Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Νομοσχέδιο αυξάνει τον ελάχιστο αριθμό μελών για εγγραφή συντεχνίας

ΚΥΠΕ - Κυριακή Δημητρίου - ΛΕΥΚΩΣΙΑ-Κύπρος 23/4/2012 5:39:56 μμ

Αύξηση του ελάχιστου αριθμού μελών για εγγραφή συντεχνίας από τους 20 εργοδοτούμενους στους 100, καθώς και αύξηση του τέλους εγγραφής των εργοδοτουμένων σε συντεχνία προνοεί το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας που τροποποιεί τον περί συντεχνιών νόμο και τους περί συντεχνιών κανονισμούς.

Το νομοσχέδιο συζήτησε στη σημερινή της συνεδρία η Επιτροπή Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ανδρέα Φακοντή το Υπουργείο Εργασίας προτείνει με το νομοσχέδιο που κατέθεσε αύξηση του ελάχιστου αριθμού μελών για εγγραφή συντεχνίας από 20 εργοδοτούμενους στους 100.

Η αύξηση των μελών για δικαίωμα εγγραφής συντεχνίας στηρίζεται σε δύο λόγους, είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής. Ο πρώτος αφορούσε στις λεγόμενες «κίτρινες συντεχνίες», δηλαδή συντεχνίες που δημιουργούνταν από εργοδότες, λόγω του μικρού αριθμού μελών που χρειαζόταν για να εγγράψει κάποιος συντεχνία, και οι οποίες, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα των εργαζομένων, αλλά τα συμφέροντα των εργοδοτών. Κατά δεύτερο, συνέχισε ο κ. Φακοντής, «δεν θέλουμε να δημιουργούνται, και αυτή είναι και η εισήγηση του Υπουργείου, ευκαιριακές μικρές συντεχνίες που κατά βάση θέλουν να εκπροσωπούν αποκλειστικά τα δικά τους κλαδικά ή επαγγελματικά συμφέροντα».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής είπε πως «έχει διαφανεί μέσα από την πορεία του χρόνου ότι οι μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν λειτουργήσει μέχρι σήμερα με υπευθυνότητα και σωφροσύνη γι’ αυτό και η Κύπρος συγκαταλέγεται στις χώρες με τις λιγότερες χαμένες ώρες από απεργίες».

Το νομοσχέδιο προνοούσε, επίσης, ότι σε διάστημα δύο χρόνων από την ημερομηνία ψήφισης και εφαρμογής του νόμου όσες συντεχνίες δεν κάλυπταν τον αριθμό των 100 μελών θα διαγράφονταν. Ωστόσο, όπως ανέφερε, με τροπολογία το Υπουργείο Εργασίας αντιμετωπίζει αυτό το ζήτημα, στο οποίο η Παγκύπρια Ομοσπονδία Ανεξάρτητων Συντεχνιών (ΠΟΑΣ) είχε τοποθετηθεί διαφορετικά, δίνοντας τη δυνατότητα στις υφιστάμενες συντεχνίες που αριθμούν λιγότερα των 100 μελών να συνεχίσουν να λειτουργούν και μετά την ψήφιση της νομοθεσίας.

Αυξάνεται επίσης το τέλος εγγραφής των συντεχνιών ούτως ώστε να καλύπτονται τα κόστη. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας σημείωσε ότι το τέλος που καταβάλλεται συμφωνείται μεταξύ των ίδιων των εργαζομένων και των συντεχνιών που τους εκπροσωπούν, μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις.

Προστίθενται επίσης οι ορισμοί της απεργίας και ανταπεργίας στη νομοθεσία, ενώ σημαντική αλλαγή είναι, σύμφωνα με τον κ. Φακοντή, η μεταφορά της εξουσίας ανάκλησης/διάλυσης συντεχνίας από το επαρχιακό δικαστήριο στον Εφορο Συντεχνιών, σύμφωνα και με σχετική ευρωπαϊκή οδηγία που υιοθετήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Μειώνεται επίσης το όριο ηλικίας για συμμετοχή μέλους στη διοικούσα επιτροπή από το 21ο στο 18ο έτος της ηλικίας, ενώ η απόφαση για συγχώνευση συντεχνιών θα λαμβάνεται με βάση το νέο νομοσχέδιο στην παρουσία των 2/3 των παρευρισκομένων και εχόντων δικαίωμα ψήφου μελών και όχι των 2/3 των εχόντων δικαίωμα ψήφου μελών.

Τόσο οι κανονισμοί όσο και το νομοσχέδιο συζητούνται από το 1996 στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα και είναι αποτέλεσμα ενός εξαντλητικού και μακροχρόνιου διαλόγου, είπε ο κ. Φακοντής, προσθέτοντας ότι το νομοσχέδιο «θεσπίζει ένα ισορροπημένο θεσμικό πλαίσιο που θα συμβάλει στην εύρυθμη και ομαλή λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων».

Ο κ. Φακοντής ανέφερε ακόμη πως το περιεχόμενο του νομοσχεδίου έγινε ομόφωνα αποδεχτό από τις συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις, με εξαίρεση μια επιφύλαξη που εκφράστηκε από μέρους της ΠΟΑΣ και η οποία ήρθη κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εργασίας μετά από συγκεκριμένη τροπολογία στη νομοθεσία για τη συνέχιση της λειτουργίας υφιστάμενων συνδικαλιστικών οργανώσεων με λιγότερα από 100 μέλη και μετά την ψήφιση της νομοθεσίας.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας είπε ότι η τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας και των κανονισμών κατέστη επιβεβλημένη για να ανταποκρίνονται στις σημερινές συνθήκες, καθώς θεσπίστηκαν το 1965 και το 1968 αντίστοιχα και μέχρι σήμερα έτυχαν μικρών τροποποιήσεων.

Ανέφερε ακόμα πως κατά τη συζήτηση ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, ο οποίος παρέστη υπό την ιδιότητα του νομικού συμβούλου της ΠΟΑΣ, έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας του νέου νομοσχεδίου, το οποίο, όπως είπε, προσκρούει στο άρθρο 21 του συντάγματος που κατοχυρώνει το δικαίωμα του συνδικαλίζεσθαι και επί τούτου ζητήθηκε από τη Νομική Υπηρεσία να μελετήσει τη συγκεκριμένη υπόδειξη για να γίνουν οι ανάλογες αλλαγές εάν και εφόσον αυτές χρειάζονται, στο σύνταγμα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής.

(ΚΥΠΕ/ΚΔ/ΑΧΡ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου