Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Ξενοδοχειακή βιομηχανία συντεχνίες και υπουργείο

Μαραθώνια διαβούλευση στο Υπ. Εργασίας
Ξενοδοχειακή: Όλα τα αιτήματα πακέτο

Λευκωσία: Μαραθώνια και εφ’ όλης της ύλης διαβούλευση διεξάγεται στο υπουργείο Εργασίας, αναφορικά με τη διαφορά στην ξενοδοχειακή βιομηχανία. Στόχος η συνολική διευθέτηση των μεγάλων ζητημάτων που ταλανίζουν τη βιομηχανία, όπως εγείρονται από το συνδικαλιστικό κίνημα και τους ξενοδόχους.

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι η κατεύθυνση εργασίας του υπουργείου Εργασίας, που φαίνεται να βρίσκει σύμφωνες και τις εμπλεκόμενες πλευρές, είναι η πακετοποίηση των βασικών αιτημάτων των συντεχνιών, δηλαδή η ανανέωση της συλλογικής σύμβασης (έληξε τον περασμένο Δεκέμβριο), και στο πλαίσιο αυτό θα ιδωθεί και το αίτημα της αποκατάστασης δικαιωμάτων, σε συνάρτηση με τη νομοθετική ρύθμιση βασικών όρων απασχόλησης των ξενοδοχοϋπαλλήλων, θέμα το οποίο έχουν έντονες απόψεις τόσο οι συντεχνίες όσο και οι ξενοδόχοι. 

Ειδικότερα, η διαβούλευση μεταξύ των πλευρών, άρχισε χθες, πρωί-πρωί, με παρέμβαση της υπουργού Εργασίας, Ζέτας Αιμιλιανίδου. Η αρμόδια υπουργός την υστάτη και υπό τις προειδοποιήσεις για αιφνιδιαστικές κινητοποιήσεις –οι συντεχνίες προγραμμάτιζαν χθες μέτρα σε τρία ξενοδοχεία στη Λευκωσία και ένα στην Πάφο– έσπευσε να παρέμβει για να προλάβει την αναταραχή. Έτσι, συγκάλεσε συνάντηση ηγετικού επιπέδου, με τους επικεφαλής της ΣΕΚ και της ΠΕΟ, οι οποίοι συνόδευαν τις κλαδικές συντεχνίες και της ΟΕΒ και του ΚΕΒΕ που ήταν με τους Συνδέσμους ΣΤΕΚ και ΠΑΣΥΞΕ. 

Σε ένα από τα διαλείμματα, η υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε τη βούληση των εμπλεκομένων πλευρών να συνεχίσουν εντατικές διαβουλεύσεις και την άρση των απεργιακών μέτρων. Συνάμα, διατύπωσε την εκτίμηση ότι «με τον διάλογο μπορούν να επιλυθούν όλα τα θέματα», προσθέτοντας ότι «έχει επιβεβαιωθεί η καλή διάθεση να εξευρεθεί λύση και αυτό είναι σημαντικό». 

Η εργατική διαφορά έφερε στο προσκήνιο και τις εσωτερικές διαφωνίες του συνδικαλιστικού κινήματος. ΣΕΚ και ΠΕΟ φαίνεται να ήγειραν θέμα μη συμμετοχής της ΔΕΟΚ. Κίνηση που προκάλεσε την αντίδραση της Οργάνωσης που χαρακτήρισε «ανήθικη, αντιδεοντολογική και αντισυνδικαλιστική συμπεριφορά την ενέργειά τους, όταν εκατοντάδες μέλη μας προετοιμάστηκαν με τους υπόλοιπους ξενοδοχοϋπάλληλους για τις απεργίες».

Λίγο αργότερα, με κοινή ανακοίνωση ΠΕΟ και ΣΕΚ απέρριπταν τις καταγγελίες της ΔΕΟΚ, δηλώνοντας ότι δεν ζήτησαν τον αποκλεισμό κανενός. «Όπως καλά γνωρίζει η ΔΕΟΚ, στη συμφωνία που συνομολογήθηκε μεταξύ των τριών συντεχνιών, προνοείται ότι τις συμβάσεις εργασίας διαπραγματεύονται και υπογράφουν η ΠΕΟ και η ΣΕΚ και σε περίπτωση που η ΔΕΟΚ διαθέτει ποσοστό μελών πέραν του 8% των εργαζομένων στον κλάδο, τότε συμμετέχει στη διαπραγματευτική διαδικασία», αναφέρουν, προσθέτοντας ότι οι κλαδικές συντεχνίες ενήργησαν στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας.

Λίγο αργότερα, η υπουργός Εργασίας είχε χωριστή συνάντηση με τον γ.γ. της Οργάνωσης, Διομήδης Διομήδους, με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις για τα προβλήματα στην ξενοδοχειακή βιομηχανία.

Γράφει: Αντωνία Λαμπράκη
Να αποκλειστεί η συντεχνία από τη συνάντηση με την υπουργό Εργασίας
Διαμαρτυρία ΔΕΟΚ εναντίον των συντεχνιών ΠΕΟ και ΣΕΚ

Λευκωσία: Για φιλότιμη προσπάθεια των ηγεσιών των συντεχνιών ΠΕΟ και ΣΕΚ «να αιτιολογήσουν την απαράδεκτη απαίτησή τους να αποκλεισθεί η ΔΕΟΚ από συνάντηση με την υπουργό Εργασίας και τους συνδέσμους ξενοδόχων, την περασμένη Παρασκευή, με θέμα την επίλυση της διαφοράς και την αποτροπή απεργιακών μέτρων στην ξενοδοχειακή βιομηχανία», κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η ΔΕΟΚ.   Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση, «οι ηγεσίες των δύο συντεχνιών δυστυχώς μόνο για να αποκλείουν τη ΔΕΟΚ από συσκέψεις και διαπραγματεύσεις θυμούνται, επικαλούνται και αξιοποιούν τη σχετική συμφωνία του Αυγούστου 2004.   Η ΔΕΟΚ σέβεται και τιμά τη συμφωνία ευλαβικά, αλλά οι κλαδικές ομοσπονδίες των ξενοδοχοϋπαλλήλων των συντεχνιών ΠΕΟ και ΣΕΚ αγνοούν ή και αρνούνται να συνεργαστούν με την αντίστοιχη της ΔΕΟΚ για τη διαπίστωση των ποσοστών και της αντιπροσωπευτικότητας κάθε μιας, παρά τις επανειλημμένες προτροπές μας». «Αντίθετα θυμούνται και προφασίζονται τη συμφωνία όποτε και όταν τους συμφέρει και βολεύει κυρίως για να αποκλείουν τη ΔΕΟΚ από τις συναντήσεις και διαπραγματεύσεις, ακόμα και όταν ο κλάδος και τα μέλη της ΔΕΟΚ βρίσκονται σε πλήρη συντονισμό μαζί τους για ενωμένη δράση ή και απεργίες, όπως συμβαίνει τις τελευταίες δύο εβδομάδες», αναφέρεται.   «Τι έχουν να κρύψουν από τους εργαζόμενους μέλη της ΔΕΟΚ και τους εργαζόμενους ξενοδοχοϋπαλλήλους που έπρεπε να φροντίσουν πρώτα να αποκλείσουν την ηγεσία και εκπροσώπους της ΔΕΟΚ και μετά να αρχίσουν διαπραγμάτευση;», διερωτάται η ΔΕΟΚ. Η ΔΕΟΚ, συνεχίζει η ανακοίνωση, «μαζί με όλες τις κλαδικές συντεχνίες μέλη της παραμένουν σταθερά προσηλωμένες σε αρχές και αξίες που πρέπει να καθοδηγούν το συνδικαλιστικό κίνημα, όπως η ενότητα, ο πλουραλισμός και η δημοκρατία στους κόλπους της εργατικής τάξης. Γι’ αυτό και δεν πρόκειται πλέον να ανέχεται ή να παρασιωπά πράξεις ή και παραλείψεις των όποιων άλλων συντεχνιών, ειδικότερα των οργανώσεων ΠΕΟ και ΣΕΚ, όταν παραβιάζουν με τον πλέον ωμό και απαράδεκτο τρόπο αυτές τις αρχές και αξίες».   Πηγή: Ο Φιλελεύθερος - See more at: http://www.philenews.com/el-gr/oikonomia-kypros/146/299257/diamartyria-deok-enantion-ton-syntechnion-peo-kai-sek#sthash.ZYcEwdlV.dpuf
Ψάχνουν λύση για τους ξενοδοχοϋπάλληλους
Nomisma.com.cy
15 Φεβρουαρίου 2016, ώρα 09:00
Με ζητούμενο την εξεύρεση λύσης στην εργατική διαφορά, που προέκυψε στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, νέα συνάντηση με τις εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις θα έχει η Υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, στο πλαίσιο της μεσολαβητικής προσπάθειας, που ανέλαβε.

Στόχος είναι να εξευρεθεί η χρυσή τομή και να ανανεωθεί η συλλογική σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων, η οποία έληξε στις 31 Δεκεμβρίου του 2015.

Μετά τη συνάντηση της Παρασκευής η Υπουργός Εργασίας χαιρέτησε το γεγονός ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ανταποκρίθηκαν στην έκκλησή της ν’ αναστείλουν τα απεργιακά μέτρα και να συνεχιστεί ο διάλογος. Θα είμαι μαζί τους, είπε, για να καταλήξουν στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την οικονομία του τόπου και την προστασία των εργαζομένων. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου