Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Κορυφώνουν τον αγώνα τους οι νοσηλευτές

Dialogos.com.cy
Σε επ’ αόριστον απεργία κατέρχονται οι νοσηλευτές μέλη της Παγκύπριας Συντεχνίας Νοσηλευτών (ΠΑΣΥΝΟ) από τις 07:30 σήμερα.
Το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας επισκέφθηκε το πρωί ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης για να διαπιστώσει όπως είπε αν αντιμετωπίζονται τα άμεσα και επείγοντα περιστατικά με το προσωπικό ασφαλείας λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων των νοσηλευτών.
Ο κ. Παμπορίδης ανέφερε ότι είναι σεβαστό το δικαίωμα της απεργίας αλλά σημείωσε ότι το υπουργείο έχει υποχρέωση να διασφαλίσει ότι δεν κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.
Προτεραιότητα τα επείγοντα, εντός των ημερών σχέδιο δράσης
Πρόσθεσε ότι προτεραιότητα τώρα έχουν τα επείγοντα περιστατικά τα οποία πρέπει να τύχουν άμεσης περίθαλψης ενώ την ίδια ώρα ανέφερε ότι εντός των επόμενων ημερών το υπουργείο θα ανακοινώσει συγκεκριμένο σχεδιασμό ο οποίος μεσοπρόθεσμα θα απαμβλύνει τις λίστες αναμονής που ενδεχομένως θα διογκωθούν λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων.
Ο Υπουργός αναφέρθηκε και στην ανοικτή επιστολή που έστειλε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης καλώντας τις συντεχνίες να προσέλθουν σε διάλογο. Ισχυρίστηκε ότι το υπουργείο δεν θα επιτρέψει με την έγερση μεμονωμένων όπως είπε αιτημάτων να τεθεί εκτός τροχιάς η προσπάθεια μεταρρύθμισης των δημόσιων νοσηλευτηρίων.
ΠΑΣΥΝΟ: Έλλειψη σοβαρότητας…
Σχολιάζοντας τα περί της ανοικτής επιστολής από τον Υπουργό Υγείας προς τις συντεχνίες των νοσηλευτών, ο εκπρόσωπος τύπου της ΠΑΣΥΝΟ, Θεόδωρος Πετέλης ανέφερε ότι η συγκεκριμένη επιστολή έχει έλλειψη σοβαρότητας και κάλεσε τον κ. Παμπορίδη να στείλει επίσημη επιστολή στους νοσηλευτές προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή του θέματος.
Την ίδια ώρα, η ΠΑΣΥΝΟ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν προσέρχεται στο τραπέζι του διαλόγου με θέσεις και χρονοδιαγράμματα για την ικανοποίηση των αιτημάτων των νοσηλευτών.
Όπως τόνισε ο Θεόδωρος Πετέλης το κράτος είναι αυτό που ταλαιπωρεί σήμερα τους ασθενείς σε όλη την Κύπρο.
Με προσωπικό ασφαλείας τα νοσηλευτήρια
Ο κ. Πετέλης αναφερόμενος στην απεργία σημείωσε ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας.
Όπως εξήγησε, οι εντατικές μονάδες, τα τμήματα αιμοκάθαρσης και μεσογειακής αναιμίας θα λειτουργήσουν κανονικά και δεν θα απεργούν μέλη της ΠΑΣΥΝΟ σε αυτά τα τμήματα.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου και βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης κατηγόρησε την κυβέρνηση άτεγκτη και συγκρουσιακή στάση, χρεώνοντας προσβλητικές δηλώσεις σε βάρος των νοσηλευτών και τονίζοντας ότι «με τη γενικότερη συμπεριφορά της, προκάλεσε την επ’ αόριστο απεργία των νοσηλευτών που ξεκίνησε σήμερα και η οποία εκ των πραγμάτων αναμένεται να επιδεινώσει περαιτέρω την ήδη πολύ δύσκολη κατάσταση στη δημόσια υγεία».
«Καλούμε την κυβέρνηση, έστω και τώρα, να αναλογιστεί τις ευθύνες της και να εισέλθει σε διάλογο με τους νοσηλευτές για αναγνώριση, μεταξύ άλλων, των επαγγελματικών και επιστημονικών τους προσόντων. Σε διαφορετική περίπτωση, τους ανέμους που σπέρνουν η κυβέρνηση Αναστασιάδη και η ηγεσία του Συναγερμού, θα τους θερίσουν με τραγικό τρόπο οι ασθενείς και η δημόσια υγεία», τόνισε ο Γ. Λουκαΐδης.

Γιώργια Ερωτοκρίτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου