η πρόταση για την ΑΤΑ περιλαμβάνει και κλιμακωτή καταβολή της ΑΤΑ για μισθούς άνω των 20 – 25 χιλ. ευρώ.
Λευκωσία:  Το νέο πακέτο μέτρων της κυβέρνησης για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, ανακοινώνει σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών. Το πακέτο μέτρων, που «κυοφορείται» εδώ και μέρες, αναμένεται να ανακοινωθεί πριν το μεσημέρι.

Ο υπουργός Οικονομικών, Βάσος Σιαρλή, μιλώντας το πρωί στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, δήλωσε ότι θα έχει μία συνάντηση το πρωί και «ακολούθως θα εκδοθεί ανακοίνωση», χωρίς ωστόσο να δώσει οποιεσδήποτε διευκρινήσεις σχετικά με το τι μέτρα περιλαμβάνει το νέο πακέτο. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα γίνεται καμία αναφορά για την καταβολή της ΑΤΑ, καθώς αυτό είναι ακόμα αντικείμενο διαλόγου μεταξύ κυβέρνησης και συντεχνιών.

Σε ότι αναφορά τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κυπριακή οικονομία, ο κ. Σιαρλή ανέφερε ότι ένα από τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν είναι η διόρθωση του ελλείμματος, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση κινείται προς την κατεύθυνση αυτή». «Ευελπιστούμε ότι τελικά θα πετύχουμε τον στόχο μας», κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.

Προς ετήσια καταβολή της ΑΤΑ

Στο μεταξύ, όπως αποκαλύπτει σήμερα ο «Φ», στο τελικό στάδιο της διαμόρφωσης του περιγράμματος των προτάσεων για αναδιάρθρωση της ΑΤΑ είναι η κυβέρνηση, που θα θέσει ενώπιον των κοινωνικών εταίρων, σε νέα συνάντηση, κατά πάσα πιθανότητα την προσεχή Τρίτη.

Τρεις είναι οι άξονες που εδράζονται οι τελικές κυβερνητικές προτάσεις:

● ετήσια καταβολή της ΑΤΑ
● εισαγωγή οροφής εισοδήματος που θα σημαίνει την πλήρη καταβολή του τιμαρίθμου
● υιοθέτηση του μέτρου της κλιμάκωσης (εισοδηματικές βαθμίδες), που σημαίνει ότι ο εργαζόμενος θα αποζημιώνεται κατά ένα ποσοστό που θα διαφοροποιείται προς τα κάτω όσο ο μισθός αυξάνεται.

Στη ζυγαριά είναι το τελικό ποσό της εισοδηματικής οροφής, ωστόσο πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι θα κυμαίνεται γύρω στις 20.000-25.000 ευρώ. Επίσης στη ζυγαριά είναι και τα ποσοστά της κλιμακωτής αποζημίωσης.

Τα σενάρια για διασύνδεση της ΑΤΑ με την παραγωγικότητα όπως και η αφαίρεση από τον τιμαριθμικό δείκτη του ΦΠΑ που επιβάλλεται στα καπνικά είδη και στο αλκοόλ, που αρχικά είχαν τεθεί από τεχνοκράτες του Υπουργείου Οικονομικών έχουν παραμεριστεί.

1 σχόλιο: