(Κ) Κόμματα υποστηρίζουν περαιτέρω συζήτηση για το όριο αφυπηρέτησης
ΚΥΠΕ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ-Κύπρος 2/4/2012 5:19:13 μμ
Τα πλείστα των κομμάτων υποστηρίζουν περαιτέρω συζήτηση για το όριο αφυπηρέτησης
Οι προτάσεις νόμου για την εθελούσια επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης στη δημόσια και ημιδημόσια υπηρεσία από το 63ο στο 64ο βρίσκονται στην ημερήσια διάταξης της Ολομέλειας της Βουλής της προσεχούς Πέμπτης χωρίς να έχει καταστεί ξεκάθαρο, μετά τη συζήτηση τους σήμερα από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών εάν θα τεθούν σε ψηφοφορία ή εάν θα συνεχισθεί η συζήτηση τους.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε μετά τη συνεδρία ότι οι δύο προτάσεις νόμου είναι ενώπιον της ημερήσιας διάταξης της Ολομέλειας, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε ότι η Επιτροπή Οικονομικών αποφάσισε κατά πλειοψηφία να συνεχιστεί η συζήτηση ενώπιον της Επιτροπής και να μην τεθούν σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια, και ο Αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου, είπε ότι το κόμμα του παρά τη διαφωνία του με την ψήφιση θα ζητήσει επάνοδο τον προτάσεων στην Επιτροπή Οικονομικών για τη συνέχιση και ολοκλήρωση της συζήτησης.
Συνέχιση της συζήτησης επιθυμεί και το ΚΣ ΕΔΕΚ όπως ανέφερε ο Βουλευτής του Νίκος Νικολαϊδης, ενώ ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης προειδοποίησε ότι ψήφιση των προτάσεων νόμου με οριακή πλειοψηφία και αναπομπή τους από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα επιφέρει πλήγμα στους θεσμούς.
Η Υπουργός Εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους που παρέστη στη συνεδρία είπε ότι ζητήματα που αφορούν ρυθμίσεις και ωφελήματα των ασφαλιζομένων στο ΤΚΑ και τους όρους εργοδότησης πρέπει να τίθενται στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου για να έχουν την ευκαιρία οι ενδιαφερόμενοι, και στην προκείμενη περίπτωση οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα, να πουν τις απόψεις τους.
Υπενθυμίζοντας ότι κατά τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ΤΚΑ έγινε διάλογος που ξεκίνησε επί προηγούμενης κυβέρνησης το 2005 και ολοκληρώθηκε το 2009 και ότι σε αυτόν το διάλογο έχει εμπλακεί το συμβούλιο των ΚΑ και το εργατικό συμβουλευτικό σώμα και ότι το ίδιο έγινε και με την επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης για τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα, είπε ότι η Κυβέρνηση θεωρεί ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, η πρόταση νόμου που είναι κατατεθειμένη και υπάρχει σκιά σε αυτό που τελικά σκοπεύει να ρυθμίσει, που δίνει το δικαίωμα επέκτασης ορίου αφυπηρέτησης ούτε δημοσιονομικό όφελος θα έχει, ούτε πρόκειται να βοηθήσει σε οτιδήποτε.
Με την επέκταση απλά θα παραταθεί το δικαίωμα σε ένα αριθμό δημόσιων υπαλλήλων να παραμείνουν για ακόμη ένα χρόνο στη δημόσια υπηρεσία ανέφερε και πρόσθεσε πως ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες θα πρέπει ληφθεί υπόψη εάν ή επέκταση βοηθά την παραγωγικότητα, τα δημόσια οικονομικά και τη νέα γενιά.
Σε ό,τι αφορά το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχουμε ενημερώσει για ακόμη μια φορά τη Βουλή για τη νέα αναλογιστική μελέτη που επιβεβαιώνει ότι οι αλλαγές που έχουν ληφθεί έχουν βελτιώσει τη βιωσιμότητα του ΤΚΑ, συνέχισε η Υπουργός Εργασίας.
Σε ό,τι αφορά την επισήμανση της ΕΕ, η κ, Χαραλάμπους είπε πως θέλει να ξεκαθαρίσει ότι αυτή η επισήμανση αφορά γενικά το βάρος των συντάξεων και του συστήματος υγείας πάνω στα δημόσια οικονομικά.
Πρόσθεσε ότι αναφορικά με τις συντάξεις, η ΕΕ αναφέρεται σε ολόκληρο το συνταξιοδοτικό σύστημα της Κύπρου, όχι μόνο στο ΤΚΑ και στα επαγγελματικά συνταξιοδοτικά σχέδια και στην κοινωνική σύνταξη και σε όλο το συνταξιοδοτικό.
Η ΕΕ μας κάλεσε είτε να επεκτείνουμε τα χρόνια συνεισφοράς για να μπορέσει κάποιος να πάρει σύνταξη είτε να συνδέσουμε το προσδόκιμο ζωής με το όριο αφυπηρέτησης, ή να πάρουμε άλλα μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος, συνέχισε και αναφέροντας ότι από τις εκτιμήσεις που έχουμε κάνει η Κυβέρνηση έχει εκπληρώσει το στόχο μεταρρυθμίζοντας ριζικά το συνταξιοδοτικό σύστημα των δημόσιων και ημιδημόσιων υπαλλήλων.
Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει επαγγελματικό σχέδιο συντάξεων όπως υπήρχε προηγουμένως για τους νεοεισερχόμενους που εντάσσονται στο ταμείο ΚΑ με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις και επίσης οι υφιστάμενοι υπάλληλοι δημόσιοι και ημιδημόσιοι υπάλληλοι συνεισφέρουν ένα ποσοστό 4,25% του μισθού τους για τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα κάτι που δεν υπήρχε προηγουμένως, είπε και ανάφερε ότι αυτές οι αλλαγές έχουν αξιολογηθεί και από τα στοιχεία φαίνεται ότι έχουν επιφέρει το ζητούμενο για την ΕΕ αποτέλεσμα της σε ότι αφορά την επίδραση των συντάξεων στα δημόσια οικονομικά και στη σχέση τους με το ΑΕΠ.
Η Υπουργός Εργασίας είπε πως το βάρος του συνταξιοδοτικού επί του ΑΕΠ μετά τη λήψη των μέτρων θα επιφέρει μείωση 2% μέχρι 2060.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι «με την κυβερνητική θέση θα συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε σε κάποια ζητήματα».
Επαναλαμβάνοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που λήφθηκε η απόφαση για σύνδεση του ορίου αφυπηρέτησης με το προσδόκιμο ζωής, είπε ότι το ΑΚΕΛ πρέπει να ξεκαθαρίσει εάν ο κ. Χριστόφιας εφαρμόζει νεοφιλελεύθερη πολιτική.
Στο επιχείρημα ότι θα αυξηθεί η ανεργία με επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης, είπε ότι ο νομπελίστας Χριστόφορος Πισσαρίδης εισηγήθηκε την επέκταση του ορίου αφυπηρέτηση για αντιμετώπιση της ανεργίας.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης είπε ότι «θεωρούμε πως η πρόταση η οποία βρίσκεται υπό συζήτηση επιχειρεί την εισαγωγή εθελοντικού δικαιώματος στους δημοσίους υπαλλήλους που θα συνδέσει το όριο αφυπηρέτησης με το προσδόκιμο ζωής».
Πρόσθεσε ότι ο διάλογος γύρω από το θέμα είναι καλοδεχούμενος και ότι ο ΔΗΣΥ δεν είναι δογματικός.
Ο Αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου είπε πως αναφύονται ερωτηματικά για τη βιασύνη να οδηγηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής τα νομοθετήματα. Παρατηρώντας ότι ακόμα «δεν έχουμε την τελική πρόταση νόμου καθώς διαφοροποιείται συνεχώς», είπε ότι έχει τεκμηριωθεί ότι κανένα δημοσιονομικό όφελος δεν θα υπάρξει από την εφαρμογή της πρότασης. Πρόσθεσε ότι ξεκάθαρα και εξόφθαλμα θα οξυνθεί η ανεργία των νέων και διατύπωσε τη θέση ότι μοναδικός σκοπός για την ψήφιση τέτοιου νόμου δεν είναι άλλος παρά να βολέψουν κάποιους.
Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης είπε ότι μέσα από τη συζήτηση αναδεικνύεται ότι χρειάζεται τεκμηρίωση σε σειρά θεμάτων και διατύπωσε τη θέση ότι πρέπει να ανοίξει ένας σοβαρός διάλογος μεταξύ κομμάτων, εργαζομένων και κράτους, που να είναι συντεταγμένος και με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.
Ο κ. Περδίκης είπε ότι ουδείς λόγος βιασύνης και σπουδής υφίσταται ώστε οι προτάσεις νόμου να οδηγηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη.
Αναφέροντας ότι «πρέπει να αναλογιστούμε το θεσμικό ζήτημα που θα ανακύψει με οριακή υπερψήφιση και αναπομπή» είπε ότι κακώς η Κυβέρνηση δεν ανοίγει το κεφάλαιο αυτό που το θεωρεί ερμητικά κλειστό.
Είπε ακόμα ότι πρέπει να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στο διάλογο και ανέφερε ότι το κλίμα της έντασης και των συνθημάτων «δεν μας ικανοποιεί».
(ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΓΧΡ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου