Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Η ΔΕΟΚ λέει είναι ανεπαρκής η αύξηση του κατώτατου μισθού, η ΠΟΒΕΚ ότι είναι πολύ μεγάλη

ΔΕΟΚ: Ανεπαρκής η εισήγηση για τον κατώτατο μισθό




Onlycy.com April 19, 2012
Ανεπαρκή χαρακτηρίζει, με ανακοίνωσή της, η ΔΕΟΚ την εισήγηση του Υπουργείου Εργασίας για αύξηση του κατώτατου μισθού.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στην αύξηση δεν περιλαμβάνεται ο πληθωρισμός του πρώτου εξαμήνου του 2011, αλλά μόνο ο τιμάριθμος που αντιστοιχεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2011.
«Η ΔΕΟΚ επανέλαβε στη χθεσινή συνεδρία του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος την πρότασή της για ουσιαστική αύξηση του κατώτατου μισθού ώστε αυτός σταδιακά να φθάσει στο 60% της εθνικής διάμεσου μισθών που θεωρείται ως το όριο της φτώχειας», αναφέρεται.
Προστίθεται ότι το φαινόμενο της φτώχειας έχει πάρει δραματικές διαστάσεις τα τρία τελευταία χρόνια στον τόπο, ενώ συμπληρώνεται ότι για τον τερματισμό της απαράδεκτης αυτής κατάστασης πρέπει να ληφθούν μέτρα που να προστατεύουν τους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων που εργοδοτούνται σε ανοργάνωτα και επισφαλή επαγγέλματα.
«Η ΔΕΟΚ υποστηρίζει την επέκταση του διατάγματος για τον κατώτατο μισθό σε όλα τα επαγγέλματα και σε όλους τους τομείς της οικονομίας όπου δεν υπάρχουν κλαδικές ή επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις που να καθορίζουν τους όρους απασχόλησης» αναφέρεται.
Η συνδικαλιστική οργάνωση αναφέρει εξάλλου ότι υποστηρίζει τη συμπερίληψη στο διάταγμα και άλλων ελάχιστων όρων και ωφελημάτων από την απασχόληση, όπως την πληρωμή ΑΤΑ, 13ου μισθού και άδειας ασθενείας με πληρωμή.
Η κατοχύρωση εθνικού κατώτατου μισθού δεν είναι αίτημα πλέον μόνο της ΔΕΟΚ αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που διαπιστώνει επικίνδυνη διολίσθηση του συστήματος μισθοδοσίας σε όλη την Ευρώπη και επεξεργάζεται ήδη μέτρα προς την κατεύθυνση της διασφάλισης ενός ελάχιστου εθνικού εισοδήματος που θα εγγυάται ένα αξιοπρεπές επίπεδο για όλους τους εργαζόμενους, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΠΟΒΕΚ: Αντίθετη στην πρόταση για αύξηση του κατώτατου μισθού




April 19, 2012
Κάθετα αντίθετη δηλώνει η ΠΟΒΕΚ με την πρόταση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για αύξηση του κατώτατου μισθού πρόσληψης συγκεκριμένων κατηγοριών υπαλλήλων που καθορίζονται στο σχετικό διάταγμα του κατώτατου μισθού πρόσληψης.
Σε σημερινή της ανακοίνωση, η ΠΟΒΕΚ σημειώνει ότι πρόκειται για την 5η συνεχόμενη χρονιά που αυξάνεται ο κατώτατος μισθός πρόσληψης συγκεκριμένων κατηγοριών υπαλλήλων που καθορίζονται στο σχετικό διάταγμα, επισημαίνοντας ότι ”τα τελευταία τέσσερα χρόνια από τα 743 ευρώ το 2008 ανέβηκε στα 924 ευρώ το 2012, δηλαδή αύξηση κατά 25% !!!”
”Απευθυνόμαστε και διερωτόμαστε πραγματικά αν με αυτή την προσέγγιση, σε συνθήκες πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης που όλοι παραδέχονται ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν συνθήκες ανάπτυξης για αντιμετώπιση της ανεργίας και της ύφεσης, αυτή η αύξηση κατά 25% του κατώτατου μισθού είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και θα δημιουργήσει συνθήκες για ξεπέρασμα της κρίσης”, αναφέρει η ΠΟΒΕΚ.
Η Οργάνωση αναφέρει ότι δεν την βρίσκουν σύμφωνη ”τα επιχειρήματα και οι ισχυρισμοί της Υπουργού Εργασίας που από την μια υποτιμά και υποβαθμίζει την αύξηση σε ‘50 σεντ την ημέρα’ και από την άλλη ισχυρίζεται ότι θα αυξηθεί η κατανάλωση και θα ξεπεράσουμε την ύφεση στην οικονομία μας”.
”Η ΠΟΒΕΚ, οι μικρές επιχειρήσεις και οι χιλιάδες των καταστηματαρχών είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η πρόταση δεν θα λύσει κανένα από τα προβλήματα της κρίσης, αλλά θα τα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο”, αναφέρεται.
Η πρόταση του Υπουργείου, κατά την ΠΟΒΕΚ, ”θα κτυπήσει κύρια και καίρια τον μικρό και μεσαίο καταστηματάρχη με ένα – δυο υπαλλήλους ενώ οι «μεγάλοι» των πολυκαταστημάτων και υπεραγορών έχουν από καιρό βρει τρόπους και μεθόδους για να μην καταβάλλουν καν τον κατώτατο μισθό και στο τέλος της ημέρας για αυτούς που εκδίδεται το σχετικό διάταγμα, τον εργαζόμενο δηλαδή, απλά θα τον προσθέσει και θα μεγαλώσει τη λίστα των ανέργων και των υποαπασχολουμένων”.
Καλεί τέλος τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και το Υπουργικό Συμβούλιο να μην προωθήσουν και να επανεξετάσουν την πρόταση του Υπουργείου Εργασίας όταν και εφόσον δημιουργηθούν συνθήκες που το όφελος θα είναι μεγαλύτερο από την ζημιά που προκαλεί ένα τέτοιο μέτρο κάτω από τις συγκεκριμένες πραγματικότητες που περνά σήμερα η οικονομία και ο τόπος μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου