Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Η νέα γενιά μεταναστεύει για δουλειά


Πρωτοβουλία EURES και πρώτη Έκθεση απασχόλησης
Η νέα γενιά μεταναστεύει για δουλειά

φιλελευθερος
Η νέα γενιά μεταναστεύει για δουλειάΛευκωσία: Η οικονομική κρίση και η ανοδική πορεία της ανεργίας σε συνδυασμό με τις ελάχιστες προοπτικές εργοδότησης εντός, οδηγεί πολλούς Κύπριους, κατά κανόνα νέους πτυχιούχους, στην επιλογή της μετανάστευσης.
Η Ευρώπη αλλά και πολύ πιο μακρινοί προορισμοί, όπως η Αυστραλία και ο Καναδάς, προσελκύουν πλέον το ενδιαφέρον τους. Ενδεικτικό του αυξημένου ενδιαφέροντος για εργοδότηση εκτός συνόρων δηλώνει ο αριθμός των τηλεφωνημάτων που το EURES, του υπουργείου Εργασίας, λαμβάνει καθημερινά, γύρω στα 30 από πέντε που αριθμούσαν το 2008. 

Υπό το βάρος των νέων οικονομικών δεδομένων, το EURES Κύπρου αναλαμβάνει πρωτοβουλία για υποβοήθηση εργαζομένων και ανέργων να εξεύρουν απασχόληση και προς την κατεύθυνση αυτή επεξεργάζεται τη διοργάνωση της 1ης Έκθεσης εξεύρεσης εργασίας στην Ευρώπη. Η Έκθεση θα απευθύνεται σε πτυχιούχους με αντικείμενο σπουδών τούς κλάδους της μηχανικής και θα ακολουθήσουν άλλες εκθέσεις που θα αφορούν τους κλάδους της ξενοδοχίας και της ιατρικής επιστήμης.

Συγκεκριμένα, το κυπριακό EURES απηύθυνε πρόσκληση σε στελέχη 11 EURES των εξής χωρών: Αγγλία, Σκανδιναβία, Γερμανία, Αγγλία, Ιταλία, Βέλγιο, Σλοβακία, Τσεχία και Ολλανδία, για κάθοδό τους στη χώρα μας, με στόχο τη διοργάνωση ενημερωτικών συναντήσεων στις οποίες οι ενδιαφερόμενοι πολίτες θα αντλούν πληροφόρηση για τις δυνατότητες, τις απαιτήσεις και τους όρους απασχόλησης σε αυτές.

Η 1η Έκθεση εξεύρεσης εργασίας θα απευθύνεται σε πτυχιούχους σε θέματα μηχανικής (πολιτικοί μηχανικοί, μηχανολόγοι μηχανικοί κ.λπ.) όπως επίσης πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών. Η πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 14 Μαϊου 2013 στη Λεμεσό και η δεύτερη στις 15 Μαΐου στη Λευκωσία.

Τα στελέχη των EURES θα λειτουργήσουν ως εκπρόσωποι εργοδοτών και θα συγκεντρώσουν βιογραφικά σημειώματα των ενδιαφερόμενων και κατόπιν αξιολόγησης θα κληθούν σε συνεντεύξεις. 

Οι προσπάθειες του EURES θα συνεχιστούν και το φθινόπωρο, με τη διοργάνωση της δεύτερης Έκθεσης με θεματική τις ειδικότητες της ιατρικής, συμπεριλαμβανομένου και του κλάδου παραϊατρικών υπηρεσιών.

Επίσης, μια τρίτη Έκθεση θα έχει θεματική τα επαγγέλματα της ξενοδοχειακής-τουριστικής βιομηχανίας. Πληροφορίες του Φ αναφέρουν ότι το EURES εξετάζει το ενδιαφέρον χωρών της Σκανδιναβίας για εργοδότηση καταρτισμένου προσωπικού σε κέντρα σκι, κατά τη χειμερινή περίοδο για διάστημα τριών-τεσσάρων μηνών. Εκτιμάται ότι στις χώρες αυτές θα μπορούσε να εργοδοτηθεί ένας αριθμός Κυπρίων ξενοδοχοϋπαλλήλων, οι οποίοι ακριβώς τη χειμερινή περίοδο είναι με αναστολή της απασχόλησής τους.

Μια άλλη πτυχή που εξετάζουν οι λειτουργοί του EURES Κύπρου αφορά τη δημιουργία γέφυρας συνεργασίας με τις Υπηρεσίες απασχόλησης της Αυστραλίας, του Καναδά και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, καθώς παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον Κυπρίων για αυτές τις χώρες.

Γράφει: Αντωνία Λαμπράκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου