Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Μέτωπο συνδικαλιστών κατά υφεσιακών μέτρων


πηγή : www.stockwatch.com.cy

Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις (ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ, ΟΕΔΕ) η ΠΑΣΥΔΥ και η ΕΤΥΚ σε σύσκεψη κατά την οποία έγινε ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με το δημόσιο διάλογο για τη άμεση ανάγκη λήψης και νέων μέτρων κατά των εργαζομένων για περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,5%, ώστε να αποφευχθεί ο Μηχανισμός Στήριξης, καταδίκασαν τη συντονισμένη προσπάθεια εκπροσώπων των Εργοδοτικών Οργανώσεων, μερίδας Βουλευτών και μερίδας των ΜΜΕ «να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη από τα πραγματικά αίτια της σημερινής κατάστασης της οικονομίας».

Ταυτόχρονα οι οργανώσεις χαιρετίζουν τις διαβεβαιώσεις του Πρόεδρου της Δημοκρατίας ότι θα παρθούν τα κατάλληλα μέτρα για διόρθωση του δημοσιονομικού ελλείμματος αυτού, χωρίς οποιαδήποτε πρόσθετη επιβάρυνση των εργαζομένων.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι οργανώσεις το πρόβλημα της κυπριακής οικονομίας δεν είναι ούτε οι μισθοί των εργαζομένων, ούτε οι συντάξεις, ούτε οι κοινωνικές παροχές και προστίθεται ότι η αλήθεια είναι ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία είναι απότοκο των ζημιών των κυπριακών τραπεζών από το «κούρεμα» των ελληνικών κρατικών ομολόγων και την υπερβολική έκθεση τους στην ελληνική αγορά.

Παρατηρώντας ότι «ομολογουμένως το πραγματικό ύψος των ζημιών είναι άγνωστο και το μέγα ερώτημα είναι κατά πόσο το κράτος έχει τη δύναμη να τις σώσει», αναφέρουν ότι «ασφαλώς το κράτος δεν έχει άλλη επιλογή παρά να στηρίξει τις τράπεζες» και διατυπώνουν τη θέση ότι «δεν είναι, όμως, δίκαιο να συνεχίζεται ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης με στοχοποίηση των εργαζομένων, εφόσον αλλού έγκειται το πρόβλημα».

Περαιτέρω αναφέρουν ότι έφθασε ο καιρός να λεχθεί στον κυπριακό λαό η αλήθεια, και η αλήθεια είναι πως αν τελικά απευθυνθούμε στον Μηχανισμό Στήριξης θα είναι για στήριξη του τραπεζικού μας συστήματος και όχι για το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Οι Οργανώσεις αναφέρουν επίσης ότι έχουν την έντονη πεποίθηση πως η πολιτική της αυστηρής λιτότητας, που εφαρμόστηκε, έχει αποτύχει παταγωδώς και ότι παρά τη λήψη των οδυνηρών αντεργατικών μέτρων με δραστική μείωση των μισθών των εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που είχε προωθήσει ο τέως Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας και τα εύσημα από τον Ολι Ρεν, ακολούθησαν οι αλλεπάλληλες υποβαθμίσεις των κυπριακών τραπεζών και της κυπριακής οικονομίας.

Ειδικότερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι μπορούμε να καλύψουμε το στόχο για το δημοσιονομικό έλλειμμα χωρίς τη λήψη μέτρων που θα «κουτσουρεύουν τα δικαιώματα των εργαζομένων» και ενδεικτικά έκανε αναφορά στους ανείσπρακτους φόρους που υπερβαίνουν τα 400 εκ. ευρώ παρατηρούν οι οργανώσεις και καταλήγουν αναφέροντας ότι «οι σαφέστατες θέσεις του Πρόεδρου της Δημοκρατίας είναι προς την ορθή κατεύθυνση».

1 σχόλιο:

  1. H Κενεβέζου εκτές στο επωνύμως ήθελε "πεχαλί" (μετάφραση = "με το έτσει θέλω") να βάλει τον Σιαρλή να πεί ότι λαλεί ο καλαρφός της τζιέ ο αρφός της για τα δημοσιονομικά, αλλά έν της έφκαινε. Ο Σιαρλής είπε περίπου στο ποιό αστικοτεχνοκρατικό φυσικά, τα ποιό πάνω. Διερωτούμαι πως θα το χειριστεί σήμερα αυτό ο "ανεξάρτητος μακριά απο ιδεοληψίες κυπριακός τύπος". Εχτές - προχτές εφάμαν μας τα φκιά ότι ο υπουργός άδειασε τον πρόεδρο και ότι αν θα καταφύγουμε στο μηχανισμό καταφεύγουμε εξίσου για δημοσιονομικά και τράπεζες. Τελικά ο κυπριακός τύπος είναι ακόμα ένα τάγμα ασφαλείας για το κεφάλαιο. Τζιέ δυστυχώς ίσως τζιέ ποιο επικύνδυνο που τα παραδοσιακά του στρατού τζιέ της αστυνομίας, γιατί διυσδά ύπουλα μέσα στη κοινή γνώμη αναίμακτα τζιέ καλυμμένα τζίε πλυννίσκει εγκεφάλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή