Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Αντίδραση ΕΤΥΚ για Λαική


Επίθεση ΕΤΥΚ κατά Κυβέρνησης - Βουλής

ΑΝΤΩΝΙΑ ΛΑΜΠΡΑΚΗ

ΜΕ ΕΠΙΘΕΣΗ κατά της Κυβέρνησης και της Βουλής απαντά η ΕΤΥΚ στην ψήφιση του νόμου που αφορά την ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας, ο οποίος προβλέπει περικοπές στους μισθούς των εργαζομένων, και δηλώνει ότι θα επιδιώξει συναντήσεις με κάθε αρμόδιο για να διαμορφωθεί το νομοσχέδιο.
Με απόφαση, το Προεδρείο της ΕΤΥΚ δηλώνει «έκπληξη και απογοήτευση γιατί ενημερωθήκαμε από τα ΜΜΕ» καταθέτοντας τη διαμαρτυρία του «για το γεγονός ότι αγνοήθηκε πλήρως». Η ΕΤΥΚ καταγγέλλει το Υπουργείο Οικονομικών ότι «καταπάτησε κάθε αρχή των εργασιακών σχέσεων, παραγνωρίζοντας την ανάγκη διαλόγου». Σύμφωνα με τον νόμο η μείωση των αποδοχών και ωφελημάτων των εργαζομένων στην Κύπρο θα ανέρχεται, κατά μέσο όρο, στο 12,5% σε ετήσια βάση και θα εφαρμοστεί κλιμακωτά. Το Προεδρείο της ΕΤΥΚ καταγγέλλει το Υπουργείο Οικονομικών, «που ενώ ήταν σε στενή επαφή με τη Διοίκηση της τράπεζας απέφυγε επιμελώς οποιαδήποτε επαφή με την ΕΤΥΚ και εν κρυπτώ συνέταξε το νομοσχέδιο και, μετά η Βουλή προσκάλεσε τη Διοίκηση της Λαϊκής να παρευρεθεί στη συζήτηση και την ψήφιση, αλλά αγνόησε πλήρως την πλευρά των εργαζομένων».
Παρόλα αυτά, σημειώνει η ΕΤΥΚ, «Βουλή και Υπουργείο Οικονομικών φρόντισαν στο νομοσχέδιο να υπάρχουν οι εργαζόμενοι στους οποίους φόρτωσαν μεγάλο μέρους του κόστους». Η ΕΤΥΚ υποστηρίζει πως αν είχε τη δυνατότητα έκφρασης άποψης «θα μπορούσε να βελτιωθεί το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, χωρίς να φορτώσουν το κόστος στους φορολογούμενους πολίτες». Επί τούτου, αναζητήσαμε κατ’ επανάληψη τον πρόεδρο της ΕΤΥΚ και άλλα ηγετικά στελέχη προκειμένου να μας εξηγήσουν την πρότασή τους, πλην όμως δεν υπήρξε ανταπόκριση.
Επίσης, η ΕΤΥΚ επικρίνει την Κυβέρνηση και τη Βουλή για τους χειρισμούς τους και δηλώνει «πως είναι η μόνη που έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου και έκανε συγκεκριμένες εισηγήσεις για μείωση του προβλήματος στις τράπεζες, αλλά δεν ανέλαβαν το βάρος της ευθύνης τους έγκαιρα». Επικρίνει επίσης τα ΜΜΕ «που τώρα ανακάλυψαν τα ψηλά μπόνους και τους υπερβολικούς μισθούς στις τράπεζες».


Και παραχώρηση μετοχών σε υπαλλήλους

Η ΕΤΥΚ θέτει ξανά θέμα συγχωνεύσεων των τραπεζών

Σε ότι αφορά τους υπαλλήλους της Λαϊκής, η ΕΤΥΚ, ζητά να τους παραχωρηθούν μετοχές της τράπεζας σε αντάλλαγμα για τη μείωση μισθών και ωφελημάτων.
Σε ότι αφορά τους υπαλλήλους της Λαϊκής, η ΕΤΥΚ, ζητά να τους παραχωρηθούν μετοχές της τράπεζας σε αντάλλαγμα για τη μείωση μισθών και ωφελημάτων.
Λευκωσία: Θέμα συγχωνεύσεων τραπεζών επανέφερε ο πρόεδρος της ΕΤΥΚ, Λοϊζος Χατζηκωστής που ταυτόχρονα ζήτησε την παραχώρηση μετοχών στους υπαλλήλους της Λαϊκής Τράπεζας ως αντάλλαγμα για τη μείωση μισθών και ωφελημάτων.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο απολύσεων από τη Λαϊκή, ο κ. Χατζηκωστής δήλωσε ότι δεν έχει εγερθεί τέτοιο θέμα και τόνισε ότι οι εργασίες της Λαϊκής στην Κύπρο «είναι κερδοφόρες και παραγωγικές και οι ζημιές είναι αποκλειστικά από τις δραστηριότητες στο εξωτερικό, η αρρώστια είναι εκτός και εκεί βρίσκεται και η θεραπεία, ενώ στην Κύπρο υποδεχόμαστε τους ιούς», είπε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου