Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Tο Δ.Σ. της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ συνήλθε σε τακτική συνεδρία κατά την οποία συζήτησε και αξιολόγησε τα δεδομένα που δημιουργήθηκαν με τη ψήφιση μέτρων για την οικονομία καθώς και με τη συμπεριφορά της πλειοψηφία της Βουλής, με άξονα τα κόμματα ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ, για τους Οργανισμούς του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα.

Η συμπεριφορά αυτή έπληξε κυρίως το θεσμό των Εργασιακών Σχέσεων και δημιούργησε δεδομένα αμφισβήτησης του ρόλου και της αποστολής των Δημόσιων Οργανισμών.
Η επιβολή μέτρων χωρίς να προηγηθεί διάλογος και οι προτάσεις νόμου για διαφοροποίηση βασικών όρων εργασίας είναι δείγματα αυταρχικής και εκβιαστικής συμπεριφοράς έναντι των Οργανισμών και των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι δέχονται ήδη τις επιπτώσεις από την παγοποίηση των προσαυξήσεων, του τιμαρίθμου και των αποκοπών από τους μισθούς τους. Την ίδια στιγμή που οι συνδικαλιστικές οργανώσεις υπεύθυνα συζητούσαν και επίλυαν προβλήματα και στρεβλώσεις, η πλειοψηφία της Βουλής ψήφιζε και διαφοροποιούσε όρους απασχόλησης μονομερώς χωρίς να υπολογίζει συλλογικές συμβάσεις, συμφωνίες και τους τρόπους εφαρμογής τους, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την Εργατική Ειρήνη.
Αποκορύφωμα αυτής της συμπεριφοράς ήταν η προσπάθεια να θέσουν σε ομηρία τους Οργανισμούς και τους εργαζομένους μέσω των προϋπολογισμών. Η μη ψήφιση, η αποκοπή και το σταύρωμα κονδυλίων, δείχνουν τις διαθέσεις της συγκεκριμένης «συμμαχίας» έναντι των Οργανισμών και των εργαζομένων με πιο κτυπητά παραδείγματα το ΡΙΚ και τους Οργανισμούς Ανάπτυξης Γης και Αμπελοοινικών Προϊόντων. Η ψήφιση μόνο ποσοστών του χρονιαίου προϋπολογισμού και οι όροι που τέθηκαν εξυπηρετούν μόνο κομματικές και πολιτικές σκοπιμότητες. Με τις ίδιες σκοπιμότητες έχουν να κάνουν και η παγοποίηση των προσλήψεων, των προαγωγών και η πρόταση για επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης. Με την παγοποίηση των προσλήψεων στερούν από τους Ημικρατικούς Οργανισμούς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση τη δυνατότητα να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους, να προσφέρουν υπηρεσίες και να ανταποκριθούν στις συνθήκες ανταγωνισμού στις περιπτώσεις που είναι ελευθεροποιημένη η αγορά.

Γνωστή είναι επίσης η στάση αυτών των πολιτικών δυνάμεων έναντι των Οργανισμών που αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως οι Κυπριακές Αερογραμμές και το Σφαγείο. Οι θέσεις και η δημόσια συμπεριφορά τους όχι μόνο δεν βοηθά αλλά σε πολλές περιπτώσεις υποσκάπτει την προσπάθεια που καταβάλλεται για την επιβίωση τους.

Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν ότι τελικός τους στόχος είναι η ιδιωτικοποίηση και το ξεπούλημα Δημόσιων Οργανισμών όπως η Cyta και η ΑΗΚ κάτι που άλλωστε δηλώνουν δημόσια.
Το Δ.Σ. της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ θεωρεί ότι το σκηνικό που έχει δημιουργηθεί έχει άμεση επίδραση στους εργαζόμενους γι’ αυτό αποφάσισε να εξουσιοδοτήσει την Κεντρική Γραμματεία να συζητήσει με το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα μέτρα αντίδρασης για την προστασία του θεσμού των Εργασιακών Σχέσεων, των όρων εργασίας των εργαζομένων και του ρόλου και της αποστολής των Δημόσιων Οργανισμών.

Τέλος, η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ καλεί τους εργαζόμενους να βρίσκονται σε εγρήγορση και ενωμένοι να αντιδράσουν όταν καλεσθούν γιατί σε τελευταία ανάλυση θα βρεθούν οι ίδιοι σε κίνδυνο αν επιτρέψουν να βρουν έδαφος τέτοιες πολιτικές.

Από τη ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ
12 Απριλίου 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου