Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Προειδοποίηση ΠΑΣΥΝΟ για κλιμάκωση σε περίπτωση απολύσεων και έκκληση στους άνεργους να μην γίνουν απεργοσπάστες. Οι γιατροί προειδοποιούν με μέτρα. Η κυβέρνηση επιχειρεί ολομέτωπη επίθεση απεργοσπασίας, το ΑΚΕΛ (και όλα τα άλλα κόμματα) διαφωνούν με την κυβέρνηση.

Προεδοποίηση ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ: Θ αποσυρθούν όλα τα μέλη μας από τα νοσηλευτήρια αν απολυθούν έκτακτοι

Με ανακοίνωσή της  ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ προειδοποιεί ότι σε  περίπτωση που η εργοδοτική πλευρά επιχειρήσει να προχωρήσει σε απολύσεις οιονδήποτε έκτακτου μέλους της για εκδικητικούς λόγους, είτε αντιδεοντολογικά και αντισυνταγματικά, θα υποχρεωθεί να αποσύρει όλο το προσωπικό της απ’ όλα τα νοσηλευτήρια, χωρίς καμιά άλλη προειδοποίηση.
Σε ανοικτή επιστολή της, απευθύνεται προς τους νοσηλευτές που είναι άνεργοι, και αναφέρει πως «ο αγώνας που δίνεται αυτές τις μέρες από την ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ είναι ένας αγώνας κοινής  διεκδίκησης της επαγγελματικής καταξίωσης και αναγνώρισης του επαγγέλματός μας». «Σε αυτόν τον αγώνα θα πρέπει όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και σαν μια γροθιά να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για μας και τις επόμενες γενιές συναδέλφων νοσηλευτών», συνεχίζει.
Η Οργάνωση κάνει έκκληση προς τους  νοσηλευτές να μην δελεαστούν από την εργοδοτική πλευρά και να ενδώσουν σε απεργοσπαστικές ενέργειες, εξηγώντας ότι:
  • Απεργοσπάστης είναι το άτομο/εργαζόμενος ο οποίος δεν στηρίζει την προσπάθεια που γίνεται με απεργία από συναδέλφους του ώστε να επιτύχουν όλοι μαζί και δουλεύει κανονικά.
  • Απεργοσπάστης είναι o εργαζόμενος που δεν συμμετέχει στην απεργία και εξακολουθεί να εργάζεται και ο εργαζόμενος που προσλαμβάνεται για να εργαστεί στη θέση του απεργού. «Ο απεργοσπάστης επωφελείται από αυτά που έχουν κερδίσει οι συνάδελφοι του με τους απεργιακούς τους αγώνες», προσθέτει.
Επίσης η ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ επικαλείται τον Περί Τερματισμού Απασχολήσεως Νόμο και αναφέρει πως ο Νόμος περιέχει ρητές πρόνοιες που καθιστούν την απόλυση εργαζομένου λόγω συνδικαλιστικής δραστηριότητας παράνομη.  Συγκεκριμένα, όπως τονίζει, το άρθρο 6(2) (α) του Νόμου προνοεί ότι η ιδιότητα του μέλους της Συντεχνίας ή η συμμετοχή σε συντεχνιακές δραστηριότητες δεν συνιστά βάσιμο λόγο για τον τερματισμό της απασχόλησης.
«Η προστασία αυτή επεκτείνεται σε όλους τους εργαζομένους, ανεξάρτητα αν εργάζονται στον ιδιωτικό  ή στον δημόσιο τομέα ή σε ημικρατικούς οργανισμούς, μόνιμους η έκτακτους. Ο εν λόγω Νόμος στις ερμηνευτικές του διατάξεις στον ορισμό της έννοιας του εργοδοτουμένου περιέχει ειδική πρόνοια προς αποφυγή οποιασδήποτε αμφιβολίας με την οποία περιλαμβάνει στους «εργοδοτουμένους» τόσο τους μόνιμους όσο και τους έκτακτους στο δημόσιο, ιδιωτικό και ημικρατικούς οργανισμούς», καταλήγει η ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ.
ΠΑΣΥΚΙ: Οι αντοχές των γιατρών έχουν φτάσει στα όρια τους, μελετούμε λήψη μέτρων

Η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών, με ανακοίνωσή της, εκφράζει την απογοήτευση και την έντονη ανησυχία της, για τον τρόπο που εξελίσσονται τα γεγονότα στο χώρο της Υγείας, λόγω της αποτυχίας της τελευταίας προσπάθειας έναρξης διαλόγου και συμβιβασμού μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και της ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ, η οποίαοδήγησε στην ανακοίνωση για περαιτέρω κλιμάκωση των μέτρων από πλευράς των νοσηλευτών.
Ακολούθως σημειώνει τα εξής:
Η απόφαση αυτή σίγουρα θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την ήδη προβληματική κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσηλευτήρια τις τελευταίες εβδομάδες με την απεργία της μεγάλης πλειοψηφίας των νοσηλευτών.
Η ΠΑ.ΣΥ.ΚΙ καλεί τα ενδιαφερόμενα μέρη να βάλουν «νερό στο κρασί» τους, χωρίς να αλληλο-επιρρίπτουν ευθύνες, να προσπαθήσουν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους  μέσω ενός ειλικρινούς διαλόγου.
Την ίδια στιγμή όμως θεωρούμε ότι, το Υπουργείο Υγείας ως άμεσα υπεύθυνη αρχή για την ομαλή λειτουργία των δημόσιων νοσηλευτηρίων, τόσο σε πολιτικό όπως και σε διοικητικό επίπεδο, πρέπει να αναλώσει όλες τις πιθανότητες προς αποκλιμάκωση της κρίσης.
Σπασμωδικές ενέργειες από το Υπουργείο Υγείας που μεταθέτουν αποκλειστικά τις ευθύνες στους ιατρούςγια την αντιμετώπιση της κρίσης, δεν συμβάλουν στην επίλυση αλλά τουναντίον, επιδεινώνουν την κατάσταση με απρόβλεπτεςσυνέπειες για την υγεία των ασθενών και δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή η συνέχιση της πολιτικήςαυτής.
Επιτέλους πρέπει να γίνουν κατανοητές οι έννοιες της «ιατρικής πράξης» σε συνθήκες σωστού ή όχι εργασιακού περιβάλλοντος και ο βαθμός «ιατρικήςευθύνης» που απορρέει.
Λόγο της επικρατούσας κατάστασης η ΠΑ.ΣΥ.ΚΙ καλεί τα μέλη της όπως αποφεύγουν την εκτέλεση οποιασδήποτε ιατρικής πράξης χωρίς την παρουσία του αναγκαίου αριθμού νοσηλευτών με την απαραίτητη εκπαίδευση, με στόχο να μην κινδυνεύσει καμία ζωή, ιδιαίτερα σε τμήματα πρώτης γραμμής ( ΤΑΕΠ ) όπου γίνεται η πρώτη επαφή του ασθενή με ιατρο.
Καταλήγοντας η ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι. θέλει να τονίσει με έμφαση ότι οι αντοχές των γιατρών έχουν φτάσει στα όρια τους. Δηλώνουμε ότι υπό το φώς των εξελίξεων μελετούμε τη λήψη  μέτρων που θα κατοχυρώνουν την ασφάλεια των ασθενών και των μελών μας αλλά και τη δημόσια υγεία, με μοναδικό γνώμονα ο ορατός κίνδυνος για απώλειες ανθρώπινων ζωών να εξαλειφθεί.

Ευθύνες στην κυβέρνηση ρίχνει το ΑΚΕΛ για ΠΑΣΥΝΟ
 Κάθετα εναντίον στους χειρισμούς της Κυβέρνησης στο θέμα των νοσηλευτών, τάσσεται το ΑΚΕΛ, μέσω γραπτής δήλωσης του Εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Γιώργου Λουκαϊδη.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «Η απόφαση της κυβέρνησης για απεργοσπασία ενδέχεται να επιφέρει το χαριστικό πλήγμα στη δημόσια υγεία».
Το ΑΚΕΛ εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την τροπή που λαμβάνουν οι εξελίξεις στο δημόσιο τομέα της υγείας. Καλεί αμφότερες τις πλευρές να αποφύγουν ενέργειες που κλιμακώνουν την όξυνση και περιπλέκουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση και συνακόλουθα την προοπτική επίλυσης του προβλήματος. «Το βάρος της ευθύνης συνεχίζει να πέφτει πρωτίστως στους κυβερνητικούς χειρισμούς», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.
«Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει αφορά στο κατά πόσο η κυβέρνηση, αφού πρώτα έχει φέρει το δημόσιο τομέα υγείας στα όρια της κατάρρευσης, τώρα έχει αποφασίσει να αφαιρέσει και τον αναπνευστήρα», αναφέρει τελειώνοντας ο κος Λουκαϊδης.
- See more at: http://www.sigmalive.com/news/local/320362/efthynes-stin-kyvernisi-rixnei-to-akel-gia-pasyno#sthash.5bDqVClV.dpuf

Σειρά μέτρων έδωσε η κυβέρνηση σχετικά με το θέμα των νοσηλευτών. Ο ΠτΔ εξάλλου δίνει στην ουσία τελεσίγραφο στην ΠΑΣΥΝΟ να προσέλθει σε διάλογο, την ώρα που οι νοσηλευτές κλιμακώνουν τα μέτρα τους, αποσύρωντας  προσωπικό ασφαλείας απο τα νοσηλευτήρια. 
Ύσταση έκκληση σε όλους τους εμπλεκόμενους, φορείς και οργανώσεις, στον τομέα της υγείας, απηύθυνε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος τους κάλεσε να συνεργαστούν με το Υπουργείο Υγείας και να προσέλθουν στον διάλογο με σύνεση, σοβαρότητα και αίσθημα ευθύνης για να καταστεί επιτέλους εφικτή, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και των ασθενών, μια πραγματική μεταρρύθμιση στον τομέα της υγείας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι ακραίες συμπεριφορές δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές από όποιον κι αν προέρχονται.

Πρόσθεσε ότι με τα σημερινά δεδομένα η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει και να λάβει τα μέτρα εκείνα που θα διασφαλίσουν την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.
Πιο συγκεκριμένα, έχει αποφασιστεί η εργασιακή διασφάλιση, δηλαδή η μονιμότητα, 1189 λειτουργών στο χώρο της υγείας, οι συντριπτική πλειοψηφία των οποίων προέρχεται από τον κλάδο των νοσηλευτών, με τη μετατροπή των συμβολαίων τους σε αορίστου χρόνου με τη συμπλήρωση 30μηνης υπηρεσίας. 

Παράλληλα, με νομοθετική ρύθμιση τερματίζεται η αποκοπή του 10% από τους μισθούς όσων έχουν συμπληρώσει 24μηνη υπηρεσία, κάτι που ήδη ισχύει στην περίπτωση μονίμων υπαλλήλων. Η ρύθμιση αυτή  συνεπάγεται σημαντική μισθολογική αύξηση, ιδιαίτερα των χαμηλόμισθων νοσηλευτών. 

Έχει, επίσης, ικανοποιηθεί το αίτημα του κλάδου νοσηλευτών για αποπαγοποίηση 185 θέσεων μονίμων νοσηλευτών. 

Με αυτές τις αποφάσεις και σύμφωνα με την πάγια πολιτική της Κυβέρνησης διασφαλίζονται πλήρως όλοι οι επηρεαζόμενοι υπάλληλοι, πριν την όποια συζήτηση για την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων.   

Θέλω την ίδια ώρα να υπενθυμίσω συμπλήρωσε ο Νίκος Αναστασιάδης ότι, ενώ πάγια πολιτική ήταν- και αναφέρομαι ενδεχόμενα σε προηγούμενες Κυβερνήσεις - η αναστολή του οποιουδήποτε διαλόγου κατά τη διάρκεια απεργιακών κινητοποιήσεων, οι νοσηλευτές της ΠΑΣΥΝΟ έχουν κληθεί, επανειλημμένα, από το Υπουργείο Υγείας σε διάλογο με  συγκεκριμένες μάλιστα προτάσεις.  

"Θλίβομαι διότι η απάντηση των απεργούντων νοσηλευτών τόσο στις πρωτοβουλίες της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Πασχόντων όσο και στις εκκλήσεις της Κυβέρνησης για ένα δομημένο διάλογο, προκειμένου να πετύχουμε την αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων και έτσι να μπορέσουμε να καταστήσουμε εφικτή την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, η απάντηση ήταν η απόρριψη των προτάσεων και η κλιμάκωση των απεργιακών μέτρων, με την απόσυρση του προσωπικού ασφαλείας εις βάρος πάντα, δυστυχώς, των ασθενών", ανέφερε. 

Θλιβερή η επιμονή των νοσηλευτών, αναφέρει ο ΠτΔ

"Πολύ περισσότερο με θλίβει η επιμονή τους σε ένα αίτημα που ισοδυναμεί με τεράστια μισθολογική αναβάθμιση μιας συγκεκριμένης μερίδας ή μιας ευρύτερης μερίδας δημοσίων υπαλλήλων. Πρόκειται εξάλλου για αίτημα, το οποίο είχε τεθεί και στο παρελθόν και δεν έγινε αποδεκτό και το οποίο επαναφέρεται δυστυχώς τώρα, παραμονές εκλογών. Θέλω να ξεκαθαρίσω και να είμαι σαφής ότι, ούτε η πολιτεία ούτε και η κοινωνία αποδέχονται εκβιασμούς", τόνισε. 

Με αυτά τα δεδομένα – δηλαδή με τη στάση της κλιμάκωσης των απεργιακών μέτρων - η  Κυβέρνηση είναι  αποφασισμένη να προχωρήσει και να λάβει τα μέτρα εκείνα που θα διασφαλίσουν την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. 

Προς αυτή την κατεύθυνση και ανταποκρινόμενος στα αιτήματα της  Ομοσπονδίας Συνδέσμων Πασχόντων, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα:

1. Το διορισμό διυπουργικής Επιτροπής που θα αποτελείται από τον Υπουργό Υγείας, τον Υπουργό Οικονομικών και τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω προς καθημερινή παρακολούθηση των προβλημάτων που αναφύονται λόγω της κλιμακούμενης απεργίας. 

2. Ετοιμασία Σχεδίου ενίσχυσης της στελέχωσης των δημόσιων νοσηλευτηρίων μέσω της αγοράς υπηρεσιών νοσηλευτών. Το Σχέδιο θα προκηρυχθεί αύριο. Συνεπώς, υπάρχει ο χρόνος ακόμα και η πρόσκληση είναι ανοικτή προς την ΠΑΣΥΝΟ να συνειδητοποιήσει ότι μπορεί μέσα από ένα δομημένο διάλογο να επιτευχθούν οι στόχοι που η κοινωνία επιθυμεί και οι πολιτικές δυνάμεις επιδιώκουν, αλλά και που η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει. 

3. Την ενίσχυση της αγοράς υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα, για όλα τα έκτακτα περιστατικά, αλλά και για τα προγραμματισμένα περιστατικά τα οποία έχουν επηρεαστεί ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης απεργίας.  

4. Διεύρυνση του καταλόγου ασθενειών με βάση το πρόγραμμα επιδοτούμενης παραπομπής σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια, προκειμένου να υπάρξει δραστικός περιορισμός του χρόνου αναμονής. Δηλαδή δραστική αντιμετώπιση της λίστας αναμονής ασθενών που μπορεί να αναμένουν επέμβαση ή θεραπεία από το 2014.

5. Προς αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την απεργία, ενίσχυση της Ομάδας Διαχείρισης του Υπουργείου Υγείας με συμμετοχή σε αυτήν εκπροσώπου της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Πασχόντων και του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους. 

6. Προς ελαχιστοποίηση των συνεπειών από την κλιμάκωση των απεργιακών μέτρων τίθενται στη διάθεση της Διυπουργικής Επιτροπής οι σχετικές Υπηρεσίες του κράτους για αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών, όπως η Πολιτική Άμυνα, η Πυροσβεστική και η Εθνική Φρουρά. Δεν μπορεί να γίνει ανεκτό ότι δεν διατίθενται τα υπαγόμενα σε κρατικά νοσηλευτήρια ασθενοφόρα, να αρνούνται να μεταφέρουν ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα. Θα επιστρατεύονται είτε εκείνα της Πυροσβεστικής είτε εκείνα της Εθνικής Φρουράς είτε της Πολιτικής Άμυνας.  

7. Εντατικοποίηση του διαλόγου με απώτερο στόχο την εισαγωγή του ΓΕΣΥ το συντομότερο δυνατόν με τις οργανώσεις των εργαζομένων, τις πολιτικές δυνάμεις, αλλά και τις οργανώσεις των ασθενών.  
Είναι μέσα ακριβώς από αυτό το διάλογο που με επιστημονικό τρόπο, τεχνογνωσία και λαμβάνοντας υπόψη όλα τα οικονομικά δεδομένα, θα καταστεί εφικτή μέσα από την αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων η εφαρμογή του ΓΕΣΥ. Σε αυτό το πλαίσιο, δηλαδή του διαλόγου για αυτονόμηση, και το τονίζω σε μόνο αυτό, μπορεί και πρέπει να αντικριστούν τα όποια εργασιακά θέματα. 

Τέλος, για υστάτη φορά, ο πρόεδρος Ανστασιάδης, απεύθυνε έκκληση σε όλους τους εμπλεκόμενους, φορείς και οργανώσεις στον τομέα της Υγείας όπως συνεργαστούν με το αρμόδιο Υπουργείο και προσέλθουν στο διάλογο με σύνεση, σοβαρότητα και αίσθημα ευθύνης, για να καταστεί, επιτέλους, εφικτή, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και ιδιαίτερα των ασθενών, μια πραγματική μεταρρύθμιση στον τομέα της Υγείας». 

Η πρόταση της ΠΟΣΠΦ

Σημειώνεται ότι τα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Πασχόντων και Φίλων, η οποία είχε συνάντηση νωρίτερα το μεσημέρι της Τετάρτης με τον ΠτΔ. Η ΠΟΣΠΦ τάσσεται ουσιαστικά ξεκάθαρα απέναντι από την ΠΑΣΥΝΟ. Η ανακοίνωση χαρακτηρίζει εν μέσω άλλων ως άτεγκτη την ΠΑΣΥΝΟ. Η κατάσταση είναι εμπόλεμη όπως αναφέρει η ανακοίνωση και γι αυτό απευθύνει κάλεσμα προς την πολιτεία να επέμβει ούτως ώστε να εξομαλυνθεί η κατάσταση. 

Οι κυριότερες προτάσεις της ΠΟΣΠΦ αφορούν παραπομπή των ασθενών στον ιδιωτικό τομέα  τόσο για προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις όσο και για προγραμματισμένα ραντεβού διαγνωστικού χαρακτήρα. 

Επίσης, στην ανακοίνωση, γίνεται λόγος για αγορά υπηρεσιών νοσηλευτικής για κάλυψη των κενών και των αναγκών. 

- See more at: http://www.sigmalive.com/news/local/320239/ptd-telesigrafo-24-oron-stin-pasyno-na-proselthei-se-dialogo#.dpuf








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου