Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

ΓΓ ΣΕΚ: Οι εργαζόμενοι έδωσαν τον οβολό τους για τα δημόσια οικονομικά. Να παταχθεί η φοροδιαφυγή και να φορολογηθεί ο συσσωρευμένος πλούτος, η αδρανής ιδοκτησία και η πολυτέλεια


ΓΓ ΣΕΚ: Οι εργαζόμενοι έδωσαν τον οβολό τους για τα δημόσια οικονομικά


Το άρθρο γράφτηκε: 2012-05-01 09:09:33

MAXHNEWS.COM

Η εργατική τάξη έδωσε και με το παραπάνω την εισφορά της και τον οβολό της για εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών, τόνισε ο ΓΓ της ΣΕΚ Νίκος Μωυσέως, ξεκαθαρίζοντας ότι η ΣΕΚ ''δεν πρόκειται να δεχτεί να επωμιστούν οι εργαζόμενοι νέα βάρη ούτε να οδηγηθούν σε νέες θυσίες''.

''Πολύ περισσότερο δεν πρόκειται να ανεχθούμε στο μέλλον καταστρατήγηση του δικαιώματος της συλλογικής διαπραγμάτευσης και του κοινωνικού διαλόγου'', είπε ο κ. Μωυσέως σε ομιλία του στην Πρωτομαγιάτικη εκδήλωση ης ΣΕΚ, που έγινε στο οίκημα της Συνομοσπονδίας.

Ο ΓΓ της ΣΕΚ έκανε έκκληση στην Κυβέρνηση ''να εφαρμόσει τάχιστα όλες εκείνες τις πολιτικές που θα σπάζουν τα αδιέξοδα και θα δημιουργούν ελπίδα και προοπτική για το μέλλον'' και πρόσθεσε ότι ''η αχορταγία των κυπριακών τραπεζών για ευκολότερο κέρδος επενδύοντας στα ελληνικά ομόλογα και η ατολμία και ανικανότητα της Κυβέρνησης να διαχειριστεί την κρίση πολλαπλασίασαν τα προβλήματα''.

Σύμφωνα με τον κ. Μωυσέως, ''η Κυβέρνηση επιδεικνύοντας απαράδεκτη απάθεια, αδράνεια και πρωτοφανή ολιγωρία στο να πάρει έγκαιρα και δραστικά μέτρα που θα θωράκιζαν την κυπριακή οικονομία με κύριο άξονα την προώθηση της ανάπτυξης, επιδόθηκε σ’ ένα αγώνα δρόμου προς το τέλος του 2011, συνεπικουρούμενη και από τα πολιτικά κόμματα για να ικανοποιήσει τα κελεύσματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για εφαρμογή της λανθασμένης πολιτικής της σκληρής λιτότητας για εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών''.

Θύματα, συνέχισε, αυτής της προσπάθειας ήταν η εργατική τάξη του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα που κλήθηκαν και πάλι να ενισχύσουν από το υστέρημα τους, σίγουρα και γρήγορα τα κρατικά ταμεία. Καθώς επίσης και τις αυξημένες φορολογίες του ΦΠΑ και του φόρου κατανάλωσης και του αυξημένου ηλεκτρικού ρεύματος σαν επακόλουθο της τραγωδίας της έκρηξης στο Μαρί και των άλλων φορολογιών στον ηλεκτρισμό.

Ανέφερε επίσης ότι ''είναι με ιδιαίτερη ανησυχία που διαπιστώνουμε πως από πλευράς κυβέρνησης παρατηρείται μια σοβαρή βραδύτητα στην προώθηση αναπτυξιακών έργων που θα τονώσουν την οικονομία'' και εξέφρασε ανησυχία και για το γεγονός ότι η κυπριακή οικονομία βρίσκεται σε αναπτυξιακό αδιέξοδο και δεν μπορεί να απορροφήσει τους νέους επιστήμονες.

Ο κ. Μωυσέως κάλεσε την Κυβέρνηση, ''αν θέλει να βελτιώσει την κακή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας θα πρέπει, αφού απομακρύνει τα χέρια της από τις τσέπες των πολιτών, να λάβει σειρά μέτρων, μεταξύ των οποίων να πατάξει αποτελεσματικά τη φοροδιαφυγή με την έκδοση υποχρεωτικής απόδειξης και αξιοποιώντας το τεκμήριο της πολυτελούς διαβίωσης, να εισπράξει τους καθυστερημένους φόρους που συμποσούνται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, να μαζέψει επιτέλους έσοδα από την πολεοδομική αμνηστία, να ελαχιστοποιήσει το κόστος που δημιουργεί το σπάταλο κράτος, να βελτιώσει την εθνική παραγωγικότητα που είναι χαμηλή και δεν συγκρίνεται ευνοϊκά με τα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη των 27 και να φορολογήσει την πολυτέλεια και τον πλούτο καθώς επίσης και την αδρανούσα συσσωρευμένη ακίνητη ιδιοκτησία.
''Απαιτήσαμε από την Κυβέρνηση το σεβασμό του κοινωνικού διαλόγου τόσο στα διάφορα κοινωνικά θέματα όσο και στα θέματα που αφορούν τις συλλογικές συμβάσεις των εργαζομένων'', είπε ο κ. Μωυσέως και πρόσθεσε ότι ''ανάλογη κριτική ασκούμε και προς τη Βουλή που προτρέχει των γεγονότων και των θεσμοθετημένων διαδικασιών και ψηφίζει νόμους που αφορούν εργατικά δικαιώματα που απορρέουν μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις των εργαζομένων κυρίως στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα''.

Τέτοιες απαράδεκτες συμπεριφορές, όπως είπε, ''δεν πρόκειται να γίνουν ξανά αποδεκτές από τη ΣΕΚ και το ευρύτερο συνδικαλιστικό κίνημα''.

Η εφαρμογή της στοχευμένης κοινωνικής πολιτικής που Κυβέρνηση και Βουλή αποφάσισαν, που αφορά τα επιδόματα τέκνου και της φοιτητικής χορηγίας το μόνο που κατάφερε είναι η ταλαιπωρία των πολιτών και η επιβράβευση των φοροφυγάδων, πρόσθεσε.

Είπε ακόμη ότι η ανεργία εκτινάχθηκε στα ύψη φτάνοντας το 2012 στο 9,5% με κύριο χαρακτηριστικό τη μακροχρόνια ανεργία πέραν των 6 μηνών και τους νέους να είναι τα μεγάλα θύματα της, ενώ σημείωσε ότι ο πληθωρισμός ακολουθεί ανοδική πορεία, η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια ανθούν, το κοινωνικό κράτος απειλείται και η κοινωνική συνοχή δοκιμάζεται.

''Χωρίς αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης δεν πρόκειται να μειωθεί η ανεργία, η οποία τα τελευταία χρόνια ακολουθεί συνεχή ανοδική εφιαλτική πορεία με τον αριθμό των ανέργων να φθάνει το τέλος του περασμένου Μάρτη στις 37.500 άτομα'', πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι ''πάνω απ’ όλα όμως θα πρέπει να πετύχει ανάπτυξη. Βασική προϋπόθεση αποτελεί η μείωση των επιτοκίων.»

''Το ακριβό χρήμα σε συνδυασμό με τις γραφειοκρατικές και δαιδαλώδεις διαδικασίες του δημοσίου τορπιλίζει κάθε αναπτυξιακή πρωτοβουλία κυρίως του ιδιωτικού τομέα'', κατέληξε ο ΓΓ της ΣΕΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου