Κυριακή 6 Μαΐου 2012

ΟΕΒ - ο απολογισμός της για το 2011


ΟΕΒ: Κύριο γνώρισμα του 2011 ήταν η αναρρίχηση της ανεργίας

onlycy.com May 5, 2012 
 
Κύριο γνώρισμα του 2011 ήταν η αναρρίχηση της ανεργίας σε πρωτόγνωρα για τα δεδομένα της Κύπρου επίπεδα με πολλαπλές δυσμενείς οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, αναφέρει η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ), η οποία ”προώθησε και κατά το 2011 λύσεις σε σημαντικά εργασιακά θέματα”.

Σε ανακοίνωσή της με την ευκαιρία της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 24 Μαΐου, και την οποία έχει προσκληθεί να προσφωνήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, η ΟΕΒ αναφέρει ότι κατά το 2011 οι επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης επιδεινώθηκαν και καθόρισαν σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις στα θέματα εργασιακών σχέσεων.

Σημειώνει ότι ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η αυξητική τάση για τους μακροχρόνια ανέργους και τα πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας ανάμεσα στους νέους.

”Αυτά τα δεδομένα ανάγκασαν την ΟΕΒ να προσαρμόσει ανάλογα τις επιδιώξεις και τη στρατηγική της με στόχο τη στήριξη της απασχόλησης. Μεγάλη έμφαση δόθηκε στην ομαλή ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων με συγκράτηση ή μείωση του εργατικού κόστους και στην προώθηση μέτρων για εξορθολογισμό των δημοσίων δαπανών, κυρίως προς την κατεύθυνση της δημόσιας υπηρεσίας και του κρατικού μισθολογίου”, προσθέτει.

Η ΟΕΒ αναφέρει ότι ο διαπραγματευτικός κύκλος του 2011, πέραν του μεγάλου αριθμού μεμονωμένων επιχειρήσεων, αφορούσε την ανανέωση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων επτά τομέων της οικονομίας: Εργολάβων Οικοδομών, Μωσαϊκών και Μαρμάρων, Επίπλου και Ξουλουργικών, Εκδοτών Εφημερίδων (Συντακτικό Προσωπικό), Εταιρειών Πετρελαιοειδών, Τραπεζών και Πλοιοκτητών (Ναυτικοί σε Κυπριακά Πλοία).

Κυριότεροι παράγοντες, αναφέρει, που καθόρισαν την πορεία των διαπραγματεύσεων ήταν η συνεχιζόμενη επιδείνωση του οικονομικού κλίματος, η αύξηση του κόστους δανεισμού, οι συνεχείς υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου, τα τραγικά γεγονότα στο Μαρί και η συνεπακόλουθη αύξηση στην τιμή του ηλεκτρισμού, ο ισχνός ρυθμός ανάπτυξης (0.5%) και η ιδιαίτερα υψηλή ανεργία (9.4%).

”Ως μέτρο καταπολέμησης της ανεργίας και τόνωσης του τομέα του λιανικού εμπορίου, η ΟΕΒ εισηγήθηκε την κήρυξη ολόκληρης της Κύπρου ως τουριστικής ζώνης και την πλήρη απελευθέρωση των ωραρίων των καταστημάτων, δυστυχώς χωρίς να εισακουστεί. Οι διαπραγματεύσεις διεξήχθηκαν σε κλίμα μεγάλων πιέσεων για τη βιωσιμότητα πολλών επιχειρήσεων και οι συντεχνίες περιόρισαν τις τελικές διεκδικήσεις τους παρόλο που τα υποβληθέντα αρχικά τους αιτήματα αγνοούσαν τις πραγματικότητες και τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης”, προσθέτει.
Σημειώνει ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι συλλογικές συμβάσεις δεν ανανεώθηκαν και παρέμειναν μέχρι τις αρχές του 2012 υπό διαπραγμάτευση.

”Σε μια περίπτωση (Σύμβαση Συνδέσμου Εκδοτών – Ενωσης Συντακτών), η τελική συμφωνία επιτεύχθηκε μετά από υποβολή μεσολαβητικής πρότασης του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και σε μια άλλη (Πλοιοκτητών) ανανεώθηκε μετά από απευθείας συμφωνία. Η μη ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων δεν διασάλευσε την εργατική ειρήνη”, συμπληρώνει.

Η ΟΕΒ αναφέρει, παράλληλα, ότι κατά το 2011 ανέλαβε πρωτοβουλία σε ανώτατο επίπεδο ζητώντας από τις συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ συγκράτηση του εργατικού κόστους.
”Μετά από εντατικές διαβουλεύσεις και με την παρέμβαση της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, συνομολογήθηκε ”Ειδική Συμφωνία” με τις συντεχνίες στις 31 Ιανουαρίου 2012 που αφορά το σύνολο της κυπριακής οικονομίας. Ο αριθμός των απεργιών που πραγματοποιήθηκαν κατά το 2011, αν και μικρός, ήταν ο τριπλάσιος σε σχέση με το 2010. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των απεργιακών κινητοποιήσεων του 2011 είναι πως προέρχονταν κατά κύριο λόγο από τις συντεχνίες των υπαλλήλων του δημόσιου και ημιδημόσιου τομέα”, σημειώνει.

Αναφέρει, επίσης, ότι τα μέτρα που ψήφισε η Βουλή και αφορούν τους υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως τη διετή παγοποίηση των μισθών για τη διετία 2012-2013 και την εισφορά ύψους 3% στα ταμεία συντάξεως, κινούνται προς την ορθή κατεύθυνση ”αλλά είναι δυστυχώς ανεπαρκή”.

Η ΟΕΒ υπενθυμίζει ότι κατέθεσε πρόσθετες εισηγήσεις συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της ηλικίας αφυπηρέτησης και συνταξιοδότησης στο 65ο έτος, την εκ βάθρων αναδιάρθρωση του θεσμού της ΑΤΑ και την αξιοποίηση των χιλιάδων εκπαιδευτικών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Αναφέρει, τέλος, ότι κατά το 2011 ανέπτυξε έντονη και πολυσχιδή δραστηριότητα σε σωρεία άλλων θεμάτων εργασιακού περιεχομένου, τόσο στην Κύπρο όσο και σε διεθνές επίπεδο μέσα στα πλαίσια της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας αλλά και στα διάφορα θεσμικά όργανα της Ε.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου