Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Απεργία ξενοδοχουπαλλήλων, νοσηλευτών και σταθεροποίηση ψηλής ανεργίας

ΥΠΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ Η ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Σε σημερινή τους συνεδρία τα Διοικητικά Συμβούλια των Υπαλλήλων στα Ξενοδοχεία, ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ και ΟΥΞΕΚΑ –ΣΕΚ, ομόφωνα αποφάσισαν να θέσουν την ξενοδοχειακή βιομηχανία υπό καθεστώς απεργίας. 
Δυστυχώς οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία δεν έχουν άλλη επιλογή από την δυναμική διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους αφού τόσον οι ξενοδόχοι όσο και το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας και η Υπουργός αδιαφορούν πλήρως στις τεκμηριωμένες καταγγελίες μας για την ασυδοσία και την εκμετάλλευση που υπάρχει στην Ξενοδοχειακή Βιομηχανία. 
Η Συλλογική Σύμβαση παραβιάζεται σχεδόν σε όλα τα ξενοδοχεία, επιβάλλονται, με αθέμιτα μέσα και εκβιαστικά, προσωπικά συμβόλαια, αθετούνται υποσχέσεις και συμφωνίες και η Υπουργός Εργασίας αποφεύγει εδώ και 2 χρόνια να τοποθετηθεί στο αίτημα των ξενοδοχοϋπαλλήλων για νομική ρύθμιση βασικών δικαιωμάτων τους σαν μέτρο στήριξης και προστασίας τους. 
Καλούμε όλους τους ξενοδοχοϋπάλληλους σε συσπείρωση και ενότητα ώστε δυναμικά να διεκδικήσουμε:
- Επαναφορά των δικαιωμάτων μας που παραχωρήθηκαν το 2013
- Ανανέωση και εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης για όλους τους εργαζόμενους
- Νομική ρύθμιση των βασικών δικαιωμάτων μας.
2 Φεβρουαρίου 2016
PEO

Σε εξάωρη στάση εργασίας προχωρούν οι νοσηλευτές την ερχόμενη Δευτέρα
Nomisma.com.cy
02 Φεβρουαρίου 2016, ώρα 16:00
Σε εξάωρη στάση εργασίας προχωρούν οι νοσηλευτές την ερχόμενη Δευτέρα αφού τα διοικητικά συμβούλια των Κλάδων Γενικής νοσηλευτικής και νοσηλευτικής ψυχικής υγείας της ΠΑΣΥΔΥ υιοθέτησαν την πρόταση των Γραμματειών τους, όπως αυτή λήφθηκε κατά τη χθεσινή έκτακτη κοινή συνεδρίαση 

Οι Κλάδοι των νοσηλευτών, αποφάσισαν όπως προχωρήσουν στην εφαρμογή των απεργιακών μέτρων την ερχόμενη Δευτέρα και όχι ενωρίτερα, σε μια προσπάθεια να δοθεί χρόνος στα δύο εμπλεκόμενα Υπουργεία Υγείας και Οικονομικών να αντιδράσουν. 

Έτσι σε περίπτωση που υπάρξει θετική αντίδραση, κυρίως από το υπουργείο Οικονομικών και κληθούν για "σοβαρή συζήτηση" των αιτημάτων τους που βρίσκονται σε εκκρεμότητα εδώ και δύο περίπου χρόνια, και οι δύο Κλάδοι δηλώνουν έτοιμοι να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις και να προσέλθουν στο διάλογο. 

Σε αντίθετη, περίπτωση, όπως ανέφερε στο philenews ο πρόεδρος του Κλάδου των νοσηλευτών γενικής νοσηλευτικής Πρόδρομος Αργυρίδης, "τα μέτρα θα εφαρμοστούν και θα μελετήσουμε και τα παραπέρα βήματα μας". 

Να υπενθυμίσουμε ότι τα κύρια θέματα για τα οποία οι νοσηλευτές προχωρούν σε μέτρα είναι: 

- η άρνηση της εργοδοτικής πλευράς για αποπαγοποίηση των θέσεων πρώτου διορισμού που εκκρεμούν ενώπιον της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας από το 2011
- η άρνηση της εργοδοτικής πλευράς για συζήτηση και βελτίωση του καθεστώτος εργοδότησης των εκτάκτων και να σταματήσει άμεσα την "κλοπή" του 10% από τον μισθό των εκτάκτων πουέχουν συμπληρώσει 24 μήνες υπηρεσίας
- η σοβαρή υποστελέχωση των τμημάτων η οποία επιδεινώνεται λόγω της στάσης της εργοδοτικής πλευράς να προχωρεί σε δημιουργία νέων τμημάτων χωρίς την ανάλογη στελέχωση
- η άρνηση της εργοδοτικής πλευράς να συζητήσει την αποπαγοποίηση των θέσεων προαγωγής για διόρθωση του κενού που υπάρχει στην Διοικητική δομή των νοσοκομείων. 

Σταθερή η ανεργία στο 15,7% για την Κύπρο
Στο 10,4% κυμάνθηκε η ανεργία στην ευρωζώνη το Δεκέμβριο
Inbusiness.com
Στο 10,4% κυμάνθηκε η ανεργία στην ευρωζώνη το Δεκέμβριο του 2015, σημειώνοντας πτώση από το 10,5% του Νοεμβρίου και το 11,4% που ανήλθε το Δεκέμβριο του 2014. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό που καταγράφεται στην ευρωζώνη από το Σεπτέμβριο του 2011.
Στην Κύπρο το ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε σταθερό στο 15,7% όπως ήταν το Νοέμβριο και αποτελεί το τέταρτο υψηλότερο ποσοστό και αντιστοιχεί σε 66.000 άτομα, σε πτώση όμως αντίστοιχα με το 16,5% του Δεκεμβρίου του 2014.
Αντίστοιχα στην ΕΕ των 28 η ανεργία καταγράφηκε στο 9% το Δεκέμβριο, σταθερή σε σχέση με το Νοέμβριο, αλλά πτωτική σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2014 - το χαμηλότερο καταγεγραμμένο ποσοστό από τον Ιούνιο του 2009.
H Εurostat, που δημοσιοποίησε αυτά τα στοιχεία, εκτιμά ότι 21.944.000 άνδρες και γυναίκες στην ΕΕ28 εκ των οποίων 16.750 άνδρες και γυναίκες στην ευρωζώνη ήταν άνεργοι, μείωση κατά 52.000 άτομα στην ΕΕ των 28 και 49.000 στην ευρωζώνη σε σχέση με πέρσι - 2026 και 1501 λιγότεροι άνεργοι σε σχέση με το Νοέμβριο.
Τσεχία και Γερμανία μοιράζονται τα χαμηλότερα ποσοστά (4,5%) και ακολουθούν Μάλτα και ΗΒ με 5,1%. Τα υψηλότερα παραμένουν στην Ελλάδα με 24,5% (που όμως πρόκειται για στοιχεία του Οκτωβρίου) και στην Ισπανία με 20,8%. Σε σχέση με πέρσι η ανεργία μειώθηκε σε 23 κράτη μέλη, έμεινε σταθερή μόνο στην Εσθονία και αυξήθηκε σε Φιλανδία (από 9.0% σε 9.5%), Αυστρία (από 5.6% σε 5.8%), Λετονία (από 10.1% σε 10.2%) και Ρουμανία (από 6.6% σε 6.7%).
Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν σε Ισπανία (από 23.6% σε 20.8%), Σλοβακία (από 12.4% σε 10.6%) και Πορτογαλία (από 13.6% σε 11.8%).
Σε σχέση με την ανεργία των νέων κάτω των 25, τα στοιχεία δείχνουν ότι 4.454.000 νέοι ήταν άνεργοι το Δεκέμβρη του 2015, 3.057.000 των οποίων στην ευρωζώνη, πτώση κατά 426 000 άτομα στην ΕΕ των 28 και 229 000 στην ευρωζώνη, στοιχεία που αντιστοιχούν σε ποσοστά 19,7% στην ΕΕ των 28 και 22,0% στην ευρωζώνη (21% και 23% αντίστοιχα το Δεκέμβρη του 2014). Το χαμηλότερο ποσοστό κατέγραψε η Γερμανία, με μόλις 7% και το υψηλότερο η Ελλάδα με 48,6% (στοιχεία Οκτωβρίου). Στην Κύπρο το ποσοστό παραμένει σταθερό από τον Οκτώβριο στο 31,7%, πτωτικά σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρσι (34,3%).

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

1 σχόλιο:

  1. Η Γενική Συνέλευση της Φοιτητικής Ένωσης του Ανώτατου Ξενοδοχειακού Ινστιτούτου Κύπρου (Φ.ΕΝ.ΑΞΙΚ), η οποία συνέρχεται σήμερα, 5 Φεβρουαρίου, στέκεται αλληλέγγυα στον δίκαιο αγώνα που διεξάγουν οι εργαζόμενοι της Ξενοδοχειακής Βιομηχανίας.

    Με ανακοίνωση τους οι Φοιτητές του ΑΞΙΚ τονίζουν τα ακόλουθα:

    «Εμείς οι φοιτητές του ΑΞΙΚ, οι αυριανοί εργαζόμενοι στον τομέα της Ξενοδοχειακής Βιομηχανίας, ενώνουμε τη φωνή μας, στον αγώνα που ξεκινάτε, για να διασφαλίσετε τα δικαιώματα σας.

    »Στεκόμαστε στο πλευρό σας, στην απόφαση σας να προχωρήσετε στη λήψη απεργιακών μέτρων σε όσα ξενοδοχεία δεν επαναφέρουν τους μισθούς και τα ωφελήματα σας, καθώς και την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων όπως έπρεπε να πράξουν από την 1/1/2016.

    »Η επίθεση που δέχονται τα δικαιώματα τόσο των φοιτητών όσο και των εργαζομένων από την εφαρμογή των αντιλαϊκών πολιτικών της Κυβέρνησης – Τρόικα δεν έχει σταματημό. Ως φοιτητές έχουμε δεχτεί μια σειρά από τις αποκοπές των δικαιωμάτων μας, με αποκορύφωμα το κουτσούρεμα της φοιτητικής χορηγίας και του φοιτητικού πακέτου, με τον αποκλεισμό μεγάλου αριθμού συμφοιτητών μας. Επιθέσεις που δεχτήκατε και εσείς με τις αποκοπές μισθών και απώλεια εργασιακών δικαιωμάτων.

    »Η μόνη απάντηση, για να επαναφέρουμε τα κεκτημένα μας, είναι η οργανωμένη και κοινή πάλη των εργαζομένων και της νεολαίας».

    ΑπάντησηΔιαγραφή