Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

Απεργία στους δήμους από ΠΕΟ-ΔΕΟΚ. Απέχει η ΣΕΚ

4ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΠΕΟ ΚΑΙ ΔΕΟΚ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα έκτακτη Παγκύπρια Σύσκεψη Στελεχών των Συντεχνιών της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ και ΔΕΕΚΔΟΚΩ-ΔΕΟΚ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν για την απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε περεταίρω αποκοπές της κρατικής χορηγίας προς την Τ.Α. κατά 12% και συζήτησαν τις επιπτώσεις και τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την υλοποίηση της.

Οι εργαζόμενοι εκφράζουν την βεβαιότητα ότι η απόφαση αυτή θα δημιουργήσει συνθήκες διάλυσης των περισσότερων οργανισμών Τ.Α. Είναι πρόδηλο ότι οι οργανισμοί Τ.Α. θα αναγκαστούν να διακόψουν ή να περιορίσουν τις υπηρεσίες προς τους πολίτες, θα κλείσουν κοινωνικά ιδρύματα και θα σταματήσουν τις δραστηριότητες τους. Κατ’ επέκταση θα πλεονάσουν εργαζόμενοι και θα επιδιώξουν όπως έχουν ήδη διαμηνύσει στις Συντεχνίες να περικόψουν τις εισφορές στα Ταμεία Προνοίας, τα Ταμεία Σύνταξης, τους μισθούς και άλλα ωφελήματα.

Μετά από συζήτηση η Παγκύπρια Σύσκεψη αποφάσισε:

  1. Οι εργαζόμενοι στην Τ.Α. θα συνεχίσουν να υπηρετούν με προσήλωση το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τους πολίτες και θα στηρίξουν κάθε προσπάθεια για συνέχιση του ρόλου και της προσφοράς του.

  1. Το θέμα της απρόσκοπτης λειτουργίας του θεσμού Τ.Α. είναι πολιτικό, αφορά όλη την κοινωνία, και δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με οικονομικούς όρους και την επιβολή αποφάσεων που τον οδηγούν στη διάλυση.


  1. Στις σημερινές συνθήκες όπου όλοι πρέπει να συνεισφέρουν ισότιμα στην προσπάθεια για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης οι εργαζόμενοι δεν αποδέχονται διαφορετική μεταχείριση και τη θυματοποίηση τους ούτε μπορούν να αναλάβουν από μόνοι τους το βάρος των οικονομικών προβλημάτων. Συνεισφέρουν ήδη οικονομικά όπως όλοι οι άλλοι συνάδελφοι τους του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα με τις αποκοπές που εμβάζονται στα ταμεία του Κράτους.

  1. Οι εργαζόμενοι στην Τ.Α. είναι έτοιμοι να συμβάλουν με εισηγήσεις που έχουν ήδη υποβληθεί όπως η δημιουργία κοινών υπηρεσιών, οι συμπλεγματοποιήσεις, και η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού. Δεν θα αποδεχτούν όμως τους πλεονασμούς και θα κάνουν ότι μπορούν για να αποτρέψουν τις απολύσεις.


  1. Οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι βρίσκονται στην ίδια πλευρά με την Ένωση Δήμων και τις εκλελεγμένες αρχές Τ.Α. και τις καλούν να αγωνισθούν από κοινού προκειμένου να διαφυλάξουν το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Έχοντας υπόψη τα πιο πάνω η Παγκύπρια Σύσκεψη αποφάσισε την πραγματοποίηση τετράωρης στάσης εργασίας από τις 8.00 π.μ. – 12.00 π.μ. την Τρίτη, 29/10/13, σε όλους τους οργανισμούς Τ.Α.

Ταυτόχρονα, θα πραγματοποιηθεί κινητοποίηση έξω από τη Βουλή από τις 9.00 π.μ – 11.00 π.μ., διάστημα κατά το οποίο θα συζητούνται οι προϋπολογισμοί του Υπουργείου Εσωτερικών στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής στην οποία θα επιδώσουν ψήφισμα.

Η Παγκύπρια Σύσκεψη Εργαζομένων εξέφρασε την αποφασιστικότητα της να κλιμακώσει την αντίδραση των εργαζομένων στην περίπτωση που δεν θα διαφοροποιηθούν τα δεδομένα αλλά και να αγωνισθεί με τους υπόλοιπους του ιδιωτικού τομέα για την ανατροπή των επιπτώσεων από τις πολιτικές λιτότητας.
Από την Παγκύπρια Σύσκεψη Εργαζομένων

ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ
ΔΕΕΚΔΟΚΩ-ΔΕΟΚ


Η ΟΗΟ-ΣΕΚ ανακοίνωσε σήμερα ότι τα μέλη της δεν θα συμμετάσχουν στην 4ωρη στάση εργασίας που έχει εξαγγελθεί για την Τρίτη 29 Οκτωβρίου, από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ΠΕΟ και ΔΕΟΚ, που δραστηριοποιούνται στους Δήμους.
 
Η ΟΗΟ-ΣΕΚ αναφέρει ότι έχει «πλήρη επίγνωση των οικονομικών προβλημάτων των Δήμων» και δηλώνει πως «η πρόσθετη μείωση της κρατικής χορηγίας προς τους Δήμους ύψους 11,99%, για το 2014, θα οδηγήσει την πλειοψηφία τους σε οικονομική κατάρρευση».
Θεωρεί ωστόσο ότι «η δυναμική αντίδραση θα πρέπει να αποτελεί το ύστατο μέτρο και να χρησιμοποιείται μόνο και μόνο τότε όταν εξαντληθούν όλα τα περιθώρια παρεμβάσεων προς τους φορείς διαμόρφωσης πολιτικής (Κυβέρνηση και Βουλή)».
Όπως αναφέρει, από πλευράς της απέστειλε επιστολή στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών για τα προβλήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης και είχε και συνεχίζει να πραγματοποιεί συναντήσεις με τους Υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών, αλλά και με τα κοινοβουλευτικά κόμματα.
Προσθέτει ότι έχει ήδη διευθετηθεί συνάντηση της ανώτατης ηγεσίας της ΣΕΚ με τον Υπουργό Εσωτερικών.
Η ΟΗΟ-ΣΕΚ αναφέρει ότι εδώ και μήνες έχει υποβάλει σειρά εισηγήσεων που στόχο έχουν αφενός τον περιορισμό της περαιτέρω μείωσης της κρατικής χορηγίας, προς τους Δήμους και αφετέρου την καλύτερη δυνατή διαχείριση των περιορισμένων οικονομικών πόρων.
Επιπρόσθετα ζητά τη δημιουργία ενιαίου φορέα οικονομικής διαχείρισης, μεταβατικά, μέχρι και την ολοκλήρωση της μελέτης για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα καταδείξει πλέον ποιά Τοπική Αυτοδιοίκηση θέλουμε ως κοινωνία.

http://www.tothemaonline.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου