Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Δύο δις η πρώη δόση τον Μάιο


Στον δρόμο θεωρείται πως βρίσκεται η πρώτη δόση της χρηματοδοτικής βοήθειας προς την Κύπρο μετά τη χθεσινή επί της αρχής απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) να χορηγήσει στήριξη υπό τη μορφή οικονομικής βοήθειας στην Κύπρο.

Η πρώτη δόση ανέρχεται στα δύο δις και θα εκταμιευθεί στα μέσα Μαϊου, ενώ η δεύτερη στο ένα δισεκατομμύριο και αναμένται να εκταμιευθεί εντός Ιουνίου.

Για την δεύτερη δόση, δεν αναμένεται να απαιτηθεί προηγουμένως αξιολόγηση της πορείας του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του ΕΜΣ, σε συνέχεια των αποφάσεων του Eurogroup της 25ης Μαρτίου, η Κύπρος θα λάβει βοήθεια έως 10 δισ. ευρώ και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα χορηγήσει περίπου τα 9 δισ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει οριστική/τελική έγκριση από το διοικητικό του συμβούλιο, ενώ το ΔΝΤ θα συμβάλει στο κυπριακό πακέτο με ένα δισ. ευρώ.

Η ανακοίνωση του ΕΜΣ φιλοξενεί επίσης δήλωση του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος υποστηρίζει πως «με τη χορήγηση έως 9 δισ. ευρώ τα κράτη μέλη της ευρωζώνης επιδεικνύουν αλληλεγγύη προς την Κύπρο». Σημειώνει ακόμα ότι «η εφαρμογή των προϋποθέσεων που συνδέονται με τη βοήθεια θα διασφαλίσει ότι η Κύπρος θα οικοδομήσει την οικονομία της σε σταθερή βάση». Από πλευράς του ο επικεφαλής του ΕΜΣ, Κλάους Ρέγκλινγκ, ανέφερε χθες πως το κυπριακό πρόγραμμα είναι το πρώτο πρόγραμμα προσαρμογής που χρηματοδοτείται απευθείας από τον ΕΜΣ, επισημαίνοντας ότι μέχρι τώρα ο ΕΜΣ έχει χρηματοδοτήσει πρόγραμμα για τη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα της Ισπανίας με 41 δισ. ευρώ. Ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε ακόμη ότι και μετά από αυτή τη δεύτερη βοήθεια, ο ΕΜΣ θα συνεχίσει να εκπληρώνει τον ρόλο του ως αποτελεσματική ασπίδα, καθώς διατηρεί ακόμη το 90% της δανειοδοτικής του ικανότητας ύψους 500 δισ. ευρώ.

πηγή: Πολίτης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου