Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

ΠΑΣΥΔΥ: οι μειώσεις μισθών στο δημόσιο σημαίνουν μεγαλύτερες μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα - οι εργοδότες βλέπουν την κρίση ως ευκαιρία


«Αναλάβαμε με πολλή υπευθυνότητα το μερίδιο που μας αναλογεί» ξεκαθαρίζει η ΠΑΣΥΔΥ

Ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ ανέφερε πως το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία είναι οι μεγάλες ζημιές των κυπριακών τραπεζών από το «κούρεμα», των ελληνικών ομολόγων και από την έκθεση τους στην ελληνική αγορά.
fileleftheros
Ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ ανέφερε πως το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία είναι οι μεγάλες ζημιές των κυπριακών τραπεζών από το «κούρεμα», των ελληνικών ομολόγων και από την έκθεση τους στην ελληνική αγορά.
Λευκωσία: Το θέμα της εφαρμογής του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ) και γενικότερα για την οικονομία της Κύπρου, συζήτησαν σε συνάντηση που είχαν την Τρίτη στα γραφεία του ΑΚΕΛ, αντιπροσωπεία του κόμματος υπό τον ΓΓ, Άντρο Κυπριανού και αντιπροσωπεία της ΠΑΣΥΔΥ, υπό τον ΓΓ, Γλαύκο Χατζηπέτρου.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Κυπριανού τη χαρακτήρισε εποικοδομητική κατά την οποία, όπως είπε, ακούσαμε με πάρα πολύ προσοχή τις σκέψεις της ΠΑΣΥΔΥ ιδιαίτερα για το θέμα του ΓρΣΥ. Ανέφερε πως θα διαβιβάσει τους προβληματισμούς της ΠΑΣΥΔΥ στο θέμα του ΓεΣΥ στα αρμόδια γραφεία της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, ώστε να ληφθούν υπόψη στο σχεδιασμό της θέσης του κόμματος για το ΓεΣΥ.

Γενικότερα για την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, ο κ. Κυπριανού είπε πως δέχεται επιδράσεις από την κατάσταση που υπάρχει γενικότερα σε πανευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο, καθώς και από την έκθεση των κυπριακών τραπεζών στην ελληνική οικονομία. «Διέρχεται λοιπόν (η κυπριακή οικονομία) μια παρατεταμένη περίοδο ύφεσης και είναι σημαντικό κατά την άποψη μας να ληφθούν όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα οποία θα βοηθούν όχι μόνο την κυπριακή αλλά όλες τις εθνικές οικονομίες, να κινηθούν, διότι αυτή τη στιγμή, επαναλαμβάνω, υπάρχει σε σειρά από χώρες της ΕΕ μια παρατεταμένη περίοδος ύφεσης ενώ άλλες είναι σε κρίση», είπε.

Ο Άντρος Κυπριανού σημείωσε ότι χρειάζεται να διαφοροποιηθούν οι πολιτικές που ακολουθούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και χρειάζεται και εδώ στην Κύπρο «να κατανοήσουν οι θιασώτες αυτών των πολιτικών ότι δεν οδηγούμαστε πουθενά με τις προσεγγίσεις της μονόπλευρης λιτότητας».

«Η δική μας η απαίτηση λοιπόν είναι να υπάρξει επιτέλους μια διαφορετική προσέγγιση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, προσέγγιση που πρέπει να μεταφερθεί και εδώ στην Κύπρο», είπε.

Όσον αφορά τη λήψη μέτρων, ο κ. Κυπριανού είπε πως αυτή είναι απαραίτητη για να ικανοποιήσουμε τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει έναντι της ΕΕ, όμως, όπως είπε, το ΑΚΕΛ έχει άποψη για το ποια θα είναι αυτά τα μέτρα, και όταν και εφόσον η Κυβέρνηση θα προωθήσει τις προτάσεις στη Βουλή θα υπάρξει ολοκληρωμένη τοποθέτηση.

«Είναι λανθασμένη η προσέγγιση πως οι συνέπειες της κρίσης θα πρέπει να αντιμετωπίζονται στρεφόμενοι μονόπλευρα στους εργαζόμενους του τόπου, όποιοι και αν είναι αυτοί οι εργαζόμενοι. Υπάρχει ο συσσωρευμένος πλούτος στον τόπο μας, υπάρχουν και μέσα στις σημερινές συνθήκες τα κέρδη και θα πρέπει να έχουν και τη δική τους συνεισφορά σε αυτή την προσπάθεια. Την ίδια στιγμή επιμένουμε ότι διαδικασίες που έχουν καθιερωθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια και που έχουν συμβάλει τα μέγιστα στο να μην προκαλείται με του ψύλλου πήδημα κοινωνική αναταραχή στο νησί μας, θα πρέπει να διαφυλαχθούν ως κόρη οφθαλμού. Δηλαδή για ζητήματα που αφορούν τους εργαζομένους θα πρέπει να προηγείται ο κοινωνικός διάλογος και να επιδιώκεται η λήψη αποφάσεων με όσο το δυνατό μεγαλύτερη συναίνεση», είπε.

Από την πλευρά του, ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ, στις δηλώσεις του είπε πως συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τους δημόσιους υπάλληλους και τη δημόσια υπηρεσία, την οικονομική κρίση και τα μέτρα, καθώς και το θέμα του ΓεΣΥ.

Για το ΓεΣΥ, ο κ. Χατζηπέτρου είπε πως η ΠΑΣΥΔΥ έχει απόψεις, καθώς στον τομέα της υγείας εργάζονται περίπου 4,5 χιλιάδες μέλη της συντεχνίας. «Παρά τις επιφυλάξεις μας ποτέ δεν θα είχαμε ένσταση σε ένα ΓεΣΥ που θα εξυπηρετήσει τον Κύπριο πολίτη και όχι τα συμφέροντα», είπε.

Όσον αφορά τα μέτρα, ο κ. Χατζηπέτρου ανέφερε πως οι εργαζόμενοι έχουν επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος μέχρι σήμερα. «Από την αρχή η θέση μας ήταν να αναλάβουμε το μερίδιο που μας αναλογεί και πιστεύω ότι το αναλάβαμε με πολλή υπευθυνότητα και αναμέναμε ότι και εκείνοι που έχουν μεγαλύτερες δυνάμεις θα συνεισέφεραν κατά τον ίδιο τρόπο για την αντιμετώπιση μιας μοναδικής κρίσης που αναπόφευκτα επηρέασε και την Κύπρο καθυστερημένα», είπε.

Ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ ανέφερε πως το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία είναι οι μεγάλες ζημιές των κυπριακών τραπεζών από το «κούρεμα», των ελληνικών ομολόγων και από την έκθεση τους στην ελληνική αγορά. «Αυτό δεν πρέπει να το παρασιωπούμε, ούτε να αναζητούμε ευθύνες από άλλους. Ασφαλώς και πρέπει να βρεθούν λύσεις για τις τράπεζες διότι είναι αναγκαίο να γίνει για να υπάρξει ευημερία και πρόοδος. Εμείς θέλουμε να συνεργαστούμε σε όλα τα θέματα με καλή πίστη για να βρούμε τις σωστές λύσεις για τον τόπο μας. Εκείνο που δεν δεχόμαστε είναι να μην θεωρούν τη δημόσια υπηρεσία και το δημόσιο υπάλληλο ως την πηγή των κακών αυτού του τόπου», ανέφερε.

Ο κ. Χατζηπέτρου είπε στη συνέχεια πως η δημόσια υπηρεσία αποτελείται από 18 χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους με βάση τον τελευταίο ετήσιο προϋπολογισμό. Διορισμένοι, όπως πρόσθεσε, είναι 14,5 χιλιάδες και υπάρχουν 3,5 χιλιάδες κενές θέσεις που καλύπτονται από έκτακτους υπαλλήλους. Ανέφερε επίσης πως οι δημόσιοι υπάλληλοι αποχωρούν μαζικά διότι, όπως είπε, δίνουν πίστη στους ψίθυρους ότι θα φορολογηθεί «άγρια το εφάπαξ».

Ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ είπε πως ο μέσος όρος του εφάπαξ μετά από 40 χρόνια υπηρεσίας κυμαίνεται μεταξύ 70 και 80 χιλιάδες ευρώ, τα οποία τα χρησιμοποιούν οι δημόσιοι υπάλληλοι για να κλείσουν τρύπες και όχι για να τα καταθέσουν στην Ελβετία, όπως είπε.

Ο κ. Χατζηπέτρου είπε πως ο ιδιωτικός τομέας είναι σε χειρότερη μοίρα, και σημείωσε πως η ΠΑΣΥΔΥ υπερασπίζεται γενικά τους εργαζομένους. «Ξέρουμε ότι ο απώτερος στόχος είναι γενικά ο εργαζόμενος, διότι την ώρα που γίνονται μειώσεις στο δημόσιο τομέα θα γίνουν πολλαπλάσιες μειώσεις στον ιδιωτικό τομέα και ακούσαμε εκπροσώπους εργοδοτικών οργανώσεων να λεν αλίμονο αν δεν περιορίζουμε δικαιώματα τώρα που είναι κρίση», είπε, προσθέτοντας πως αυτό δεν γίνεται μόνο στην Κύπρο αλλά και στην Ευρώπη και σε μεγαλύτερο, μάλιστα, βαθμό.

Ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ είπε πως οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν ένα αξιοπρεπή μισθό και μια αξιοπρεπή σύνταξη. «Αυτή τη στιγμή ο μέσος δημόσιος υπάλληλος δεν έχει επαγγελματικό σχέδιο σύνταξης, που το έχει ο καθένας. Εδώ, η συντεχνία με πολλή υπευθυνότητα και προβληματισμό για το κατά πόσο αυτό που έγινε ήταν σωστό, είχαμε δεχτεί να είναι και οι δημόσιοι υπάλληλοι στο γενικό σχέδιο κοινωνικών ασφαλίσεων με συνεισφορά, αλλά να διατηρήσουν το εφάπαξ, το οποίο έχουν σήμερα», είπε ο κ. Χατζηπέτρου.
…...........................

Χατζηπέτρου: Δεν είναι ο δημόσιος υπάλληλος η πηγή των κακών αυτού του τόπου

ΆΣΤΡΑ Τρίτη, 19 Ιουνίου 2012 14:56



Συνεργασία με καλή πίστη σε όλα τα θέματα ώστε να βρεθουν οι σωστές λύσεις για το τόπου προτείνει ο γ.γ. της ΠΑΣΥΔΥ τονίζοντας την ίδια ώρα πως σε καμία περίπτωση δεν αποδέχονται ότι ο δημόσιος υπάλληλος είναι η πηγή των κακών αυτού του τόπου.

Ο κ. Χατζηπέτρου ανέφερε ότι πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι αποχωρούν μαζικά διότι δίνουν πίστη στους ψίθυρους ότι θα φορολογηθεί το εφάπαξ εξηγώντας ότι ο μέσος όρος του εφάπαξ μετά από 40 χρόνια υπηρεσίας κυμαίνεται μεταξύ 70 και 80 χιλιάδες ευρώ, τα οποία τα χρησιμοποιούν οι δημόσιοι υπάλληλοι για να κλείσουν τρύπες και όχι για να τα καταθέσουν στην Ελβετία.

Πρόσθεσε ότι ο ιδιωτικός τομέας είναι σε χειρότερη μοίρα σημειώνοντας ότι η ΠΑΣΥΔΥ υπερασπίζεται γενικά τους εργαζομένους τονίζοντας ότι όλοι πρέπει να έχουν ένα αξιοπρεπή μισθό και μια αξιοπρεπή σύνταξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου