Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Αναστολή απεργιακών μέτρων ωρομισθίων στα νοσοκομεία και διαμαρτυρία ΕΚΥΣΥ

Αναστέλλονται τα απεργιακά μέτρα ωρομισθίων στα νοσηλευτήρια
Αναστολή των απεργιακών μέτρων που είχαν εξαγγελθεί από το ωρομίσθιο προσωπικό στα κρατικά νοσηλευτήρια, ανακοίνωσαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΠΑΣΥΕΚ ΠΕΟ και η αντίστοιχη της ΣΕΚ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση, οι δύο οργανώσεις σε συνάντηση που είχαν με τον Υπουργό Υγείας Γιώργο Παμπορίδη συζήτησαν το πρόβλημα της ελλιπούς στελέχωσης σε ωρομίσθιο προσωπικό που αντιμετωπίζουν τα κρατικά νοσοκομεία.
«Ο Υπουργός Υγείας αναγνώρισε τα σοβαρά προβλήματα τα οποία δημιουργούνται καθημερινά στις κρατικές ιατρικές υπηρεσίας αφού παραμένουν κενές πέραν των 200 θέσεων σε ωρομίσθιο προσωπικό» όπως αναφέρεται.
Σύμφωνα με τις συντεχνίες, ο Υπουργός έκαμε έκκληση προς τις συντεχνίες να αναστείλουν τα απεργιακά μέτρα που εξήγγειλαν και διαβεβαίωσε ότι τις προσεχείς δύο εβδομάδες θα εντατικοποιήσει τις απαιτούμενες διεργασίες σε όλα τα αρμόδια επίπεδα για να επιλύσει το θέμα της στελέχωσης των νοσοκομείων.
«Ενόψει της πιο πάνω διαβεβαίωσης του Υπουργού Υγείας, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ενημέρωσαν τον Υπουργό ότι θα αναστείλουν τα μέτρα που είχαν εξαγγείλει, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι προσπάθειες του Υπουργού θα έχουν θετική κατάληξη έτσι που να αποφευχθούν οριστικά τα απεργιακά μέτρα τα οποία θα δημιουργήσουν περαιτέρω προβλήματα» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το Υπουργείο Εργασίας δεν αντιλαμβάνεται σε τί κατάσταση έχει οδηγήσει τους χαμηλοσυνταξιούχους;
Η ΕΚΥΣΥ εκφράζει την μεγάλη της λύπη για το γεγονός ότι το Υπουργείο Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων δεν έχει αντιληφθεί το σοβαρό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και χιλιάδες συνταξιούχοι διαμαρτύρονται, ύστερα από τη νέα μείωση που υπέστη η μικρή επιταγή ή και την αποκοπή της σε κάποιους που έπαιρναν κάθε μήνα ως συμπλήρωμα της χαμηλής τους σύνταξης με βάση το σχέδιο ενίσχυσης των συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα.
Το Υπουργείο φαίνεται πως δεν έχει αντιληφθεί το σοβαρό ολίσθημα στο οποίο περιέπεσε και σταδιακά σε 12 μηνιαίες δόσεις θα αφαιρέσει την 13η σύνταξη που πήραν οι δικαιούχοι χαμηλοσυνταξιούχοι του ΕΕΕ. Το παράδειγμα που παρουσιάσαμε ως Οργάνωση για δικαιούχο χαμηλοσυνταξιούχο του ΕΕΕ που η σύνταξή του από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι 478 ευρώ τον μήνα και δικαιούται ακόμη 125 ευρώ μικρή επιταγή και τώρα του αφαιρούν 40 ευρώ τον μήνα, είναι πραγματικό.
Η ΕΚΥΣΥ θα ανέμενε από το Υπ. Εργασίας να διερευνήσει και να συζητήσει το πρόβλημα που παρουσιάστηκε για χιλιάδες συνταξιούχους και όχι να μιλά για ανυπόστατους ισχυρισμούς.
Σε ότι αφορά τον υπολογισμό των τόκων και της επιχορήγησης από τον ΚΟΑΠ στο συνολικό εισόδημα των συνταξιούχων με αποτέλεσμα να μειώνεται ή να αποκόπτεται τελείως η μικρή επιταγή, η ΕΚΥΣΥ επιμένει ότι δεν πρέπει να υπολογίζονται οι τόκοι μέχρι 1500 ευρώ, ούτε η επιχορήγηση από τον ΚΟΑΠ. Είναι μια πρόταση που υπέβαλε η Οργάνωσή μας επανειλημμένα στην Υπουργό Εργασίας, η οποία όμως δεν έγινε αποδεκτή με αποτέλεσμα το κόψε-κόψε από τα δικαιώματα των συνταξιούχων να συνεχίζεται.
Η ΕΚΥΣΥ καταγγέλλει πως η κυβέρνηση δεν λαμβάνει υπόψη και ηθελημένα αγνοεί τους λόγους για τους οποίους οι χαμηλοσυνταξιούχοι υποχρεώθηκαν και με δυσκολίες κάποιοι τα κατάφεραν να έχουν κάποιες αποταμιεύσεις για να τις χρησιμοποιήσουν στα δύσκολα χρόνια που είναι υποχρεωμένοι να έχουν πάρα πολλές ανάγκες για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ή σοβαρές εγχειρήσεις, τις οποίες δυστυχώς το κράτος δεν μπορεί να προσφέρει. Ιδιαίτερα τώρα που τα Νοσοκομεία εξαιτίας της μη εφαρμογής του ΓΕΣΥ δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τους δικαιούχους, με αποτέλεσμα συνταξιούχοι να περιμένουν χρόνια στις λίστες αναμονής και κάποτε να παρουσιάζεται το τραγικό φαινόμενο κάποιοι να φεύγουν από τη ζωή αναμένοντας την ημερομηνία εξέτασης ή εγχείρησης.
Η ΕΚΥΣΥ θα ζητήσει συνάντηση με την Υπουργό Εργασίας για συζήτηση των σοβαρών προβλημάτων που συνεχίζουν να υπάρχουν για τους συνταξιούχους και για απάντηση θεμάτων που υπέβαλε γραπτώς από τις 11 Ιανουαρίου 2016, χωρίς ωστόσο να δοθεί απάντηση ούτε να καθοριστεί συνάντηση. Συγκεκριμένα, κάποια από τα θέματα που θέλει να συζητήσει η ΕΚΥΣΥ είναι η αναδρομική πληρωμή στους δικαιούχους χαμηλοσυνταξιούχους του ΕΕΕ και το πολύ σοβαρό πρόβλημα που παρουσιάζεται σε περίπου 2,000 συνταξιούχους με σοβαρά προβλήματα υγείας και ανάπηρους και που ζήτησαν φροντίδα και ακόμη εξετάζεται η αίτησή τους εδώ και 1,5 χρόνο.
Απαράδεκτη η καθυστέρηση στην πληρωμή του ανεργιακού. Έτοιμοι για δυναμικές κινητοποιήσεις οι ξενοδοχοϋπάλληλοι!

Στην περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου προστίθεται ακόμη ένα σοβαρό πρόβλημα, αυτό της εποχικότητας της εργασίας που έχει ως αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι από τον Νοέμβριο μέχρι τον Απρίλη-Μάη να είναι άνεργοι και να περιμένουν την καταβολή των ανεργιακού επιδόματος για να ταΐσουν τις οικογένειές τους. "Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η καταβολή του ανεργιακού καθυστερεί μέχρι και τρεις μήνες ή και περισσότερους και να φέρνουν τις οικογένειες αυτές σε απελπιστική κατάσταση. Υπενθυμίζουμε πως για την επίλυση του προβλήματος αυτού ως Συντεχνίες πραγματοποιήσαμε αρκετές φορές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και είχαμε επανειλημμένες συναντήσεις με την Υπουργό Εργασίας», δήλωσε για το θέμα αυτό ο Ε.Γ. της ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ Αμμοχώστου Πανίκος Ιεράρχης και προειδοποίησε πως η Συντεχνία είναι έτοιμη να προχωρήσει στη λήψη δυναμικών μέτρων με μεγάλες κινητοποιήσεις των εργαζομένων ώστε να επιλυθεί άμεσα το ανθρωπιστικό αυτό πρόβλημα. «Ως Συντεχνία είμαστε συνεχώς στο πλευρό των ανθρώπων αυτών και βοηθάμε με όποιο τρόπο μπορούμε έμπρακτα δίνοντας ακόμη και τρόφιμα σε αυτές τις οικογένειες», είπε.
«Υπάρχουν δυστυχώς πολλές περιπτώσεις όπου οι εργαζόμενοι μένουν απλήρωτοι για μήνες ενώ κάποιοι άλλοι επαναπροσλαμβάνονται στα ξενοδοχεία την άνοιξη που ξεκινούν τις εργασίες τους και ακόμη περιμένουν το ανεργιακό επίδομα που έπρεπε να παίρνουν τους χειμερινούς μήνες. Αυτό είναι απαράδεκτο και οι άνθρωποι αυτοί αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης. Ενώ ακόμη μεγαλύτερο γίνεται το πρόβλημα όταν και οι δύο σύζυγοι είναι ξενοδοχοϋπάλληλοι και βγουν στη ανεργία. Ουσιαστικά, αυτές οι οικογένειες δεν έχουν κανένα πόρο», συμπλήρωσε ο Επαρχιακός Οργανωτικός Γραμματέας της ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ Αμμοχώστου Πέτρος Κουζάρης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου