Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

Ωρομίσθιοι δημοσίου, αβέρωφ για γιατρούς και ξενοδοχειακή βιομηχανία

Αρνητικός ο ΥΠΟΙΚ στην επέκταση της εργοδότησης εποχικών ωρομισθίων - See more at: http://www.24h.com.cy/economy/item/114131-arnhtikos-o-ypoik-stin-epektasi-ths-ergodotisis-epohikon-oromisthion.html#sthash.6V3D7Xjr.dpuf

Χωρίς να απορρίπτει τα όποια αιτήματα επί της αρχής, ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης άναψε κόκκινο στο αίτημα για την επέκταση της απασχόλησης του ωρομίσθιου εποχικού προσωπικού στη δημόσια υπηρεσία στους 11 μήνες.
Μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, ο κ. Γεωργιάδης υπενθύμισε πως οι μισοί των 1656 ωρομίσθιων υπαλλήλων βρισκόντουσαν το 2013 προ του κινδύνου απώλειας της εργασίας τους, κάτι που όχι μόνο αντιμετωπίστηκε αλλά επεκτάθηκε η περίοδος απασχόλησής τους από τους έξι μήνες στους οκτώ μήνες.
«Δεν μπορεί έτσι απλά να πάμε από τους έξι στους οκτώ και από τους οκτώ στους έντεκα μήνες», είπε.
Υπενθυμίζεται ότι 1.656 άτομα εποχικού ωρομίσθιου προσωπικού εξασφάλισαν εργασία για έξι μήνες με την επιβολή της αποκοπής 0,8% μέχρι 2% στους εργαζόμενους στη δημόσια υπηρεσία, η οποία κάλυψε τη δαπάνη για το κράτος. Επιπλέον με νέα απόφαση το κράτος επέκτεινε την εργοδότησή τους στους οκτώ μήνες, υιοθετώντας παράλληλα μείωση των κλιμάκων εισδοχής κατά 10%.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας, Ανδρέας Φακοντής, ήγειρε το θέμα της επέκτασης της εργοδοσίας εποχικού προσωπικού όπως οι δασοπυροσβέστες και οι ναυαγοσώστες.
Λέγοντας ότι ενώπιον του υπάρχουν πάρα πολλά αιτήματα αλλά όχι κάτι επίσημο, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως «με λίγα λόγια ανάγκες πολλές και οι πλείστες είναι δικαιολογημένες, αλλά οι δυνατότητες του κράτους είναι καθορισμένες και συγκεκριμένες”.
«Θα ήταν ανεύθυνο και θα βάζαμε την οικονομία μας σε περιπέτειες, αν ξεκινούσαμε να ικανοποιούμε ανάγκες αδιαφορώντας για τις δυνατότητες», πρόσθεσε.
Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι το μόνο αίτημα ήταν η πρόσληψη 50 εκτάκτων που αποσπάστηκαν στο Υπουργείο Εργασίας για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.
«Οι δυνατότητες μας δεν είναι απεριόριστες και ως εκ τούτου θα εξετάζονται τα αιτήματα, αν είναι εύλογο, για παράδειγμα πόσες είναι οι ανάγκες για δασοπυροσβέστες, θα εξετάζονταν στη βάση των δυνατοτήτων», είπε και πρόσθεσε: «Συνεπώς το ένα βασικό σημείο το οποίο θέλω να εξηγήσω είναι ότι πρέπει να λειτουργούμε στη βάση των αναγκών του κράτους και των υπηρεσιών και όχι ανάποδα».
Σε σχέση με την έννοια της επιδότησης της εργασίας, δηλαδή αντί να παίρνουν ανεργιακό ή να ψάχνουν για δουλειά αλλού να απασχολούνται στη δημόσια υπηρεσία, ο κ. Γεωργιάδης υπέδειξε ότι υπάρχουν και οι χιλιάδες ανέργων που ψάχνουν δουλειά. «Γιατί μόνο αυτή την κατηγορία των εργαζομένων και όχι τις πολλές χιλιάδες των ανέργων; Πολλοί άνεργοι θα ενδιαφέρονταν έστω και τρεις μήνες και να παίρνουν αυτό το μισθό», είπε.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο κ. Φακοντής είπε πως η επέκταση της εργοδοσίας του ωρομίσθιου προσωπικού στους 11 μήνες θα γίνει χωρίς ιδιαίτερο κόστος, αφού σήμερα εισπράττονται €20 εκατομμύρια από τις αποκοπές στη δημόσια υπηρεσία, έναντι €18 εκατ που είναι η δαπάνη της εργοδοσίας των ωρομίσθιων, ενώ την ίδια ώρα θα εξοικονομούνται €8 εκατ που δαπανούνται σε ανεργιακά επιδόματα.
«Εμείς εκτιμούμε ότι υπάρχει δυνατότητα επέκτασης, θα καλυφθούν άμεσες ανάγκες, θα καλυφθούν σοβαρά προβλήματα και η επέκταση της απασχόλησης θα βοηθήσει ιδιαίτερα για κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών χωρίς ιδιαίτερο κόστος», είπε.
Από την πλευρά του, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Νουρής είπε πως η θέση της Κυβέρνησης για το θέμα ακούστηκε ξεκάθαρα, όπως είπε. «Εκεί και όπου υπάρχουν ανάγκες θα μελετηθούν και αν προκύπτουν τέτοιες ανάγκες, θα συζητηθεί ενδεχόμενη απασχόληση», είπε.
Εκπρόσωποι των συντεχνιών έθεσαν το θέμα του τερματισμού της μείωσης των κλιμάκων εισδοχής, καθώς και της επέκτασης του χρόνου εργοδότησης, λέγοντας ότι με την 11μηνη πρόσληψή τους θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στελέχωσης που αντιμετωπίζει η δημόσια υπηρεσία.
ΠηγήKYΠΕ

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΣΑΛΟΣ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ
Αβέρωφ : Μας εξευτέλισαν 5 γιατροί-συνδικαλιστές ...

Nomisma.com.cy
01 Φεβρουαρίου 2016, ώρα 18:09
Για 'εξευτελισμό', όπως τον χαρακτήρισε, της Βουλής από πέντε συνδικαλιστές, έκανε λόγο ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Ο κ. Νεοφύτου απαντούσε σε ερώτηση δημοσιογράφου για το θέμα που προέκυψε με την πρόταση νόμου για το όριο αφυπηρέτησης των γιατρών, εξερχόμενος από τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, στο Προεδρικό.

«Μια ομάδα γιατρών, συνδικαλιστών, εξευτέλισαν τη Βουλή. Λυπούμαι», είπε. Μπράβο στους συνδικαλιστές, πρόσθεσε, «λυπούμαι για τη Βουλή».

Γίνεται, διερωτήθηκε, «υπό τον εκβιασμό της απεργίας να μην συζητά το νομοθετικό σώμα»;

«Και δεν εξετάζω εάν κάποιος έχει δίκιο ή άδικο με την άποψη της αύξησης του ορίου αφυπηρέτησης των γιατρών», ανέφερε. Σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου «άλλο είναι το ζήτημα».

Δεν μπορείς υπό τον εκβιασμό απεργιών, μόλις σου είπαν απεργία, και εν μέσω απεργίας να «αναδιπλώνεσαι ανωμάλως». Πού είναι η αξιοπρέπεια, διερωτήθηκε, «η μίνιμουμ αξιοπρέπεια στους Βουλευτές, στα κόμματα;»

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ συνέχισε λέγοντας ότι «αν κάτι πρέπει να αλλάξουμε σε αυτόν τον τόπο είναι και τη νοοτροπία μας». Από την άλλη, είπε, «δικαίωμά τους η απεργία αλλά δικαίωμά τους η απεργία για θέματα που έχουν να κάνουν τόσο με τους ίδιους τους γιατρούς, αλλά και την απεργία που την στρέφουν; Ενάντια σε ποιον»;

«Δεν τους αρέσει ο Αβέρωφ, δεν τους αρέσουν οι θέσεις μου, δεν τους αρέσει η πρωτοβουλία του ΔΗΣΥ και άλλων κομμάτων; Ας έρθουν εκτός ωρών εργασίας έξω από την Πινδάρου, να πουν ό,τι θέλουν, να πουν ότι δεν θα ξαναψηφίσουν ΔΗΣΥ, να πουν ότι `δεν πάνε` τον Αβέρωφ».

Οι ασθενείς, διερωτήθηκε, «τι τους έφταιξαν; Ο ασθενής τι τους έφταιξε και κάνουν απεργία, επειδή έχει κατατεθεί εδώ και ενάμιση χρόνο μια πρόταση νόμου;»

Και γιατί, διερωτήθηκε, «τα κόμματα που σήμερα αναδιπλώθηκαν ανωμάλως, γιατί δεν το έκαναν και πριν ένα μήνα;»

Ο κ. Νεοφύτου εξέφρασε την άποψη ότι «πρέπει ν` αλλάξουμε νοοτροπίες σε αυτόν τον τόπο και όλοι πρέπει να συμβάλλουμε».

Ανέφερε ακόμη ότι ακούει επιχειρήματα ότι πάνω από 65 χρόνων δεν μπορεί κάποιος να είναι χειρούργος γιατί είναι κίνδυνος στη δημόσια υγεία. Καλά, διερωτήθηκε, «εάν είσαι 65 χρονών και ενός μηνός είσαι δημόσιος κίνδυνος αν χειρουργείς στα δημόσια νοσηλευτήρια, αλλά εάν συνταξιοδοτηθείς και την επόμενη ημέρα πας σε μια ιδιωτική κλινική και μπορείς να χειρουργείς ως τα 80, δεν υπάρχει θέμα δημόσιας υγείας;» «Ας έρθουν να πουν αν δέχονται οι γιατροί να κάνουμε μια νομοθεσία, στα 65 (να) τους παίρνουμε την άδεια εξάσκησης του επαγγέλματος», είπε.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ αναφέρθηκε και σε σχόλια ότι φωτογραφίζονται κάποιοι γιατροί που αφυπηρετούν σύντομα. «Εάν αυτό είναι το θέμα δεν έχω κανένα πρόβλημα να δεχθούμε να περάσουμε τον νόμο ο οποίος να ισχύει από 1/1/2017, χωρίς να έχουμε πρόσωπα μπροστά μας». Αλλά και κάτι άλλο, πρόσθεσε, «κανείς ούτε οι νομοθέτες που ψήφισαν τους νόμους δεν τους διαβάζουμε».

Σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου «επί της προηγούμενης διακυβέρνησης, της αριστερής διακυβέρνησης, ψηφίσαμε το συνταξιοδοτικό». Τι προνοεί;, διερωτήθηκε, «το διαβάσαμε;», για να συνεχίσει να πει ότι «από το 63 πήγαμε στο 65ο για το σύνολο της δημόσιας υπηρεσίας». Αλλά, διευκρίνισε, «αυτός ο νόμος που ψηφίσαμε προβλέπει ότι κάθε πέντε χρόνια, δηλαδή σε δύο χρόνια, πρέπει να γίνει μελέτη που θα αυξάνεται το όριο αφυπηρέτησης κατά έξι μήνες σε συνάρτηση με το όριο ζωής και με βάση τη φόρμουλα και με βάση το σημερινό όριο ζωής στην Κύπρο καταληκτικά θα φτάσουμε στο 68ο έτος».

Απλά, είπε, «είμαστε μια χώρα των συνθημάτων που δεν διαβάζουμε ούτε και αυτά που ψηφίζουμε και ακούμε και επιχειρήματα και συνθήματα `κάνουν νόμο για πέντε γιατρούς που είναι δικοί τους`».

Όχι, σημείωσε, «εάν είναι αυτό το ζήτημα να κάνουμε το νόμο να ισχύει σε ένα χρόνο». Ακούω επιχειρήματα, ανέφερε και τα επαναλαμβάνω `δεν μπoρούν να εξασκούν σωστά τη δουλειά τους γιατί είναι γέροι`, καλά στις ιδιωτικές κλινικές τι συμβαίνει;»

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι δεν είναι στην πολιτική για να κάνει στροφή 180 μοιρών μόλις του χτυπήσουν την κόρνα του αυτοκινήτου.

«Είμαι εδώ στην πολιτική να αντιμετωπίσω επιχειρήματα, να με πείσουν για τα επιχειρήματα και λυπούμαι ειλικρινά που πέντε συνδικαλιστές έχουν εξευτελίσει το νομοθετικό σώμα», πρόσθεσε.

Εν μέσω απεργίας να κάνει στροφή η Βουλή, είπε, προσθέτοντας ότι «θα μπορούσαν κάλλιστα να το εγκρίνουν ή να το καταψηφίσουν».
Σε θέση μάχης και οι εργαζόμενοι στη ξενοδοχειακή βιομηχανία
01 Φεβρουαρίου 2016, ώρα 15:00
Ολοκληρώθηκαν την περασμένη βδομάδα οι συναντήσεις του Συνδικαλιστικού Κινήματος με τους Συνδέσμους Ξενοδόχων για το θέμα της ανανέωσης της Συλλογικής Σύμβασης που ισχύει στην ξενοδοχειακή βιομηχανία και της εφαρμογής της και του αιτήματος των εργαζομένων για νομική ρύθμιση βασικών δικαιωμάτων τους και αύριο συνέρχονται από κοινού τα Συμβούλια των Συντεχνιών για λήψη απόφασης για κήρυξη της ξενοδοχειακής βιομηχανίας σε κατάσταση απεργίας, ανακοίνωσαν ΣΥΞΚΑ – ΠΕΟ και ΟΥΞΕΚΑ –ΣΕΚ.

Δυστυχώς από τη μία οι ξενοδόχοι αθετούν τη συμφωνία για επαναφορά των δικαιωμάτων των εργαζομένων από την 1/1/2016 και από την άλλη το Υπουργείο Εργασίας και η ίδια η Υπουργός Εργασίας παρουσιάζονται απρόθυμοι να προωθήσουν μέτρα στήριξης των εργαζομένων, περιλαμβανομένων των νομικών ρυθμίσεων, αναφέρεται σε ανακοίνωση των συντεχνιών.

Οι συντεχνίες αναφέρουν ότι ανά πάσα στιγμή θα παίρνονται απεργιακά μέτρα όποτε, εκεί και όπου κριθεί σκόπιμο και αναγκαίο και καταλήγοντας αναφέρουν ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλη επιλογή, αφού μετά από τις τόσες θυσίες τους, εισπράττουν την έντονη εκμετάλλευση και την γενίκευση της παραβίασης των δικαιωμάτων τους και της συλλογικής τους σύμβασης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου