Παρασκευή, 1 Απριλίου 2016

Κατ' αρχήν συμφωνία ΔΣ ΠΑΣΥΝΟ - κυβέρνησης για λήξη της απεργίας

Πιάνουν δουλειά οι νοσηλευτές - Τα βρήκαν με Προεδρικό
31/3/2016
Σε καταρχήν συμφωνία για τερματισμό της απεργίας των νοσηλευτών της ΠΑΣΥΝΟ από αύριο, κατέληξαν κυβέρνηση και ηγεσία της συντεχνίας, ύστερα από 17 ημέρες κινητοποιήσεων.
Σε δηλώσεις προέβησαν στο Προεδρικό Μέγαρο ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης και ο γενικός γραμματέας της ΠΑΣΥΝΟ Παναγιώτης Γεωργίου, ύστερα από συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών.
Ο κύριος Γεωργίου είπε ότι τα απεργιακά μέτρα των νοσηλευτών θα βρίσκονται σε ισχύ μέχρι επικυρώσεως της συμφωνίας από τη Γενική Συνέλευση της ΠΑΣΥΝΟ, που έχει οριστεί για αύριο το απόγευμα. Πρόσθεσε ότι το διοικητικό συμβούλιο της συντεχνίας αντικρίζει θετικά την εξέλιξη που έχει σημειωθεί.
Οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν ότι θα εισέλθουν σε διάλογο επί της ουσίας των αιτημάτων των νοσηλευτών, με χρονοδιάγραμμα μέχρι το τέλος Αυγούστου.
Ανακοίνωσαν επίσης ότι ικανοποιήθηκαν αρκετά από τα αιτήματα των νοσηλευτών, ωστόσο το φλέγον θέμα της πανεπιστημιακής αναγνώρισής τους θα τεθεί στον διάλογο και στο πλαίσιο της γενικότερης αναδιοργάνωσης των δομών των δημόσιων νοσηλευτηρίων.
Η κυβέρνηση χαιρέτισε παράλληλα την καλή διάθεση της συντεχνίας των νοσηλευτών.
Σύνταξη: Ανδρέας Κωνσταντίνου
Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ
Αύριο το απόγευμα θα αποφασίσουν οι νοσηλευτές για την απεργία

Εφ΄όλης της ύλης διάλογος με χρονοδιάγραμμα τον Αύγουστο

Λευκωσία: Κατ’ αρχή συμφωνία μεταξύ ΠΑΣΥΝΟ και Κυβέρνησης αλλά η απεργία συνεχίζεται μέχρι την επικύρωση της συμφωνίας και από τη γενική συνέλευση της Συντεχνίας των νοσηλευτών η οποία, μάλλον θα πραγματοποιηθεί αύριο.

Σε δηλώσεις προέβησαν πριν από λίγο μετά από την μεταξύ τους συνάντηση ο γενικός γραμματέας της ΠΑΣΥΝΟ Παναγιώτης Γεωργίου και ο υφυπουργός παρά των προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης.


Στις δηλώσεις του ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, κ. Πετρίδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι «σήμερα έχει επιτευχθεί μια κατ’ αρχήν συμφωνία με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑΣΥΝΟ η οποία θα τεθεί προς έγκριση στη Συνέλευση της συντεχνίας.

Θέλω να χαιρετίσω το γεγονός ότι υπάρχει προοπτική να μπούμε σε ένα διάλογο εφ΄ όλης της ύλης που θα αγγίζει τη μεγάλη μεταρρύθμιση στον τομέα της Υγείας. Θα πρέπει τα δημόσια νοσηλευτήρια να αναδιαρθρωθούν, να αλλάξουν απηρχαιωμένες δομές, να τεθούν όλα τα εργασιακά θέματα με ένα επιστημονικό τρόπο, σε ένα νέο πλαίσιο προς όφελος και των εργαζομένων και των ασθενών.

Χαιρετίζω την καλή διάθεση που επεδείχθη τις τελευταίες μέρες και να συζητήσουμε και κάπως σε βάθος το τι είναι η αναδιοργάνωση, η αναδιάρθρωση των νοσοκομείων. Πιστεύουμε ότι ο στόχος είναι κοινός, είναι κάτι που θα ωφελήσει όλους και είναι με αυτή την προοπτική που ευελπιστώ ότι θα μπούμε σε ένα εντατικό, δομημένο διάλογο με τις οργανώσεις των εργαζομένων, με τις οργανώσεις των ασθενών που θα έχει καταληκτική ημερομηνία.

Εχουμε θέσει ένα χρονοδιάγραμμα, που είναι το τέλος Αυγούστου για να αντιμετωπιστούν όλα αυτά τα πολύ ουσιώδη θέματα, όχι μόνο για τους εργαζόμενους, αλλά και για ολόκληρη την κοινωνία.
Προσβλέπω στην έναρξη αυτού του εντατικού διαλόγου για να θέσουμε την πραγματική ουσία των θεμάτων και με τόλμη όλοι μας να προχωρήσουμε μπροστά».

Εξάλλου, ερωτηθείς για το αίτημα της ΠΑΣΥΝΟ αναφορικά με το θέμα των επιστημονικών δομών, ο Υφυπουργός είπε ότι «η αναδιάρθρωση δομών σε Τμήματα ή Υπηρεσίες του δημοσίου εμπίπτει στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης. Είναι κάτι που αναμφίβολα δεν μπορεί να μην γίνει σε δημόσια νοσηλευτήρια, ιδιαίτερα με βάση τις υπάρχουσες παθογένειες».

Πρόσθεσε ότι «στο πλαίσιο αυτών των νέων δομών είναι λογικό ότι θα πρέπει να δούμε ποιες και πόσες είναι οι θέσεις ευθύνες», σημειώνοντας ότι «όλα θα πρέπει να τα δούμε με επιστημονικό τρόπο που να είναι και αναλογιστικά σωστός». Όπως είπε όλα αυτά θα εξεταστούν στο πλαίσιο του ουσιαστικού εντατικού διαλόγου με την ΠΑΣΥΝΟ.

Ερωτηθείς είπε ότι τα πλείστα αιτήματα της ΠΑΣΥΝΟ είχαν ήδη ικανοποιηθεί προσθέτοντας ότι «τώρα μπαίνουμε σε μια συζήτηση η οποία αφορά και την αναδιάρθρωση των νοσοκομείων. Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να δούμε και τα όποια άλλα αιτήματα».

Πρόσθεσε ότι "το ΓΕΣΥ δεν είναι ταμπέλα όπως δεν είναι και η Υγεία", προσθέτοντας ότι κατά τον ουσιαστικό διάλογο θα εξεταστούν θέματα που σε παλαιότερα χρόνια ποτέ δεν είχαν τεθεί επί τάπητος.

Από την πλευρά του ο κ. Γεωργίου είπε, μεταξύ άλλων, ότι «χαιρετίζουμε την απόφαση του Προεδρικού για να έρθουμε σε ένα ουσιαστικό διάλογο. Έχουμε φτάσει σε θετικά βήματα, η πρόταση που δώσαμε αντιμετωπίστηκε θετικά και θα τη μεταφέρουμε αύριο στη βάση της συντεχνίας, ώστε να προχωρήσουμε με τη λήξη της απεργίας. Ως Διοικητικό Συμβούλιο αντιμετωπίζουμε θετικά την εξέλιξη αυτή».

Πρόσθεσε ότι για το θέμα των εκτάκτων «χαιρετίζουμε τη στάση της Κυβέρνησης να το θέσει σε νέο νομοσχέδιο εκτός από αυτό της αυτονόμησης το οποίο θα γίνει προσπάθεια για ψήφιση του τις επόμενες μέρες».

Κληθείς να αναφέρει τι διαλαμβάνει η κατ’ αρχήν συμφωνία, ο κ. Γεωργίου είπε ότι για το περιεχόμενο της συμφωνίας θα πρέπει πρώτα να ενημερωθούν τα μέλη της συντεχνίας.

Όπως το philenews πληροφορείται, η κατ' αρχή συμφωνία προνοεί σε γενικές γραμμές ότι στο τραπέζι του διαλόγου θα μπουν όλα τα εργασιακά ζητήματα που αφορούν τους νοσηλευτές, ο διάλογος θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου 2016 ώστε να υπάρχει ο χρόνος για τις διαδικασίες προώθησης της αυτονόμησης των νοσοκομείων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η συμφωνία περιλαμβάνει διάλογο για την αναδιάρθρωση των κρατικών νοσηλευτηρίων η οποία θα πρέπει να γίνει είτε εντός αυτονόμησης είτε και χωρίς να γίνει αυτονόμηση των νοσοκομείων.

Παράλληλα, προνοεί ότι η πανεπιστημιακές δομές θα συζητηθούν στο ευρύτερο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των νοσοκομείων και οι λεπτομέρειες θα προκύψουν και θα συμφωνηθούν στο πλαίσιο του διαλόγου.

Ο ΠΙΣ χαιρετίζει την κατ'αρχήν συμφωνία Κυβέρνησης-ΠΑΣΥΝΟ

H ηγεσία του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου χαιρέτισε την κατ` αρχήν συμφωνία μεταξύ της ΠΑΣΥΝΟ και της πολιτείας.

Σε ανακοίνωση ο ΠΙΣ καλεί ταυτόχρονα όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στον τομέα της υγείας, με εποικοδομητικό τρόπο, να συμβάλουν εντατικά στις προσπάθειες του κράτους να εφαρμόσει τη διοικητική και οικονομική αναδιάρθρωση των κρατικών νοσηλευτηρίων.

«Ως ΠΙΣ, διαχρονικά, έμπρακτα και με εποικοδομητικό τρόπο συμβάλλουμε στις προσπάθειες της πολιτείας για να επιλύσει τα χρονίζοντα και τα ολοένα αυξανόμενα και διογκούμενα προβλήματα που ταλανίζουν κυρίως το δημόσιο τομέα της υγείας» αναφέρει η ανακοίνωση.

«Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι με την ειλικρινή και αγαστή συνεργασία αλλά και με την υπευθυνότητα και τη σοβαρότητα όλων των συμβαλλόμενων φορέων θα μπορέσουμε να προωθήσουμε τις ορθολογικές μεταρρυθμίσεις που θα διασφαλίζουν την εύρυθμη και ποιοτική παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης προς τους συμπολίτες μας, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα» καταλήγει ο ΠΙΣ.
 

Πηγή: philenews - See more at: http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/306377/epiteychthi-kali-symfonia#sthash.TNGCotcP.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου