Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

Γιατροί και λεωφορεία Ζήνων

ΑΠΟ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Τελεσίγραφο για νέες απεργίες στη δημόσια υγεία
Nomisma.com.cy
30 Ιανουαρίου 2016, ώρα : 16.20
Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ), Σωτήρης Κούμας, κάλεσε σήμερα εκ νέου τα κοινοβουλευτικά κόμματα να κάνουν δεύτερες σκέψεις και αποσύρουν την πρόταση νόμου που κατατέθηκε προς συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου, η οποία αφορά την παράταση του ορίου αφυπηρέτησης για τους Ιατρούς του Δημόσιου Τομέα Υγείας από το 65ο στο 68ο έτος ηλικίας.
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, με αφορμή τη στάση εργασίας που θα πραγματοποιήσουν την προσεχή Δευτέρα οι γιατροί του δημοσίου, ο κ. Κούμας προειδοποίησε ότι εάν δεν αποσυρθεί η συγκεκριμένη πρόταση νόμου, περαιτέρω μέτρα θα εξετάζονται επί καθημερινής βάσεως και θα ανακοινώνονται ανάλογα, διαμηνύοντας ταυτόχρονα στους βουλευτές ότι έχουν περιθώριο μέχρι τη Δευτέρα να δώσουν λύση.
Ωστόσο, ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ ανέφερε πως η προκήρυξη για τη στάση εργασίας ισχύει μέχρι στιγμής, εξηγώντας ότι οι γιατροί θα προσέλθουν κανονικά τη Δευτέρα στα νοσοκομεία στις 07:30 και στις 08:30 θα ξεκινήσει η στάση εργασίας η οποία θα τελειώσει στις 14:30.
Όπως είπε “οι ασθενείς που έχουν κλεισμένα ραντεβού δυστυχώς δεν θα εξυπηρετηθούν, αλλά θα εξυπηρετηθούν μόνο τα πολύ επείγοντα περιστατικά και όποια χρήζουν άμεσης εξυπηρέτησης, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι δεν θα κινδυνεύσουν ασθενείς.
“Κατανοώ τους φόβους του κόσμου για τη Δευτέρα, αλλά δεν πρέπει συνέχεια να εκμεταλλευόμαστε το ότι επειδή η υγεία είναι ευαίσθητος τομέας οι γιατροί δεν πρέπει να αντιδρούν με τίποτε. Νομίζω ότι προτού ληφθούν κάποιες αποφάσεις επιτέλους θα πρέπει να διαβουλεύονται με τους άμεσα ενδιαφερομένους. Γιατί η ευθύνη, δηλαδή, να είναι μόνο πάνω σε μας;”, είπε.
Σε ερώτηση εάν δεν αποσυρθεί η πρόταση νόμου που έχει κατατεθεί τί προστίθενται να κάνουν οι γιατροί, ο κ. Κούμας είπε ότι “αν δεν αποσυρθεί, επί καθημερινής βάσεως, θα συνεδριάζουμε και θα προχωρούμε με κλιμακωτά μέτρα”.
“Αν χρειαστεί και κάθε μέρα θα κάνουμε στάση εργασίας. Κατανοούμε τι επίπτωση μπορεί να έχει αυτό με τους ασθενείς αλλά πρέπει όλοι μας να καταλάβουμε ότι δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από την ευαισθησία του τομέα και να κάνουμε τέτοιες τοποθετήσεις, γιατί θεωρητικά οι γιατροί και οι υπόλοιποι λειτουργοί υγείας δεν μπορούν να αντιδράσουν. Ωστόσο, θεωρούμε ότι υπάρχει χρόνος μέχρι τη Δευτέρα για να λυθεί το θέμα”, σημείωσε.
Σε σχέση με την αναστάτωση που επικρατεί στα κρατικά νοσηλευτήρια από την πρόσφατη απόφαση της ΠΑΣΥΚΙ, η οποία με σχετική εγκύκλιο, καλεί τα μέλη της από τη Δευτέρα, 1η Φεβρουαρίου, να εξετάζουν μέγιστο αριθμό 20 προγραμματισμένων ασθενών στα εξωτερικά ιατρεία κατά τη διάρκεια της μέρας για τους ειδικούς γιατρούς και 30 ασθενείς για τους γενικούς γιατρούς, ο κ. Κούμας τόνισε ότι “η οδηγία αυτή θα εφαρμοστεί”, αφού όπως ανέφερε “είναι μια οδηγία, η οποία ισχύει βάση των κατευθυντήριων γραμμών που ισχύουν παγκόσμια, ώστε να μπορούμε να παρέχουμε ποιοτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη προς τους ασθενείς”.
“Δεν είμαστε μόνο εμείς που το εφαρμόζουμε. Δεν μπορεί ένα γιατρός να δίνει συνταγές ανοικτές για τρεις μήνες και έξι μπροστά. Αυτή είναι ιατρική; Αν είναι ιατρική αυτή και αν το αποδέχεται πρώτα - πρώτα ο Κύπριος πολίτης να το εφαρμόσουμε”.
Ωστόσο, ο κ. Κούμας αποκάλυψε στο ΚΥΠΕ ότι σήμερα αρχίζει ένα διάλογος με το αρμόδιο Υπουργείο, αφού χθες οι Ιατρικές Υπηρεσίες απέστειλαν έκθεση με τις εισηγήσεις τους πάνω στο θέμα.
“Επιτέλους”, είπε, “το Υπουργείο έχει καταθέσει τις δικές του απόψεις και θα αρχίσουμε σήμερα να τις συζητούμε. Δεν μπορώ να προδιαθέσω ότι θα πάρουμε απόφαση, αλλά το θετικό σήμερα είναι ότι αρχίζει ο διάλογος. Και μεις το θεωρούμε εποικοδομητικό και θετικό και θα συμμετέχουμε στο διάλογο και πιστεύουμε μέσα από αυτό θα βρεθούν πολύ καλές λύσεις”.
Σε παρατήρηση ότι ο Υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι δεν μπορούν να γίνουν άλλες προσλήψεις στο δημόσιο, λόγω Τρόικας, ο κ. Κούμας είπε: “Δεν θέλω να αναφέρομαι σε πολιτικές πτυχές του προβλήματος, αλλά θα μπορούσε να ζητηθεί εξαίρεση του Υπουργείου Υγείας”.
“Κατανοώ ότι όλα αυτά θα έχουν συνέπειες, αλλά ελπίζουμε οι ασθενείς να επιδείξουν κατανόηση, γιατί είναι με τη στήριξη τους που θα πετύχουμε. Δεν είναι ότι δεν θέλουμε να δουλέψουμε γιατί δουλεύουμε περισσότερο από αυτό που μπορούμε. Πόσο θα πάει όμως αυτό; Όταν θα κάνουμε το πρώτο λάθος λόγω της υπερφόρτωσης ο ένοχος θα είναι ο γιατρός και κανένας άλλος. Πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε τι σημαίνει ιατρικό επάγγελμα. Βλέποντας όλες αυτές τις καταστάσεις γύρω μας αναγκαζόμαστε να αντιδράσουμε, γιατί μας έχουν αφήσει στο έλεος του θεού”, κατέληξε


ΟΕΒ: Τα βάζει με τις συντεχνίες των κυβερνητικών γιατρών
Σχετικά με τα απεργιακά μέτρα για αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης
Inbusiness.com
Η απόφαση των Συντεχνιών των  Κυβερνητικών Ιατρών να λάβουν απεργιακά μέτρα τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου διαμαρτυρόμενες για την κατάθεση πρότασης νόμου στην Βουλή που προάγει την αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης στο 68ο έτος, σύμφων με την ΟΕΒ δεν πλήττει μόνο τους πάσχοντες.
"Η εξαγγελθείσα απεργία πλήττει και την εικόνα μιας αμιγώς επιστημονικής επαγγελματικής ομάδας από την οποία το κοινωνικό σύνολο αναμένει ψύχραιμη, νηφάλια και συγκροτημένη διαχείριση όλων των αναφυόμενων προκλήσεων", αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.

"Είναι ακατανόητο και άκρως απογοητευτικό, συντεχνίες επιστημόνων και δη των ιατρών μας, να καταφεύγουν σε απεργιακά μέτρα χωρίς να ακολουθήσουν καμιά από τις προβλεπόμενες διαδικασίες, πριν καν να συζητηθεί το θέμα στην Βουλή και χωρίς  να δώσουν την ευκαιρία στον διάλογο να λειτουργήσει", συνεχίζεται στην ανακοίνωση.

Όπως σημειώνεται, η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) δεν τοποθετείται επί της ουσίας της πρότασης νόμου, αφού όπως πάντα διαμορφώνει τις απόψεις της όταν ακούσει τα επιχειρήματα όλων των επηρεαζόμενων.

Ωστόσο, η ΟΕΒ καλεί τις συντεχνίες των Κυβερνητικών Ιατρών να άρουν τις απειλές για απεργίες. Προσβάλλουν το επίπεδο του πολιτισμού των μελών τους και  στρέφονται εναντίον αθώων και ευάλωτων πολιτών.

Τέλος, η ΟΕΒ καλεί επίσης για μια ακόμα φορά την Κυβέρνηση, να προχωρήσει με την νομοθετική ρύθμιση των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες, μια από τις οποίες είναι και η δημόσια υγεία.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
Συνεχίζεται για άλλες 48 ώρες η στάση εργασίας στα Λεωφορεία «Ζήνων» στη Λάρνακα
________________________________________
Συνέχιση της απεργίας που ξεκίνησαν σήμερα για άλλες 48 ώρες, δηλαδή μέχρι τις πέντε τα ξημερώματα της Πέμπτης 4 Φεβρουαρίου, αποφάσισαν σήμερα κατά τη διάρκεια Γενικής Συνέλευσης οι περίπου εκατό οδηγοί που εργάζονται στα λεωφορεία «Ζήνων» στη Λάρνακα.
Οι οδηγοί είχαν αποφασίσει την περασμένη εβδομάδα την πραγματοποίηση για σήμερα 24ωρης στάσης εργασίας, μετά την άρνηση της εταιρείας να επαναφέρει τη συλλογική σύμβαση, ως όφειλε, μετά τη λήξη τον Δεκέμβριο του 2015, του Μνημονίου Συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ των εργαζομένων και της «Ζήνων», προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε.
Σε δηλώσεις της η Νάντια Κυρίτση, Επαρχιακή Γραμματέας της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ – ΠΕΟ Λάρνακας, ανέφερε ότι «η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων αποφάσισε όπως κλιμακώσει τα απεργιακά μέτρα για ακόμα 48 ώρες.
Πρόσθεσε ότι η εταιρεία «έχει απειλήσει συναδέλφους, με αποτέλεσμα να έχουμε σήμερα περιορισμένα φαινόμενα απεργοσπαστών. Ωστόσο, οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι βρίσκονται τώρα μαζί μας και όλοι μαζί ενωμένοι παλεύουμε για εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης».

Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία ΠΕΟ - Pancyprian Federadion of Labour PEO's photo.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου