Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

νέες επιδοτήσεις και νέα "μείωση του εργατικού κόστους γύρω στο 14%, περίπου" για τους ξενοδόχους εξαγγέλλει η κυβέρνηση

Στις 30 Οκτωβρίου έτοιμη η μελέτη αντιμετώπισης αδήλωτης εργασίας

Λευκωσία: Αντιπροσωπεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) βρίσκεται στο Υπουργείο Εργασίας, μετά από πρόσκληση της αρμόδιας Υπουργού Ζέτας Αιμιλιανίδου, για την ετοιμασία μελέτης ενός ολοκληρωμένου πλαισίου και πλάνου αντιμετώπισης της αδήλωτης εργασίας, η οποία θα είναι έτοιμη στις 30 Οκτωβρίου.

Αυτό δήλωσε η ίδια η Υπουργός σε χαιρετισμό της στην ημερίδα που διοργάνωσε η Επαρχιακή Επιτροπή Λάρνακας/Αμμοχώστου του Κυπριακού Κέντρου Μελετών (ΚΥΚΕΜ) με θέμα: «Ο τουρισμός στην Κύπρο: Προκλήσεις και Προοπτικές, Προτάσεις – Εισηγήσεις».

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η κ. Αιμιλιανίδου επεσήμανε ότι «στο πλαίσιο του εποπτικού μας ρόλου, δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην πάταξη της αδήλωτης και παράνομης απασχόλησης και στη διασφάλιση συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού».

Αναφερόμενη στο θέμα της ημερίδας, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «η οικονομική κρίση έχει αναδείξει για άλλη μια φορά, και πιθανώς περισσότερο από κάθε άλλη φορά, τη μεγάλη σημασία και ουσιαστική συμβολή του τουρισμού στην κυπριακή οικονομία καθώς και τις πολλαπλασιαστικές θετικές επιδράσεις που έχει σε άλλους βασικούς τομείς της».

Στις σημερινές συνθήκες, πρόσθεσε, «το ζητούμενο για την έξοδό μας από την κρίση είναι η ανάπτυξη, η οποία προϋποθέτει επανεκκίνηση της οικονομίας».

Σημείωσε ότι «η επιλογή για στήριξη του τουριστικού τομέα είναι αναμφίβολα μία από τις βασικές προτεραιότητες της Κυβέρνησης, αφού ο τουρισμός, μαζί με τον τομέα των υπηρεσιών, αποτελεί εδώ και δεκαετίες τον ακρογωνιαίο λίθο της οικονομίας μας».

«Σήμερα όλοι καλούμαστε να συνεργαστούμε με ζήλο και συλλογικότητα, ώστε τα οφέλη από τον τουρισμό να μεγιστοποιηθούν για την κυπριακή οικονομία και κοινωνία και να οικοδομηθεί μια αειφόρος πορεία για την τουριστική βιομηχανία της χώρας μας. Η Κυβέρνηση θα στηρίξει σθεναρά και αποφασιστικά αυτή την προσπάθεια», πρόσθεσε.

Ήδη, τόνισε, « η Κυβέρνηση αντέδρασε με ένα σύνολο μέτρων και δράσεων, με στόχο τη μείωση των επιπτώσεων της κρίσης πάνω στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους».
Ως Υπουργείο Εργασίας, ανέφερε, «και κατόπιν διαβούλευσης, θέσαμε σε ισχύ προγράμματα κατάρτισης και επιμόρφωσης ανέργων καθώς και σχέδιο απασχόλησης νέων πτυχιούχων ανέργων. Με ικανοποίηση», όπως είπε, «διαπιστώνουμε ότι σημαντικό μέρος του επιχειρηματικού κόσμου αξιοποιεί τα κυβερνητικά σχέδια με σκοπό να επωφεληθούν τόσο οι ίδιες οι επιχειρήσεις αλλά και να γίνουν βήματα για άμβλυνση της ανεργίας».

Ένα από τα Σχέδια, συνέχισε, «αφορούσε ειδικά την επιδότηση της εργοδότησης ανέργων στην ξενοδοχειακή, τουριστική βιομηχανία, με αποτέλεσμα να εργοδοτηθούν 1270 άνεργοι και οι περισσότεροι από αυτούς Κύπριοι».

Η Κυβέρνηση, ανέφερε, «δεσμεύθηκε να προωθήσει σειρά μέτρων ανάπτυξης, η υλοποίηση των οποίων θα οδηγήσει στην ανάκαμψη και ενίσχυση της τουριστικής βιομηχανίας».

Η Υπουργός είπε ότι «τα τελευταία χρόνια η Κύπρος αντιμετωπίζει ολοένα και πιο έντονα το πρόβλημα της εποχικότητας και της συρρίκνωσης της τουριστικής περιόδου», προσθέτοντας ότι «για να ωθήσουμε τους ξενοδόχους, που κατά την περσινή χειμερινή περίοδο ανέστειλαν ολικά τη λειτουργία των μονάδων τους, να παραμείνουν φέτος σε λειτουργία, μελετούμε τρόπους για να συνδυαστεί η εργασία με την κατάρτιση των ξενοδοχοϋπαλλήλων, με χρηματοδότηση από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους».

Επιπρόσθετα, συνέχισε, «αξιοποιώντας κοινοτικά κονδύλια, μελετάται σχέδιο κατάρτισης νεοπροσληφθέντων ανέργων στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, κατά τους χειμερινούς μήνες, για να είναι σε θέση να ενταχθούν στην εργασία στα ξενοδοχεία κατά την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου».

Παράλληλα, είπε, «στο πλαίσιο του μεσολαβητικού του ρόλου, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων καταβάλλει έντονες προσπάθειες για την επίλυση των εργατικών διαφορών όταν και εφόσον αναφύονται, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιάζουσες συνθήκες που βιώνουν σήμερα οι επιχειρήσεις, και την ανάγκη των εργαζομένων να δραστηριοποιούνται με συμφωνημένους όρους απασχόλησης».

Στο πλαίσια αυτό, πρόσθεσε, « έχει καταστεί δυνατή και η υπογραφή μνημονίου συμφωνίας για έκτακτη ειδική συλλογική σύμβαση μεταξύ του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων, του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου και των συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΕΟ, για την περίοδο που λήγει την 31 Δεκεμβρίου 2015».

«Με τη συμφωνία αυτή επιτυγχάνεται μια μείωση του εργατικού κόστους γύρω στο 14%, περίπου, και ωθούνται ρυθμίσεις που συμβάλλουν στη μη περαιτέρω απόλυση εργατικού δυναμικού», κατέληξε η Υπουργός.
Πηγή: philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου