Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Επιμένει η ΟΕΒ στην απαγόρευση απεργιών, αντιδρά η ΠΕΟ, συνεχίζεται η απεργία στο λιμάνι Λεμεσού, αντίδραση ΠΕΟ και για την επιδότηση ιδιωτικών γραφείων εργασίας

Ρύθμιση απεργιών ζητά η ΟΕΒ, απορρίπτει τις αιτιάσεις η ΠΕΟ
Dialogos.com.cy
Ρύθμιση των απεργιών στις ουσιώδης απεργίες ζητά εκ νέου η ΟΕΒ, αφού, όπως υποστηρίζει, είναι αδύνατον να εισακουσθούν οι εκκλήσεις για αποτροπή των απεργιών.
Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου, δήλωσε ότι το μέτρο αυτό εφαρμόζεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης και ότι σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει απαγόρευση των απεργιών.
Κληθείς να σχολιάσει το ότι οι απεργίες δεν γίνονται για ασήμαντο λόγο αλλά οι εργαζόμενοι αντιστέκονται στις ιδιωτικοποιήσεις των ημικρατικών οργανισμών, ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ ανέφερε ότι για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων δεν αποφασίζουν οι εργαζόμενοι αλλά οι κυβερνήσεις και το κοινοβούλιο.
Οι ζημιές που προκαλούνται από τις συμπεριφορές κάποιων συνδικαλιστών, κατέληξε ο κ. Αντωνίου, προκαλούν τεράστιες ζημιές στην οικονομία της Κύπρου.
ΠΕΟ: Δικαίωμα που κατακτήθηκε και σκληρούς αγώνες
Υπάρχει το δικαίωμα της συνδικαλιστικής δράσης στην Κύπρο, που κατακτήθηκε με σκληρούς αγώνες, σχολίασε ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης.
Οι εργαζόμενοι, δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ, έχουν δικαίωμα να αναπτύσσουν αγώνες και έχουν λόγο όχι μόνο στα συμβατικά τους δικαιώματα αλλά και σε άλλα ζητήματα που αφορούν τον τόπο.
Ο κ. Κυρίτσης πρόσθεσε ότι οι εργαζόμενοι αντιστέκονται σε μια απόφαση της κυβέρνησης Αναστασιάδη για ξεπούλημα του εθνικού πλούτου στο ιδιωτικό κεφάλαιο, παρά τις γραπτές υποσχέσεις που έδωσε ο ίδιος ο κ. Αναστασιάδης στον κάθε ένα υπάλληλο των ημικρατικών κατά την προεκλογική περίοδο.
Εκείνο που ενοχλεί την ΟΕΒ, σημείωσε ο Γ.Γ. της ΠΕΟ, είναι ότι παρεμβάλλονται εμπόδια στο ξεπούλημα των οργανισμών στους ιδιώτες.
Ο κ. Κυρίτσης απέρριψε ότι οι διεκδικήσεις των εργαζομένων ζημιώνουν την οικονομία, σημειώνοντας ότι απεργίες γίνονται σε ολόκληρο τον κόσμο και καμιά οικονομία δεν γονάτισε. Οι οικονομία της Κύπρου, υπογράμμισε, θα γονατίσει με το ξεπούλημα των ημικρατικών οργανισμών στους ιδιώτες.
Υπενθύμισε ακόμη ότι ενώ από τη μια η κυβέρνηση επικαλείται το μνημόνιο για τις ιδιωτικοποιήσεις, από την άλλη παράγοντες της κυβέρνησης, περιλαμβανομένου και του υπουργού οικονομικών, λέχθηκε πολλές φορές ότι οι ιδιωτικοποιήσεις είναι θέμα ιδεολογικό.
Σχολιάζοντας τη δήλωση Αβέρωφ Νεοφύτου ότι κάποιοι θέλουν να κάνουν προεκλογική εκστρατεία μέσω των απεργιών, ο Πάμπης Κυρίτσης διερωτήθηκε αν ανήκουν στην αριστερά οι εργαζόμενοι μέλη άλλων συντεχνιών πλην της ΠΕΟ που αποτελούν και την πλειοψηφία των εργαζομένων – και οι οποίοι απεργούν.

 

Ορατό το ενδεχόμενο απεργίας και στο λιμάνι Λάρνακας

Οι εργαζόμενοι στο λιμάνι Λάρνακας πραγματοποιούν γενική συνέλευση στην οποία γίνεται ενημέρωση για τις εξελίξεις από τη συνεχιζόμενη απεργία στο λιμάνι Λεμεσού και δεν αποκλείεται να αποφασιστεί η λήψη απεργιακών μέτρων και στο λιμάνι της Λάρνακας.
Στο μεταξύ η ολομέλεια της Βουλής ενδέχεται να ζητήσει αναβολή για μια βδομάδα της σημερινής συζήτησης για την έγκριση των νομοσχεδίων για τους κανονισμούς που αφορούν την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών στο λιμάνι Λεμεσού, αν οι εργαζόμενοι σταματήσουν τα απεργιακά μέτρα, δήλωσε στον Άστρα ο πρόεδρος της Επιτροπής Συγκοινωνιών της Βουλής, βουλευτής του ΔΗΚΟ Αντώνης Αντωνίου.
Από την πλευρά του το μέλος της επιτροπής, βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Φακοντής τόνισε ότι το κόμμα του διαφώνησε από την αρχή με την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού και ότι το ΑΚΕΛ θα καταψηφίσει τους κανονισμούς για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Λεμεσού.
Ο πρόεδρος της ΣΥΑΛΚ Δημήτρης Πάτσαλος δήλωσε στον Άστρα ότι η παράταση για μια βδομάδα της ψήφισης των κανονισμών δεν θα αλλάξει τίποτε.
Τόσο ο κ. Πάτσαλος όσο και ο εκπρόσωπος της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ στα λιμάνια Γλαύκος Κωνσταντίνου, τόνισαν ότι η κυβέρνηση δεν ενημέρωσε τις συντεχνίες για τις πρόνοιες των ιδιωτικοποιήσεων.
Οι δύο συντεχνιακοί τόνισαν ότι δεν δόθηκαν στους εργαζόμενους τα πραγματικά δεδομένα της ιδιωτικοποίησης, παρά το ότι όλοι μιλούσαν για διαφανείς διαδικασίες όσον αφορά τις προσφορές που έδωσε η κυβέρνηση.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΗΔΗΚΕΚ -ΠΕΟ
Μοναδική δέσμευση της Κυβέρνησης ο Νεοφιλελευθερισμός
Οι εργαζόμενοι στους Ημικρατικούς Οργανισμούς αποδέχτηκαν περικοπές σε μισθούς και ωφελήματα χωρίς να αντιδράσουν και χωρίς να κάνουν απεργίες. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι συζήτησαν με τους Οργανισμούς τους τρόπους βελτίωσης της παραγωγικότητας, της δομής, της λειτουργίας, και περαιτέρω περικοπών επιδομάτων. Οι ίδιοι που σήμερα τους κατηγορούν για προνομιούχους και βολεμένους τους επαινούσαν για την υπεύθυνη στάση τους. Προκειμένου να πετύχουν την ιδιωτικοποίηση των Οργανισμών υπόσχονταν κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους και με το παραπάνω όπως έλεγαν με το σύνθημα «κανένας εργαζόμενος δεν θα επηρεασθεί». Φαίνεται όμως ότι αυτά ήταν υπό ένα όρο. Να μην έχουν άποψη για το μέλλον των Οργανισμών τους.
Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά τα προεκλογικά «δεσμεύομαι» υποσχέθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο στους εκπροσώπους των Συντεχνιών ότι δεν θα ιδιωτικοποιηθεί η ΑΗΚ. Τώρα ο Υπουργός του, ζητά να επιβάλει στην ΑΗΚ χρονοδιαγράμματα για το ιδιοκτησιακό διαχωρισμό και τον διαμελισμό της ΑΗΚ, κόντρα ακόμα και στο ίδιο το Δ.Σ. που διόρισαν. Φταίνε όμως οι εργαζόμενοι που αντιδρούν.
Οι εργαζόμενοι στη Cyta ξεσκέπασαν την Κυβέρνηση για το έγκλημα δισεκατομμυρίων που θα συντελείτο σε βάρος της οικονομίας αν ψηφίζετο το Νομοσχέδιο τους, όμως αυτοί επέμεναν. Τώρα που διαπιστώνουν ότι θα καταψηφισθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δηλώνει ότι θα το αποσύρει προκειμένου να επανέλθει όταν θα κρίνουν ότι θα υπάρχουν καλύτερες συνθήκες. Θα φταίνε όμως οι εργαζόμενοι όταν θα αντιδράσουν. 
Στην Α.Λ.Κ. με βάση συμφωνίες παραχωρούν υποδομή, εγκαταστάσεις, και δεκάδες εκατομμύρια το χρόνο στους ιδιώτες χωρίς να σκέφτονται την οικονομική ζημιά και κατηγορούν τους εργαζόμενους ότι θα καταστρέψουν την οικονομία επειδή αντιδρούν στο ξεπούλημα. Για το λόγο αυτό σκέφτονται να του κλείσουν το στόμα με Νόμο.
Οι εργαζόμενοι στους Η.Ο. αντιδρούν για να προστατεύσουν τους Οργανισμούς τους από το ξεπούλημα και να διασφαλίσουν το Δημόσιο συμφέρον. Αγωνίζονται εδώ και τρία χρόνια για το σκοπό αυτό και δεν αποδέχονται τους χαρακτηρισμούς αυτών που συμπεριφέρονται ανάλογα με το τι τους βολεύει προκειμένου να επιβάλουν την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και του ξεπουλήματος του Δημόσιου πλούτου στις πολυεθνικές και το μεγάλο κεφάλαιο.
Η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ στήριξε και θα στηρίξει τον αγώνα τους γιατί εξυπηρετεί την κοινωνία και τους απλούς πολίτες.

Από τη ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ
24 Μαρτίου 2016

Σε εξέλιξη διαβουλεύσεις ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ, ΔΕΟΚ και ΣΥΠΑΛΚ για την απεργία στο Λιμάνι Λεμεσού
Άρση των απεργιακών μέτρων στο λιμάνι Λεμεσού αποφάσισε η Συντεχνία Υπαλλήλων Αρχής Λιμένων Κύπρου (ΣΥΑΛΚ), μετά την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο νομοσχεδίου, με το οποίο ρυθμίζεται η δυνατότητα απόσπασης εργαζομένων από την Αρχή Λιμένων Κύπρου στη Δημόσια Υπηρεσία, καθώς και Σχεδίου Εθελούσιας Αφυπηρέτησης των εργαζομένων στην Αρχή.
Διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στις υπόλοιπες συντεχνίες ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ, ΔΕΟΚ και ΣΥΠΑΛΚ.
Στην απεργία δεν συμμετέχουν η ΣΕΚ και η ΠΑΣΥΔΥ.
Η οικονομία θα γονατίσει με το ξεπούλημα των H.O. και όχι με τις δίκαιες απεργίες των εργαζομένων
«Υπάρχει το δικαίωμα της συνδικαλιστικής δράσης στην Κύπρο, που κατακτήθηκε με σκληρούς αγώνες και οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα να αναπτύσσουν αγώνες και έχουν λόγο όχι μόνο στα συμβατικά τους δικαιώματα αλλά και σε άλλα ζητήματα που αφορούν τον τόπο», δήλωσε ο Γ.Γ. της ΠΕΟ απαντώντας σήμερα το πρωί στην επαναφορά της απαίτησης της ΟΕΒ για ρύθμιση των απεργιών στις ουσιώδης υπηρεσίες.
Ο Πάμπης Κυρίτσης πρόσθεσε ότι οι εργαζόμενοι αντιστέκονται σε μια απόφαση της κυβέρνησης Αναστασιάδη για ξεπούλημα του εθνικού πλούτου στο ιδιωτικό κεφάλαιο, παρά τις γραπτές υποσχέσεις που έδωσε ο ίδιος ο κ. Αναστασιάδης στον κάθε ένα υπάλληλο των Ημικρατικών Οργανισμών κατά την προεκλογική περίοδο.
«Εκείνο που ενοχλεί την ΟΕΒ είναι ότι παρεμβάλλονται εμπόδια στο ξεπούλημα των Οργανισμών στους ιδιώτες», σημείωσε ο Γ.Γ. της ΠΕΟ και απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι οι διεκδικήσεις των εργαζομένων ζημιώνουν την οικονομία, σημειώνοντας ότι απεργίες γίνονται σε ολόκληρο τον κόσμο και καμιά οικονομία δεν γονάτισε. «Η οικονομία της Κύπρου θα γονατίσει με το ξεπούλημα των Ημικρατικών Οργανισμών στους ιδιώτες», υπογράμμισε.
Υπενθύμισε ακόμη ότι ενώ από τη μια η κυβέρνηση επικαλείται το μνημόνιο για τις ιδιωτικοποιήσεις, από την άλλη παράγοντες της κυβέρνησης, περιλαμβανομένου και του Υπουργού Οικονομικών, λέχθηκε πολλές φορές ότι οι ιδιωτικοποιήσεις είναι θέμα ιδεολογικό.
Τέλος, σχολιάζοντας τη δήλωση του Προέδρου του ΔΗΣΥ ότι κάποιοι θέλουν να κάνουν προεκλογική εκστρατεία μέσω των απεργιών, ο Πάμπης Κυρίτσης διερωτήθηκε αν ανήκουν στην Αριστερά οι εργαζόμενοι μέλη άλλων Συντεχνιών πλην της ΠΕΟ που αποτελούν και την πλειοψηφία των εργαζομένων και οι οποίοι απεργούν.
Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου δήλωσε προκλητικά πως για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων των Η.Ο. δεν αποφασίζουν οι εργαζόμενοι αλλά οι κυβερνήσεις και το κοινοβούλιο.

Επισυνάπτεται επιστολή της ΠΕΟ προς την Υπ. Εργασίας, με θέμα το σχέδιο που εξάγγειλε χθες η Κυβέρνηση για επιδότηση των ιδιωτικών γραφείων εργασίας!!
Έντιμη Κυρία Υπουργέ,
Με έκπληξη και δυσαρέσκεια διαβάσαμε χτες στον Τύπο ότι το Υπουργικό Συμβούλιο έχει εγκρίνει «Σχέδιο Επιδότησης των Ιδιωτικών Γραφείων Εξευρέσεως Εργασίας (Ι.Γ.Ε.Ε) για την προώθηση της απασχόλησης » με συνολικό προϋπολογισμό έργου 500εκ. ευρώ, το οποίο προβλέπει επιδότηση των Ι.Γ.Ε.Ε με 500 ευρώ για κάθε τοποθέτηση ανέργου σε εργασία, χωρίς το Σχέδιο αυτό να έχει συζητηθεί ποτέ και σε κανένα επίπεδο με τους κοινωνικούς εταίρους. Μάλιστα οι συνδικαλιστικές οργανώσεις δεν έχουν καν στοιχειώδη ενημέρωση.
Τέτοια Σχέδια θεωρούμε ότι είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να τα θέτει σε κοινωνικό διάλογο και θα έπρεπε να συζητούνται στο πλαίσιο της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης, η οποία αποτελεί το θεσμικό όργανο διαλόγου και διαβούλευσης για αυτά τα ζητήματα. Αν δεν γίνεται αυτό, τότε γιατί δημιουργήθηκε αυτή η Επιτροπή και γιατί υπάρχει;
Πέραν όμως από τα ζητήματα διαδικασίας και αναγκαίας διαβούλευσης που έπρεπε να προηγηθεί, υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα ως προς την ουσία του εξαγγελθέν Σχεδίου.
• Είναι θεμιτό, ρολος ο οποίος ανήκει στις Δημόσιες Υπηρεσίες Απασχόλησης να μετατίθεται σε ιδιωτικούς φορείς και μάλιστα με επιδότηση;
• Με ποιους μηχανισμούς θα ελέγχεται και θα διασφαλίζεται ότι δεν θα γίνεται διασπάθιση δημόσιου χρήματος;
• Με ποιο τρόπο θα προστατεύονται οι άνεργοι από το να γίνονται τελικά αντικείμενα εκμετάλλευσης;
• Σε τι είδους θέσεις εργασίας θα τοποθετούνται; Ποιοι θα είναι οι όροι και οι συνθήκες εργασίας των ανέργων που θα τοποθετούνται από τα ιδιωτικά γραφεία εργασίας;

Τα ερωτήματα που τίθενται είναι μεγάλα. Οι απαντήσεις πρέπει να δοθούν στα πλαίσια ενός συντεταγμένου διαλόγου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων στα πλαίσια της λειτουργίας της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης.
Μέχρι να γίνει τούτο, είναι απαίτηση μας, το εξαγγελθέν σχέδιο να μην προχωρήσει.

Με εκτίμηση

Πάμπης Κυρίτσης
Γ.Γ. ΠΕΟ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου