Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ «TSOKKOS HOTELS»

Αποφασισμένοι είναι οι εργαζόμενοι να υπερασπιστούν τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις στην εταιρεία «Tsokkos Hotels». Για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 22 Ιουνίου, γενική συνέλευση των εργαζόμενων στα ξενοδοχεία της εταιρείας.

 Θέμα της συζήτησης ήταν η μονομερής ενέργεια της διεύθυνσης, η οποία χωρίς καμιά προειδοποίηση ή διαβούλευση, προχώρησε σε περικοπές μισθών των υπαλλήλων όπως και στην κατάργηση άλλων ωφελημάτων τους.

 Ύστερα από διεξοδική συζήτηση έγινε μυστική ψηφοφορία με την οποία ομόφωνα οι εργαζόμενοι εξουσιοδότησαν τις ηγεσίες των Συντεχνιών τους, να προχωρήσουν σε λήψη απεργιακών μέτρων, οποτεδήποτε κρίνουν κατάλληλη τη στιγμή, θέτοντας έτσι στην πραγματικότητα υπό κατάσταση απεργίας όλα τα ξενοδοχεία της εταιρείας.

 Οι Συντεχνίες των ξενοδοχοϋπαλλήλων είχαν καταγγείλει την περασμένη εβδομάδα με ανακοίνωση τους την αυθαιρεσία της Εταιρείας. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση των δύο συντεχνιών, αναφέρει:

«Καζάνι που βράζει οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία της «Tsokkos Hotels» μετά τις αυθαίρετες ενέργειες της εταιρείας για πετσόκομμα των μισθών και των ωφελημάτων τους. Συγκεκριμένα η εταιρεία, προχώρησε μονομερώς και χωρίς καμιά διαβούλευση ή ενημέρωση, σε αποκοπές από τους μισθούς τόσο των εργαζομένων, όσο και από διευθυντικά στελέχη της. Επίσης διέκοψε το ταμείο προνοίας από πολλούς εργαζόμενους, ενώ από κάποιους αφαιρέθηκαν ωφελήματα όπως το επίδομα διακεκομμένου ωραρίου, το επίδομα της Κυριακής και αποζημίωσης των εορτολογίων. Εργαζόμενοι με πενθήμερη εβδομάδα εργασίας εξαναγκάζονται να μετατραπούν με εξαήμερη εβδομάδα εργασίας, χωρίς να αποζημιώνει την έκτη μέρα εργασίας. Νεοπροσλαμβανόμενοι υπάλληλοι, κυρίως Ευρωπαίοι, έχουν ενημερωθεί ότι θα πρέπει να εργάζονται δωδεκάωρο κάθε μέρα, χωρίς να πληρώνονται υπερωρίες.

 Αυτά, και άλλα συμβαίνουν στη Δημόσια Εταιρεία «Tsokkos Hotels», με τους Διευθύνοντες Συμβούλους να αποποιούνται των ευθυνών τους. Όταν ρωτήθηκαν, ένας-ένας έλεγαν ότι δεν είχαν ιδέα και να μην βρίσκεται, έστω και ένας, να αναλάβει την ευθύνη.

Η εταιρεία μέχρι και τα μέσα της περασμένης εβδομάδας αρνείτο να δώσει τα δελτία πληρωμής των εργαζομένων της, γιατί φοβούνται ότι θα εντοπιστούν οι παρανομίες της. Το Υπουργείο Εργασίας ήδη έχει ενημερωθεί για τις ενέργειες της Εταιρείας «Tsokkos» και οι εργαζόμενοι είναι καζάνι που βράζει και έτοιμοι να πάρουν μέτρα για άρση της απαράδεκτης, παράνομης και αυθαίρετης και μονομερούς επέμβασης στους μισθούς και τα ωφελήματα των εργαζομένων». Πόσους Κύπριους προσέλαβαν και πόσους απέλυσαν;

Όπως δήλωσε στο «Εργατικό Βήμα», o Γ.Γ. της ΣΥΞΚΑ-ΠΕΟ, Λευτέρης Γεωργιάδης, «έχουμε συνηθίσει την εταιρεία τα τελευταία χρόνια να προσπαθεί ατεκμηρίωτα με ψεύδη και παραπλανητικά επιχειρήματα να πείσει την Κοινή Γνώμη ότι το Συνδικαλιστικό Κίνημα είναι εκείνο που ψεύδεται και παραπλανεί». «Προσωπικά δεν νιώθω την ανάγκη να απαντήσω ούτε για την εντιμότητα της εταιρείας ούτε για τη σοβαρότητα και υπευθυνότητα των Συντεχνιών.

 Ο τόπος μας είναι πολύ μικρός και η Κοινή Γνώμη γνωρίζει πολύ καλά το βίο και την πολιτεία όλων. Επειδή, όμως, στην ανακοίνωση της η εταιρεία καυχιέται για την προσφορά της στον τόπο και στους εργαζόμενους και καυχιέται για το γεγονός ότι απασχολεί πέραν των 1300 εργαζομένων στα ξενοδοχεία της, θα ήταν καλά να μας πει ταυτόχρονα πόσοι εξ αυτών είναι Κύπριοι και πόσοι από το εξωτερικό.

 Θα ήταν καλά, επειδή, όπως ισχυρίζεται η εταιρεία είναι ευαίσθητη και αγαπά τους Κύπριους εργαζόμενους υπαλλήλους της, να μας δώσει σε αριθμούς, πόσους Κύπριους εργαζόμενους προσέλαβε τα τελευταία χρόνια και πόσους Κοινοτικούς, όπως και πόσους Κύπριους και πόσους Κοινοτικούς απέλυσε τα τελευταία χρόνια».

 Όπως ανέφερε, ο Λευτέρης Γεωργιάδης, κάθε εταιρεία αποσκοπεί στο κέρδος και στο σύστημα που ζούμε αυτό είναι θεμιτό. «Μόνο που η συγκεκριμένη εταιρεία επιδιώκει το κέρδος με αθέμιτους τρόπους και στυγνή εκμετάλλευση των εργαζομένων. Δεν έχω κανένα πρόβλημα να επαναλάβω την άποψη ότι τέτοιοι εργοδότες ζημιώνουν όχι μόνο τον τομέα που εκπροσωπούν και το όνομα της Κύπρου ως τουριστικού προορισμού, αλλά ταυτόχρονα δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στην Ξενοδοχειακή Βιομηχανία με όλα όσα αυτό συνεπάγεται.

Είναι, λοιπόν, για αυτό το λόγο που τέτοιοι εργοδότες πρέπει να απομονώνονται γιατί δεν προσφέρουν τίποτα καλό παρά μόνο ζημιά, τόσο στον τομέα όσο και στην οικονομία του τόπου μας», τόνισε ο Γ.Γ. της ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ.

πηγή: ΠΕΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου