Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

Τέλος στην απεργία στο λιμάνι Λεμεσού, μόνο 75 αποχωρούν εθελοντικά από Τρ. Κύπρου, ΠΑΣΥΔΥ-νοσηλευτών ικανοποιείται με την κατοχύρωση εκτάκτων και το άνοιγμα προαγωγών, συνεχίζει να μην στηρίζει την απεργία

Οι συντεχνίες αποφάσισαν σε γενικές συνελεύσεις λήξη της απεργίας

Τρικυμία τέλος στο λιμάνι- Aίρουν τα μέτρα οι συντεχνίες

- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/oikonomia-kypros/146/305504/trikymia-telos-sto-limani--airoun-ta-metra-oi-syntechnies#sthash.AXyrB6yR.dpuf
Λευκωσία: Τρικυμία τέλος στο λιμάνι Λεμεσού. Μετά από ραγδαίες εξελίξεις που σημειώθηκαν χθες και ψήφιση δύο νομοσχεδίων με ταχύτητα φωτός, τόσο σε επίπεδο Υπουργικού Συμβουλίου όσο και σε επίπεδο Βουλής, οι συντεχνίες των εργαζομένων αποφάσισαν σε γενικές συνελεύσεις των μελών τους άρση των απεργιακών μέτρων. Αρχικά η ΣΥΑΛΚ και στη συνέχεια η ΔΕΟΚ, αποφάσισαν σε γενικές συνελεύσεις των μελών τους την άρση των απεργιακών μέτρων, ενώ η ΣΕΚ είχε άρει τα μέτρα από προχθές. Αργά χθες, ανάλογη απόφαση για άρση των απεργιακών μέτρων, έστω και με έκφραση ανησυχιών, έλαβαν σε γενική συνέλευση των μελών τους και η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ και η ΣΥΠΑΛΚ. Η επιστροφή της εργατικής ειρήνης στο λιμάνι Λεμεσού αποτρέπει περαιτέρω σοβαρότατες συνέπειες σε πολλούς κλάδους της οικονομίας.
Προηγήθηκε η έγκριση χθες αργά το απόγευμα από τη Βουλή, μετά από έντονη συζήτηση, τόσο του νομοσχεδίου που κατατέθηκε ως κατεπείγον για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των υπαλλήλων της Αρχής Λιμένων, όσο και των κανονισμών που αφορούν την αποκρατικοποίηση των υπηρεσιών του λιμανιού της Λεμεσού.
 
Το ΑΚΕΛ είχε ζητήσει αναβολή της ψήφισης της νομοθεσίας για τους εργαζόμενους, για περαιτέρω συζήτηση, αφού αυτό είχε εγκριθεί κατεπειγόντως το πρωί χθες σε έκτακτη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου και κατατέθηκε αμέσως στη Βουλή. Ο ΔΗΣΥ τάχθηκε κατά της αναβολής, υποστηρίζοντας διά του προέδρου του Αβέρωφ Νεοφύτου, ότι ουσιαστικά θα παρατεινόταν η απεργία στο λιμάνι με καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία. Κατά της αναβολής τάχθηκε και το ΔΗΚΟ διά του προέδρου του Νικόλα Παπαδόπουλου. Όπως εξήγησε ο επικεφαλής του ΔΗΚΟ, που ζήτησε την ταυτόχρονη ψήφιση του νομοσχεδίου για τους εργαζόμενους και των κανονισμών εμπορικοποίησης του λιμανιού, θα ήταν υπέρ της αναβολής της συζήτησης αν οι εργαζόμενοι στο λιμάνι αποφάσιζαν άρση των απεργιακών μέτρων. Ωστόσο, οι απεργοί παρά τις έντονες παραστάσεις, δεν συγκατατέθηκαν. Ο βουλευτής των Οικολόγων τάχθηκε υπέρ της αναβολής αφού υπήρχαν θέματα προς διευκρίνιση, ενώ ο επικεφαλής του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλούρης τάχθηκε κατά της αναβολής στην ψήφιση του νομοσχεδίου. Τελικά, υπέρ της αναβολής τάχθηκαν οι 18 παρόντες βουλευτές του ΑΚΕΛ και των Οικολόγων, ενώ οι 30 παρόντες βουλευτές των υπόλοιπων κομμάτων ψήφισαν κατά της αναβολής. Ανάλογο ήταν και το αποτέλεσμα επί του ίδιου του νομοσχεδίου για τους εργαζόμενους, που εγκρίθηκε με 29 ψήφους υπέρ και 20 αποχές.
 
Το νομοσχέδιο διασφαλίζει το καθεστώς εργοδότησης και τα δικαιώματα των υπαλλήλων της Αρχής Λιμένων Κύπρου, περιλαμβανομένων των εργασιακών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων και ωφελημάτων τους. Επίσης, περιλαμβάνει διατάξεις σχετικά με την οργανική δομή της ΑΛΚ, το σχέδιο εθελούσιας αφυπηρέτησης των υπαλλήλων και την απόσπαση των μόνιμων υπαλλήλων της ΑΛΚ στη δημόσια υπηρεσία.
 
Της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, προηγήθηκε συνεδρία της Επιτροπής Συγκοινωνιών που εξέτασε σε ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα το νομοσχέδιο.
 
Οι τόνοι ανέβηκαν ιδιαίτερα όταν οι συνδικαλιστές της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ και της ΣΥΠΑΛΚ δέχτηκαν επικρίσεις από τον βουλευτή του ΔΗΣΥ Αριστοτελή Μισό, ο οποίος τους αποκάλεσε «βολεμένους». Οι δύο συνδικαλιστές επιχείρησαν να αποχωρήσουν από τη συνεδρία, όμως παρεμποδίστηκαν από εκπροσώπους των πατατοπαραγωγών, οι οποίοι στάθηκαν μπροστά στην έξοδο της αίθουσας, κάνοντας έκκληση στους συνδικαλιστές να ακούσουν και τις δικές τους θέσεις. Με τις παρεμβάσεις του Υπουργού και των βουλευτών, οι συνδικαλιστές παρέμειναν στην αίθουσα μέχρι την ολοκλήρωση της συνεδρίας.
 
 «Τα εργασιακά δικαιώματα των υπαλλήλων της Αρχής Λιμένων έχουν διασφαλιστεί με κάθε τρόπο και αυτό το είχε δηλώσει και η Νομική Υπηρεσία στη συζήτηση των κανονισμών για την αποκρατικοποίηση», διαβεβαίωσε τόσο κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, όσο και σε δηλώσεις του στα μέσα ενημέρωσης ο Υπουργός Μεταφορών Μάριος Δημητριάδης.
 
Οι συντεχνίες ΠΑΣΥΔΥ, ΣΥΑΛΚ, ΣΕΚ και ΔΕΟΚ τοποθετήθηκαν θετικά έναντι του νομοσχεδίου, ενώ ΣΗΔΗΚΕΚ και ΣΥΠΑΛΚ συνέχισαν να εκφράζουν ανησυχίες. 

Κόντρα για τα «συμφέροντα» της Αθηνάς
 
Ένταση προκλήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής όταν στις τοποθετήσεις της Αθηνάς Κυριακίδου κατά της αναβολής της συζήτησης που σήμαινε παράταση των απεργιακών μέτρων, ο γ.γ. του ΑΚΕΛ σχολίασε ότι η βουλευτής του ΔΗΚΟ είχε προσωπικά συμφέροντα στο θέμα. Πρώτος αντέδρασε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, που σχολίασε ότι με τη λογική του Άντρου Κυπριανού, όποιος είναι κατά της απεργίας δεν έπρεπε να μιλήσει, αφού το συμφέρον της Αθηνάς Κυριακίδου δεν αφορά την ουσία. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος ζήτησε τον λόγο για να εξηγήσει ότι η Αθηνά Κυριακίδου στην κοινοβουλευτική ομάδα είχε εξηγήσει σαφώς ποια είναι η εμπλοκή της (θέμα εισαγωγής – εξαγωγής προϊόντων που επηρεάζονται από την απεργία) και ότι κρίθηκε ομόφωνα πως αυτό δεν αποτελεί κώλυμα συμμετοχής της στη συζήτηση και στην ψηφοφορία. Με τη λογική του γ.γ. του ΑΚΕΛ κανένας δεν πρέπει να ψηφίσει, γιατί όλοι οι Κύπριοι επηρεάζονται από τα απεργιακά μέτρα, κατέληξε ο Νικόλας Παπαδόπουλος.

Γράφει: Πέτρος Θεοχαρίδης
«Οι νέοι κανονισμοί εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία»
Εμπορικοποιείται το Λιμάνι Λεμεσού με απόφαση της Βουλής
- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/oikonomia-kypros/146/305558/emporikopoieitai-to-limani-lemesou-me-apofasi-tis-voulis#sthash.6G1NaAJ0.dpuf

Λευκωσία: Η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκρινε σήμερα τους κανονισμούς που προτάθηκαν από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Συγκοινωνιών και Έργων, σε συνέχεια της απαραίτητης εξέτασης όλων των λεπτομερειών της συναλλαγής, δίνοντας έτσι τη συναίνεσή της για την εμπορικοποίηση των δραστηριοτήτων του Λιμένα Λεμεσού.

Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι “οι νέοι κανονισμοί εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την ολοκλήρωση των τριών συμβάσεων παραχώρησης”.

Προσθέτει ότι “πρόκειται για ένα σημαντικό ορόσημο εντός του αρχικού χρονοδιαγράμματος που είχε θέσει το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων για την ολοκλήρωση της διαδικασίας που ξεκίνησε σχεδόν πριν από δύο χρόνια”.

O Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Μάριος Δημητριάδης, σε δήλωσή του, σημειώνει ότι “η επιτυχία της συναλλαγής αυτής έγκειται όχι μόνο στα συνολικά οικονομικά οφέλη προς τον φορολογούμενο πολίτη τα οποία αναμένεται να φθάσουν τα 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ ονομαστικά έσοδα σε βάθος χρόνου αλλά και στις επενδύσεις σε λιμενικές δραστηριότητες”.

Προσθέτει ότι “η βαθιά οικονομική αξία για την Κυπριακή Δημοκρατία επιτυγχάνεται λόγω της βελτιωμένης δικτύωσης του Λιμένα Λεμεσού”.

Ο Υπουργός Μεταφορών αναφέρει ότι “οι διαχειριστές έχουν τις σχέσεις και την τεχνογνωσία να βελτιώσουν τους όγκους και την εξοικονόμηση μέσω του εκσυγχρονισμού των μεθόδων εργασίας, της υγείας και ασφάλειας, ενώ παράλληλα, γνωρίζουν πώς να αναπτύξουν τη στρατηγική ανταγωνιστικότητα του λιμανιού στην Ανατολική Μεσόγειο”.

Τέλος, επισημαίνει ότι “η ποιότητα και η διεθνής φήμη των Προτιμητέων Προσφοροδοτών είναι ακόμη μια απόδειξη της ικανότητας της Κύπρου να προσελκύει μακροπρόθεσμες άμεσες ξένες επενδύσεις που υποστηρίζουν την οικονομική ανάπτυξη της χώρας”.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, “οι τρεις συμβάσεις παραχώρησης αναμένεται να υπογραφούν μέσα στις επόμενες ημέρες”.

Πηγή
: philenews / ΚΥΠΕ

 
Εκτός στόχου το σχέδιο εθελούσιας εξόδου
Μόλις 75 αποφάσισαν να φύγουν από Τρ. Κύπρου
- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/oikonomia-kypros/146/305484/molis-75-apofasisan-na-fygoun-apo-tr-kyprou#sthash.0IxnS2yt.dpuf

Λευκωσία: Δυσανάλογα στον βαθμό επιτυχίας ήταν τα σχέδια εθελουσίας εξόδου της Τράπεζας Κύπρου και της Alpha Bank Cyprus που έληξαν χθες, με την πρώτη να μην πιάνει το στόχο ενώ η δεύτερη να τον ξεπερνάει. Στην ανώτατη διεύθυνση της Alpha Bank υπάρχει ικανοποίηση καθώς η χθεσινή μέρα επιβεβαίωσε τις ενθαρρυντικές ενδείξεις που λάμβανε, ότι το σχέδιο θα γίνει αποδεκτό από περισσότερους εργαζόμενους σε σχέση με τον στόχο. Συγκριμένα, η τράπεζα είχε θέσει στόχο να αποχωρήσουν 170 τραπεζικοί υπάλληλοι, σχεδόν το 20% των εργαζομένων που είναι περίπου 870 άτομα. Στο σχέδιο αυτό εντάχθηκαν άνω των 200 υπαλλήλων και η πλήρης καταγραφή και αξιολόγηση στοιχείων αναμένεται να γίνει τη Δευτέρα από την ανώτατη διεύθυνση.

Η επόμενη μέρα, με τη λήξη των σχεδίων, δείχνει ότι το πιο δύσκολο κομμάτι όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις είναι με την Τράπεζα Κύπρου. Η ανταπόκριση του προσωπικού παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα και μακριά από τον στόχο που είχε θέσει η Τράπεζα για να ενταχθούν στο σχέδιο περίπου 250 άτομα. Η ανώτατη διεύθυνση της τράπεζας που κατήρτισε δεύτερο και πιο βελτιωμένο σχέδιο, ευελπιστούσε ότι έστω και στο παρά πέντε, αρκετοί εργαζόμενοι θα πατούσαν το κουμπί για να επιτευχθεί ο στόχος. Τα χθεσινά στοιχεία δείχνουν τον βαθμό αποτυχίας. Περίπου 65 άτομα προτίμησαν το σχέδιο εθελούσιας εξόδου, αριθμός που απέχει πολύ από τους στόχους της ανώτατης διεύθυνσης για εξοικονόμηση του ποσού των €25 εκατ.

Η επόμενη μέρα στην Τράπεζα Κύπρου πέρα από την κριτική και την επίρριψη ευθυνών που μπορεί να εκφραστεί από συνδικαλιστικής πλευράς για τους λόγους αποτυχίας, κρύβει και πιο επώδυνα μέτρα. Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου Τζον Χούρικαν σε εγκύκλιο του προς το προσωπικό στις 9 Μαρτίου, είχε κάνει λόγο για «σκληρές αποφάσεις» και ανήγγειλε το νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης που προβλέπει κατάργηση 250 θέσεων εργασίας. Η ΕΤΥΚ από την πλευρά της έχει διαμηνύσει ότι όποιες άλλες σκέψεις ή προθέσεις έχει κατά νουν η διεύθυνση και η διοίκηση της Τράπεζας, για μείωση του εργατικού κόστους, δεν θα πρέπει κι ούτε θα επιτρέψει να αποτελέσουν αντικείμενο μονομερών αποφάσεων. Στόχος στου σχεδίου είναι η αποτελεσματικότερη λειτουργία της Τράπεζας και η μείωση του κόστους, μέσω αλλαγών στις διοικητικές δομές και με μίσθωση υπηρεσιών εκτός τράπεζας (outsourcing). Οι επιλογές για την επόμενη μέρα στην Τράπεζα Κύπρου είναι κάτι που απασχολεί εργαζόμενους και ανώτατη διεύθυνση.

Οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν με άξονα το νέο σχέδιο αναδιοργάνωσης της Τράπεζας Κύπρου που έχει ετοιμάσει η ανώτατη διεύθυνση και έχει αποστείλει στην ΕΤΥΚ. Η Τράπεζα Κύπρου από τον Ιανουάριο του 2013 μέχρι σήμερα προχώρησε στην εφαρμογή δύο σχεδίων εθελούσιας εξόδου. Το ένα ήταν τον Ιανουάριο του 2013 με το οποίο αποχώρησαν 229 άτομα. Τον Αύγουστο του 2013 και αφού απορρόφησε το προσωπικό της Λαϊκής Τράπεζας, προχώρησε σε νέο σχέδιο βάσει του οποίου αποχώρησαν 1.370 άτομα. Το συνολικό μισθολόγιο της Τράπεζας Κύπρου το 2015 ανήλθε στα €234 εκατ., όσο ήταν και το 2014. Τα συνολικά έξοδα για το τέταρτο τρίμηνο ανήλθαν σε €119 εκατ. σε σύγκριση με €102 εκατ. το τρίτο τρίμηνο, με την αύξηση να οφείλεται κυρίως σε αυξημένα, μη επαναλαμβανόμενα, συμβουλευτικά και επαγγελματικά έξοδα.

Στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων της η Τράπεζα αναφέρει ότι θα μειώσει τα λειτουργικά έξοδα και το κόστος προσωπικού μέσω του σχεδίου εθελοντικής αφυπηρέτησης. Η Τράπεζα είχε ανακοινώσει ότι οι υπάλληλοι της ανέρχονταν σε 4.341 και ότι θα μειώνονταν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017 σε λιγότερους από 4.100. Σύμφωνα, πάντως, με το σχέδιο αναδιάρθρωσης, η Τράπεζα έχει ήδη πετύχει την στοχευόμενη αναλογία κόστους προς έσοδα του 40%-45%. Το 2015 η αναλογία περιορίστηκε στο 40%, πιάνοντας δύο χρόνια νωρίτερα τον στόχο του 2017.

Γράφει: Θεανώ Θειοπούλου

Νοσηλευτές ΠΑΣΥΔΥ: Κατοχωρώνονται οι έκτακτοι

Ο Κλάδος Γεν. Νοσηλευτικού Προσωπικού ΠΑΣΥΔΥ χαιρετίζει το νομοσχέδιο
inbusiness
Ο Κλάδος Γενικού Νοσηλευτικού Προσωπικού της ΠΑΣΥΔΥ, σε ανακοίνωσή του, χαιρετίζει την ολοκλήρωση του νομοσχεδίου, το οποίο μετά από μελέτη, όπως σημειώνει, φαίνεται να κατοχυρώνει πλήρως τους εκτάκτους συναδέλφους.
Σύμφωνα με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, αναφέρει, όλα τα συμβόλαια θα είναι εξάμηνης διάρκειας και θα ανανεώνονται, οι συμβάσεις εργασίας των συναδέλφων οι οποίοι έχουν συμπληρώσει ή θα συμπληρώνουν 30 μήνες απασχόλησης, είτε με συνεχή είτε με διαδοχικές συμβάσεις εργασίας, θα μετατρέπονται σε αορίστου χρόνου και τερματίζεται η αποκοπή του 10% για όσους συνάδελφους έχουν συμπληρώσει ή θα συμπληρώνουν 24 μήνες απασχόλησης ενώ διασφαλίζεται ότι οι υπηρεσίες όλων των συναδέλφων αορίστου χρόνου δεν τερματίζονται λόγω πλεονασμού.
Βασικό μας μέλημα, τονίζεται, είναι η διαφύλαξη των συμφωνηθέντων και η διαφύλαξη του δικαιώματος για το αύριο.

“Κατακρίνουμε κάθετα, την απαξίωση που υφίσταται το νοσηλευτικό επάγγελμα και όποια προσπάθεια για μείωση του κύρους και επαγγελματικότητας και επιστημονικότητας των νοσηλευτών. Η ένταξη μας στην επιστημονική βαθμίδα αποτελεί την τελική μας καταξίωση και το δικαιότερο των αιτημάτων μας για το οποίο θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε”, αναφέρει καταληκτικά η ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου