Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

ΔΕΟΚ: Παρέμβαση Υπ. Εργασίας για την αντικατάσταση Κύπριων εργαζόμενων. Πληθώρα παρανομιών των ξενοδόχων διαπιστώνει το ίδιο το Υπουργείο που απλά τις καταγράφει στατιστικά


Onlycy.com May 11, 2012

Η ΔΕΟΚ καταγγέλλει, σε ανακοίνωσή της, ”την απαράδεκτη και προκλητική συμπεριφορά ξενοδόχων” που απολύουν Κύπριους εργαζόμενους αντικαθιστώντας τους με φτηνό εργατικό δυναμικό από την Ευρώπη. Αναφέρει ότι η απόλυση 45 Κύπριων εργαζομένων από τέσσερις ξενοδοχειακές μονάδες στην Πάφο αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου και χαρακτηριστικό παράδειγμα της ανεξέλεγκτης κατάστασης που επικρατεί στην ξενοδοχειακή βιομηχανία.
Η ΔΕΟΚ επικαλείται στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας για το 2011, σύμφωνα με τα οποία οι αδήλωτοι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία ξεπερνούν το 20%. Το 60% των εργοδοτών δεν έχει προβεί σε γραπτή ενημέρωση των εργοδοτουμένων για τους όρους απασχόλησης τους, το 30% δεν τηρεί πίνακα προγράμματος εργασίας, το 72% δεν τηρεί πίνακα δικαιώματος υπηρεσίας, και το 44% δεν τηρεί πίνακα ετήσιων αδειών του προσωπικού”, προσθέτει.
Ο ρόλος του Υπουργείου Εργασίας, αναφέρει η ΔΕΟΚ, δεν μπορεί να εξαντλείται στη στατιστική απεικόνιση των παρανομιών των ξενοδόχων αλλά στην εφαρμογή των νομοθεσιών και στην διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Η ΔΕΟΚ καλεί, τέλος, την Υπουργό Εργασίας να παρέμβει άμεσα και αποφασιστικά με στόχο τον τερματισμό της απαράδεκτης αυτής κατάστασης που έχει πλέον εκτραχυνθεί επικίνδυνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου