Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2016

Μερική συμμόρφωση του κράτους με τις υποχρεώσεις του σε σχέση με τους έκτακτους και νέο σχέδιο για επιδότηση της εργασίας στη θέση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος για 1000 ανέργους στα επόμενα 3 χρόνια

Αύξηση μισθού και μονιμοποίηση για 1400 έκτακτους δημόσιους υπαλλήλους
Eurokerdos
Αυξήσεις μισθών ύψους 10% και μονιμοποίηση τους στη δημόσια υπηρεσία αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο για περίπου 1400 έκτακτους δημόσιους υπαλλήλους.
Οι αυξήσεις θα έχουν ετήσιο κόστος €3,1 εκ. και ικανοποιούν τα αιτήματα των συνδικαλιστών της δημόσιας υπηρεσίας και των έκτακτων κυβερνητικών ιατρών.
Οι 1200 από τους έκτακτους εργάζονται στον τομέα της υγείας.
Με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τους έκτακτους υπαλλήλους στη δημόσια υπηρεσία αίρεται μια αδικία που γινόταν σε βάρος τους ενώ ταυτόχρονα τακτοποιείται ένα χαοτικό πλαίσιο που τους αφορούσε αλλά και που δεν διασφάλιζε την αποτελεσματική λειτουργία του κράτους είπε σήμερα ο υφυπουργός παρά τω προέδρω κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο προεδρικό μέγαρο, ο κ. Πετρίδης είπε ότι «σήμερα έχουμε θέσει ενώπιον των συντεχνιών νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας και αφορά τους εκτάκτους.
Με αυτό το νομοσχέδιο αίρεται μια αδικία πάρα πολλών χρόνων, νοικοκυρεύεται το κράτος, σταματούν να υπάρχουν δημόσιοι υπάλληλοι πολλών ταχυτήτων, σταματούν τα 15νθήμερα, τα μηνιαία, τα τριμηνιαία συμβόλαια, κάτι που δημιουργούσε και εργασιακή ανασφάλεια και δεν ήταν προς όφελος της ομαλής λειτουργίας της δημόσιας υπηρεσίας και ταυτόχρονα δημιουργούσε και τεράστιο διοικητικό κόστος. Παράλληλα διασφαλίζεται και η συμμόρφωση με την οδηγία της ΕΕ του 1999 που αφορά τις συμβάσεις αορίστου χρόνου.
Με την ψήφιση του νομοσχεδίου αυτού, τα συμβόλαια απασχόλησης των εκτάκτων μετατρέπονται αυτόματα σε εξαμηνιαίας διάρκειας. Όσοι έκτακτοι συμπλήρωσαν ή συμπληρώνουν 24 μήνες απασχόλησης, θα δουν να τερματίζεται η αποκοπή του 10% του μισθού, όπως ισχύει και για τους μόνιμους. Αυτό συνεπάγεται αύξηση μισθού 10%.
Για όσους έκτακτους ορισμένου χρόνου συμπληρώνονται 30 μήνες απασχόλησης και νοουμένου ότι θα έχουν καλή απόδοση, οι συμβάσεις τους θα μετατρέπονται σε αορίστου χρόνου. Διασφαλίζεται, δηλαδή, κάτι το οποίο δεν υπήρχε πριν και είναι πάρα πολύ σημαντικό για τους έκτακτους, που είναι η μονιμότητα στη δημόσια υπηρεσία. Διασφαλίζεται επίσης ότι δεν θα τερματίζονται τα συμβόλαια τους λόγω πλεονασμού, κάτι που αναφέρεται ρητά στα νομοσχέδια. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό που δίνει και στους εργαζόμενους στην υγεία ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί ενόψει και της προσπάθειας για αυτονόμηση. Η μονιμοποίηση θα γίνεται μόνο με μια προϋπόθεση ότι, θα έχουν καλή απόδοση». Πρόσθεσε ότι αυτή είναι μια προϋπόθεση που εισάγεται για πρώτη φορά στη δημόσια υπηρεσία.
«Μπαίνουμε σε διάλογο και τις επόμενες μέρες θα παρουσιαστεί ένα νέο κείμενο που δεν χρήζει νομοθετικής ρύθμισης και το οποίο θα ρυθμίζει τους όρους απασχόλησης των εκτάκτων και αορίστου χρόνου δημοσίων υπαλλήλων και θα αφορά τις ετήσιες άδειες, τις άδειες μητρότητας, τις άδειες ασθενείας, όπου και εκεί υπήρχε μια διαχρονική αδικία σε βάρος αυτών των υπαλλήλων».
Ο κ. Πετρίδης είπε ότι αυτό το νομοσχέδιο θα επηρεάσει 1382 έκτακτους από τους οποίους οι 1189 εργάζονται στον τομέα της υγείας. Από αυτούς οι 540 εργάζονται με δεκαπενθήμερα συμβόλαια. Πρόσθεσε ότι το κόστος που θα υπάρξει κυμαίνεται στα €3 εκ. ετησίως.
«Η ουσία είναι ότι αίρεται μια αδικία, τακτοποιείται ένα χαοτικό πλαίσιο που αφορούσε τους έκτακτους και που δεν περιποιούσε τιμή, ούτε σεβασμό στον εργαζόμενο και δεν διασφάλιζε την αποτελεσματική λειτουργία του κράτους. Προσπαθούμε να εκσυγχρονίσουμε το σύστημα με ορθολογισμό έχοντας πλήρη επίγνωση και της δημοσιονομικής μας ικανότητας και των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να γίνουν.
Έκκληση μας είναι όπως όλοι, και κυβέρνηση και συντεχνίες, συνεργαστούμε στο πλαίσιο του ορθολογισμού και της μεταρρύθμισης για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, είτε αφορούν την αναπτυξιακή μεταρρύθμιση με τα λιμάνια, είτε στον τομέα της υγείας με σύνεση και επιστημονικότητα, για να μπορέσουμε να παραδώσουμε καλύτερο κράτος».
Τέλος ερωτηθείς αν αναμένει να ψηφιστεί σύντομα από τη βουλή των αντιπροσώπων, ο κ. Πετρίδης είπε ότι «εμείς από πλευράς μας κινούμαστε ταχύτατα».

Εντός Απριλίου

Νέο σχέδιο για προώθηση της απασχόλησης θα προκηρύξει το υπουργείο Εργασίας

- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/oikonomia-kypros/146/305202/neo-schedio-gia-proothisi-tis-apascholisis-tha-prokiryxei-to-ypourgeio-ergasias#sthash.xpQ1AhJF.dpuf


Λευκωσία: Το Σχέδιο  «Έργο Επιδότησης των Ιδιωτικών Γραφείων Εξεύρεσης Εργασίας (ΙΓΕΕ) για την Προώθηση της Απασχόλησης» , θα προκηρύξει εντός Απριλίου το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για εκδήλωση ενδιαφέροντος από τα Ιδιωτικά Γραφεία Εξεύρεσης Εργασίας. Το Έργο αυτό έχει ήδη εγκριθεί στις 21.3.16 από το Υπουργικό Συμβούλιο. Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι το συγκεκριμένο έργο αφορά την παροχή υπηρεσιών από τα αδειούχα Ιδιωτικά Γραφεία Εξευρέσεως Εργασίας (ΙΓΕΕ), για την εξεύρεση εργασίας σε άνεργους μέσω της εφαρμογής του συστήματος «Δελτίο Τοποθέτησης Ανέργου». Η επιδότηση που θα παρέχεται στα ενταγμένα στο Έργο  Ιδιωτικά Γραφεία Εξεύρεσης Εργασίας ανέρχεται στα €500 κατά μέγιστο όριο για κάθε τοποθέτηση ανέργου σε εργασία.   Τα ΙΓΕΕ θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά με τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης ώστε να εντάξουν σε εργασία σε πρώτο στάδιο τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Το Έργο θα συγχρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και την Κυπριακή Δημοκρατία στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Απασχόληση, Ανθρώπινοι Πόροι και Κοινωνική Συνοχή  2014-2020». Ο συνολικός προϋπολογισμός του Έργου ανέρχεται στις πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ (€500.000) για 1.000 τοποθετήσεις ανέργων και καλύπτει την περίοδο μέχρι και τρία χρόνια από την προκήρυξη του, εκτός εάν εξαντληθεί το ποσό του προϋπολογισμού, οπότε το Έργο θα λήξει με ανακοίνωση στον Τύπο. 

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ - See more at: http://www.philenews.com/el-gr/oikonomia-kypros/146/305202/neo-schedio-gia-proothisi-tis-apascholisis-tha-prokiryxei-to-ypourgeio-ergasias#sthash.xpQ1AhJF.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου