Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Εκκληση προς την Υπουργό Εργασίας για λύση στο πρόβλημα της “Ζήνων”

08 Φεβρουαρίου 2016, ώρα 16:15
nomisma.com.cy

Έκκληση στην Υπουργό Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου όπως, με τη μεσολαβητική προσπάθεια που ανέλαβε, δώσει λύση στη διαφορά που οδήγησε σε απεργία στα αστικά λεωφορεία της εταιρείας“Ζήνων”, απηύθυναν μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, η οποία συνεδρίασε τη Δευτέρα, στην παρουσία του Υπουργού Μεταφορών Μάριου Δημητριάδη, ο οποίος δήλωσε ότι πρόκειται για εργατική διαφορά και ότι είναι αρμοδιότητα της Υπουργού Εργασίας να χειριστεί το θέμα.

Η Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας Σκεύη Κουκουμά, η οποία προήδρευσε της συνεδρίας, δήλωσε, μετά από αυτήν, ότι φαίνεται πως η Κυβέρνηση "παίζει κρυφτούλι" στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Είπε πως είναι ξεκάθαρο ότι η συμφωνία που είχε υπογραφεί μεταξύ εταιρειών και εργαζομένων το Σεπτέμβρη του 2014 πρέπει να βρίσκεται σε ισχύ, και ξεπερνά τη γνωμάτευση της νομικής υπηρεσίας, η οποία είχε εκδοθεί τον Ιανουάριο του 2013.

Ανέφερε πως η συμφωνία έπρεπε να γίνει με βάση τη γνωμάτευση, προσθέτοντας ότι αντ` αυτού συμφωνήθηκε ότι την 1η Ιανουαρίου του 2016  θα μπορούσαν να επανέλθουν οι μειώσεις που έγιναν προηγουμένως.

“Κάνουμε έκκληση στην Υπουργό Εργασίας, όπως συζητώντας τα εργασιακά δικαιώματα, στο πλαίσιο της διαμεσολάβησης, βρει τη λύση”, είπε η κ. Κουκουμά, προσθέτοντας ότι η Βουλή θα παρακολουθεί το θέμα από κοντά.

Η κ. Κουκουμά ανέφερε επίσης ότι η Επιτροπή Εργασίας διαπίστωσε ότι η μία πτυχή του προβλήματος συγκρούεται με την άλλη, αναγνωρίζει το δικαίωμα των εργαζομένων να ανακτήσουν κάποιες από τις περικοπές, χωρίς να έχει υπεισέλθει στα προβλήματα που σχετίζονται με τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στις εταιρείες επιβατηγών μεταφορών, τα οποία είναι πολλά, όπως συμπλήρωσε.

Όταν ξεπεραστούν τα προβλήματα που οδήγησαν στην απεργία, είτε η Επιτροπή Εργασίας, είτε η Επιτροπή Συγκοινωνιών θα συζητήσουν τις εργασιακές συνθήκες και τα προβλήματα που αφορούν την εξυπηρέτηση του κοινού, ανέφερε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Αντώνης Αντώνιου είπε πως οι δημόσιες συγκοινωνίες νοσούν και κινδυνεύουν να καταρρεύσουν, έξι χρόνια μετά την εφαρμογή του συστήματος δημόσιων μεταφορών.

Ο κ. Αντωνίου απηύθυνε έκκληση προς τους εργαζόμενους να αναστείλουν τα απεργιακά μέτρα για 10 ημέρες με δύο εβδομάδες, ώστε να δώσουν τόπο στο διάλογο και περιθώριο προς επίλυση του προβλήματος, και προς την Υπουργό Εργασίας, όπως μέσα από δημιουργικό διάλογο βρεθεί λύση στη διαφορά, ώστε να μην ταλαιπωρηθεί άλλο το επιβατικό κοινό.

Πρόσθεσε ότι σε ειδική συνεδρία της Επιτροπής Συγκοινωνιών θα εξετασθούν τα υπόλοιπα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύστημα δημοσίων συγκοινωνιών.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι θα συμφωνήσει με τον Υπουργό ότι δεν είναι καιρός για απεργίες ιδιαίτερα όταν ταλαιπωρείται φτωχός κόσμος.

Ο κ. Περδίκης είπε ότι την ίδια ώρα θέλει να υπενθυμίσει στον Υπουργό ότι "την ώρα που οι πρίγκιπες των τραπεζών λαμβάνουν μπόνους από τα μη κέρδη και οι μεγαλόσχημοι της Κυβέρνησης θυμήθηκαν ότι έχουν να παίρνουν πίσω από τις περικοπές, δεν μπορεί να λέμε στους μισθωτούς των 1.300 ευρώ ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί μια συμφωνία, επειδή παραβιάζει τους όρους των συμφωνιών της Κυβέρνησης με τις εταιρείες που χρηματοδοτούνται από την Κυβέρνηση".

Ο κ. Περδίκης εξέφρασε την ελπίδα ότι η Υπουργός θα βρει μια λύση που να τερματίζει την απεργία, κατά τρόπο που οι πολιτικοί να είναι πιο δίκαιοι προς τους εργαζόμενους.

Ο ΓΓ της Ομοσπονδίας Μεταφορών της ΣΕΚ Παντελής Σταύρου, μιλώντας εκ μέρους των συντεχνιών, εξέφρασε ικανοποίηση για τη συνάντηση με την Υπουργό Εργασίας.

Ανέφερε ότι από τον κύκλο επαφών που άρχισε στο Υπουργείο Μεταφορών, και συνεχίστηκε στο Υπουργείο Εργασίας και την Επιτροπή Εργασίας της Βουλής, επιβεβαιώνεται ότι το πρόβλημα στις δημόσιες μεταφορές προκαλείται από τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ Υπουργείου Μεταφορών και των εταιρειών.

Ο κ. Σταύρου κάλεσε την εργοδοτική πλευρά και το Υπουργείο Μεταφορών να βάλουν το χέρι επί τον τύπον των ήλων και να βρουν τρόπους επίλυσης των προβλημάτων.

Αναφερόμενος στη μεσολαβητική προσπάθεια που ανέλαβε η Υπουργός Εργασίας, δήλωσε εκ μέρους των συντεχνιών ότι δεν ήταν αυτοσκοπός η λήψη απεργιακών μέτρων.

Η προσπάθεια είναι να βρούμε λύση στη διαφορά και οι οδηγοί να επιστρέψουν στα τιμόνια και το επιβατικό κοινό να εξυπηρετείται και να αποτραπεί η αυριανή απεργία στη Λεμεσό, κατέληξε.

Έξω από τα Υπουργεία Μεταφορών και Εργασίας οι απεργοί των λεωφορείων ΖΗΝΩΝ
Αυτή την ώρα οι εργαζόμενοι στην εταιρεία Μεταφορών "ΖΗΝΩΝ" πραγματοποιούν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έξω από τα Υπουργεία Μεταφορών και Εργασίας για να καταλήξουν στη Βουλή, οπου σήμερα θα τεθεί το ζήτημά τους προς συζήτηση.
Συμπληρώνεται σήμερα μια εβδομάδα από την έναρξη του απεργιακού τους αγώνα και η ΠΕΟ βρίσκεται συνεχώς στο πλευρό τους στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματά τους.
Οι απεργοί διεκδικούν την επαναφορά από την 1η Ιανουαρίου 2016 της συλλογικής σύμβασης και των μισθών, που ίσχυαν πριν την υπογραφή μνημονίου συμφωνίας εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
Στις 11.45 θα παραστούν στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, για να ενημερώσουν σχετικά τους βουλευτές. Η Επιτροπή θα ασχοληθεί εκτάκτως με το θέμα και στη συνεδρία έχουν κληθεί να παραστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι, ο Υπουργός Μεταφορών, οι εκπρόσωποι της εταιρείας Ζήνων και οι συντεχνίες των εργαζομένων.
Στο μεταξύ σε προειδοποιητική 24ωρη απεργία θα κατέλθουν αύριο και οι εργαζόμενοι στην Εταιρεία Μεταφοράς Επιβατών Λεμεσού, ΕΜΕΛ.
Peo


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου