Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Η ΔΕΟΚ χαιρετίζει την ψήφιση της νομοθεσίας για δικαίωμα επιβολής πλαφόν - η ΕΠΑ εκφράζει προβληματισμό


«Δεν εξυπηρετούνται καλύτερα τα συμφέροντα του καταναλωτή»

fileleftheros

Η απόφαση για πλαφόν σε βασικά αγαθά προβληματίζει την ΕΠΑ


Λευκωσία: Προβληματισμό εκφράζει η ΕΠΑ για την έγκριση από τη Βουλή, νομοσχεδίου που δίνει τη δυνατότητα στον αρμόδιο υπουργό, να επιβάλλει ανώτατες τιμές χονδρικής και λιανικής πώλησης σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού, Λουκία Χριστοδούλου, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, είπε ότι η Επιτροπή δεν θεωρεί πως με τον καθορισμό ανώτατης τιμής εξυπηρετούνται καλύτερα τα συμφέροντα του καταναλωτή.

Το νομοσχέδιο περιλάμβανε αρχικά το ψωμί, το γάλα και το νερό, ενώ στη συνέχεια προστέθηκε ο κυπριακός καφές και το ηλεκτρικό ρεύμα, για το οποίο υπάρχει ήδη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας ότι δεν είναι δυνατόν να περιληφθεί στη νομοθεσία.



…............

Η ΔΕΟΚ χαιρετίζει την ψήφιση της νομοθεσίας για δικαίωμα επιβολής πλαφόν



onlycy.com June 1, 2012 
 
Η ΔΕΟΚ χαιρετίζει τη ψήφιση της νομοθεσίας για δικαίωμα επιβολής πλαφόν στις ανώτερες τιμές πώλησης σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης όπως είναι το ψωμί, το γάλα, το νερό και το ηλεκτρικό ρεύμα.

Σε ανακοίνωσή της, η ΔΕΟΚ αναφέρει ότι η αισχροκέρδεια που επικρατεί στη αγορά έχει καταστήσει τα πιο πάνω αγαθά από τα ακριβότερα στην Ευρώπη, σημειώνοντας πως οι Κύπριοι καταναλωτές αδυνατούν πλέον να ανταπεξέλθουν οικονομικά εφόσον οι αδικαιολόγητα ψηλές τιμές στην αγορά καίνε τα πορτοφόλια και εξανεμίζουν τα εισοδήματα τους.

Οπως προσθέτει αναμένει από τον Υπουργό Εμπορίου που είναι επιφορτισμένος με την εφαρμογή του νόμου να ενεργήσει τάχιστα και αποτελεσματικά, ώστε ο νόμος να αποκτήσει νόημα περιεχόμενο και πρακτική αξία στις σημερινές ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες για τους καταναλωτές.
”Ασφαλώς η επιβολή πλαφόν από μόνη της δεν μπορεί να αναχαιτίσει την έκρηξη της ακρίβειας και τις στρεβλώσεις που παρουσιάζονται στην αγορά. Το Τμήμα Καταναλωτών της ΔΕΟΚ διαπιστώνει αδράνεια και μη αποτελεσματική παρέμβαση από αρμόδιους φορείς και εποπτικά όργανα τα οποία είναι επιφορτισμένα για με την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών”, γράφει η ανακοίνωση.

Επίσης, αναφέρει πως ”η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην ουσία είναι ανενεργή και ανήμπορη να διαδραματίσει τον σημαντικό ρόλο που της ανέθεσε η πολιτεία στα πλαίσια της λειτουργίας της ελεύθερης αγοράς για διασφάλιση υγιούς και ανόθευτου ανταγωνισμού”, για να προσθέσει πως η Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας των Καταναλωτών υποφέρει από υποστελέχωση και αδυνατεί να ανταποκριθεί στο δύσκολο έργο της που είναι η ενημέρωση και η διασφάλιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των καταναλωτών.

Το τμήμα καταναλωτών της ΔΕΟΚ καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει τάχιστα στην μείωση του ηλεκτρικού ρεύματος ανακουφίζοντας τους καταναλωτές από το δυσβάστακτο βάρος των λογαριασμών της ΑΗΚ, ενώ καλεί και την Κεντρική Τράπεζα και τις διοίκησης των Εμπορικών Τραπεζών να εξεύρουν τρόπους μείωσης των δανειστικών επιτοκίων το ύψος των οποίων έχει δημιουργήσει ασφυξία σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

1 σχόλιο:

  1. ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟ ΠΛΑΦΟΝ ΣΕ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

    Η ΠΕΟ χαιρετίζει τη ψήφιση από τη Βουλή του Νομοσχεδίου «Ο Περί Καθορισμού Ανωτάτων Τιμών Χονδρικής Πώλησης σε ειδικές περιπτώσεις Νόμος του 2012» σύμφωνα με τον οποίο δίνεται η δυνατότητα στην εκάστοτε αρμόδιο Υπουργό να εκδίδει διάταγμα καθορισμού ανώτατης τιμής πώλησης (πλαφόν) σε κάποια προϊόντα (πλήρες γάλα, κοινό ψωμί, κυπριακός καφές και ηλεκτρικό ρεύμα), για περίοδο μέχρι 45 ημέρες, όταν το ύψους των τιμών είναι σε υπερβολικά πιο ψηλό επίπεδο απ’ ότι δικαιολογείται από τις διεθνείς και εγχώριες συνθήκες.



    Σημειώνουμε ότι η επέμβαση του Υπουργού θα γίνεται όταν αποδεδειγμένα στην αγορά υπάρχει αισχροκέρδεια και παρακωλύεται ο υγιής ανταγωνισμός και αυτό με στόχο να προστατευτεί ο καταναλωτής αλλά και η οικονομία στο σύνολο της. Υπενθυμίζουμε δε ότι για να προχωρήσει η κυβέρνηση στην κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου είχε απευθυνθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πήρε το πράσινο φως από την Επιτροπή.



    Πάγια θέση της ΠΕΟ είναι ότι ο «ελεύθερος» ανταγωνισμός από μόνος του δεν μπορεί να εξασφαλίζει την συγκράτηση των τιμών, γι’ αυτό το νομοσχέδιο είναι ένα όπλο στα χέρια της κυβέρνησης για να καταπολεμηθεί η αισχροκέρδεια αλλά και να προστατευτεί ο καταναλωτής.


    1 Ιουνίου 2012

    ΑπάντησηΔιαγραφή