Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Ο μηχανισμός δεν θα είναι μόνο για τις τράπεζες

Εφόσον η Κύπρος καταφύγει στο μηχανισμό στήριξης, αυτό δεν θα αφορά μόνο τις τράπεζες αλλά και τις μελλοντικές δημοσιονομικές ανάγκες της χώρας, είπε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή. Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, όταν μια χώρα προσφεύγει στο μηχανισμό στήριξης, λαμβάνει υπόψη της όλα τα δεδομένα, «συμπεριλαμβανομένων και των αναγκών που πιθανώς να προκύψουν κατά τα επόμενες περιόδους».

Συνέχισε λέγοντας ότι η ενδεχόμενη προσφυγή «θα είναι ένα ολοκληρωμένο αίτημα, που θα καλύπτει όχι μόνο τα σημερινά δεδομένα και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όπως την έχουμε σήμερα, αλλά και μελλοντικές ανάγκες».

Ο κ. Σιαρλή μιλούσε μετά το πέρας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, η οποία εξέτασε την πορεία της κυπριακής οικονομίας και το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Ο Υπουργός αναφέρθηκε στις δηλώσεις του στην απόφασης της Ευρωζώνης για στήριξη του τραπεζικού συστήματος της Ισπανίας, με ένα ποσό που μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 100 δις ευρώ. Παράλληλα, είπε ότι σε άλλες περιπτώσεις χωρών στις οποίες χορηγήθηκε βοήθεια από την ΕΕ, λήφθηκαν υπόψη, κατά την αξιολόγηση των αναγκών τους, τόσο οι άμεσες όσο και οι μελλοντικές τους ανάγκες.

 Ως προς το αν η Κύπρος έχει ξεκινήσει συζητήσεις με την ΕΕ για ένταξη στο μηχανισμό, ο κ. Σιαρλή είπε ότι οι συζητήσεις που έγιναν αφορούν τον τρόπο λειτουργίας του μηχανισμού και ότι «δεν έχει γίνει καμία συγκεκριμένη συζήτηση που να αφορά την Κύπρο».

Ο Υπουργός Οικονομικών είπε ακόμη ότι «ουδέποτε έχουμε αποκλείσει την πιθανότητα να αποταθούμε στο μηχανισμό για στήριξη», προσθέτοντας ότι το μέτρο αυτό αποτελεί μια από τις επιλογές, ενώ συμπλήρωσε ότι ο χρόνος για την ενδεχόμενη προσφυγή της Κύπρου επείγει. Παράλληλα είπε ότι το ενδεχόμενο δανεισμού από τρίτες χώρες αποτελεί επίσης μια από τις επιλογές, ενώ πρόσθεσε ότι «δεν αποκλείουμε καμία πιθανότητα» και «όλα εξετάζονται».


 Πηγή: ΚΥΠΕ/ΑΠΕ
11/06/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου