Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 15 ευρώ εισηγείται το Υπ. Εργασίας


Κατά 15 ευρώ αναμένεται να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός πρόσληψης από τα 855 ευρώ που είναι σήμερα στα 870 ευρώ, με βάση σχετικό διάταγμα που προτίθεται να εκδώσει η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Κατά τον ίδιο τρόπο, ο κατώτατος μισθός που παραχωρείται μετά από εξάμηνη υπηρεσία του εργαζομένου αυξάνεται από τα 909 ευρώ στα 924 ευρώ.

Η σχετική πρόταση του Υπουργείου Εργασίας θα κατατεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο θα πρέπει να την εγκρίνει έτσι ώστε να τεθεί σε εφαρμογή το διάταγμα.

Την αντίθεσή τους με την πρόταση του Υπουργείου εξέφρασαν οι οργανώσεις των εργοδοτών που έκαναν λόγο για επιδείνωση του προβλήματος της ανεργίας, ενώ ικανοποίηση εξέφρασαν ΣΕΚ και ΠΕΟ παρά το ότι, όπως ανέφεραν εκπρόσωποι τους, η πρόταση συντηρεί τα ελάχιστα. Διαφωνία με την πρόταση εξέφρασε η ΔΕΟΚ, αφού σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της, η προτεινόμενη αύξηση δεν καλύπτει ολόκληρο τον πληθωρισμό και την ΑΤΑ για το 2011.

Το θέμα συζητήθηκε σήμερα σε συνεδρία του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος υπό την προεδρία της Υπουργού Εργασίας Σωτηρούλας Χαραλάμπους.

Σε δηλώσεις της μετά το τέλος της συνεδρίας, η κ. Χαραλάμπους είπε ότι κατά τη διαμόρφωση της πρότασής του το Υπουργείο Εργασίας έχει συνυπολογίσει όλους τους παράγοντες.

«Λάβαμε υπόψη μας και την κατάσταση της οικονομίας, και τα επαγγέλματα τα οποία καλύπτονται από το διάταγμα για τον κατώτατο μισθό, και τις θέσεις που έχουν καταθέσει οι δυο πλευρές κατά τη διάρκεια του διαλόγου όπως επίσης και το περιεχόμενο της ειδικής συμφωνίας που έχει γίνει μεταξύ συνδικαλιστικών οργανώσεων και εργοδοτικών οργανώσεων και του Υπουργείου Εργασίας αναφορικά με το χειρισμό της ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων για τα επόμενα χρόνια», δήλωσε η Υπουργός, χαρακτηρίζοντας ισορροπημένη την εισήγηση, καθώς, όπως υπογράμμισε, λαμβάνει υπόψη όλους αυτούς του παράγοντες και είναι πλήρως συμβατή με αυτό που έχει συναποφασιστεί αναφορικά με το χειρισμό των μισθολογικών και άλλων αιτημάτων για το 2012.

Εξήγησε πως αυτό που στην ουσία γίνεται είναι ότι παραχωρείται ο τιμάριθμος χωρίς οποιεσδήποτε πρόσθετες αυξήσεις, υποδεικνύοντας πως τα 15 ευρώ μηνιαία αύξηση στον κατώτατο μισθό πρόσληψης, τα οποία αντιστοιχούν σε 0,50 ευρώ ημερησίως περίπου, είναι ένα ποσό το οποίο δεν μπορεί να θεωρηθεί ως υπέρμετρο βάρος για τις επιχειρήσεις.

«Αυτό που κάνουμε είναι να διατηρήσουμε την αγοραστική αξία των μισθών και αυτών των εργαζομένων, όπως τη διατηρούμε και για τους άλλους εργαζόμενους μέσα από τη συμφωνία ότι η ΑΤΑ παραχωρείται» πρόσθεσε.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι στον τρόπο υπολογισμού του διάμεσου μισθού συνυπολογίζονται και οι μισθοί στο δημόσιο τομέα και ερωτηθείσα κατά πόσο θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος διαμόρφωσης του διάμεσου μισθού, η Υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι ο τρόπος που διαμορφώνονται οι διάμεσοι μισθοί σε όλο τον κόσμο και σε όλες τις χώρες είναι με το να λαμβάνονται υπόψη όλοι οι μισθοί της αγοράς, υποδεικνύοντας πως ως εκ τούτου δεν μπορεί στην Κύπρο να εξαιρούνται οι μισθοί μιας μερίδας εργαζομένων στον υπολογισμό του διάμεσου εθνικού μισθού.

«Δεν έχω δει καμία χώρα η οποία να εξαιρεί, για παράδειγμα, τους μισθούς στη βαριά βιομηχανία που είναι πολύ υψηλοί οι μισθοί στη διαμόρφωση του διάμεσου μισθού. Αυτή δεν είναι σωστή στατιστική να εξαιρούμε οποιουσδήποτε μισθούς» είπε.

Επανέλαβε δε ότι η θέση που έχει καταθέσει το Υπουργείο για 1,71% αύξηση πάνω στον κατώτατο μισθό είναι πλήρως συμβατή με αυτά τα δεδομένα, προσθέτοντας πως η θέση ότι εν καιρώ κρίσης δεν πρέπει η τιμαριθμική αναπροσαρμογή να προστίθεται πάνω στον κατώτατο μισθό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, ιδιαίτερα αν ληφθούν υπόψη οι κατηγορίες εργαζομένων για τις οποίες γίνεται λόγος.

«Και μιλούμε για κατηγορίες εργαζομένων που το μόνο πλαίσιο προστασίας και ρύθμισης που έχουν είναι ο κατώτατος μισθός. Κανένα άλλο πλαίσιο προστασίας και ρύθμισης δεν έχουν, ούτε και συλλογικές συμβάσεις» τόνισε.

Αναφέροντας ότι έχει εγερθεί και το θέμα της επέκτασης της κάλυψης άλλων επαγγελμάτων από τον κατώτατο μισθό, η Υπουργός σημείωσε ότι το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει εισηγηθεί στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα ότι θα ήταν σωστό, επί του θέματος αυτού, να γίνει μία ολοκληρωμένη και ενδελεχής μελέτη με επιστημονικά κριτήρια γύρω από το θέμα της διαμόρφωσης των κατώτατων μισθών και των όρων απασχόλησης για αυτές τις κατηγορίες εργαζομένων και πως πρόθεση του Υπουργείου είναι αυτό να γίνει εντός του 2013.

Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής δήλωσε ότι το ΚΕΒΕ διαφώνησε με την πρόταση του Υπουργείου καθώς θεωρεί ότι οι συνθήκες της οικονομίας δεν δικαιολογούν την παραχώρηση οποιονδήποτε αυξήσεων.

«Η αγορά είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση, η ανεργία αυξάνεται και θεωρούμε ότι με το να αυξάνουμε περαιτέρω τους μισθούς επιδεινώνεται το πρόβλημα της ανεργίας, οπότε εμείς διαφωνήσαμε με την απόφαση για αύξηση» ανέφερε.

Ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Πήλικος ανέφερε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες όχι μόνο δεν δικαιολογείται αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά θα έπρεπε να εξεταστεί το κατά πόσο είναι εφικτή μια μείωση του κατώτατου μισθού, καθώς, όπως πρόσθεσε οι συνθήκες στην αγορά εργασίας δεν συνηγορούν καθόλου υπέρ της αύξησης και θα αποθαρρύνουν πάρα πολλές επιχειρήσεις από το να προχωρήσουν στην εργοδότηση προσωπικού που εμπίπτει στις κατηγορίες που καλύπτει το διάταγμα.

«Οι σκέψεις που μας ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας για αύξηση του κατώτατου μισθού στη βάση της αύξησης του ποσοστού της ΑΤΑ μας βρίσκει αντίθετους και πιστεύουμε ότι θα φέρει αντίθετα αποτελέσματα» πρόσθεσε.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ Νίκος Μωυσέως υπενθύμισε ότι πάγια πολιτική της ΣΕΚ είναι ότι ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να κυμαίνεται στο 60% του ενδιάμεσου μισθού, χαρακτηρίζοντας ωστόσο θετική την πρόταση του Υπουργείου έστω και αν με την αύξηση 1,70% που προνοείται στον κατώτατο μισθό, αυτός δεν υπερβαίνει τελικά το 60% του ενδιάμεσου μισθού.

«Υπό τις περιστάσεις, τα σημερινά δεδομένα και το διάλογο που διεξήχθη, θεωρούμε ότι η πρόταση είναι ικανοποιητική» ανέφερε.

Από την πλευρά της ΠΕΟ ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Σωτήρης Φελλάς δήλωσε ότι υπό διαφορετικές συνθήκες στην οικονομία, αυτή η πρόταση του Υπουργείου Εργασίας δεν θα έβρισκε σύμφωνη την ΠΕΟ, εξηγώντας πως δεδομένων των ιδιόμορφων συνθηκών της οικονομικής κρίσης, αυτή η πρόταση συντηρεί τα ελάχιστα.

«Σίγουρα δεν συμφωνούμε με την άποψη για μείωση των μισθών γιατί αυτό από μόνο του στέλνει λανθασμένα μηνύματα και δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα, χωρίς να σημαίνει ότι η πρόταση η οποία καταπείθεται θα επιβαρύνει με οποιοδήποτε τρόπο τη λειτουργία των επιχειρήσεων δεδομένου του ότι μόλις και που παρέχει στους εργαζόμενους το μισό τιμαριθμικό επίδομα για ολόκληρο το χρόνο» είπε.

Τέλος ο ΓΓ της ΔΕΟΚ Διομήδης Διομήδους είπε ότι η ΔΕΟΚ διαφώνησε με την εισήγηση του Υπουργείου Εργασίας για την αύξηση του κατώτατου μισθού μόνο κατά 1,70%, διότι, όπως εξήγησε, αφενός αυτή η αύξηση δεν καλύπτει ολόκληρο τον πληθωρισμό και την ΑΤΑ του 2011 παρά μόνο την αύξηση της ΑΤΑ κατά τον Ιανουάριο του 2012 και αφετέρου επειδή η Ομοσπονδία αναμένει ότι το διάταγμα για τον κατώτατο μισθό θα πρέπει επιτέλους να γίνει διάταγμα εθνικού κατώτατου μισθού καλύπτοντας όλα τα επαγγέλματα στα οποία δεν υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις και να περιλαμβάνει και άλλα δικαιώματα όπως 13ος μισθός και κάλυψη για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους εργαζόμενους.

«Η μικρή αύξηση που προτείνεται από το Υπουργείο δεν διορθώνει σοβαρές στρεβλώσεις που υφίστανται και προπάντων δεν καλύπτει πολλούς φτωχούς εργαζόμενους» πρόσθεσε.

(ΚΥΠΕ/ΗΜΑ/ΜΜ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου