Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016

ΠΕΟ για επιβολή ΦΠΑ σε αδιόριστους εκπαιδευτικούς, απάντηση στο ΔΗΣΥ και στήριξη ΠΟΕΔ σε προσωπικό δημόσιας υγείας

ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΠΕΟ ΓΙΑ ΦΠΑ ΣΕ ΑΔΙΟΡΙΣΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

Με εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας που κυκλοφόρησε πρόσφατα αναφέρεται ότι σύμφωνα με οδηγία του τμήματος Φορολογίας του Υπουργείου Οικονομικών  θα επιβάλλεται ΦΠΑ 19% στην προσφορά υπηρεσιών εκπαίδευσης.

Στην ουσία, αυτοί που επηρεάζονται είναι οι αδιόριστοι δάσκαλοι και καθηγητές που διδάσκουν στα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης και αλλού.

Αυτοί οι εκπαιδευτικοί είναι στην πλειοψηφία τους εκείνοι που με αυθαίρετο τρόπο πριν 3 χρόνια έχουν βαφτιστεί από το Υπ.Παιδείας σε αυτοεργοδοτούμενους υπό το καθεστώς της αγοράς υπηρεσιών.    

Με την νέα αυτή απαράδεχτη εξέλιξη, το Υπ.Παιδείας όχι μόνο δεν αίρει αυτή τη μεγάλη αδικία που το ίδιο δημιούργησε και ισχύει και για 3 χρόνια, αλλά την επεκτείνει και την εμβαθύνει  με την επιβολή ΦΠΑ.

Αυτή η νέα επίθεση, συνεχίζει και εντείνει την εκμετάλλευση που υφίστανται ήδη οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί από τότε που βαφτίστηκαν σε «αυτοεργοδοτούμενους» με αποτέλεσμα να χάσουν σημαντικά δικαιώματα όπως αυτό του ανεργιακού επιδόματος, της πληρωμένης άδειας κτλ

Η ΠΕΟ απαιτεί όπως άμεσα αναιρεθεί η επιβολή ΦΠΑ και τερματιστεί αυτή η αδικία και στρέβλωση. Καλεί το Υπ.Παιδείας να αποκαταστήσει την στρέβλωση στην εργοδότηση τους και να τους θεωρήσει ως εργοδοτούμενους όπως είναι στην πραγματικότητα.

Ιδιαίτερα μέσα στις σημερινές συνθήκες, η κυβέρνηση χρειάζεται να πάρει ουσιαστικά μέτρα που να προστατεύουν και να θωρακίζουν την μισθωτή απασχόληση και όχι με τις αποφάσεις της να ενθαρρύνει την εργοδοτική ασυδοσία και την  απορρύθμιση της εργασίας.




3 Φεβρουαρίου 2016
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΕΟ ΣΤΟΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΣΥ
Ο εκπρόσωπος τύπου του Δημοκρατικού Συναγερμού με σημερινή του δήλωση, θεώρησε υποχρέωση του να εκφράσει τις ανησυχίες του κόμματος του για το γεγονός ότι διάφορες ομάδες εργαζομένων κινητοποιούνται. 
Πρόθεση της ανακοίνωσης μας δεν είναι να ασχοληθούμε με τις νουθεσίες και τις προτροπές του κυρίου Προδρόμου προς στους εργαζόμενους και τους πολίτες ευρύτερα, για να μένουν στο σπίτι τους ώστε να μην διαταράξουν την αγωνιώδη προσπάθεια της κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος να παρουσιάσουν την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η οικονομία και κοινωνία ως ιστορία επιτυχίας. 
Απλώς σημειώνουμε στο σημείο αυτό, ότι ο κύριος Προδρόμου και ο Δημοκρατικός Συναγερμός, αντί να ανησυχούν για τις κινητοποιήσεις και τις αντιδράσεις του λαού, οι οποίες και θεμιτές είναι και απόλυτα φυσιολογικές μέσα στις σημερινές συνθήκες, όφειλε να ανησυχεί περισσότερο για το γεγονός ότι η Κύπρος είναι πλέον η χώρα με τον μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης της κοινωνικής ανισότητας στην Ευρώπη, είναι η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό μακροχρόνιας ανεργίας στην Ευρώπη, είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο ρυθμό μείωσης των απολαβών των εργαζομένων στην Ευρώπη, είναι η χώρα με την μεγαλύτερη μετανάστευση στην Ευρώπη κλπ, κλπ.
Ο κύριος λόγος της ανακοίνωσης μας, είναι για να απαντήσουμε στην έμμεση επιτίμηση του κυρίου Προδρόμου προς τους εργαζόμενους και προφανώς και τις οργανώσεις τους, ότι δεν είναι καιρός για απεργιακές κινητοποιήσεις και για συγκρουσιακό κλίμα. 
Αυτή την υπόδειξη όμως, ο κύριος Προδρόμου οφείλει να την κάνει πρώτα και κύρια στην κυβέρνηση και ιδιαίτερα στον Υπουργό Συγκοινωνιών, ο οποίος στο ζήτημα της απεργιακής κινητοποίησης της εταιρείας “Ζήνων” στην Λάρνακα, αντί να συμπεριφέρεται ως παράγοντας που να βοηθά στην λογική της συναίνεσης και της επίλυσης των διαφορών σε πνεύμα νηφαλιότητας και ψυχραιμίας, πυροδοτεί ο ίδιος προσωπικά την ένταση και την σύγκρουση, εξωθώντας την μάλιστα στα άκρα χωρίς να αναλογίζεται τις πιθανές συνέπειες. 
Είναι πρωτάκουστο ένα Υπουργείο, με ανακοίνωση του, να ευλογεί και να στηρίζει την απεργοσπασία σε μια απεργία η οποία πραγματοποιείται καθόλα νόμιμα αφού έχουν τηρηθεί όλες οι διαδικασίες που προβλέπει ο κώδικας Βιομηχανικών Σχέσεων και αφού το Υπουργείο Εργασίας έχει επίσημα κηρύξει αδιέξοδο. Και είναι δυο φορές πρωτάκουστο, όταν αφού φρόντισε να τινάξει στον αέρα συμφωνία η οποία επιτεύχθηκε με συναίνεση στα πλαίσια του δικού του Υπουργείου, απειλεί από τα ΜΜΕ τους εργαζόμενους ότι επειδή είναι το «κράτος» θα φροντίσει ώστε να γίνονται τα δρομολόγια στη Λάρνακα προφανώς με μεθόδους οι οποίες στην ιστορία των πολιτισμένων κρατών έχουν καταδικαστεί στην συνείδηση της κοινωνίας και των πολιτών. 
Αν λοιπόν ο κύριος Προδρόμου θέλει να έχει αξιοπιστία ο λόγος του όταν αναφέρεται στην ανησυχία του κόμματος του για αντεγκλήσεις και οξύνσεις, καλά κάμνει να μιλήσει πρώτα με την κυβέρνηση του κόμματος του και τον Υπουργό Συγκοινωνιών και μετά να συμβουλεύει τους εργαζόμενους και τις συντεχνίες τους. 
4 Φεβρουαρίου 2016

«Η ΠΟΕΔ στέκεται αλληλέγγυα προς τους γιατρούς και τους νοσηλευτές της Δημόσιας Υγείας»
Paideianews.com
Με ανακοίνωσή της, η ΠΟΕΔ αναφέρει ότι παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία την κατάσταση στον ευαίσθητο χώρο της Δημόσιας Υγείας. "Οι κυβερνητικοί γιατροί για μια ακόμα φορά, με μέτρα αντίδρασης αυτή τη φορά, ενημερώνουν την κοινή γνώμη για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Δημόσια Νοσηλευτήρια και τα Κέντρα Υγείας" προσθέτει.
Συνεχίζοντας σημειώνει τα ακόλουθα:
Η Οργάνωση των Εκπαιδευτικών της Δημοτικής Εκπαίδευσης κρίνει αναγκαίο η Πολιτεία να εγκύψει με σοβαρότητα στο καίριο ζήτημα της υποστελέχωσης στον τομέα της Δημόσιας Υγείας και να δώσει στον Κύπριο ασθενή, πολίτη και φορολογούμενο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που δικαιούται.
Οι Κύπριοι ασθενείς έχουν δικαίωμα έγκαιρης και ποιοτικής περίθαλψης. Το προσωπικό των νοσηλευτηρίων έχει την επιστημονική κατάρτιση αλλά και τη διάθεση να την παράσχει. Απαιτείται όμως ενίσχυση του σε ανθρώπινο δυναμικό. Η Πολιτεία οφείλει να το παράσχει.
Καταδικάζει ακόμα τις δημόσιες δηλώσεις τόσο της ΟΕΒ όσο και Κομματικών και Πολιτειακών αξιωματούχων που αναθεματίζουν το δημοκρατικό δικαίωμα του συνδικαλίζεσθαι και τους καλεί να σεβαστούν τη δημοκρατική λειτουργία της Κοινωνίας και με ουσιαστικό διάλογο να δώσουν διεξόδους στα αδιέξοδα που η επιθετική λιτότητα δημιούργησε στον χώρο της Δημόσιας Υγείας.
Ως εκ τούτου η ΠΟΕΔ στέκεται αλληλέγγυα προς τους γιατρούς και τους νοσηλευτές της Δημόσιας Υγείας. Συγκεκριμένα δε, υποστηρίζει τη θέση για μη αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης, υιοθετώντας την επιχειρηματολογία που απαντά στο ζητούμενο της ποιότητας ζωής των εργαζομένων και της ανανέωσης του επιστημονικού προσωπικού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου