Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Η ΟΕΒ απειλεί με μέτρα για το ΦΠΑ


ΟΕΒ : Κατάργηση του τροποποιημένου νόμου για το ΦΠΑ

onlycy.com May 10, 2012



Την άμεση κατάργηση του νέου τροποποιητικού νόμου για το ΦΠΑ που τέθηκε σε ισχύ από τις 9 Μαρτίου 2012, ζητά η ΟΕΒ, η οποία προειδοποιεί ότι σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρήσει στη λήψη δυναμικών μέτρων.
Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο Αντιπρόεδρος της ΟΕΒ Σώτος Λοής ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η τροποποίηση του νόμου είναι «λανθασμένη και άδικη», προσθέτοντας ότι «από την εφαρμογή του νόμου επηρεάζονται εκατοντάδες βιομηχανίες τούβλων, μπογιών, αλουμινίων, πλαστικών, και άλλες βιομηχανίες ειδών του κατασκευαστικού τομέα» και ότι δεν προηγήθηκε εκ των προτέρων ενημέρωση ή διαβούλευση.
Όπως είπε, σύμφωνα με το νέο νόμο, «όταν υποκείμενο στο φόρο πρόσωπο παρέχει υπηρεσίες ή υπηρεσίες με αγαθά στα πλαίσια κατασκευής, μετατροπής, κατεδάφισης συντήρησης ή άλλου έργου πολιτικής μηχανικής προς άλλο υποκείμενο στο φόρο πρόσωπο, τότε δεν θα επιβάλλει ΦΠΑ».
Αυτό σημαίνει, πρόσθεσε, «πως όλες οι επηρεαζόμενες επιχειρήσεις θα έχουν ανά πάσα στιγμή να διεκδικούν από τον ΦΠΑ επιστροφή πάνω στα υλικά ή/και υπηρεσίες προμηθευτών τους».
Επομένως, συνέχισε, «η μέθοδος αυτή πλήττει την ανταγωνιστικότητα και τη ρευστότητα των κυπριακών επιχειρήσεων και επιβάλλει επιπρόσθετες ανάγκες χρηματοδότησης εν μέσω της πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης».
Σύμφωνα με τον κ. Λοή, η εφαρμογή του νόμου πλήττεται η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, που ασχολούνται με τον κατασκευαστικό τομέα.
Ο Αντιπρόεδρος της ΟΕΒ είπε ότι «η νέα τροποποίηση θα απορροφήσει από την αγορά, και ιδιαίτερα από την ήδη ταλαιπωρημένη κατασκευαστική βιομηχανία, αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Αυτά τα εκατομμύρια ευρώ θα απορροφηθούν από όλες τις ήδη ευρισκόμενες σε δύσκολη οικονομική κατάσταση κατασκευαστικές επιχειρήσεις, οι οποίες όλες έχουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας».
Ανέφερε ότι «μεγαλύτερο πρόβλημα στη ρευστότητα σημαίνει μη πληρωμή υποχρεώσεων, λουκέτο, απολύσεις, αύξηση της ανεργίας και μεγέθυνση των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων».
«Κάνουμε ακριβώς το αντίθετο από τα μέτρα που πήραν σε άλλες χώρες, οι οποίες αύξησαν το χρόνο αποπληρωμής του ΦΠΑ από 3 μήνες σε 6 μήνες, ακριβώς για να δώσουν ανάσα στη ρευστότητα των επιχειρήσεων. Περιττό να αναφερθώ στους μεγάλους περιορισμούς σχετικά με τις δανειοδοτήσεις και τα παρατραβήγματα από τις τράπεζες», συμπλήρωσε.
«Το δεύτερο επικίνδυνο σημείο είναι», πρόσθεσε, «ότι θα σπρώξουμε τους κατασκευαστές να βρουν άλλες διεξόδους, αγοράζοντας πρώτες ύλες (αλουμίνια, τούβλα, σιδερικά, σωλήνες, υλικά ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, κεραμικά, είδη υγιεινής κ.λπ.) από άλλες πηγές και όχι από ντόπιους προμηθευτές».
Είπε, επίσης, ότι «είναι άδικη η τροποποίηση διότι προσπαθώντας να δώσει ανάσα ρευστότητας και κίνητρο σε κάποιες τάξεις επιχειρηματιών, το κράτος θα χρησιμοποιεί τα χρήματα που θα δανείζεται από άλλες τάξεις επιχειρηματιών. Αυτό είναι άδικο».
Ανέφερε, ακόμη ότι «το μέτρο αυτό που παρουσιάστηκε ως αναπτυξιακό θα έχει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα. Θα είναι καταστροφικό για τις επιχειρήσεις του κατασκευαστικού τομέα».
Για το θέμα αυτό, πρόσθεσε, η ΟΕΒ απέστειλε επιστολές τόσο προς την Κυβέρνηση όσο και τη Βουλή και σε δύο συνεδρίες της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών επεξήγησαν στους βουλευτές τα προβλήματα.
Ανέφερε ότι όλοι οι επηρεαζόμενοι Σύνδεσμοι και μεμονωμένες βιομηχανίες ζητούν τόσο από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών όσο και από το Υπουργείο Οικονομικών την άμεση κατάργηση του νόμου.
Εξέφρασε την εκτίμηση ότι «τα προβλήματα που έχουν ήδη συσωρευθεί στους δύο μήνες εφαρμογής του νόμου είναι ανυπέρβλητα και καταστροφικά» και ότι αυξάνεται η απειλή για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.
Προειδοποίησε ότι «τυχόν περαιτέρω καθυστέρηση στην κατάργηση δυστυχώς δεν αφήνει άλλη επιλογή στις επιχειρήσεις παρά τη λήψη δυναμικών μέτρων» και κάλεσε του αρμόδιους «να ακούσουν το σήμα κινδύνου που εκπέμπει η κυπριακή κατασκευαστική βιομηχανία αναφορικά με τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και την απασχόληση των εργοδοτουμένων μας».
Κατά τη διάσκεψη, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (ΟΣΕΟΚ), Άριστος Α ρ ι σ τ ο τ έ λ ο υ ς είπε ότι οι επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να προμηθευτούν τα υλικά τους από το εξωτερικό και τα κατεχόμενα με βάση το κανονισμό της πράσινης γραμμής, τα οποία φέρουν μηδέν συντελεστή ΦΠΑ.
Ανέφερε, επίσης, ότι η κατασκευαστική βιομηχανία της Κύπρου «θα επηρεαστεί με ένα ποσό της τάξης των 150 – 200 εκατομμυρίων ευρώ από την εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου».
Παρών στη διάσκεψη ήταν, επίσης, οι πρόεδροι του Συνδέσμου Μεταλλουργικών Βιομηχανιών Κύπρου, του Συνδέσμου Εργοληπτών Μηχανολογικών και Ηλεκτρολογικών Έργων, του Παγκύπριου Συνδέσμου Βιομηχάνων Επίπλου και Ξυλουργικών, του Παγκύπριου Συνδέσμου Υαλουργικών Βιομηχανιών, του Συνδέσμου Υδροηλιακής Τεχνικής Εκμετάλλευσης και του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρήσεων Εξοικονόμησης Ενέργειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου