Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

Απεργία ΠΑΣΥΝΟ - απειλή απεργοσπασίας και αντιδράσεις

Απεργοσπάστες επιστρατεύει η κυβέρνηση στα νοσοκομεία
Dialogos.com.cy

Σε αγορά υπηρεσιών νοσηλευτών από τον ιδιωτικό τομέα και σε χρησιμοποίηση ασθενοφόρων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Εθνικής Φρουράς προχωρεί η Κυβέρνηση, με σκοπό την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την απεργία των νοσηλευτών.
Αυτό ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος απηύθυνε ύστατη έκκληση προς όλους τους εμπλεκόμενους, φορείς και οργανώσεις, στον τομέα της υγείας όπως συνεργαστούν με το Υπουργείο Υγείας και προσέλθουν στον διάλογο με σύνεση, σοβαρότητα και αίσθημα ευθύνης, ώστε να καταστεί επιτέλους εφικτή, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και των ασθενών, μια πραγματική μεταρρύθμιση στον τομέα της υγείας.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι ακραίες συμπεριφορές δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές από όποιον κι αν προέρχονται και επανέλαβε την καλή διάθεση της Κυβέρνησης και την αναγνώριση του όντως σημαντικού έργου που επιτελεί το νοσηλευτικό προσωπικό, αφού όπως είπε, την έχει έμπρακτα αποδείξει μέσα από τις μέχρι σήμερα αποφάσεις της.
Πρόσθεσε ότι με τα σημερινά δεδομένα η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει και να λάβει τα μέτρα εκείνα που θα διασφαλίσουν την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, σημειώνοντας ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα το διορισμό διυπουργικής Επιτροπής, που θα αποτελείται από τον Υπουργό Υγείας, τον Υπουργό Οικονομικών και τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω για καθημερινή παρακολούθηση των προβλημάτων που αναφύονται λόγω της κλιμακούμενης απεργίας, καθώς και την ετοιμασία σχεδίου ενίσχυσης της στελέχωσης των δημόσιων νοσηλευτηρίων μέσω της αγοράς υπηρεσιών νοσηλευτών.
“Το σχέδιο”, είπε, “θα προκηρυχθεί αύριο. Συνεπώς, υπάρχει ο χρόνος ακόμα και η πρόσκληση είναι ανοικτή προς την ΠΑΣΥΝΟ να συνειδητοποιήσει ότι μπορεί μέσα από ένα δομημένο διάλογο να επιτευχθούν οι στόχοι που η κοινωνία επιθυμεί και οι πολιτικές δυνάμεις επιδιώκουν, αλλά και που η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει”.
Επίσης, είπε πως το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την ενίσχυση της αγοράς υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα, για όλα τα έκτακτα περιστατικά, αλλά και για τα προγραμματισμένα περιστατικά τα οποία έχουν επηρεαστεί ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης απεργίας, καθώς και τη διεύρυνση του καταλόγου ασθενειών, με βάση το πρόγραμμα επιδοτούμενης παραπομπής σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια, προκειμένου να υπάρξει δραστικός περιορισμός του χρόνου αναμονής.
Επιπλέον, ο ΠτΔ είπε ότι προς αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την απεργία, θα υπάρξει ενίσχυση της Ομάδας Διαχείρισης του Υπουργείου Υγείας με συμμετοχή σε αυτήν εκπροσώπου της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Πασχόντων και του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους, ενώ σημείωσε ότι προς ελαχιστοποίηση των συνεπειών από την κλιμάκωση των απεργιακών μέτρων τίθενται στη διάθεση της Διυπουργικής Επιτροπής οι σχετικές Υπηρεσίες του κράτους, για αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών, όπως η Πολιτική Άμυνα, η Πυροσβεστική και η Εθνική Φρουρά.
“Δεν μπορεί να γίνει ανεκτό ότι δεν διατίθενται τα υπαγόμενα σε κρατικά νοσηλευτήρια ασθενοφόρα, να αρνούνται να μεταφέρουν ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα. Θα επιστρατεύονται είτε εκείνα της Πυροσβεστικής, είτε εκείνα της Εθνικής Φρουράς, είτε της Πολιτικής Άμυνας”, τόνισε.
Ανέφερε ακόμα ότι θα εντατικοποιηθεί ο διάλογος με απώτερο στόχο την εισαγωγή του ΓΕΣΥ το συντομότερο δυνατόν με τις οργανώσεις των εργαζομένων, τις πολιτικές δυνάμεις, αλλά και τις οργανώσεις των ασθενών.
Εξέφρασε τη βαθύτατη θλίψη του, για τη μη ανταπόκριση των απεργούντων στις πολύ σημαντικές κινήσεις καλής θέλησης που έγιναν από πλευράς Κυβέρνησης, σημειώνοντας πως η Κυβέρνηση ικανοποίησε πλήρως διαχρονικά προβλήματα και αιτήματα που αντιμετώπιζε ο κλάδος της Υγείας.
“Πιο συγκεκριμένα, έχει αποφασιστεί η εργασιακή διασφάλιση, δηλαδή η μονιμότητα, 1189 λειτουργών στο χώρο της υγείας, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων προέρχεται από τον κλάδο των νοσηλευτών, με τη μετατροπή των συμβολαίων τους σε αορίστου χρόνου με τη συμπλήρωση 30μηνης υπηρεσίας. Έχει, επίσης, ικανοποιηθεί το αίτημα του κλάδου νοσηλευτών για αποπαγοποίηση 185 θέσεων μονίμων νοσηλευτών”, είπε.
Παράλληλα, ανέφερε ότι “με νομοθετική ρύθμιση τερματίζεται η αποκοπή του 10% από τους μισθούς όσων έχουν συμπληρώσει 24μηνη υπηρεσία, κάτι που ήδη ισχύει στην περίπτωση μονίμων υπαλλήλων”, συμπληρώνοντας ότι “η ρύθμιση αυτή συνεπάγεται σημαντική μισθολογική αύξηση, ιδιαίτερα των χαμηλόμισθων νοσηλευτών”.
Τόνισε δε ότι “με αυτές τις αποφάσεις και σύμφωνα με την πάγια πολιτική της Κυβέρνησης διασφαλίζονται πλήρως όλοι οι επηρεαζόμενοι υπάλληλοι, πριν την όποια συζήτηση για την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων”, ενώ την ίδια ώρα υπενθύμισε ότι οι νοσηλευτές της ΠΑΣΥΝΟ έχουν κληθεί επανειλημμένα από το Υπουργείο Υγείας σε διάλογο με συγκεκριμένες μάλιστα προτάσεις.
Εξέφρασε ακολούθως θλίψη “διότι η απάντηση των απεργούντων νοσηλευτών τόσο στις πρωτοβουλίες της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Πασχόντων όσο και στις εκκλήσεις της Κυβέρνησης για ένα δομημένο διάλογο, προκειμένου να πετύχουμε την αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων και έτσι να μπορέσουμε να καταστήσουμε εφικτή την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, η απάντηση ήταν η απόρριψη των προτάσεων και η κλιμάκωση των απεργιακών μέτρων, με την απόσυρση του προσωπικού ασφαλείας εις βάρος πάντα, δυστυχώς, των ασθενών”.
“Πολύ περισσότερο με θλίβει η επιμονή τους σε ένα αίτημα που ισοδυναμεί με τεράστια μισθολογική αναβάθμιση μιας συγκεκριμένης μερίδας ή μιας ευρύτερης μερίδας δημοσίων υπαλλήλων. Πρόκειται εξάλλου για αίτημα, το οποίο είχε τεθεί και στο παρελθόν και δεν έγινε αποδεκτό και το οποίο επαναφέρεται δυστυχώς τώρα, παραμονές εκλογών”, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Κατέστησε σαφές ότι η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει την απαίτηση της κοινωνίας για πλήρη μεταρρύθμιση του τομέα της Υγείας με την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, συμπληρώνοντας ότι ακραίες συμπεριφορές δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές.
Ερωτηθείς αν στην περίπτωση που ικανοποιηθεί το αίτημα των νοσηλευτών τι θα σημαίνει αυτό για τα δημοσιονομικά και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις και κατά πόσο ελλοχεύει ο κίνδυνος να υπάρξει παρέμβαση των διεθνών πιστωτών, έστω και αν έχουμε εξέλθει του μνημονίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: “Δεν με αφορά η παρέμβαση που δεν μπορεί να γίνει εκτός εάν οδηγηθούμε μέσα από ανάλογες αποφάσεις σε καταστάσεις που θα είμαστε υποχρεωμένοι να αποταθούμε προς τους διεθνείς δανειστές. Και δεν είμαι αποφασισμένος να το πράξω ούτε και ο λαός πιστεύω θα επιθυμούσε κάτι ανάλογο”.
“Τυχόν ικανοποίηση γενικά χωρίς να λαμβάνονται υπόψη άλλοι τομείς της Δημόσιας Υπηρεσίας θα επιφέρουν τέτοιες οικονομικές συνέπειες αλυσιδωτά που θα είναι ενδεχόμενα αδύνατη η αντιμετώπιση των δημοσιονομικών με σύνεση για αποφυγή βεβαίως της εμπλεκόμενης πρόσκλησης επανόδου των διεθνών δανειστών. Και δεν είναι η παρούσα Κυβέρνηση τουλάχιστον – πιστεύω και όποια Κυβέρνηση – διατεθειμένη να το πράξει”, πρόσθεσε.
Σημείωσε ότι “ο λαός είναι που πληρώνει, για όποια σφάλματα διαχείρισης διαπράξουμε, υποχωρώντας σε παράλογες αξιώσεις”, για να προσθέσει ότι “εάν επιτέλους όλοι συνειδητοποιήσουμε ότι μέσα από ένα σωστό δομημένο διάλογο με επιστημονικά δεδομένα επιτύχουμε την αυτονόμηση προκειμένου να εφαρμόσουμε το συντομότερο το ΓΕΣΥ, σε αυτά τα πλαίσια μπορούν να συζητηθούν κριτήρια αξιολόγησης των πανεπιστημιακών τίτλων, της απόδοσης του καθενός των υπαλλήλων, όπως γίνεται και μέσα από τα νομοσχέδια που κατατέθηκαν στη Βουλή για εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Υπηρεσίας”.
Νωρίτερα, προηγήθηκε διευρυμένη σύσκεψη στο Προεδρικό για το θέμα υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, στην οποία έλαβαν μέρος οι Υπουργοί Υγείας και Οικονομικών, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω και τεχνοκράτες, ενώ το θέμα συζητήθηκε και στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Πασχόντων και Φίλων, Μάριο Κουλούμα.
Εξάλλου, ο Πρόεδρος της ΠΟΣΠΦ έδωσε προηγουμένως δημοσιογραφική διάσκεψη, στην οποία έκανε λόγο για μια “άτεγκτη ΠΑΣΥΝΟ”, που δεν θέλει να καταστεί μέλος της λύσης του προβλήματος.
Επίσης, έκανε λόγο για “εμπόλεμη κατάσταση”, τονίζοντας ότι η κλιμάκωση των μέτρων έχει αντίκτυπό στην υγεία των ασθενών, με μοναδικό στόχο τον εκβιασμό για αποδοχή εργασιακών αιτημάτων.
Προειδοποίησε ότι η Ομοσπονδία Πασχόντων και Φίλων “δεν θα δεχτεί να χρησιμοποιούνται οι ασθενείς ως όμηροι οποιασδήποτε κατηγορίας εργαζομένων στη διεκδίκηση δικαιολογημένων ή αδικαιολόγητων αιτημάτων”.
«Η απόφαση της κυβέρνησης ενδέχεται να δώσει τη χαριστική βολή στη δημόσια υγεία»
Μέσω δήλωσης του εκπροσώπου Τύπου και βουλευτή του κόμματος Γιώργου Λουκαΐδη, το ΑΚΕΛ εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την τροπή που λαμβάνουν οι εξελίξεις στο δημόσιο τομέα της υγείας. Καλεί αμφότερες τις πλευρές να αποφύγουν ενέργειες που κλιμακώνουν την όξυνση και περιπλέκουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση και συνακόλουθα την προοπτική επίλυσης του προβλήματος.
Το βάρος της ευθύνης συνεχίζει να πέφτει πρωτίστως στους κυβερνητικούς χειρισμούς. Δυστυχώς, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αντί να βαδίσει στο δρόμο της ευθύνης επιδιώκοντας την εκτόνωση της κατάστασης, επέλεξε το δρόμο της περαιτέρω όξυνσης και της κάθετης σύγκρουσης. Έριξε κι άλλο λάδι στη φωτιά, όπως πράττει ο Υπουργός Οικονομικών και ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, εξωθώντας τα πράγματα στα άκρα.
Η απόφαση της κυβέρνησης Αναστασιάδη- Συναγερμού, αντί του διαλόγου να απαντήσει με απεργοσπασία στις διεκδικήσεις των νοσηλευτών, θα αποτελέσει ίσως το χαριστικό πλήγμα στον ήδη διαλυμένο από την κυβερνητική πολιτική λιτότητας και αυταρχισμού, δημόσιο τομέα υγείας.
Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει αφορά στο κατά πόσο η κυβέρνηση, αφού πρώτα έχει φέρει το δημόσιο τομέα υγείας στα όρια της κατάρρευσης, τώρα έχει αποφασίσει να αφαιρέσει και τον αναπνευστήρα.
Η ΠΑΣΥΚΙ καλεί κυβέρνηση και ΠΑΣΥΝΟ να βάλουν νερό στο κρασί τους
Η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) καλεί νοσηλευτές (ΠΑΣΥΝΟ) και Υπουργείο Υγείας να βάλουν “νερό στο κρασί” τους, χωρίς να αλληλοεπιρρίπτουν ευθύνες και να προσπαθήσουν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους μέσω ενός ειλικρινούς διαλόγου.
Σε ανακοίνωσή της, η ΠΑΣΥΚΙ εκφράζει την απογοήτευση και την έντονη ανησυχία της για τον τρόπο που εξελίσσονται τα γεγονότα στον τομέα της Υγείας, λόγω της αποτυχίας της τελευταίας προσπάθειας έναρξης διαλόγου και συμβιβασμού μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και της ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ, η οποία οδήγησε στην περαιτέρω κλιμάκωση των μέτρων από πλευράς των νοσηλευτών.
Η απόφαση αυτή, αναφέρεται, σίγουρα θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την ήδη προβληματική κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσηλευτήρια τις τελευταίες εβδομάδες με την απεργία της μεγάλης πλειοψηφίας των νοσηλευτών.
Τονίζει την ανάγκη όπως το Υπουργείο Υγείας, ως άμεσα υπεύθυνη αρχή για την ομαλή λειτουργία των δημόσιων νοσηλευτηρίων, τόσο σε πολιτικό όπως και σε διοικητικό επίπεδο, εξαντλήσει όλες τις πιθανότητες προς αποκλιμάκωση της κρίσης.
“Σπασμωδικές ενέργειες από το Υπουργείο Υγείας που μεταθέτουν αποκλειστικά τις ευθύνες στους ιατρούς για την αντιμετώπιση της κρίσης, δεν συμβάλλουν στην επίλυση, αλλά τουναντίον, επιδεινώνουν την κατάσταση με απρόβλεπτες συνέπειες για την υγεία των ασθενών και δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή η συνέχιση της πολιτικής αυτής. Επιτέλους πρέπει να γίνουν κατανοητές οι έννοιες της «ιατρικής πράξης» σε συνθήκες σωστού ή όχι εργασιακού περιβάλλοντος και ο βαθμός «ιατρικής ευθύνης» που απορρέει”, προστίθεται.
Λόγω της επικρατούσας κατάστασης η ΠΑ.ΣΥ.ΚΙ καλεί τα μέλη της όπως αποφεύγουν την εκτέλεση οποιασδήποτε ιατρικής πράξης χωρίς την παρουσία του αναγκαίου αριθμού νοσηλευτών με την απαραίτητη εκπαίδευση, με στόχο να μην κινδυνεύσει καμία ζωή, ιδιαίτερα σε τμήματα πρώτης γραμμής (ΤΑΕΠ) όπου γίνεται η πρώτη επαφή του ασθενή με ιατρό.
Καταλήγοντας η ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι. τονίζει ότι “οι αντοχές των γιατρών έχουν φτάσει στα όρια τους” και δηλώνει ότι υπό το φως των εξελίξεων μελετά τη λήψη μέτρων που θα κατοχυρώνουν την ασφάλεια των ασθενών και των μελών της αλλά και τη δημόσια υγεία με μοναδικό γνώμονα ο ορατός κίνδυνος για απώλειες ανθρώπινων ζωών να εξαλειφθεί.
ΚΥΠΕ
Απεργιες και αντεργατική συμπεριφορά κυβέρνησης
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά από συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ανακοίνωσε σειρά μέτρων με τα οποία θεωρεί η κυβέρνηση ότι θα αντιμετωπίσει την απεργιακή κινητοποίηση των νοσηλευτών και την κρίση που κορυφώνεται στον τομέα των Δημόσιων Υπηρεσιών Υγείας.
Τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί παραπέμπουν δυστυχώς, όχι σε μια διαδικασία εκτόνωσης της κρίσης και επίλυσης της διαφοράς μέσα από διαδικασίες που να στηρίζονται στο διάλογο και σε πνεύμα συνδιαλλαγής, στο πλαίσιο μιας ψύχραιμης και υπεύθυνης διαχείρισης, αλλά σε περαιτέρω κλιμάκωση μιας αυταρχικής και αντεργατικής συμπεριφοράς η οποία όχι μόνο δεν πρόκειται να συμβάλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων αλλά θα τα οξύνει ακόμα περισσότερο και θα πυροδοτήσει εξελίξεις απρόβλεπτες και ιδιαίτερα επικίνδυνες.
Οι εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας για αγορά υπηρεσιών νοσηλευτών και για επιστράτευση και χρήση της πολιτικής άμυνας και των σωμάτων ασφαλείας, ουσιαστικά έρχονται να νομιμοποιήσουν και να επισημοποιήσουν την απεργοσπασία και τη διάσπαση των εργαζομένων, ως μέσο επίλυσης εργατικών διαφορών, παραπέμποντας έτσι σε συνθήκες αστυνομοκρατίας και αυταρχισμού πρωτόγνωρου για τα εργασιακά θέσμια του τόπου.
Αντί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να ενεργήσει ως Φορέας διαλόγου και ως καταλύτης για την επίλυση του προβλήματος και της διαφοράς που υπάρχει με τους νοσηλευτές, με τις εξαγγελίες του ουσιαστικά επιδεινώνει το κλίμα και πυροδοτεί περισσότερο την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της υγείας.
Δυστυχώς αυτή η προσέγγιση δεν είναι πλέον μεμονωμένη και δεν φαίνεται να είναι συμπτωματική. Ανάλογες συμπεριφορές παρουσιάστηκαν σε όλες ουσιαστικά τις πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις, έχοντας υπόψη ότι προσπάθειες νομιμοποίησης και ενθάρρυνσης της απεργοσπασίας από τους εκπροσώπους της κυβέρνησης, καταγγείλαμε και σε άλλες περιπτώσεις στο πρόσφατο παρελθόν.
Στην κατεύθυνση της ενοχοποίησης των συνδικαλιστικών και κοινωνικών αγώνων και του εκφοβισμού της κοινής γνώμης, κινούνται και οι συγχρονισμένες παρεμβάσεις κυβερνώντος κόμματος και εργοδοτικών συνδέσμων με αιχμή του δόρατος την προώθηση της ποινικοποίησης του δικαιώματος της απεργίας στις ουσιώδεις υπηρεσίες.
Η ΠΕΟ καταδικάζει συμπεριφορές και ενέργειες οι οποίες παραπέμπουν σε απεργοσπαστικές τακτικές και σε αυταρχικές νοοτροπίες. Το δικαίωμα της απεργίας είναι ιερό και πρέπει να γίνεται σεβαστό.
Ο δρόμος του αυταρχισμού, της απεργοσπασίας και της ποινικοποίησης δεν είναι πρόοδος αλλά σοβαρή πισωδρόμηση.
Η λύση των προβλημάτων και των διαφορών μπορεί να εξευρεθεί με την προσήλωση όλων στο σύστημα εργασιακών σχέσεων και στους θεσμούς που αυτό έχει εγκαθιδρύσει.
31 Μαρτίου 2016
Άκαρπη η παρέμβαση του προέδρου
Γενική σύρραξη στον τομέα της Υγείας
- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/306314/geniki-syrraxi-ston-tomea-tis-ygeias?utm_campaign=shareaholic&utm_medium=facebook&utm_source=socialnetwork#sthash.8SW8gkcD.dpuf

Λευκωσία: Σε εμπόλεμη ζώνη μετατράπηκε ο τομέας της Υγείας. Νοσηλευτές και κυβέρνηση το φθάνουν στα άκρα, ενώ οι ασθενείς δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να παραμείνουν «όμηροι» στα χέρια κανενός απεργού και τάσσονται στο κυβερνητικό στρατόπεδο, υποστηρίζοντας ότι «αυτή τη στιγμή στα κρατικά νοσηλευτήρια οι ασθενείς ταλαιπωρούνται και κινδυνεύουν, αφού σε δεκάδες περιπτώσεις έχουν αναβληθεί χειρουργικές επεμβάσεις και προγραμματισμένες θεραπείες για σοβαρές ασθένειες».

Η ΠΑΣΥΔΥ παραδέχεται ότι και μέλη της αλλά και ανέντακτοι νοσηλευτές άρχισαν σιγά-σιγά να συμμετέχουν στην απεργία και οι κυβερνητικοί γιατροί δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να δεχθούν καμία απεργοσπαστική κίνηση. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε χθες τα μέτρα που η κυβέρνηση αποφάσισε για να αντιμετωπίσει την απεργία της Παγκύπριας Συντεχνίας Νοσηλευτών, η οποία μπαίνει στη 17η ημέρα, ενώ η ΠΑΣΥΝΟ προειδοποίησε πως σε περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει σε απολύσεις εκτάκτων, θα αποσύρει όλα τα μέλη της από τους θαλάμους των νοσηλευτηρίων. 

Σε ό,τι αφορά τα νοσηλευτήρια, η ταλαιπωρία των ασθενών καθημερινά μεγαλώνει, ενώ οι μη απεργούντες λειτουργοί Υγείας διαμαρτύρονται και προειδοποιούν ότι η διαφωνία μεταξύ ΠΑΣΥΝΟ και κυβέρνησης θα πρέπει να λυθεί χωρίς άλλη καθυστέρηση, με την ΠΑΣΥΔΥ να προειδοποιεί ότι η αγορά νοσηλευτικών υπηρεσιών από ιδιώτες θα προκαλέσει «προστριβές και προβλήματα στους θαλάμους των νοσοκομείων». 

Την ίδια ώρα και όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», άρχισε να δημιουργείται πρόβλημα με τις συνταγογραφήσεις φαρμάκων στους ασθενείς που το Υπουργείο Υγείας παραπέμπει στον ιδιωτικό τομέα, αφού οι γιατροί του Δημοσίου καλούνται να προσυπογράψουν συνταγές τις οποίες υπογράφουν ιδιώτες συνάδελφοί τους, χωρίς όμως να γνωρίζουν την κατάσταση του ασθενούς. 

Παράλληλα και όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, στο πλαίσιο της αγοράς υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα, παρατηρήθηκαν κάποια παρατράγουδα, αφού δόθηκαν εντολές σε γιατρούς να παραπέμψουν ασθενείς των οποίων η κατάσταση δεν κρίνεται από τους ίδιους επείγουσα ή σοβαρή. 

Τα μέτρα που ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε χθες το μεσημέρι αποτελούν απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία ωστόσο ήταν αποτέλεσμα εισηγήσεων που έγιναν στην κυβέρνηση από την Ομοσπονδία Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων. Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος εξήγγειλε: 

● Διορισμό διυπουργικής επιτροπής που θα αποτελείται από τον υπουργό Υγείας, τον υπουργό Οικονομικών και τον υφυπουργό παρά τω Προέδρω προς καθημερινή παρακολούθηση των προβλημάτων που αναφύονται λόγω της απεργίας. 

● Προετοιμασία σχεδίου ενίσχυσης της στελέχωσης των δημόσιων νοσηλευτηρίων μέσω της αγοράς υπηρεσιών νοσηλευτών. Το σχέδιο θα προκηρυχθεί σήμερα. 

● Ενίσχυση της αγοράς υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα για όλα τα έκτακτα περιστατικά, αλλά και για τα προγραμματισμένα περιστατικά τα οποία έχουν επηρεαστεί ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης απεργίας. 

● Διεύρυνση του καταλόγου ασθενειών με βάση το πρόγραμμα επιδοτούμενης παραπομπής σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια, προκειμένου να υπάρξει δραστικός περιορισμός του χρόνου αναμονής. 

● Προς αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την απεργία, ενίσχυση της Ομάδας Διαχείρισης του Υπουργείου Υγείας, με συμμετοχή σε αυτήν εκπροσώπου της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Πασχόντων και του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους. 

● Προς ελαχιστοποίηση των συνεπειών από την κλιμάκωση των απεργιακών μέτρων, τίθενται στη διάθεση της διυπουργικής επιτροπής οι σχετικές υπηρεσίες του κράτους για αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών, όπως η Πολιτική Άμυνα, η Πυροσβεστική και η Εθνική Φρουρά. 

Ανακοινώνοντας το μέτρο για αγορά νοσηλευτικών υπηρεσιών από ιδιώτες νοσηλευτές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι το σχέδιο αυτό θα τεθεί σε εφαρμογή από σήμερα, γι’ αυτό και απευθυνόμενος προς τους νοσηλευτές είπε «έχετε χρόνο μέχρι αύριο το πρωί». 

Νέες προειδοποιήσεις από ΠΑΣΥΝΟ

Από την πλευρά της η ΠΑΣΥΝΟ σε ανακοίνωσή της προειδοποίησε χθες ότι σε περίπτωση που η εργοδοτική πλευρά επιχειρήσει να προχωρήσει σε απολύσεις οιουδήποτε έκτακτου μέλους της για εκδικητικούς λόγους, είτε αντιδεοντολογικά και αντισυνταγματικά, θα υποχρεωθεί να αποσύρει όλο το προσωπικό της απ’ όλα τα νοσηλευτήρια, χωρίς καμιά άλλη προειδοποίηση.

Απευθυνόμενη στους νοσηλευτές που είναι άνεργοι και ενδεχομένως να προσεγγιστούν από την Κυβέρνηση για αγορά υπηρεσιών, η ΠΑΣΥΝΟ έκανε έκκληση προς τους νοσηλευτές να μην δελεαστούν από την εργοδοτική πλευρά και να ενδώσουν σε απεργοσπαστικές ενέργειες, εξηγώντας ότι:

● Απεργοσπάστης είναι το άτομο/εργαζόμενος ο οποίος δεν στηρίζει την προσπάθεια που γίνεται με απεργία από συναδέλφους του ώστε να επιτύχουν όλοι μαζί και δουλεύει κανονικά.

● Απεργοσπάστης είναι o εργαζόμενος που δεν συμμετέχει στην απεργία και εξακολουθεί να εργάζεται και ο εργαζόμενος που προσλαμβάνεται για να εργαστεί στη θέση του απεργού. «Ο απεργοσπάστης επωφελείται από αυτά που έχουν κερδίσει οι συνάδελφοι του με τους απεργιακούς τους αγώνες», προσθέτει.

Επίσης, η ΠΑΣΥΝΟ επικαλείται τον Περί Τερματισμού Απασχολήσεως Νόμο και αναφέρει ότι ο νόμος «περιέχει ρητές πρόνοιες που καθιστούν την απόλυση εργαζομένου λόγω συνδικαλιστικής δραστηριότητας παράνομη».

Συγκεκριμένα, όπως τονίζει, «το άρθρο 6(2) (α) του νόμου προνοεί ότι η ιδιότητα του μέλους της συντεχνίας ή η συμμετοχή σε συντεχνιακές δραστηριότητες δεν συνιστά βάσιμο λόγο για τον τερματισμό της απασχόλησης». Η προστασία αυτή, καταλήγει, «επεκτείνεται σε όλους τους εργαζομένους, ανεξάρτητα αν εργάζονται στον ιδιωτικό ή στον δημόσιο τομέα ή σε ημικρατικούς οργανισμούς, μόνιμους η έκτακτους». 

Και μέλη της ΠΑΣΥΔΥ στην απεργία 

Η κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί, έχει οδηγήσει στα όρια της αντοχής τους τους εργαζόμενους στα κρατικά νοσηλευτήρια οι οποίοι δεν απεργούν. Μάλιστα, όπως παραδέχθηκε μιλώντας στον «Φ» ο πρόεδρος του κλάδου Γενικής Νοσηλευτικής της ΠΑΣΥΔΥ, Πρόδρομος Αργυρίδης, «υπάρχουν νοσηλευτές μέλη μας, αλλά και ανένταχτοι νοσηλευτές οι οποίοι δεν αντέχουν τον φόρτο εργασίας και κατέρχονται αυτόβουλα στην απεργία μαζί με τους συναδέλφους της ΠΑΣΥΝΟ». 

Ως κλάδος, είπε ο κ. Αργυρίδης, «έχουμε στείλει επιστολή προς τη γενική διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, θέτοντας τις δικές μας εισηγήσεις για λήψη συγκεκριμένων μέτρων». 

Σε ό,τι αφορά την απόφαση της κυβέρνησης να αγοράσει υπηρεσίες από ιδιώτες νοσηλευτές, ο κ. Αργυρίδης είπε ότι «μια τέτοια ενέργεια θα προκαλέσει προστριβές στους θαλάμους των νοσοκομείων, αλλά και μεγαλύτερα προβλήματα», διότι, όπως εξήγησε, «ακόμα και να βρεθούν νοσηλευτές στον ιδιωτικό τομέα οι οποίοι θα αποδεχθούν να εργοδοτηθούν υπό αυτές τις περιστάσεις, δεν θα μπορούν να βοηθήσουν στην κάλυψη των αναγκών». Δεν μπορεί, είπε, «ο οποιοσδήποτε νοσηλευτής να εργαστεί στο οποιοδήποτε τμήμα και στην οποιαδήποτε ειδικότητα και όταν ένας νοσηλευτής δεν είναι εξειδικευμένος, σίγουρα δεν θα βοηθήσει την κατάσταση. Αντιθέτως, θα τη δυσχεραίνει». 

Σε ό,τι αφορά τις εισηγήσεις του κλάδου προς τη γενική διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, ο κ. Αργυρίδης ανέφερε ότι η ΠΑΣΥΔΥ εισηγείται: 

● Να σταματήσει η μετακίνηση προσωπικού από ένα τμήμα σε άλλο για κάλυψη προβλημάτων που δημιουργούνται από την απεργία.

● Τη μεταφορά ασθενών με ασθενοφόρα από και προς τις ιδιωτικές κλινικές θα πρέπει να την αναλάβουν τα ασθενοφόρα των ιδιωτικών νοσοκομείων

● Να μελετηθεί η πιθανότητα σύμπτυξης ή συρρίκνωσης τμημάτων, για να μπορέσει το προσωπικό που δεν απεργεί να προσφέρει τη στοιχειώδη νοσηλευτική φροντίδα στους ασθενείς. 

Μελετούν μέτρα οι γιατροί 

Αρκετά σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών στη δική της ανακοίνωση, ενώ ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρης Κούμας, μιλώντας στον «Φ» ανέφερε ότι «οι γιατροί έχουν ξεπεράσει τα όρια της αντοχής τους και η συντεχνία θα λάβει τα μέτρα που χρειάζεται για να προστατεύσει τα μέλη της». Παράλληλα, είπε ότι «ως συντεχνία δεν θα δεχθούμε απεργοσπαστικές ενέργειες οι οποίες θα επιδεινώσουν την κατάσταση στα νοσηλευτήρια».

Στην ανακοίνωσή της, η συντεχνία των κυβερνητικών γιατρών καλεί και τις δύο πλευρές «να βάλουν νερό στο κρασί τους», αλλά επιρρίπτει μεγάλο μερίδιο ευθύνης στο Υπουργείο Υγείας.

«Θεωρούμε το Υπουργείο Υγείας ως άμεσα υπεύθυνη Αρχή για την ομαλή λειτουργία των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Τόσο σε πολιτικό όσο και σε διοικητικό επίπεδο, πρέπει να αναλώσει όλες τις πιθανότητες προς αποκλιμάκωση της κρίσης». 


Γράφει: Μαριλένα Παναγή - See more at: http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/306314/geniki-syrraxi-ston-tomea-tis-ygeias?utm_campaign=shareaholic&utm_medium=facebook&utm_source=socialnetwork#sthash.8SW8gkcD.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου