Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Το έγγραφο που θα κατατεθεί σήμερα στο Γιουρογρουπ


Σε πολιτική συμφωνία για το μνημόνιο της Κύπρου αναμένεται να καταλήξουν σήμερα το πρωί στο Δουβλίνο, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, κατά τη διάρκεια της άτυπης συνεδρίασης του Eurogroup, που προηγείται της διήμερης συνεδρίας του ECOFIN.
Οριστική απόφαση αναμένεται μέχρι το τέλος του μήνα και η εκταμίευση της πρώτης δόσης το πρώτο 15νθήμερο του Μάιου. Σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωζώνης, το σχέδιο του Μνημονίου της Κύπρου είναι ήδη διαθέσιμο, αλλά όχι οριστικό και επρόκειτο να λάβει την τελική μορφή του μέχρι την Παρασκευή. Πρόσθεσε ότι στη συνεδρίαση του Δουβλίνου αναμένεται να ληφθεί πολιτική απόφαση, και μετά θα ξεκινήσει η διαδικασία επικύρωσης στα κοινοβούλια χωρών της Ευρωζώνης που απαιτείται αυτή η διαδικασία.
Η εκτίμηση του εκπροσώπου είναι ότι η διαδικασία επικύρωσης θα ολοκληρωθεί μέσα στον Απρίλιο, ώστε να υπάρξει και η επίσημη απόφαση του Εurogroup. Η πρώτη δόση θα αποδεσμευθεί το πρώτο 15νθημερο του Μαΐου, εφόσον εκπληρωθούν όλες οι προϋποθέσεις, ανέφερε.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, την Παρασκευή οι Υπουργοί θα ενημερωθούν και για την αξιολόγηση της νομοθεσίας για το ξέπλυμα χρήματος.
Το 16σέλιδο έγγραφο που θα κατατεθεί
Το Sigmalive εξασφάλισε και παρουσιάζει το 16σέλιδο έγγραφο που θα τεθεί στο Eurogroup προς έγκριση. Το έγγραφο καταγράφει τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν μέχρι την καταβολή της πρώτης δόσης το πρώτο 15ήμερο του Μάη αλλά και τις προβλέψεις της Κομισιόν για την πορεία της κυπριακής Οικονομίας η οποία, βάσει τουλάχιστον των συγκεκριμένων προβλέψεων, προβλέπεται να επανέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης το 2015. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο μνημόνιο αναφέρεται πως σε περίπτωση που βρεθούν χρήματα πέραν των προβλεπόμενων (βλ. φυσικό αέριο) θα μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για αποπληρωμή με αντάλλαγμα τη χαλάρωση των προβλεπόμενων μέτρων.
 
Διαβάστε ΕΔΩ ολοκληρωμένο το μνημόνιο. Ακολουθεί αναλυτικό ρεπορτάζ.
 
Στο 16σέλιδο έγγραφο που θα παρουσιαστεί ενώπιον των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, καταγράφονται οι προβλέψεις των δανειστών για το πρόγραμμα, οι δεσμεύσεις στις οποίες έχει προβεί η Κυπριακή Δημοκρατία στις 25 Μαρτίου αλλά και κατά το πρώτο μνημόνιο του Νοεμβρίου καθώς επίσης και επιμέρους πτυχές της συμφωνίας όπως αυτές που διέρρευσαν στον τύπο τις τελευταίες δύο ημέρες από το Reuters και την Financial Times που αναφέρονται στην πώληση αποθεμάτων χρυσού και τη συρρίκνωση της κυπριακής οικονομίας την επόμενη διετία. Επίσης γίνεται η ανάλυση σύμφωνα με την οποία το χρέος της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει πλέον εκτοξευθεί στα 23 δις.
 
Οι αρνητικές προβλέψεις για την κυπριακή οικονομία για τη διετία 2013-14 φαίνονται ξεκάθαρα στον πιο κάτω πίνακα
Name
 
Όπως ξεκαθαρίζεται σε δύο σημεία του προσχεδίου σε όλες τις προβλέψεις δεν υπολογίζονται τα πιθανά οφέλη από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου για τα οποία γίνεται συγκεκριμένη αναφορά. Επίσης συγκεκριμένη αναφορά γίνεται για τα πιθανά έσοδα και το πώς αυτά θα διαμορφώσουν το μνημόνιο. Αν προκύψουν ευκαιριακά έσοδα τότε αυτά θα αποταμιευθούν ή θα χρησιμοποιηθούν για αποπληρωμή του χρέους. Αν προκύψει μία σταθερή πηγή εσόδων (όπως είναι η εκμετάλλευση του φυσικού αερίου) τότε θα «μειωθεί η ανάγκη για εφαρμογή επιπρόσθετων μέτρων τα επόμενα χρόνια».
 
Στο προσχέδιο αναφέρεται ρητώς ότι τα συμφωνηθέντα μέτρα τόσο του μνημονίου του περασμένου Νοεμβρίου που δεν έχουν ακόμη ψηφιστεί ή εφαρμοστεί όσο και αυτά του Eurogroup της 25ης Μαρτίου θα πρέπει να έχουν τεθεί σε ισχύ μέχρι την αποδέσμευση της πρώτης δόσης. Επίσης οι όποιες ανάγκες του κράτους θα επαναπροσδιοριστούν και θα καλυφθούν από τους προϋπολογισμούς της τριετίας 2015-2017 οι οποίοι θα κατατεθούν στους δανειστές. Σύμφωνα με το κείμενο σε περίπτωση που τα προβλεπόμενα έσοδα δεν φτάσουν σε ικανοποιητικά επίπεδα ή χρειαστεί να γίνουν επιπλέον κοινωνικές παροχές τότε η κυπριακή δημοκρατία θα κληθεί να βρει τους πόρους για να καλύψει αυτές τις ανάγκες.
 
Εκτενής αναφορά γίνεται στην εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος αλλά και τις υπόλοιπες πηγές εσόδων όπως την πώληση χρυσού και τις ιδιωτικοποιήσεις. Συγκεκριμένα για την πώληση χρυσού όπως γράψαμε από χθες θα γίνει για να αποπληρωθεί χρέος ύψους 1.4 δις προς την Κεντρική Τράπεζα. Πέραν των 400 εκατομμυρίων που θα αποφέρει η πώληση χρυσού θα πρέπει να παραχωρηθούν στην Κεντρική Τράπεζα και ακίνητα.
Στα συμπεράσματα του εγγράφου επισημαίνουν ότι τα αρνητικά σενάρια που μπορεί να οδηγήσουν σε αποτυχία του προγράμματος είναι σαφώς περισσότερα από τα θετικά.
 
Μαύρα τα μαντάτα για τη διετία 2013-2014
 
Προβλέπεται ότι θα υπάρξει συρρίκνωση του ΑΕΠ της τάξεως του 12,5%. Επιπρόσθετα, μετά από την ελεύθερη πτώση του ΑΕΠ θα υπάρξει ελεύθερη πτώση στους ρυθμούς ανάπτυξης. Το 2013 θα υπάρξει μείωση της τάξης του 13,9%, το 2014 η μείωση θα φθάσει το 5,9%. Ανάκαμψη θα ακολουθήσει το 2015-2016 με 1 και 2% αντίστοιχα. Το 2017 θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3% και το 2018, 4%.

 πηγή: Sigmalive

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου